Een kwestie van balans – pensioen, geld en goede gezondheid

8 oktober 2024, een commentaar in het Financieel Dagblad: “Vroegpensioen? We moeten juist leren hoe we langer actief kunnen blijven”. Dit artikel leverde veel reacties op. Zowel positief als negatief. Waarom is dat zo? Pensioen, geld en gezondheid staan hierbij centraal.

Met pensioen gaan is een onderwerp dat mooie verwachtingen oproept maar ook als spannend wordt ervaren. Dus wat moet je doen als jij er zelf aan toe bent? De arbeidsmarkt verandert in snel tempo. De vergrijzing vraagt in de toekomst om méér arbeidskrachten. Daardoor komen vragen op. Kan ik wel stoppen? Wanneer? Wil ik dan wel stoppen? Hoe ziet mijn leven eruit na mijn werkzame leven? En hoe zorg ik ervoor dat ik na mijn pensioen ook echt kan genieten?

Dat zijn vragen die mede bepalen of je op de reguliere datum wilt stoppen met werken of dat je eerder wilt stoppen, gedeeltelijk wilt stoppen of juist door wilt werken na de AOW-leeftijd. Laten we ze eens langslopen.

Het klassieke pensioen

Je hebt lang gewerkt en kunt eindelijk met pensioen. Je hebt alle tijd voor je hobby’s, reizen en ontspanning. Maar na een tijdje merk je misschien dat je je verveelt. Je mist de structuur van je werkdag en het sociale contact met collega’s. Misschien merk je ook dat je lichamelijk minder actief bent en dat je geestelijke gezondheid eronder lijdt. Dit kan leiden tot mentale en zelfs lichamelijke klachten.

Vervroegd pensioen, weloverwogen beslissen

Je hebt de pensioenleeftijd nog niet bereikt, maar je wilt toch graag eerder stoppen met werken. Misschien heb je gezondheidsklachten of vind je je werk echt niet meer leuk of misschien heb je genoeg gespaard.

Het idee om eerder te stoppen met werken klinkt aantrekkelijk. Meer tijd voor familie, hobby’s en reizen. Toch is het belangrijk om de gevolgen goed af te wegen. Een vervroegd pensioen leidt ertoe dat je heel goed moet kijken wat dat in jouw specifieke (financiële) situatie betekent. Je moet dan bepalen op welk moment je behoefte hebt aan welk inkomen. Dat vereist een nauwkeurige financiële planning. Maar misschien net zo belangrijk is de vraag of je fysiek en mentaal klaar bent om volledig te stoppen met werken.

Deeltijdpensioen, de gouden middenweg

In plaats van volledig te stoppen met werken, kun je kiezen voor deeltijdpensioen. Je werkt minder uren, maar blijft wel actief. Je werkomgeving is tenslotte ook een groot deel van je sociale omgeving. Dat is belangrijk voor je mentale fitheid. Daarnaast houd je een deel van je inkomen over en kun je toch genieten van meer vrije tijd. Dit is goed voor je gezondheid en kan zelfs helpen om langer zelfstandig te blijven.

Langer doorwerken?

Maar als je nog fit bent, in lichaam en geest, waarom zou je dan eerder willen stoppen met werken? Waarom niet langer doorwerken? Dat biedt diverse voordelen. Je bouwt mogelijk een hoger pensioen op, je blijft mentaal en fysiek actief en je kunt je kennis en ervaring blijven inzetten. Misschien kun je minder uren werken, andere taken uitvoeren of flexibel inzetbaar zijn?

Als je dit graag wilt, bespreek dit dan in een vroeg stadium met je werkgever. Zowel jij als je werkgever zullen dan nog langdurig de vruchten kunnen plukken van die investering.

Lees ook:
Vervroegd pensioen, bespreek dat op tijd met je werkgever!

Conclusie pensioen, geld en gezondheid

Het beste pensioen bestaat niet. De beste keuze voor jou hangt af van je persoonlijke situatie, je gezondheid en je financiën. Wil je echt van je pensioen genieten? Blijf dan zo lang mogelijk vitaal, zowel lichamelijk als geestelijk. Overweeg deeltijdpensioen als je meer vrije tijd wilt, maar toch actief wilt blijven. Als je vervroegd met pensioen wilt, maak dan een gedegen financiële planning. Maar als je in de gelegenheid bent, overweeg dan ook om door te blijven werken. Het houdt je lichaam en geest fit, je hebt meer financiële ruimte en daardoor vergroot je de kans op een gelukkig en gezond pensioen. Kortom bij pensioen spelen geld en gezondheid een belangrijke rol!

Foto: Anastasia Shuraeva – Pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *