Hoe zit het met heffingskortingen na je AOW?

Over je inkomen betaal je belasting. Bij de berekening van de te betalen belasting wordt rekening gehouden met heffingskortingen. Dat zijn kortingen op de te betalen belasting. Wanneer je AOW-gerechtigd wordt, veranderen de heffingskortingen. In dit artikel een toelichting en vertel ik waar je op moet letten.

Heffingskortingen, hoe werken ze

Ik zal de werking van de heffingskorting uitleggen aan de hand van een voorbeeld van iemand die een inkomen heeft van € 20.000,- en AOW-gerechtigd is.

Over je inkomen tot € 35.376,- betaal je wanneer je AOW-gerechtigd bent 19,45% belasting (in plaats van 37,55% als je jonger bent). Het inkomen is € 20.000,-. De belasting is dan € 3.890,-. Er geldt een algemene heffingskorting van € 1.413,- (zie verderop voor een toelichting). De te betalen belasting is dan € 2.477,- (3.890 -/- 1.413).

Algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting is inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de korting. Tot een inkomen van € 20.711,- bedraagt de korting € 1.413,-. Voor iedere Euro inkomen boven de € 20.711,- neemt de korting af met 5,672 cent af. Bij een inkomen van € 68.507,- of meer is er geen recht meer op de algemene heffingskorting.

Arbeidskorting

Als je werkt, heb je recht op een arbeidskorting. De korting is inkomensafhankelijk. Wanneer je gestopt bent met werken heb je geen recht meer op arbeidskorting. Werk je nog naast je pensioen en AOW-uitkering, dan heb je nog wel recht deze korting. De korting wordt berekend over je arbeidsinkomen.

Ouderenkorting

Wanneer je AOW-gerechtigd bent, heb je recht op een ouderenkorting. Deze korting is inkomensafhankelijk. Bij een inkomen tot € 37.372,- bedraagt de korting € 1.622,-. Voor elke Euro boven de € 37.372,- neemt de korting met 15 cent af. Bij een inkomen van € 48.185,- of meer heb je geen recht meer op ouderenkorting.

Alleenstaandeouderenkorting

Ben je alleenstaand, dan heb je ook recht op een alleenstaandeouderenkorting. Deze bedraagt € 436,-.

Loonheffingskorting toepassen

Je kunt aan de SVB of je pensioenuitvoerder vragen om bij het uitbetalen van de AOW en het pensioen al rekening te houden met de heffingskortingen. Wanneer je een uitkering aanvraagt, moet je een formulier invullen waarop je kunt aangeven of ze wel of geen rekening moeten houden met de loonheffingskorting.

Wanneer je AOW en pensioen krijgt, dan krijg je van meerdere instanties een uitkering. Iedere instantie zal je vragen of er wel of geen rekening moet worden gehouden met de loonheffingskorting. Als je alle instanties vraagt om rekening te houden met de loonheffingskorting, betaal je te weinig belasting. Als je dan aangifte gaat doen voor de inkomstenbelasting, moet je bijbetalen.

De Belastingdienst adviseert daarom om de loonheffingskorting door 1 instantie te laten inhouden. Dat kun je het beste doen bij de instantie die de hoogste uitkering betaalt.

Heffingskortingen en keuzes in je pensioen

Wanneer je met pensioen gaat, kun je kiezen om eerst wat meer, en daarna wat minder pensioen te ontvangen. Je haalt als het ware een deel van je pensioen naar voren. Dat kan effect hebben op je heffingskortingen. Je krijgt eerst een hoger inkomen, waardoor je heffingskortingen waarschijnlijk lager zullen worden. Maar daarna krijg je een lager inkomen, waardoor je heffingskortingen hoger zullen worden. Voor veel mensen maakt het in totaal geen verschil. Door eerst wat minder en daarna wat meer heffingskortingen te krijgen, heb je per saldo evenveel korting. Maar er zijn ook situaties waarin dit minder gunstig uitvalt. Dat is met name het geval bij lagere pensioenen. Er zijn ook situaties waarin het juist gunstiger kan uitvallen. Dat is met name bij hogere pensioenen het geval. Houdt hier dus rekening mee bij je keuzes op de pensioendatum en vraag je pensioenadviseur naar de effecten voor jou.

Lees ook: Pensioen en belasting

Foto: Christina Morillo via Pexels

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

15 reacties

 1. Hai met chris ik ga in juni met pensioen ben gehuwd en vraag me af hoeveel aow ik netto krijg per maand en hoeveel vakantie geld ik dan naderhand krijg netto alles netto aub groetjes chris

 2. Goedemorgen,

  Graag wil ik weten hoe het precies zit met de ouderenkorting, er staat namelijk dat je als alleenstaande OOK recht hebt op 436 euro alleenstaandeouderenkorting, is dat inplaats van de ouderenkorting van 1622 of daarnaast? Het woordje ook geeft de indruk dat het 1622 plus 436 euro is.
  Klopt dit?
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

 3. Ik heb voor mijn vader een vraag. Mijn vader krijgt pensioen en een AOW. Hij krijgt huurtoeslag en zorgtoeslag. Ook betaald mijn vader heffingskorting. Hoe kan het dat mijn vader ieder jaar belasting teruggaaf moet betalen? Tussen de €1200-€1500 ieder jaar. We komen er niet uit. Alvast bedankt voor uw reactie. Groeten Fam. Andonian

  1. Nora, dat is lastig om te zien waar dat door komt, zonder dat ik alle documenten heb. Maar een mogelijke verklaring kan zijn dat jouw vader twee keer de loonheffingskorting laat toepassen. Dus zowel op de AOW als op het pensioen. Dat krijg je teveel korting, waardoor je later moet terugbetalen.

  1. Wim, de algemene heffingskorting is na het bereiken van de AOW-leeftijd lager. In het jaar dat je AOW krijgt wordt hij naar rato vastgesteld. Dus afhankelijk van wanneer je de AOW-leeftijd bereikt, een bedrag ergens tussen beide bedragen in. De ouderenkorting geldt volledig in het jaar dat je AOW ontvangt.

 4. Mijn vrouw is AOW gerechtigd geworden op 1 april 2020. Tot deze datum ontving zijn maandelijks de algemene heffingskorting (aanrechtsubsidie). Vanaf 1 april ontving ze haar maandelijkse AOW, incl heffingskorting. Dus haar inkomen in 2020 is ongeveer €7.200. Nu doe ik belastingaangifte voor ons beiden. De belastingdienst heeft het document al vooraf ingevuld. Tot mijn verbazing vragen ze nu de ontvangen algemene heffingskorting over de maanden januari t/m maart terug (€675) Is dit correct?

 5. Mijn moeder laat op haar AOW-uitkering en haar pensioen geen loonheffingskorting toepassen. Toen zij nog werkte, kreeg zij het advies om geen loonheffingskorting toe te passen op haar AOW. Inmiddels is zij met pensioen. Haar pensioen van het ABP is hoger dan haar AOW-uitkering en wij vragen ons nu af of het handig is om over haar ABP-pensioen toch loonheffingskorting toe te passen.

  1. Ik zou zeker over een van beide uitkeringen loonheffingskorting toe laten passen. Het advies van de Belastingdienst is om dat te doen op het hoogste inkomen. Dus in dit geval op het ABP pensioen. Wanneer je de loonheffingskorting niet laat toepassen, dan krijg je maandelijks een lager netto inkomen. Uiteindelijk krijgt je moeder wel waar ze recht op heeft, want bij de aangifte inkomstenbelasting zal ze alsnog alle kortingen waar ze recht op heeft terugkrijgen.

 6. Een paar dingen
  In uw artikel over ouderenkorting staat 15 cent ipv 15 procent. Een klein verschillende.
  Verder zie ik nergens staan dat er bij meerdere uitkeringen, zoals pensioen altijd al is bij de aangifte hierdoor toch altijd de heffingskortingen bijbetaald moeten worden, wanneer deze over de grens heenkomen, en dat is al gauw.
  Alleen al de algemene heffingskorting daar mag 3, 093 procent voor worden afgedragen .
  Althans ik merkte dat ik over de pensioenen die uitkeerde vanaf de 65 jaar ik hier vrolijk nog eens 5,977 procent over mag betalen, de vermindering aan algemene heffingskorting.
  Dit klopt toch?
  Ik ervaar het als erg verwarrend, inkomstenbelasting dat wordt genoemd. Maar de vermindering van heffingskorting door meerdere inkomstenbronnen niet.
  Dat kan aardig oplopen, althans dat heb ik ervaren

 7. Ik ontvang een AOW en meerdere pensioenuitkeringen. Op de hoogste pensioenuitkering wordt een loonheffing toegepast. Bij de aangifte 2020 stelt de Belastingdienst dat er geen recht op een Algemene Heffingskorting bestaat omdat deze al bij AOW uitkering wordt toegepast. Volgens mij geldt de Algemene Heffingskorting voor iedereen op basis van genoten inkomen, dat hoeft m.i geen werk te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *