Plannen voor een nieuw pensioenstelsel

Begin februari stuurde minister Koolmees (SZW) een brief aan de Tweede Kamer over de stappen die het kabinet de komende periode zal gaan zetten om tot een nieuw pensioenstelsel te komen. In zijn brief beschrijft de minister een plan van 10 punten.

Aanleiding

In het huidige stelsel is er discussie tussen generaties over de verdeling van het beschikbare pensioenvermogen. Ook wordt in het huidige pensioenstelsel onvoldoende rekening gehouden met de veranderende arbeidsmarkt. Verder worden de verschillen in persoonlijke omstandigheden en voorkeuren van deelnemers steeds groter.

Plannen

Het kabinet gaat de komende maanden aan de slag met een aantal stappen richting een, zoals zij het noemen, robuuster en persoonlijker pensioenstelsel. In het Regeerakkoord is afgesproken dat bij de vernieuwing van het pensioenstelsel de sterke elementen van het huidige stelsel overeind blijven. Denk daarbij aan de verplichte pensioenopbouw, de collectieve uitvoering en risicodeling, de fiscale ondersteuning en voldoende ruimte voor nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidspensioen.

Het kabinet streeft bij de aanpassingen naar meer transparantie en beheersing en een verlaging van de uitvoeringskosten van pensioen.

10 punten

Het plan van het kabinet bestaat uit 10 punten.

  1. Afschaffing van de doorsneepremie
  2. Doorbeleggen toegankelijker en aantrekkelijker maken
  3. Meer maatwerk in het beleggingsbeleid van pensioenfondsen
  4. Omzetting van huidige aanspraken naar persoonlijke pensioenvermogens
  5. Opname van een bedrag ineens uit de pensioenpot
  6. (Beter) communiceren over persoonlijke pensioenvermogens
  7. Meer mensen moeten deelnemen (13% bouwt nu geen pensioen op)
  8. Verbeteringen voor nabestaanden
  9. Onderzoek naar de koppeling tussen levensverwachting en pensioenleeftijd
  10. Onderzoek naar aanpassing van de rekenregels (dekkingsgraad)

Blijf op de hoogte

De komende tijd zullen wij de plannen uiteraard nauwgezet volgen. De belangrijkste ontwikkelingen zullen wij op deze website aan bod laten komen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief of like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter. Zo mis je niets van de ontwikkelingen en ben je altijd goed voorbereid op wat komen gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *