Ik heb een aantal artikelen geschreven over de einddatum levensloop. Op 31-12-2021 krijg je het dan nog aanwezige saldo uitgekeerd. Deze datum wordt 2 maanden naar voren gehaald. De levensloopregeling eindigt dus per 01-11-2021!
Hoe zat het ook alweer?
De levensloopregeling is per 1 januari 2012 afgeschaft. Levensloop was bedoeld als spaarpot voor een periode van verlof. Je spaarde een deel van je bruto salaris. Over het gespaarde bedrag hoefde je geen belasting te betalen. En het saldo op de rekening telt niet mee voor de vermogensrendementsheffing van box 3. De uitkering van levensloop is belast.
Je kunt tot 1 november 2021 (was 1 januari 2022) nog gebruik maken van de mogelijkheden van levensloop. Het aanwezige saldo op die datum keert de levensloopinstantie aan jou uit. En over die uitkering betaal je belasting.
In sommige situaties kun je belastingheffing nog uitstellen. Zie hiervoor onderstaande artikelen.
Lees hier alles over de mogelijkheden van de levensloopregeling
Een aantal onderwerpen heb ik verder uitgediept:
Je Levensloop omzetten in verlof
Levensloop omzetten in lijfrente of banksparen
Levensloop omzetten in pensioen
Einddatum levensloop wordt vervroegd
De einddatum levensloop van 31-12-2021 wordt nu 1 november 2021. Op 1 november 2021 keert de levensloopinstantie het dan nog aanwezige saldo uit. En over die uitkering betaal je belasting.
De instantie waar je levensloopregeling is ondergebracht zal je levensloop uitkeren. Dat was altijd de werkgever of ex-werkgever. Ook dat verandert dus.
De reden achter deze wijzigingen is een vereenvoudiging in de manier van uitbetalen. En door het naar voren halen van de einddatum worden problemen voorkomen met de belasting in box 3 (sparen en beleggen). Uitbetaling op 31-12-2021 zorgt voor verschillende problemen en die worden met deze aanpassing voorkomen.
Let op middeling
Als je levensloopsaldo uitkeert, neemt je inkomen toe. Je kunt dan mogelijk gebruik maken van middeling. Daarbij neem je het gemiddelde van je inkomen over 3 jaar en kijkt hoeveel belasting je dan zou moeten betalen. Teveel betaalde belasting kun je dan terugvragen. Hoe middeling precies werkt heb ik in dit artikel uitgelegd.
Foto: The Coach Space via Pexels
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.
Met mijn Levensloopuitkerings-instantie en mijn werkgever is al maanden geleden afgesproken (via een polis) dat mijn werkgever een maandelijkse storting krijgt t/m 1-dec-2021, voor mijn levensloopverlof. Pas dan is het tegoed op. Wordt dat een probleem als het kabinet de uitkeringsdatum van de levensloop vervroegd?
Die laatste maand wordt dus iets eerder uitgekeerd. Dus niet echt een probleem denk ik. Je krijgt je geld iets eerder.
Beste Jan, zou ik wel nog t/m december 21 verlof kunnen opnemen? Of kan dat nu alleen maar nog t/m oktober?
Dat kan tot en met oktober. En dan krijg je de slottermijn uitgekeerd. Dus in principe is er niets aan de hand. Je krijgt dan 3 maanden tegelijk in plaats van 3 maanden lang 1 maand per maand.
Klopt het dat de levensloopverlofkorting lager is bij het bereiken van de AOW-leeftijd?
En zo ja, hoeveel bedraagt die dan?
Jan, bij het bereiken van de AOW-leeftijd mag de levensloop niet meer uitkeren. Dus er is geen korting ná de AOW-datum.
Het tegoed van de levenslooprekening wordt voor de AOW leeftijd uitgekeerd, nogmaals is de levensloopverlofkorting lager in het jaar waarin men de AOW leeftijd bereikt?
Jan, in het jaar dat je AOW krijgt is je levensloopverlofkorting niet lager.
Ik ben er inmiddels achter dat dit niet klopt!
Beste Jan,
Een ex-werknemer (10 jaar uit dienst) wil zijn levensloop vóór 31 okt uit laten betalen. Moet dit via de ex-werkgever of kan de levensloopuitkerings-instantie dit beter doen? Zit er een voordeel in het een of het ander? En waarom uit laten keren vóór 31 okt als het daarna toch automatisch wordt uitgekeerd?
Sandra, er is geen reden om het eerder dan eind oktober te laten uitkeren, tenzij jij het geld nodig hebt. Eerder laten uitkeren maakt geen verschil voor de hoogte of de heffing.
Hoi Jan, Is het zo dat er geen verschil is in heffingen? Het lijkt er voor een 61 jarige en oudere werknemer wel toe te doen. Via werkgever is er ZVW verschuldigd en sociale premies verschuldigd, terwijl je daar als werkgever via het uitbetalen van de instelling geen last van hebt. Dus vanuit het oogpunt van deze werkgever is het niet zo interessant als de werknemer het opneemt voor november. Vanuit het oogpunt van de werknemer deel ik de mening dat het niet uit maakt.
Hoi Carola, je hebt gelijk hierin. Ik heb dit bekeken vanuit de positie van degene die het geld opneemt. En niet naar een voor- of nadeel voor de werkgever. Wanneer je beide meeneemt in de afweging, dan kun je dus beter wachten tot einde levensloop en het door de uitvoerder laten uitkeren. Werkgever heeft dan een voordeel, of beter gezegd, geen nadeel.
Beste Jan,
In al jouw (prima!) artikelen spreek je over inkomen en inkomstenbelasting, maar het betreft toch loonbelasting dat vooraf gaande aan de uitkering door de bank wordt ingehouden en afgedragen?
Hoi Rob, dank voor je compliment. Wanneer je uitkeringsinstantie belasting inhoudt, dan is dat inderdaad loonbelasting.
Jan,
mijn vrouw heeft nog een levensloop tegoed staan dat was bedoeld om eerder te stoppen met werken. Ze wil in september stoppen en in dienst blijven tot het tegoed is opgenomen. Moet ze nu per 01-11 uit dienst omdat dan het levenslooptegoed verplicht wordt uitgekeerd of kunnen we het nu overmaken naar de werkgever met de afspraak dat ze in dienst blijft tot het bedrag op is.
Hans
Hans, de Belastingdienst heeft deze week een V&A gepubliceerd hierover. Het komt er op neer dat het geld wordt uitbetaald door de levensloopinstantie en dat je onbetaald verlof moet opnemen bij de werkgever. Of eventueel eerder uit dienst.
Zie ook https://centraalaanspreekpuntpensioenen.belastingdienst.nl/publicaties/va-21-002-v210401/
Beste Jan,
Uitbetaling van levensloop in 2021 komt voor mij ongunstig uit.
Ik heb in 2019 een ontslag uitkering ontvangen, ik kan nu middeling aanvragen over de jaren 2019, 2020 en 2021.
Mocht ik levensloop in 2021 uitbetaald krijgen dan heeft dit een groot negatief gevolg voor het bedrag dat ik door middeling van genoemde jaren ontvang. Mocht de uitbetaling van levensloop naar 2022 verschoven kunnen worden dan heb ik daarna tevens nog de mogelijkheid om middeling aan te vragen over de jaren 2022, 2023, 2024.
Vraag: Is het belasting technisch mogelijk om de uitbetaling van de levensloop op te schuiven naar 2022 ?
Bert, dat is helaas niet mogelijk.
Ook niet mogelijk om het bedrag levensloop om te zetten in een lijfrente polis ?
Bert, dat zou in theorie wel kunnen. Zie daarvoor https://bijnametpensioen.nl/levensloop-omzetten-naar-banksparen-onmogelijk/
Beste Jan
Ik heb in 2020 een deel van mijn levensloop opgenomen. Omdat ik niet meer werk werd door de uitkerende instantie de max inkomstenbelasting (51%) ingehouden. Dit zou dan met de teruggave van de belastingdienst weer verrekend worden. De inkomstenbelasting is idd 9,7 % geworden, maar ik moet wel alle premies voor de volksverzekeringen betalen, waardoor ik mijn belastingvoordeel bijna weer kwijt ben. Klopt dit wel?
Jeannette, de premies volksverzekeringen moeten inderdaad gewoon betaald worden.
Goede middag,
Ik ben een vrouw van 55 jaar en werk gemiddeld 24 uur per week. Ik heb nog 13000 euro van mijn levenslooptegoed staan en wil dit uit laten keren en er verlofdagen voor terugkopen. Kan ik deze tot mijn 66ste laten staan zodat ik vervroegd met pensioen kan gaan of is hiervoor ook een einddatum bepaald?
Vorig jaar heb ik 13623 Euro laten uitkeren en toen ging daar 5635 euro loonheffing vanaf. Voor welk bedrag kan ik dan de verlofdagen terugkopen als ik dit met het resterende bedrag zou willen doen?
Is dat voor 13623 Euro of voor 7987Euro (-loonheffing)? Heb ik daar dan voordeel van als ik het verlof de komende jaren zou moeten opnemen?
Jacomijn, als je verlofdagen kunt kopen, dan betaal je die met je bruto loon. Doordat je een lager bruto loon krijgt, neemt ook je netto loon af. Vervolgens laat je je levensloop uitkeren (bruto), daar betaal je belasting over, waardoor je netto loon weer toeneemt. Per saldo is dat neutraal en kun je dus voor 13.000 verlofdagen inkopen. De vraag is alleen of je zoveel verlof mag inkopen bij je werkgever. In de praktijk is dat vaak gelimiteerd.