Hoe ga je goed voorbereid naar een pensioenadviesgesprek?

Wanneer jij een pensioenadviesgesprek aangaat met een adviseur, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dat scheelt vaak veel tijd (en dus geld) en verhoogt de kwaliteit van het advies. In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips hoe jij je het beste kunt voorbereiden op een pensioenadviesgesprek.

Doelstelling pensioenadviesgesprek

Formuleer heel duidelijke doelstellingen en schrijf die voor jezelf op. Denk daarbij aan de volgende punten. Hoe ziet jouw leven na je pensioen er uit? Maak voor jezelf een voorstelling van jouw leven na je pensioen en probeer dat beeld te vertalen naar concrete plannen. En als het even kan, vertaal die plannen naar concrete bedragen. Neem tijdens het pensioenadviesgesprek voldoende tijd om jouw plannen concreet toe te lichten aan jouw adviseur. Dit vormt immers de basis voor het advies.

Uitgaven

Hoeveel pensioen je nodig hebt wordt voor een belangrijk deel bepaald door je uitgaven. Ik heb een invullijst gemaakt. Door die te gebruiken krijg je op een eenvoudige manier inzicht in je uitgaven.

Check je uitgaven

Opgebouwd pensioen

Verzamel een aantal pensioen documenten voor jezelf en neem die mee naar je gesprek of stuur die vooraf op naar je pensioenadviseur.

  • Een overzicht van al je pensioenen uit www.mijnpensioenoverzicht.nl
  • Van ieder pensioen de meest recente pensioenopgave (je upo)
  • Wanneer je kunt inloggen bij je pensioenuitvoerder, maak dan ook een uitdraai uit die website van je meest actuele pensioenbedragen
  • Relevante en recente brieven van je pensioenuitvoerders over je pensioen

Lijfrente

Wanneer je ook lijfrentes hebt, dan is het belangrijk om ook daar een goed beeld van te hebben. Neem van al je lijfrentes de volgende gegevens mee

  • De originele lijfrente polissen
  • De meest recente waardeopgave
  • Relevante en recente brieven van je uitvoerders over je lijfrente

Financiële situatie

Het is belangrijk om een goed beeld te geven van je huidige en je gewenste financiële situatie.

  • Een recente loonstrook
  • Kopie aangifte inkomstenbelasting

De loonstrook en je aangifte bevatten belangrijke informatie voor jouw adviseur. Maak daarnaast een overzicht van de volgende zaken.

  • Spaar- en beleggingstegoeden
  • Indien je een hypotheek hebt, de hoogte van de lening, de rente, wanneer wordt welk deel afgelost en tot wanneer staat de rente vast.
  • Eventuele overige leningen

Machtiging

Het kan zijn dat jouw gegevens niet helemaal compleet of up-to-date zijn. Je kunt er dan voor kiezen om jouw adviseur te machtigen om alle gegevens met betrekking tot jouw pensioen op te vragen. Dan kan er direct geschakeld worden met de uitvoerder.

Lees ook
5 signalen wanneer je pensioenadvies nodig hebt

Risicobereidheid

Wanneer je met pensioen gaat, dan kun je bij de invulling van je totale financiële plaatje geconfronteerd worden met bepaalde risico’s. Daarbij is het belangrijk om voor jezelf na te denken over de vraag welke risico’s je wilt nemen. En samen met je adviseur kun je doorpraten over welke risico’s je kunt nemen.

Twijfel je over het feit of je een adviseur moet nemen? Lees dan mijn blog 5 redenen om een pensioenadviseur te nemen.

Foto: Andrea Piacquadio op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *