Levensloop omzetten in pensioen

De levensloopregeling is in 2012 afgeschaft, maar veel mensen hebben nog geld in de levensloopregeling zitten. Voor je pensioendatum (of 1 januari 2022) moet je het saldo in je levensloopregeling hebben gebruikt. Alles wat er dan nog staat wordt uitgekeerd ineens. Over die uitkering betaal je belasting. Er zijn verschillende mogelijkheden om je levensloopsaldo te gebruiken. In een eerder artikel heb ik die mogelijkheden uitgelegd. In dit artikel ga ik dieper in op je levensloop omzetten in pensioen.

Levensloop omzetten in pensioen hoe?

Omzetten van je levensloopsaldo gebeurt via je werkgever. De uitvoerder van de levensloopregeling betaalt het saldo aan de werkgever. De werkgever betaalt dat aan jou uit als loon. Tegelijkertijd wordt het saldo op je loon ingehouden als extra pensioenpremie. Je werkgever doet vervolgens de storting naar de pensioenuitvoerder.

Heb je geen werkgever meer, dan is extra storten in je pensioen niet toegestaan. En dan is het niet mogelijk om je levensloopsaldo om te zetten in pensioen.

Let op, niet iedere pensioenuitvoerder staat doet dat je een extra storting doet in je pensioen. Vraag dus vooraf na of de uitvoerder wil meewerken.

Voorwaarden

Je levensloopsaldo mag je geheel of gedeeltelijk, ineens of in meerdere keren omzetten in pensioen. 

Door de omzetting mag je pensioen niet teveel worden. Door middel van een berekening kun je vaststellen of de omzetting is toegestaan. Er zijn twee rekenmethodes.

Inhaal

Wanneer je in de pensioenregeling van je huidige werkgever ruimte hebt om extra pensioen te sparen, dan kun je die ruimte gebruiken om je levensloopsaldo om te zetten. Wanneer je de ruimte om extra te sparen niet (volledig) hebt benut dan mag je dat alsnog doen. Je kunt in principe alle niet benutte ruimte om extra te sparen alsnog ineens storten. Dit noemen we inhaal. Deze berekening kun je vaak maken via de portal van de pensioenuitvoerder. 

Dit is de eenvoudigste methode. Ik zou dus altijd als eerste deze methode onderzoeken.

Inkoop

Wanneer je niet voldoende ruimte hebt bij inhaal, dan kun je altijd nog een aanvullende berekening laten maken voor inkoop. Eerst wordt er een berekening gemaakt van hoeveel pensioen jij maximaal mag opbouwen in je hele werkzame leven. Daar wordt de waarde van berekend. Vervolgens wordt deze waarde vergeleken met de waarde van al je daadwerkelijk opgebouwde pensioen. Wanneer er uit deze berekening blijkt dat er nog ruimte is, dan mag je die ruimte gebruiken om je levensloopsaldo om te zetten.

Deze berekening is complex en kost relatief veel tijd. Je moet veel gegevens aanleveren zoals al je opgebouwde pensioenen, je salarisgegevens en de waardeontwikkeling van je beleggingspensioen. Die gegevens verkrijgen is vaak lastig en tijdrovend.

Waarom zou je levensloop omzetten in pensioen?

Als je levensloop nu niet kunt opnemen, dan wordt per 1 januari 2022 alles uitgekeerd. En die uitkering komt bovenop je salaris. En dan betaal je mogelijk een hoog belastingtarief. Misschien betaal je dan wel meer, dan het voordeel dat je in het verleden hebt genoten over je storting. Door je levensloop om te zetten in pensioen zorg je ervoor dat je mogelijk minder belasting betaalt.

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

3 reacties

 1. Dag,

  Ik heb sinds 2005 een levensloopregeling. In 2013 ben ik 100% afgekeurd. De levensloopregeling heb ik, o.b.v. beleggingen, laten doorlopen. Nu zit er, 1 jaar voor de definitieve afschaffing, een bedrag in van € 55.000,-
  Ik heb nu een 100% IVA uitkering.
  Als ik al jaarruimte heb (misschien een klein beetje reserveringsruimte….) zou ik dat deel willen opvullen voor de laatste 7,5 jaar tot het pensioen.
  2 vragen: zijn er andere opties (anders gaat zo’n €22.000,- naar BV Nederland) en kan ik het elders kwijt zodat de IB er geen groot deel van krijgt.

 2. Geachte heer Van Harten,
  Even was ik blij met het gegeven dat ik het door mij gespaarde bedrag in mijn levensloop voor mijn pensioendatum in mijn pensioenfonds kan laten storten. Alle voorwaarden zijn oke, maar nu blijkt dat mijn huidige pensioenfonds geen stortingen uit de levensloop accepteert (wel pensioengelden van derden). Heeft u mogelijk nog een advies voor mij??
  Uiteraard hartelijk dank alvast voor uw reactie.

  1. Een strikte voorwaarde is dat een pensioenfonds het moet toestaan. Een reden dat het niet wordt toegestaan is de complexiteit van de berekening die nodig is om aan te tonen dat je het geld mag storten. Je zou nog kunnen vragen of het pensioenfonds wel akkoord gaat als je een berekening kunt overleggen. Die berekening laten maken kost wel geld, maar mogelijk biedt dit een oplossing. Een pensioenadviseur kan namelijk op basis van een richtlijn van de Belastingdienst een berekening maken waaruit blijkt dat de storting is toegestaan. Soms wil een pensioenuitvoerder wel akkoord gaan na het overleggen van een dergelijke berekening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *