Beter pensioen overzicht

Hoeveel pensioen krijg ik, wanneer krijg ik het en is het voor mij voldoende? Dat zijn de drie belangrijkste vragen die jij jezelf moet stellen als het gaat om je pensioen. Maar het antwoord vinden op die vragen is niet altijd even makkelijk geweest. Maar gelukkig wordt het steeds eenvoudiger. De overheid en de pensioensector werken voortdurend aan verbetering van de pensioeninformatie en jouw pensioen overzicht. In dit artikel vertel ik meer over hoe jij de juiste informatie kunt krijgen en waar je die kunt vinden. Ik zal ook de nieuwe rekenmethodiek toelichten die jou meer inzicht gaat geven en die vanaf 1 januari 2020 verplicht is voor alle pensioenuitvoerders.

mijnpensioenoverzicht.nl

De belangrijkste bron van informatie is mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website vind je een overzicht van al je pensioenen, inclusief de AOW. Je moet inloggen met je DigiD. Wanneer je bent ingelogd krijg je eerst een overzicht van al jouw pensioenuitvoerders. Vervolgens kun je onderaan de pagina doorklikken naar jouw pensioen overzicht.

De website is heel overzichtelijk ingedeeld in de verschillende blokken. Ik licht er drie uit

  • Mijn pensioen nu
  • Mijn pensioen straks
  • Vooruitblik

Mijn pensioen nu

Onder mijn pensioen nu zie je hoeveel pensioen je op dit moment hebt opgebouwd. Dus als je nu stopt met betalen aan je pensioen, dan is dat het bedrag dat je later krijgt.

Mijn pensioen straks

Mijn pensioen straks laat je zien hoeveel jouw pensioen gaat worden als je doorgaat met pensioen opbouwen in de huidige regeling. Daar zie je dus op welk bedrag je totaal gaat uitkomen. De bedragen die worden getoond zijn netto bedragen per maand.

Vooruitblik

Onder vooruitblik zie je het totale pensioen nu en straks. Maar hoeveel pensioen je precies krijgt en hoeveel het nog waard is als jij met pensioen gaat is onzeker. Dat hangt onder andere af van de inflatie (prijsstijging) en of het in de toekomst beter of slechter gaat met de economie.

Op basis van duizenden scenario’s worden berekeningen gemaakt van jouw pensioen. En uit die berekeningen komt een verwacht resultaat. Dat resultaat wordt getoond onder vooruitblik. Maar het kan ook tegenzitten en dan krijg je minder. Of het zit mee en dan krijg je meer pensioen. Op de volgende manier wordt dat getoond.

Dit plaatje geeft in een oogopslag weer hoeveel je straks krijgt. Netto per maand! En het laat ook zien hoe onzeker je pensioen is.

Vanaf 1 januari 2020 is het voor alle pensioenuitvoerders verplicht om op deze manier pensioen te berekenen en te laten zien. We noemen dit de uniforme rekenmethodiek (URM). Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je al die pensioenen netjes overzichtelijk bij elkaar in één plaatje.

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *