Pensioen aankopen op de pensioendatum, shoppen met pensioenkapitaal

Hoe werkt pensioen aankopen op de pensioendatum? Als je pensioenregeling een beschikbare premieregeling is of kapitaalovereenkomst, dan krijg je op de pensioendatum een kapitaal tot je beschikking. En met dat kapitaal moet je een pensioenuitkering aankopen. Maar hoe werkt dat nu precies?

Pensioen aankopen

Op de pensioendatum krijg je een pensioenkapitaal tot je beschikking en met dat kapitaal moet je een pensioenuitkering aankopen.  De uitvoerder waar je het kapitaal hebt opgebouwd doet vaak ruim van tevoren aan aanbod. Maar is dat aanbod het hoogste bod? Om die vraag te beantwoorden, kun je gaan shoppen.

Shoppen

Op de pensioendatum heb je een wettelijk recht op te gaan shoppen. Het pensioen mag je dus bij een andere uitvoerder aankopen. Je mag dus op zoek gaan naar de uitvoerder met het beste aanbod.

Je hebt een adviseur nodig

Shoppen kun je niet zelf.  Slechts een of twee uitvoerders werken mee aan shoppen zonder adviseur. De rest van de uitvoerders verwijst je door naar een pensioenadviseur. Het is dus zaak om een goede pensioenadviseur te vinden. Een pensioenadviseur kost geld, maar helpt je bij het maken van de juiste keuzes, helpt bij het zoeken van de beste aanbieding en begeleidt het verdere administratieve proces.

Vergelijkingssites

Je kunt ook vergelijken via internet. Er zijn meerdere sites waar je pensioen kunt vergelijken en aankopen. Deze sites rekenen net als een pensioenadviseur ook kosten. Een belangrijk verschil met een pensioenadviseur is dat een vergelijkingssite geen advies geeft. Zij bieden je alleen de mogelijkheid om te vergelijken en begeleiding bij de aankoop. Maar zij zullen je niet verder adviseren.

Lees ook: Pensioen Aankoop Indicator

Pensioen aankopen is meer dan shoppen

Het gaat bij pensioen niet alleen om het vinden van de hoogste uitkering. Je moet veel keuzes maken rond de pensioendatum. Vaak hebben die andere keuzes nog meer impact (ook op de hoogte van je pensioen) dan het kiezen van de uitvoerder met het scherpste aanbod.

Ik denk dat het goed is om samen met een pensioenadviseur te kijken wat je wilt. Zij kennen en overzien alle keuzes die je moet maken en weten de consequenties van alle keuzes. Zij adviseren je over de exacte inrichting van je pensioen. Vervolgens laat je die adviseur shoppen. De pensioenadviseur gaat dan op zoek naar de hoogste uitkering. Vervolgens begeleiden zij het verdere administratieve proces. De adviseur zal zorgen dat aanvraag op tijd wordt gedaan en dat het geld wordt overgeboekt van ene naar andere verzekeraar.

Voor lijfrente geldt hetzelfde als voor pensioen. Ook dan moet je op de ingangsdatum gaan shoppen. Laat de pensioenadviseur ook naar je lijfrentekapitaal kijken

Shoppen kan pas kort voor pensioendatum. Het is echt last-minute werk. Vaak is het exacte kapitaal pas op pensioendatum bekend. En bij het shoppen is sprake van dagkoersen. De tarieven veranderen bijna elke dag.

Dit betekent niet dat je pas kort voor de pensioendatum moet beginnen. Neem gerust een jaar van tevoren al contact op met een pensioenadviseur. Zij helpen je dan bij het invullen van je pensioenwensen en zorgen dat het shoppen helemaal is voorbereid.

Lees ook: Keuzes op de pensioendatum

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

2 reacties

 1. Beste Jan,
  Ik lees in je artikel dat je het pensioen moet aankopen op de pensioendatum.
  Dit geldt in het artikel voor als je pensioenregeling een beschikbare premieregeling is of een kapitaalovereenkomst.
  Dan krijg je op de pensioendatum een kapitaal tot je beschikking.
  En met dat kapitaal moet je een pensioenuitkering aankopen.
  Maar geldt dit ook voor als je pensioenregeling uit een pensioenbelegging bestaat die jezelf met beleggen hebt opgebouwd?
  Bedankt alvast voor je reactie.
  Vriendelijke groet,
  Stewart

  1. Stewart, dit geldt ook voor een pensioenregeling die uit beleggingen bestaat. Dat zijn ook beschikbare premieregelingen. Jij schrijft dat het gaat om pensioenbeleggingen die je zelf met beleggen hebt opgebouwd. Wat bedoel je daar precies mee? Pensioen bouw je op via je werkgever en niet zelf? Dus hebben we het hier over hetzelfde?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *