Eerder met pensioen vanwege de crisis?

De maatregelen die de overheid heeft genomen in verband met het coronavirus hebben grote impact op onze economie. Het CPB vreest dat we in een diepe recessie terecht gaan komen. De werkloosheid zal naar verwachting toenemen. Misschien is het nu een goed moment om (eerder) met pensioen te gaan? Of moet je juist nog even door blijven werken?

Besparing loonkosten door eerder met pensioen

Als er ingegrepen moet worden en er verdwijnen arbeidsplaatsen, dan is het een logische gedachte om te kijken naar werknemers die vlak voor hun pensioen zitten. Het maakt ogenschijnlijk niet veel uit of je een paar maanden tot enkele jaren eerder stopt met werken toch? En oudere werknemers zijn vaak ook de duurdere werknemers, dus het effect voor het bedrijf is groot. En jongere collega’s kunnen aan het werk blijven.

Gevolgen voor pensioen zijn groot

Wanneer je één jaar eerder stopt met werken, bouw je in dat jaar dus geen pensioen op. Gemiddeld scheelt dat al snel 3,5% minder pensioen. Wanneer je het pensioen ook nog een jaar eerder laat ingaan, neemt je pensioen nog eens af met gemiddeld 6,5%. Dat komt doordat het pensioen een jaar langer moet uitkeren en daardoor neemt de uitkering af. Een jaar eerder met pensioen scheelt je dus als snel 10%!

Als jij eerder met pensioen gaat, krijg je dus de rest van je leven 10% minder pensioen.

Het klinkt aantrekkelijk maar dat is het vaak niet

Eerder met pensioen gaan, zeker in crisistijd, klinkt vaak aantrekkelijk. Je bent van een hoop onzekerheid af. Vaak is een crisistijd een stressvolle periode en ook daar ben je van verlost. En jij helpt jongeren doordat hun baan juist behouden blijft. Dat klinkt allemaal heel aantrekkelijk.

Maar het kost jou veel geld. En dat is niet voor even, maar voor de rest van je leven!

Sociaal plan of je eigen vangnet

Ik zeg niet dat je niet eerder met pensioen moet gaan. Wanneer jouw werkgever een goed sociaal plan heeft, waarin de nadelige gevolgen voor jou voor een groot deel worden gecompenseerd, dan kan het zeker aantrekkelijk zijn om juist wel eerder te stoppen.

En ook als jij toch al van plan was om eerder met pensioen te gaan omdat je voldoende middelen hebt, dan kan het een heel goed moment zijn om dat juist in crisistijd te doen.

Stap niet te snel op

De verleiding is groot om juist in crisistijd een mooie gebaar te maken naar het bedrijf en je jongere collega’s. En als dat kan, zou ik het zeker doen. Maar stap niet te snel op. Breng eerst de gevolgen voor jou heel goed in kaart en beslis op basis van een goede analyse. Want ook hier geldt: eens gekozen blijft gekozen!

print

2 reacties

  1. Ik ga 10 maart 2021 met pensioen. Ik ben dan 66 en 4 maanden. Moet ik dan vanaf 10maart tot eind maart doorwerken(onbetaald) , of stop ik ook daadwerkelijk op 10 maart?

    1. Je krijgt op 10 maart 2021 je AOW begrijp ik. Dat is over het algemeen dan ook de datum dat je arbeidsovereenkomst afloopt. Dus op die datum stop je waarschijnlijk met werken. Bespreek dat vooraf even goed met je werkgever. Belangrijk punt om op te letten is nog wanneer je aanvullend pensioen (bovenop de AOW) dan ingaat. Daarvoor moet je contact opnemen met de verschillende pensioenuitvoerders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *