Het corona virus heeft grote impact op het sociale leven van iedereen. En economisch zijn de gevolgen goed merkbaar. Ook de beurzen hebben stevige klappen gehad. Werknemers met een beschikbare premieregeling hebben hun opgebouwde kapitaal aanzienlijk zien dalen. En wat betekent dat als je vlak voor je pensioendatum zit? In dit artikel meer over je pensioen en corona.
Life cycle beleggen
Bij een beschikbare premieregeling wordt maandelijks een premie betaald, die vervolgens wordt belegd. Wanneer je ver van de pensioendatum af zit, is de focus meer op rendement. Dus dan wordt er veel belegd in zakelijke waarden, zoals aandelen. Hierbij wordt al snel tussen de 70% en 100% in zakelijke waarden belegd. Wanneer je dichter bij de pensioendatum komt, wordt het risico automatisch afgebouwd. Daarbij wordt steeds meer belegd in obligaties. Vlak voor de pensioendatum zal er tussen de 70% en 100% in obligaties zijn belegd. Doel daarbij is dat een grote beurscorrectie geen of een gering effect mag hebben op het uiteindelijke levenslange pensioen dat op de pensioendatum moet worden aangekocht.
Keuze voor meer of minder risico
Als werknemer kun je er voor kiezen om binnen de life cycle meer of minder risico te nemen. Je pensioen blijft dan wel belegd volgens het life cycle principe, maar je kunt er voor kiezen om iets meer of juist iets minder in zakelijke waarden te beleggen.
Effecten corona op het kapitaal
Deze week is de AEX met een kleine plus gesloten. Maar de week ervoor was het verlies dramatisch groot. Alle beurzen kleurden dieprood. Deze correctie is ook zichtbaar in pensioenkapitaal van werknemers. Alleen wanneer je vlak voor de pensioendatum 100% in obligaties belegd bent, zijn de effecten nihil. De meeste mensen hebben echter nog altijd een deel van het kapitaal belegd in zakelijke waarden. Afhankelijk van het gekozen risicoprofiel is het het kapitaal tussen de 1% en 15% is gedaald.
Gevolgen pensioen en corona
Wanneer je pensioenkapitaal is gedaald met 1% tot 15% en je gaat binnen nu en een paar weken met pensioen, dan betekent dat ook concreet minder pensioen. En dat niet voor even, maar dat effect is levenslang. Er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen. De situatie zal daardoor op korte termijn niet beter worden, maar het lange termijn effect kan mogelijk gunstiger zijn.
Opties
- Je kunt er voor kiezen om je pensioendatum (alsnog) iets uit te stellen in de hoop dat in de tussentijd de beurzen weer herstellen. Hoe lang een herstel op zich laat wachten en hoe goed het herstel zal zijn is nog uiterst onzeker.
- Je kunt er ook voor kiezen om deeltijd met pensioen te gaan. Hierdoor spreek je niet heel je pensioenkapitaal aan. Daardoor kun je ook wachten op een eventueel herstel, maar verdien je ook nog extra inkomen en zorg je dat je kapitaal voor een groot deel niet wordt aangesproken. En doordat een deel van je pensioen later uitkeert wordt het ook hoger. 1 jaar uitstel levert ongeveer 6% tot 8% meer pensioen op.
- Je kunt ook kiezen voor een pensioen op basis van doorbeleggen. Daarbij koop je geen vaste en gegarandeerde pensioenuitkering aan, maar een uitkering, waarbij (een deel van) het geld blijft belegd. Wanneer de beurzen herstellen, profiteer jij mee van het herstel.
Let op, bovengenoemde opties gaan uit van een herstel van de beurzen op een bepaald moment. Wanneer de beurzen niet herstellen of nog verder dalen, werken bovenstaande opties uiteraard niet. Bij een nog verder dalende beurs wordt het verlies dan alleen maar groter. Laat je goed adviseren, voordat je een beslissing neemt!
Niemand weet wat nog wat de exacte gevolgen zullen zijn van het corona virus op onze samenleving en de economie. Het is duidelijk dat er wel een relatie is tussen pensioen en corona. Wanneer je nu pensioen moet aankopen met je beschikbare premieregeling, zullen de gevolgen levenslang merkbaar zijn. We hopen dat de gevolgen tijdelijk en beperkt zullen zijn.
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.
Dag,
Als je NU ( Corona crisis)pensioen moet aankopen ( lage rente, beurs ook laag) is variabel beleggingspensioen toch bijna risico-loos? Beurzen klimmen wel weer op, rente niet. Of zie ik dat helemaal verkeerd?
Beleggen is nooit risicoloos. In een volatiele markt is het risico zelfs hoog. Wanneer je nu een vast pensioen aankoopt, dan koop je die tegen de huidige rente in. Zelfs als de rente daarna gaat stijgen, dan merk je daar niet van, want je pensioen is al ingekocht en gegarandeerd. Wil je profiteren van de kans op meer rendement, dan is een variabel pensioen zeker een overweging.