De levensloop stopt, stort je levensloop in pensioen

De levensloop stopt er bijna mee. De laatste weken krijgen wij daar extra veel vragen over. Als je nog een levenslooptegoed hebt, dan wordt dat binnenkort uitgekeerd. Het totale saldo zal dan ineens worden belast. Het is ook mogelijk om het tegoed van je levensloop te storten in pensioen. Hier schreven we al eerder over. In deze blog leg ik het proces uit en laat zien wanneer het wel en wanneer het voor jou geen optie is.

Rol van de werkgever

Als jij levensloop wilt omzetten in pensioen, dan is de medewerking van je werkgever essentieel. Er moet een pensioenregeling zijn toegezegd, waarin je extra kan storten. Is die toezegging er niet, dan moet je werkgever bereid zijn de toezegging voor deze storting aan te passen. Wil de werkgever daar niet aan meewerken, dan houdt het op.

Verder speelt je werkgever een rol in de administratieve afhandeling. De levensloop moet via jouw loonstrook worden omgezet in pensioen. Dat werkt als volgt.

 • Stappenplan levensloop in pensioen
 • De levensloop instantie maakt het geld over naar jouw werkgever
 • Jouw werkgever betaalt het saldo aan jou uit als loon
 • Jij betaalt vervolgens een eigen bijdrage voor een pensioenregeling ter grootte van de levensloopstorting en die houdt de werkgever in op je loon
 • Je werkgever maakt jouw bijdrage voor de pensioenregeling over aan de pensioenuitvoerder

Voor de werkgever is dit een kostenneutrale handeling. Hij moet alleen bereid zijn om mee te werken aan de storting en moet dus ook instemmen met doen van (een aanpassing in) de pensioentoezegging. Deze toezegging wordt volledig betaald uit de levensloop storting, dus kost de werkgever niets.

Berekening ruimte levensloop in pensioen

Voordat je geld gaat storten moet er vastgesteld worden of er sprake is van een pensioentekort op basis van regels die de Belastingdienst heeft opgesteld. Hiervoor moet een gedetailleerde en complexe berekening worden gemaakt. Deze berekening is tijdrovend en complex en er is veel informatie voor nodig. Deze berekeningen zijn daardoor best prijzig.

Om te voorkomen dat je voor niets veel geld uitgeeft aan een kostbare berekening adviseer ik je om twee dingen eerst doen, voordat je opdracht geeft een berekening te maken.

1. Stem af met je werkgever of die mee wil werken
2. Laat een quick scan maken

Ik biedt bij dit soort berekeningen altijd aan om eerst een quick scan te maken. Die berekening voldoet nog niet precies aan de gedetailleerde regels van de belastingdienst, maar geeft een nauwkeurige indicatie van de ruimte die je hebt. Deze berekening is vaak maar een kwart van de prijs van de volledige berekening. Dus dat raad ik je altijd aan om te doen.

Lijfrente is misschien ook een optie

Wanneer je werkgever niet mee wil werken, dan is lijfrente misschien ook een optie. Maar de ruimte om te storten in lijfrente is beperkt. De maximale ruimte bedraagt afhankelijk van je leeftijd tussen de € 18.000,- en € 25.000,-. En volgend jaar nog een keer zo een bedrag, dus reken in totaal op maximaal € 35.000,-. Bouw je al pensioen op, dan zal deze ruimte snel aanzienlijk minder worden. Maar heb je geen of nauwelijks pensioenopbouw en is je levenslooptegoed niet veel hoger dan het bedrag dat hiervoor genoemd is, dan kun dus ook een lijfrentestorting overwegen. De berekening hiervoor is ook minder complex en dus ook minder prijzig.

Ben je DGA

Wanneer je DGA bent, dan is dit ook allemaal mogelijk. Dan heb je het zelfs nog iets makkelijker, want de medewerking van je werkgever krijg je altijd wel. Dat ben je immers zelf.

Haast is geboden

De meeste levensloop instanties willen voor 1 oktober weten wat ze met het geld moeten doen. Dus veel tijd is er niet meer.

Heb je hulp nodig?

Wanneer jij een levenslooptegoed hebt, dat binnenkort tot uitkering komt en je overweegt om die te storten in pensioen, kun je altijd even contact met opnemen. De berekeningen die je nodig hebt kan ik voor je laten maken, en ook de aanpassingen in het pensioenproduct kunnen wij je bij helpen.

Foto: This is engineering op Pexels

print

2 reacties

 1. Goedemiddag Jan,

  Ik heb bij mijn werkgever geprobeerd levenslooptegoed (115 k bruto in mijn geval) om te zetten in verlof
  dan wel een of andere pensioenregeling. het eindresultaat is dat ik voor het netto bedrag uren mag kopen ter waarde van het bedrag wat ik per uur bij mijn klanten moet opbrengen. Dat wordt het niet. Mijn werkgever stelt dat hij de mogelijkheden dubbel gecheckt heeft bij adviseurs.

  Anderzijds weigert hij deelname aan de (nieuwe) verlofspaarregeling mogelijk te maken, hetgeen naar ik heb begrepen zijn (goed) recht is.

  Nu ga ik derhalve E 60 000 belasting betalen. Daar helpt niets meer aan.

  Wat is nu de beste strategie.

  Kan ik inkomensmiddeling over 3 (of bij voorkeur meer) jaar toepassen en zodoende de lijfrenteaftrek optimaliseren of is er nog een gunstigere weg.
  De manier waarop de belastingdienst de middelingsregeling uitlegt begrijp ik overigens niet.
  Wanner zou ik die volgens u moeten aanvragen.

  Het levensloopverhaal begint mij enorm tegen te staan. het zou bedoeld moeten zijn om mijn rust en genot te waarborgen. In plaats daarvan wordt ik door de instanties aan het werk gestuurd, ben een zak geld kwijt en voel ik op dit vlak een enorme hoeveelheid stress.

  Graag uw advies.

  vriendelijk dank.

  david v zuuren

  1. David, inkomensmiddeling heb ik een artikel over geschreven. https://bijnametpensioen.nl/middeling-en-pensioen/
   Over welke jaren jij het beste kunt middelen hangt dus af van je inkomen over de afgelopen twee jaar en je verwachte inkomen de komende 2 jaar. Middeling mag over 3 jaar en vraag je na afloop van de 3 jaar aan.

   Jij schrijft ook nog over lijfrente. Ik begrijp niet goed wat je daar mee bedoeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *