Heffingskortingen en AOW, alles wat je moet weten

Over je inkomen betaal je belasting. Bij de berekening van de te betalen belasting wordt rekening gehouden met heffingskortingen. Dat zijn kortingen op de te betalen belasting. Wanneer je AOW-gerechtigd wordt, veranderen de heffingskortingen. In dit artikel een toelichting en vertel ik waar je op moet letten. De heffingskorting zijn gebaseerd op de bedragen en tarieven van 2023.

Heffingskortingen, hoe werken ze

Ik zal de werking van de heffingskorting uitleggen aan de hand van een voorbeeld van iemand die een inkomen heeft van € 20.000,- en AOW-gerechtigd is.

Over je inkomen tot € 37.149,- betaal je wanneer je AOW-gerechtigd bent 19,03% belasting (in plaats van 36,93% als je jonger bent). Het inkomen is € 20.000,-. De belasting is dan € 3.806,-. Er geldt een algemene heffingskorting van € 1.583,- (zie verderop voor een toelichting). De te betalen belasting is dan € 2.223,- (3.806 -/- 1.583).

Lees ook:
Pensioen en belasting

Algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting is inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de korting. Tot een inkomen van € 22.661,- bedraagt de korting € 1.583,-. Voor iedere Euro inkomen boven de € 22.661,- neemt de korting af met 3,141 cent af. Bij een inkomen van € 73.071,- of meer is er geen recht meer op de algemene heffingskorting.

Arbeidskorting

Als je werkt, heb je recht op een arbeidskorting. De korting is inkomensafhankelijk. Wanneer je gestopt bent met werken heb je geen recht meer op arbeidskorting. Werk je nog naast je pensioen en AOW-uitkering, dan heb je nog wel recht deze korting. De korting wordt berekend over je arbeidsinkomen.

Ouderenkorting

Wanneer je AOW-gerechtigd bent, heb je recht op een ouderenkorting. Deze korting is inkomensafhankelijk. Bij een inkomen tot € 40.888,- bedraagt de korting € 1.835,-. Voor elke Euro boven de € 40.888,- neemt de korting met 15 cent af. Bij een inkomen van € 53.121,- of meer heb je geen recht meer op ouderenkorting.

Alleenstaandeouderenkorting

Ben je alleenstaand, dan heb je ook recht op een alleenstaandeouderenkorting. Deze bedraagt € 478,-.

Loonheffingskorting toepassen

Je kunt aan de SVB of je pensioenuitvoerder vragen om bij het uitbetalen van de AOW en het pensioen al rekening te houden met de heffingskortingen. Wanneer je een uitkering aanvraagt, moet je een formulier invullen waarop je kunt aangeven of ze wel of geen rekening moeten houden met de loonheffingskorting.

Wanneer je AOW en pensioen krijgt, dan krijg je van meerdere instanties een uitkering. Iedere instantie zal je vragen of er wel of geen rekening moet worden gehouden met de loonheffingskorting. Als je alle instanties vraagt om rekening te houden met de loonheffingskorting, betaal je te weinig belasting. Als je dan aangifte gaat doen voor de inkomstenbelasting, moet je bijbetalen.

De Belastingdienst adviseert daarom om de loonheffingskorting door één instantie te laten inhouden. Dat kun je het beste doen bij de instantie die de hoogste uitkering betaalt.

Heffingskorting niet werkende partner

Wanneer je partner nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt en geen eigen inkomen heeft, dan heeft jouw partner mogelijk recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting van € 3.070,-. Wil je hier meer over weten, kijk dan hier.

Heffingskortingen en keuzes in je pensioen

Wanneer je met pensioen gaat, kun je kiezen om eerst wat meer, en daarna wat minder pensioen te ontvangen. Je haalt als het ware een deel van je pensioen naar voren. Dat kan effect hebben op je heffingskortingen. Je krijgt eerst een hoger inkomen, waardoor je heffingskortingen waarschijnlijk lager zullen worden. Maar daarna krijg je een lager inkomen, waardoor je heffingskortingen hoger zullen worden. Voor veel mensen maakt het in totaal geen verschil. Door eerst wat minder en daarna wat meer heffingskortingen te krijgen, heb je per saldo evenveel korting. Maar er zijn ook situaties waarin dit minder gunstig uitvalt. Dat is met name het geval bij lagere pensioenen. Er zijn ook situaties waarin het juist gunstiger kan uitvallen. Dat is met name bij hogere pensioenen het geval.

Houdt hier dus rekening mee bij je keuzes op de pensioendatum en vraag je pensioenadviseur naar de effecten voor jou.

Foto: Yan Krukov op Pexels

print

78 reacties

 1. Hai met chris ik ga in juni met pensioen ben gehuwd en vraag me af hoeveel aow ik netto krijg per maand en hoeveel vakantie geld ik dan naderhand krijg netto alles netto aub groetjes chris

 2. Goedemorgen,

  Graag wil ik weten hoe het precies zit met de ouderenkorting, er staat namelijk dat je als alleenstaande OOK recht hebt op 436 euro alleenstaandeouderenkorting, is dat inplaats van de ouderenkorting van 1622 of daarnaast? Het woordje ook geeft de indruk dat het 1622 plus 436 euro is.
  Klopt dit?
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

 3. Ik heb voor mijn vader een vraag. Mijn vader krijgt pensioen en een AOW. Hij krijgt huurtoeslag en zorgtoeslag. Ook betaald mijn vader heffingskorting. Hoe kan het dat mijn vader ieder jaar belasting teruggaaf moet betalen? Tussen de €1200-€1500 ieder jaar. We komen er niet uit. Alvast bedankt voor uw reactie. Groeten Fam. Andonian

  1. Nora, dat is lastig om te zien waar dat door komt, zonder dat ik alle documenten heb. Maar een mogelijke verklaring kan zijn dat jouw vader twee keer de loonheffingskorting laat toepassen. Dus zowel op de AOW als op het pensioen. Dat krijg je teveel korting, waardoor je later moet terugbetalen.

  1. Wim, de algemene heffingskorting is na het bereiken van de AOW-leeftijd lager. In het jaar dat je AOW krijgt wordt hij naar rato vastgesteld. Dus afhankelijk van wanneer je de AOW-leeftijd bereikt, een bedrag ergens tussen beide bedragen in. De ouderenkorting geldt volledig in het jaar dat je AOW ontvangt.

 4. Mijn vrouw is AOW gerechtigd geworden op 1 april 2020. Tot deze datum ontving zijn maandelijks de algemene heffingskorting (aanrechtsubsidie). Vanaf 1 april ontving ze haar maandelijkse AOW, incl heffingskorting. Dus haar inkomen in 2020 is ongeveer €7.200. Nu doe ik belastingaangifte voor ons beiden. De belastingdienst heeft het document al vooraf ingevuld. Tot mijn verbazing vragen ze nu de ontvangen algemene heffingskorting over de maanden januari t/m maart terug (€675) Is dit correct?

 5. Mijn moeder laat op haar AOW-uitkering en haar pensioen geen loonheffingskorting toepassen. Toen zij nog werkte, kreeg zij het advies om geen loonheffingskorting toe te passen op haar AOW. Inmiddels is zij met pensioen. Haar pensioen van het ABP is hoger dan haar AOW-uitkering en wij vragen ons nu af of het handig is om over haar ABP-pensioen toch loonheffingskorting toe te passen.

  1. Ik zou zeker over een van beide uitkeringen loonheffingskorting toe laten passen. Het advies van de Belastingdienst is om dat te doen op het hoogste inkomen. Dus in dit geval op het ABP pensioen. Wanneer je de loonheffingskorting niet laat toepassen, dan krijg je maandelijks een lager netto inkomen. Uiteindelijk krijgt je moeder wel waar ze recht op heeft, want bij de aangifte inkomstenbelasting zal ze alsnog alle kortingen waar ze recht op heeft terugkrijgen.

  2. https://bijnametpensioen.nl/hoe-zit-het-met-heffingskortingen-na-je-aow/#comment-3392

   Beste Yvette, als het ABP geadviseerd heeft geen loonheffingskorting toe te passen op de AOW dan neem ik aan dat het ABP de loonheffingskorting heeft toegepast. Dat kun je nakijken op de jaaropgave. Mocht dat niet zo zijn dan heeft je moeder nog een aardig spaarpotje bij de belastingdienst uitstaan. Dan wel even aangifte doen over de betreffende jaren om dat tegoed terug te krijgen.

 6. Een paar dingen
  In uw artikel over ouderenkorting staat 15 cent ipv 15 procent. Een klein verschillende.
  Verder zie ik nergens staan dat er bij meerdere uitkeringen, zoals pensioen altijd al is bij de aangifte hierdoor toch altijd de heffingskortingen bijbetaald moeten worden, wanneer deze over de grens heenkomen, en dat is al gauw.
  Alleen al de algemene heffingskorting daar mag 3, 093 procent voor worden afgedragen .
  Althans ik merkte dat ik over de pensioenen die uitkeerde vanaf de 65 jaar ik hier vrolijk nog eens 5,977 procent over mag betalen, de vermindering aan algemene heffingskorting.
  Dit klopt toch?
  Ik ervaar het als erg verwarrend, inkomstenbelasting dat wordt genoemd. Maar de vermindering van heffingskorting door meerdere inkomstenbronnen niet.
  Dat kan aardig oplopen, althans dat heb ik ervaren

 7. Ik ontvang een AOW en meerdere pensioenuitkeringen. Op de hoogste pensioenuitkering wordt een loonheffing toegepast. Bij de aangifte 2020 stelt de Belastingdienst dat er geen recht op een Algemene Heffingskorting bestaat omdat deze al bij AOW uitkering wordt toegepast. Volgens mij geldt de Algemene Heffingskorting voor iedereen op basis van genoten inkomen, dat hoeft m.i geen werk te zijn.

  1. John, als de Belastingdienst stelt dat de algemene heffingskorting al bij de AOW wordt meegenomen, dan lijkt het erop dat jij dubbele loonheffingskorting aan hebt staan. Je hebt dus wel recht op de korting, alleen kan je geen dubbele korting krijgen.

 8. Jan

  Ik ben met pensioen en heb een 0 uren kontraktje bij een transport bedrijf waar ik dus af en toe een ritje voor rij,bij mijn afrekening zag ik dat er pensioen premie is afgehouden.deze premie zou ik liever niet betalen en dus geen pensioen meer opbouwen bij een ander pensioenfonds. is het mogelijk om daar vanaf te zien of de premie zelf sparen.

  1. Nico, wanneer je jonger bent dan de pensioenleeftijd van het fonds dan kan dat helaas niet. Het zijn bij wet verplichte pensioenfondsen. Overigens is het geen slechte investering die je doet. De premie die je betaalt is een deel van de totale premie. De werkgever betaalt de rest. En de totale premie is minder dan de pensioenopbouw feitelijk kost. Het kost je nu geld, maar levert je straks dus meer op. Wanneer dit je enige pensioen is bij dat pensioenfonds, dan is de kans ook groot dat het uiteindelijk op de pensioendatum zal worden afgekocht. En dat bedrag zal meer zijn dan dat je nu betaalt.

   Ben je ouder dan de pensioenleeftijd, dan is de inhouding pensioenpremie niet terecht en moet je even met je werkgever contact opnemen.

 9. Mijn man heeft aow en pensioen mijn loon is Klein maar Ben een stuk jonger de algemene heffingskorting voor mij was altijd rond de 2400 is dit nu veel minder nu mijn man aow heeft

  1. Dat kan kloppen. De algemene heffingskorting is nooit meer dan de belasting die je moet betalen. Wanneer een laag inkomen hebt, maar je partner heeft ook een inkomen, dan heb je onder voorwaarden toch recht op de volledige heffingskorting. Als in die situatie het inkomen van je partner daalt, dan kan het zijn dat jij ook minder heffingskorting krijgt.

 10. Als je alleen AOW als inkomen hebt. Krijg je dan heffingskorting en /of ouderenkorting. Wat is mijn nettobedrag per maand dan?

  1. Elaine, de AOW voor een alleenstaande is € 1.226 netto per maand met heffingskorting en € 976,- zonder heffingskorting. De AOW voor iemand met een partner is € 838,- netto per maand met heffingskorting en € 668,- netto per maand zonder heffingskorting. Wanneer je alleen maar AOW hebt als inkomen, dan kun je daar de loonheffingskorting laten toepassen en krijg je de bedragen zoals hiervoor genoemd.

 11. ik ga in December 2021 met aow ,ik heb nu een pensioen van abp dat hoger is dan mijn aow,dan kan ik het beste bij abp voor heffingskorting aan te vragen?
  hoe kan je zelf het beste uitrekenen hoeveel je heffingskorting is?

 12. Beste Jan,

  Ik ben met pensioen sinds vorig jaar en heb zowel op mijn AOW als mijn pensioenuitkering geen heffingskorting laten toepassen.
  Nu gaat mijn vrouw per april 2022 met pensioen en in het overzicht van de aanvraag bij PZW is te zien dat er alleen heffingskorting bij de AOW bij haar wordt toepast.
  Kan dat nog gevolgen voor het gezamenlijk inkomen hebben bij de belastingaanslag?
  Wij hebben als aftrekposten alleen de rente van de hypotheek.

 13. Mijn vrouw heeft per 13 augustus 2021 AOW gekregen. Is het verstandig apart aangifte te doen voor de inkomstenbelasting 2021 of gezamenlijk. Mijn inkomen bestaat uit AOW en een pensioen van bruto € 13.004,00

  1. Frans, voor de te betalen belasting maakt het in principe niet uit of je apart of samen aangifte doet. Dus samen aangifte doen levert in die zin geen nadeel op. Er zijn alleen aftrekposten die een voordeel opleveren als je wel samen aangifte doet. En het kan ook voordeel opleveren bij de belasting die je betaalt over je eventuele vermogen. Kortom, samen aangifte doen levert geen nadeel op, maar kan wel een voordeel opleveren.

   1. Hallo Jan,
    Ik heb een vraag. De svb verrekend de loonheffing korting.
    Welke heffingskortingen zijn dit. 2022
    Ouderekorting
    Alleenstaande ouder
    Algemene heffing korting
    Ik vraag dit omdat ik stom was niet te controleren dat mijn abp arbeidsongeschiktheid korting nog aan stond toen ik met pensioen ging.
    Wat ik uitreken heb ik meer recht op aftrek dan er in is verrekend met de svb.
    Volgens svb site 255 om. X12 is dit 3091 met vakantie geld.
    Maar de algemene korting is 1494
    Oudere 1726
    En alleenstaande 449.
    3669 totaal
    Dat zou betekenen dat ik nog een 500 kan aftrekken. Of zie ik dit verkeerd.
    Dank je wel.

    1. De loonheffingskorting bestaat uit de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Wanneer je te weinig korting hebt gekregen door het toepassen van de loonheffingskorting, dan trekt dat automatisch recht wanneer je belastingaangifte gaat doen. Dus dat zou, als je berekening klopt, voor jou dan inderdaad 500 euro betekenen.

 14. Ik maak vanaf 1 januari 2022 gebruik van een RVU regeling. Dit inkomen vul ik aan door voor 50% met pensioen te gaan. Ik ben van plan om de loonheffingskorting toe te laten passen op het hoogste inkomen. Beide inkomens samen vallen ruim binnen de grens van de 1e belastingschijf (37,07%). Loop ik hiermee een risico dat ik te weinig loonbelasting betaal en bij de aangifte over 2022 moet bijbetalen?

 15. Mijn vrouw heeft alleen AOW en omdat de loonbelasting die zij verschuldigd is minder is dan de som van de heffingskortingen, worden de heffingskortingen niet volledig uitbetaald. Ik ( met AOW en pensioen,) daarentegen betaal ruim voldoende loonbelasting. Ik verwachtte dat als gevolg van dit laatste het ingehouden deel bij mijn vrouw toch zou worden uitgekeerd. Helaas is dat niet het geval. Hoe zit dat. Ik las ergens dat bij alleen AOW , zoals mijn vrouw, men daar geen recht op heeft. Erg onduidelijk

 16. Ik heb een vraag mijn vrouw en ik zijn allebei met aow ik ontvang daar nog pensioen bij.
  Van mijn pensioen gaan alle inhoudingen af.
  Mijn vrouw heeft heffing korting op aow.
  Is dat dat dan correct of zou zij geen heffing korting mogen hebben.

 17. Ik hoop 27 ocktober 2022 met aow en pensioen te gaan.mijn vrouw werkt niet (buitens huis)en heeft geen inkomen.hebben wij het hele jaar 2022 dan nog recht op heffingskorting.

 18. Is onderstaande berekening bij het voorbeeld wel juist?
  Over je inkomen tot € 35.472,- betaal je wanneer je AOW-gerechtigd bent 19,17% belasting (in plaats van 37,07% als je jonger bent). Het inkomen is € 20.000,-. De belasting is dan € 3.834,-. Er geldt een algemene heffingskorting van € 1.494,- (zie verderop voor een toelichting). De te betalen belasting is dan € 2.340,- (3.834 -/- 1.494).
  Wordt de heffingskorting niet van het Inkomen afgetrokken i.p.v. de te betalen belasting? Mocht het voorbeeld wel correct zijn, dan mag ik wat meer terug verwachten dan waar ik op gerekend had van de belastingdienst 😉

  1. Hoi Willem, de heffingskorting is – zo zegt de naam het eigenlijk al – een korting op de heffing en dus niet op het belastbaar inkomen.
   Op de site van de Belastingdienst staat:
   Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Hierdoor betaalt u minder belasting en premies. U kunt 3 belastbare inkomens hebben: in box 1, box 2 en box 3. Per box geldt een ander belastingtarief.
   https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/

 19. Beste Jan, in 2024 ga ik pensioen ontvangen bruto 13375,-per jaar en heb begrepen dat na de normen van het jaar 2022 19,17% belast word. Weet jij Jan wat straks mijn netto aow uitkering is als we de norm van 2022 even hanteren. Ik ben gehuwd en mijn vrouw werkt ook. Speelt de loonheffingskorting nog een rol in mijn situatie?

 20. een goede bekende van mij ontvangt uitsluitend Aow ongehuwde ; de loonheffing op haar AOW pensioen is 0,00, hoe zit het nu bij de aangifte IB 2022; hoe zit dat rekenkundig indien geen loonheffing over gehele jaar 2022 heeft plaatsgevonden

  1. Het klopt wel dat er geen loonheffing wordt ingehouden. Op de AOW moet loonheffing worden ingehouden en die is 19,17%. Maar tegelijk gelden er heffingskortingen en die zijn ongeveer even hoog als het totaal aan loonheffing. Dus per saldo hoeft er dan geen heffing te worden ingehouden. Is er naast de AOW nog een aanvullend pensioen, dan moet je er rekening mee houden dat je daardoor mogelijk meer belasting moet betalen omdat er wellicht recht is op minder heffingskorting en dat er te weinig loonbelasting op het pensioen wordt ingehouden.

   Lees ook https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-meer-belasting-betalen-over-je-pensioen/

   1. Bedankt voor uw snelle reactie. Wat misleidend is dat u schrijft dat op de AOW “”loonheffing””””moet worden ingehouden en die is 19,17 %.
    Op de maandelijkse AOW wordt in genoemde casus 0,00 Euro (als voorbeeld) aan loonheffing ingehouden doch bij een aangifte Inkomstenbelasting is sprake van een verschuldigde inkomstenbelasting van 19,17 % over het totale bruto jaarinkomen bijvoorbeeld 3058 Euro, de ingehouden loonheffing is 0,00 euro en rekeningkundig zou de betreffende persoon dus 3058 Euro inkomstenbelasting moeten betalen, er gaat echter nog gelden de aftrek van 449, Euro alleenstaande ouderenkorting, 1726 Euro vanwege de ouderenkorting en 1494 euro vanwege de algemene heffingskorting, totaal 3669 Euro minus vs. 3058 Euro plus; resultaat 0,00 verschuldigde Inkomensbelasting (het verschil tussen 3669 en 3058 wordt m.i. niet uitbetaald????????? Is dit juist.

    1. Jo, zonder rekening te houden met de heffingskorting zou er 19,17% loonheffing moeten worden ingehouden. Maar door de toepassing van de loonheffingskorting die jouw kennis heeft aangevraagd wordt dat gereduceerd tot nul. Zijn er naast de AOW geen extra inkomsten, dan wordt het verschil niet uitbetaald. Het is immers een korting op de heffing. Dus meer dan de heffing krijg je niet aan korting.

 21. Hallo ik heb op een website het volgende advies gelezen over Loonheffingskorting toepassen als je alleenstaand bent:
  Korting toepassen op AOW indien pensioen bruto minder dan €19.000 en hoger dan de AOW. En op beide geen loonheffingskorting toepassen indien het pensioen hoger is dan €19.000. Mijn vraag is wat raad u mij aan ik heb een pensioen wat ruim meer is dan die €19.000 ?

  1. Hoi Peter, als je pensioen hoger is dan € 19.000,- dan is je pensioen en AOW samen hoger dan € 35.472. Over het bovenste deel van je inkomen betaal je dan 37,07% belasting. Maar de uitkeringsinstantie houdt maar 19,17% belasting in. Dus zij houden te weinig belasting in. Als je geen loonheffingskorting toepast, dan houden ze teveel belasting in, wat andere tekort weer compenseert. Alleen als je pensioen maar net iets meer is dan € 19.000,- zal het deel dat te weinig wordt ingehouden heel beperkt zijn, dus kun je dan naar mijn mening prima de loonheffingskorting toe laten passen.

   Lees ook mijn eerdere artikel https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-meer-belasting-betalen-over-je-pensioen/

   En uiteindelijk corrigeer je alles bij de aangifte IB. Dus of je teveel krijgt of te weinig, maakt uiteindelijk niet uit. Alles wat je teveel hebt gekregen moet je terugbetalen, alles wat je te weinig hebt gekregen krijg je terug. Je moet dit alleen even weten, zodat je er rekening mee kunt houden.

 22. Correctie: Korting toepassen op AOW indien pensioen bruto minder dan €19.000 en hoger dan de AOW. >>>> Moet zijn: Korting toepassen op Pensioen, indien pensioen bruto minder dan €19.000 en hoger dan de AOW>>>>

 23. Beste Jan, in januari 2020 ben ik met pensioen gegaan. Ik heb, zowel op mijn AOW als op mijn ABP pensioen geen loonheffingskorting laten inhouden.
  Van beide uitkering wordt door de instanties het laagste tarief aan belasting ingehouden. Je raadt het al… ik ben me rot geschrokken van de naheffingen van ruim € 2100,=. Zowel in 2020 als in 2021.
  AOW en Pensioen maken dat ik in de hogere schijf val..
  Gevalletje van pech??

 24. Beste Jan,
  Ik heb geen loonheffingskorting laten toepassen op mijn mijn naderende (sept 2022) pensioenuitkering via de detailhandel, voor de AOW wacht ik nog op een nadere aankondiging van de start hiervan ( eveneens per sept 2022) . Mijn pensioen via pensioenuitvoerder ligt flink hoger dan het bedrag dat ik via AOW ontvang. Ik heb een ppartner, zij die nt nog een aantal jaar te blijven werken. Is het aldus verstandig de heffingskorting op mijn pensioen alsnog in te stellen? Alvast dank voor je reactie!👍

  1. In principe is dat aan te bevelen. is ook het advies van de Belastingdienst. Alleen let op dat je niet straks moet bijbetalen. Als je pensioen flink hoger is dan de AOW, kan het zijn dat je totale pensioen in de 2e belastingschijf terecht komt, waardoor er mogelijk te weinig belasting wordt ingehouden. Dan kun je, om bijbetaling te voorkomen, er ook voor kiezen om de loonheffingskorting niet toe te passen.

   1. Dank voor je reactie, Jan! Mijn pensioeninkomsten liggen op bijna €2000,-bruto per maand.
    Is het in die situatie slim of niet om die heffingskorting in te zetten? Ik wil aan het einde van het jaar geen naheffing van de belastingdienst ontvangen! Vr. gr. Martin

    1. Als je pensioeninkomen 2000 bruto is per maand, dan zal je totale inkomen 24k + 11k (met partner) of 16k (alleenstaand) zijn. Dus dan kom je of niet boven de 35k (met partner) of 40k (alleenstaand). Als je dus alleenstaand bent dan valt 5k in de bovenste schijf. Daar betaal je dan 20% belasting te weinig, dat is in totaal dus € 1.000,-. Dat moet je dus ongeveer bijbetalen. Als je de heffingskorting uitzet, dan krijg je na afloop geld terug. Als je een partner hebt, dan hoef je niet bij te betalen op basis van deze berekening.

 25. Beste Jan,

  Vanaf juni krijg ik pensioen en ben aan het uitrekenen hoeveel er netto per maand overblijft. Na veel zoeken op verschillende sites heb ik alle info over percentages, bedragen, kortingen, uitzonderingen bij elkaar. Echter waar ik maar niet kan achter kan komen is de formule om de algemene heffingskorting te berekenen voor het belastingjaar waarin ik met pensioen ja: dat is dus 2022, met ingang van juni. Nergens iets vinden, ook niet op de site van de belastingdienst. Er wordt gemiddeld, dat is mij duidelijk, maar ik zoek de formule die dit berekent. Heb jij enig idee?

  1. Hub, ik ga er vanuit dat jij met pensioen gaat op je AOW-leeftijd. In het jaar dat je AOW krijgt geldt het tarief voor de 1e schijf naar rato van het aantal maanden dat je voor en na de AOW-datum hebt. Een overzicht van die tarieven vind je hier.
   https://bijnametpensioen.nl/belasting-in-het-jaar-dat-je-aow-krijgt/

   De algemene heffingskorting is naar rato van je tarief in de eerste schijf. Dus als je in juni AOW krijgt, dan is je tarief 26,63%. Dat is 71,837% van 37,07%. Dus je algemene heffingskorting is 71,837% van de heffingskorting. Uitgaande de maximale korting van 2.888,- is je korting dan 2.075,-.

   1. Jan,
    bedankt voor de heldere uitleg!
    De ouderenkorting is in het jaar van pensionering onafhankelijk van de datum. Tenminste, dat begrijp ik uit de info van de belastingdienst site.
    Dat heb ik toch juist?

    1. Klopt, je krijgt de ouderenkorting vanaf het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Wanneer je die in het jaar bereikt maakt vervolgens niet uit.

 26. Hi,

  Onder “Heffingskortingen, hoe werken ze”, staat dat een AOW’er een heffingskorting heeft van €1494, en later onder “Ouderenkorting” staat dat de heffingskorting €1726 is. Verwarrend. Welke korting is juist of krijgt men beide?

  Mvg,

  Jos

 27. Hallo Jan,
  Ik lees van jou dat het verstandig is loonheffingskorting aan te vragen als je met pensioen gaat. Tijdens een pensioengesprek met het ABP hoorde ik echter het tegenovergestelde. Zij adviseren dit juist niet te doen. Als je wel loonheffingskorting doet moet je (bijna) altijd een naheffing betalen aan de belastingdienst. Uiteraard links of rechtsom maakt het niet veel verschil. Als je echter geen rekening hebt gehouden met een naheffing van de belastingdienst is het wel zuur als je geld terug moet betalen.
  m.v.g.
  Louis

  1. Louis, het hangt af van de hoogte van je pensioen. Als je een hoog pensioen hebt, dan klopt de stelling van ABP. Zij houden namelijk dan te weinig belasting in en dat te weinig moet je nadien bijbetalen. Door geen loonheffingskorting toe te passen voorkom je dat en kan het zelfs zo zijn dat je geld terugkrijgt.

 28. Hallo Jan
  Ik heb 40 jaar gewerkt bij het UWV.
  Heb sinds 5 jaar pensioen van het UWV ( € 21725 per jaar hoog ) en als alleenstaande AOW).
  Loonheffingskorting over het pensioen.
  Vanaf 1-1-2023 wordt het pensioen € 16884 laag.
  Ik ga ervan uit dat het verlaagde pensioen in 2023 toch nog hoger is dan de AOW uitkering,vandaar de loonheffingskorting toe te passen op het UWV pensioen.
  Mijn vraag is: Is de loonheffingskorting over € 16884 per 1-1-2023 hoger?

  Groeten
  Gjalt Woudstra
  Groningen

  UW

 29. Hallo Jan,
  Op 10 december a.s. AOW-er, mijn huidige contract loopt nog door door t/m 31-12-2022. Ontvang ik dan ook AOW, die laatste 3 weken van het jaar en zo ja, moet ik dan de heffingskorting nog ergens aanpassen voor die 3 weken (bij werk of AOW)?
  Nog een vraag over de korting. Vanaf 1 januari wil ik nog minimaal een jaar doorwerken voor 50%, ik krijg dan een nieuw jaarcontract. Moet ik dan de heffingskorting laten toepassen op werk of AOW? Mij is namelijk verteld dat het niet altijd goed is dit te doen op het hoogste loon. Als ik heffingskortingen op AOW laat toepassen (laagste), dat wordt dit toch eventueel recht getrokken met de jaarlijkse aangifte?

  Groet, Duco

  1. Je krijgt in de laatste weken van dit jaar zowel salaris als AOW. De heffingskorting hoef je niet aan te passen voor die paar weken. Als je de loonheffingskortingen laat toepassen op je AOW dan krijg je waarschijnlijk in totaal netto te weinig uitgekeerd iedere maand. Maar het klopt dat je dan aan het eind van het jaar bij de belastingaangifte het weer corrigeert. Dus per saldo maakt het niet uit.

 30. hallo Jan,
  Is er een (goede) tool waarmee ik zelf kan berekenen wat ik aan belasting kwijt ben na mijn pensioendatum (over mijn pensioen en AOW) Zodat ik zowel de bruto als de netto bedragen kan zien. Door loonheffingskorting toe te passen op het hoogste bedrag loop ik het risico achteraf nog (veel) belasting te moeten betalen als bij de belastingopgave beide bedragen bij elkaar opgeteld worden. Ik zag wat tools maar die gaven nogal (bruto/netto) erg verschillende uitkomsten (zeker over het netto vakantiegeld)
  Ik kan geen loonheffingskorting toepassen maar dan moet ik anderhalf jaar wachten op terugbetaling van het teveel betaalde,
  Graag je reactie.

  1. Beste Hans, ik durf niet te zeggen wat een goede online tool hiervoor is. Ik maak zelf gebruik van onze eigen tooling, maar die is niet (online) beschikbaar.

 31. Op de site van kandoor geeft men aan bij verschillende hoogte van het pensioen .
  De ene keer de loonheffingskorting toe te passen op aow en de andere keer op het pensioen .
  Wat is het beste

  1. De algemene stelregel is om de loonheffingskorting toe te passen op het hoogste inkomen. Dus als je pensioen hoger is, dan op je pensioen, als je AOW hoger is, dan op je AOW.

 32. Hallo Jan,
  Mijn echtgenote en ik hebben ieder een AOW-uitkering voor gehuwden. Nu is de situatie zo, dat mijn echtgenote is opgenomen in een verpleeghuis, dus we wonen nu gescheiden.
  Ik heb in mijn aangifte over 2021 aangevinkt, dat wij ieder de AOW voor alleenstaande ontvangen. Nu heb ik een brief gekregen, dat de belastingdienst voornemens is om af te wijken van de gegevens in mijn aangifte. dit omdat we geen recht zouden hebben op de AOW voor alleenstaande. We hebben deze keuze destijds niet gemaakt, maar daarom hebben we toch nog wel recht op de alleenstaande ouderenkorting?
  Of ben ik nu echt abuis?

  1. Paul, ik begrijp nog niet goed waar jouw vraag over gaat. Jij schrijft over een alleenstaande AOW-uitkering en een alleenstaande ouderenkorting. Dat zijn twee gescheiden dingen. Over welk van de twee gaat je vraag precies?

 33. Goedenavond
  1 juli bereik ik de AOW leeftijd. Ik ontvang dan AOW voor samenwonenden zonder heffingskorting. Ik heb ook een ABP pensioen van 2350 bruto. Daarnaast heb ik een bijbaantje als postbezorger, wat een kleine 6000 / jaar bruto oplevert (ook geen heffingskorting). Ik raak het kortingenspoor bijster.
  Mijn partner heeft overigens een eigen inkomen uit WAO en een klein aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen van € 1950
  Wat kan ik na het bereiken van de pensioenleeftijd met heffingskorting op mijn pensioen netto verwachten?

  1. Om een goed beeld te krijgen van je totale netto inkomen kun je een berekening laten maken. Kijk eens op de adviespagina bij de verschillende opties. Als er iets bij zit wat jou aanspreekt, kun je via het aanmeldformulier een aanvraag doen en wij nemen dan snel contact met je op.

 34. Hallo, ik heb met interesse uw site gelezen, vol informatie. Mag ik ook een vraag stellen ?
  Bij het doen van mijn aangifte 2022 bleek mijn te betalen belasting ongeveer het dubbele te zijn van die over 2021. Dit terwijl mijn verzamelinkomen en rendementsgrondslag over 2022 lagen waren. Ik ben op 9 september 2021 met pensioen gegaan en ontvang nu AOW en pensioen.
  Uit analyse van de verschillen over 2021 en 2022 bleek het enorme verschil te zitten in het wegvallen van de arbeidskorting en een veel lagere ingehouden loonheffing (over 2022). Maar ik wist niet dat met mijn pensionering mijn te betalen belasting meer dan verdubbeld zou worden. Heb ik iets verkeerd gedaan of zie ik iets over het hoofd ?
  Als u mij zou kunnen informeren of adviseren, heel erg bedankt.
  Vriendelijke groet, Eddy Raymann (geb. 9-5-1955)

  1. Eddy, ik denk dat het komt door hetgeen ik beschrijf in het volgende artikel:
   https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-meer-belasting-betalen-over-je-pensioen/

   Ik denk niet dat je meer belasting moet betalen, maar dat er te weinig belasting is ingehouden. En als er te weinig is ingehouden, dan moet je bijbetalen. Jij schrijft dat je meer belasting moet betalen. Maar ik denk dat je minder belasting moet betalen (in totaal over 2022) maar dat er te weinig is ingehouden, waardoor je moet bijbetalen. Klopt dat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *