Let hierop bij afkoop klein pensioen

Als jij een klein pensioen hebt en je gaat met pensioen, dan mag dat door de pensioenuitvoerder worden afgekocht. Afkoop klein pensioen kan gunstig zijn, maar het kan ook nadelig uitpakken. Let dus goed op bij afkoop klein pensioen.

Wat is een klein pensioen

Een klein pensioen is een pensioen dat minder is dan € 594,84 (bedrag 2023). Dit bedrag wordt ieder jaar iets verhoogd.

De uitvoerder kan een aanbod doen. Jij bepaalt zelf of je dit wel of niet wilt laten afkopen.

Groot bedrag ineens

Je krijgt bij afkoop een groot bedrag ineens uitgekeerd op de pensioendatum. Hoeveel dat precies is, hangt af van de hoogte van het af te kopen pensioen, de leeftijd waarop je afkoop en bij welke uitvoerder je afkoop. Iedere uitvoerder hanteert eigen factoren om de afkoopsom te berekenen.

Voorbeeld

Stel, je koopt op je 67e jaar jouw kleine pensioen dat je hebt opgebouwd bij ABP af. Het pensioen dat je hebt opgebouwd is € 350,- per jaar. Dat is kleiner dan het grensbedrag en mag dus worden afgekocht.

ABP betaalt dan aan jou een bedrag van € 6.769,77 ineens.

Je krijgt dus op het afkoopmoment een bedrag van € 6.769,77 bruto uitgekeerd. Over dit bedrag betaal je belasting.

De rest van je leven minder pensioen

Wanneer je besluit je pensioen af te kopen, krijg je dus de rest van je leven € 350,- minder pensioen uitgekeerd. Wanneer het één pensioen is dat je afkoopt en het is een klein bedrag, dan zal het effect niet heel merkbaar zijn. Maar wanneer je meerdere pensioenen afkoopt en het bedrag is groot, kan het effect goed merkbaar zijn.

Let op je belasting en heffingskortingen

Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Je kunt door de afkoop in een hogere belastingschijf terecht komen, waardoor je dus relatief meer belasting betaalt. Daarnaast heb je recht op heffingskortingen. Bij de meeste heffingskortingen geldt, hoe hoger je inkomen, hoe lager je korting. Het kan dus ook een nadelig effect hebben op je heffingskortingen.

Lees ook
Hoe zit het met heffingskortingen na je AOW

Houdt er rekening mee dat je door het effect op je totale inkomen je bij de aangifte inkomstenbelasting het jaar na de afkoop misschien belasting moet terugbetalen.

Let op je toeslagen bij afkoop klein pensioen

Wanneer je recht hebt op toeslagen, dan veranderen die ook wanneer je een klein pensioen afkoopt. Dit geldt voor de meeste toeslagen. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de toeslag is waar je recht op hebt. Houdt er dus rekening mee dat je in het jaar van afkoop recht hebt op een lagere of misschien zelf geen toeslag. Je moet dit zelf in de gaten houden en je moet op tijd doorgeven dat je een hoger inkomen hebt. Anders krijg je teveel toeslag en moet je dat het jaar daarna weer terugbetalen.

Let ook op in het jaar ná de afkoop. Je hebt dan mogelijk weer recht op je normale toeslag. Dus zorg dat je dan niet te weinig toeslag krijgt.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een uitzondering. Afkoop klein pensioen telt niet mee als inkomen voor de huurtoeslag. Maar, dat gebeurt niet automatisch. Daar moet je zelf om verzoeken. Dat verzoek kun je doen door middel van dit formulier.

Afkoop klein pensioen is niet altijd gunstig

Let op of afkoop van een klein pensioen voor jou gunstig is. In dit artikel lees je meer over de vraag wanneer afkoop wel en niet gunstig is.

Foto: Fauxels via Pexels

print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *