Levensloop gewoon laten uitbetalen

Afgelopen weekend schreef ik een blog over levensloop storten in pensioen. Ik ga in mijn blog in op de mogelijkheden die er zijn en hoe het precies in zijn werk gaat. Veel mensen zouden wel van die optie gebruik willen maken, maar kunnen dat niet. En misschien is dat helemaal niet erg. Vandaag in mijn blog de vraag: Wat is er mis met je levensloop gewoon laten uitbetalen?

Belasting betalen over je levensloopsaldo

Wanneer je levensloop eind volgende maand wordt uitgekeerd, dan komt dat bovenop je inkomen dat je dit jaar hebt verdiend. Hoeveel belasting je moet betalen hangt van van hoeveel salaris je verdiend en hoe hoog je levensloopsaldo is. Een deel van de uitkeringen zal belast worden tegen 37,1% en een deel (misschien wel het meeste) tegen 49,5%.

Ik ga even uit van het maximale tarief over je hele levensloop uitkering. Stel je krijgt € 100.000,- uitgekeerd, dan betaal je als je je levensloop gewoon laat uitbetalen 49,5% belasting. Je houdt dan netto € 50.500,- over.

Is dat nadelig?

Wanneer je een hoog salaris hebt, dan heb je in het verleden waarschijnlijk het grootste deel van je levensloopsaldo gespaard tegen een belastingvoordeel van 52%. Nu betaal je wanneer je je levensloop gewoon laat uitbetalen 49,5%. Per saldo heb je dus een klein voordeel.

Wanneer je een wat lager salaris hebt, dan is het voordeel ergens rond de 40% geweest. Als je dan nu 49,5% betaalt, dan is dat dus een nadeel van 9,5%.

Afhankelijk van de hoogte van je inkomen heb je dus per saldo een klein voordeel of toch wel een nadeel te pakken. Maar is er een gunstiger alternatief?

Als je het had kunnen omzetten in pensioen?

Wanneer je het had kunnen omzetten in pensioen, dan betaal je nu geen belasting, maar straks na je pensionering. En dan betaal je waarschijnlijk minder belasting. Stel je kunt die € 100.000,- volledig storten in pensioen. En je gaat binnenkort ook daadwerkelijk met pensioen. Dan koop je voor dat kapitaal een pensioenuitkering aan van € 3.646,- per jaar. Hoeveel dat netto is, hangt af van je pensioeninkomen. Ik ga in mijn voorbeeld uit van € 2.625,- netto. Dat pensioen krijg je dus straks levenslang netto extra uitgekeerd en als je komt te overlijden krijgt je partner 70% van het extra pensioen.

Wanneer je levensloop nu ineens uitkeert en je betaalt het maximale belastingtarief van 49,5%, dan is je totale uitkering netto € 50.500,-. Je moet dan na je pensioen meer dan 19 jaar die extra pensioenuitkering krijgen, wil je in totaal meer krijgen dan die € 50.500. Uitgaande van pensionering op je 66e, heb je het dus ‘terugverdiend’ als je 85 bent.

Wat past beter bij jou?

Als je levensloop nu uitkeert, heb je ineens de beschikking over het totale netto bedrag. Wanneer je het omzet in pensioen, dan heb je iedere maand een beetje extra. ga jij voor meer vrijheid? Dat je zelf kunt beslissen wanneer je het geld besteedt? Of ga je voor een maandelijkse extra uitkering?

Foto: Tima Miroshnichenko op Pexels

print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *