Heffingskorting en AOW, alles wat je moet weten

Over je inkomen betaal je belasting. Bij de berekening van de te betalen belasting wordt rekening gehouden met heffingskortingen. Dat zijn kortingen op de te betalen belasting. Wanneer je AOW-gerechtigd wordt, veranderen de heffingskortingen. In deze blog geef ik een uitleg en vertel ik waar je op moet letten. Wat zijn heffingskortingen? Er zijn meerdere soorten heffingskorting, welke is voor mij van toepassing? Allemaal vragen die aan bod komen.

De heffingskorting bedragen zijn gebaseerd op de bedragen en tarieven van 2024 en gelden voor personen die AOW-gerechtigd zijn.

Heffingskorting, hoe werkt het

Een heffingskorting is een korting op de te betalen inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Door toepassing van heffingskortingen moet je dus minder belasting betalen.

Ik zal de werking van de heffingskorting uitleggen aan de hand van een voorbeeld van iemand die een inkomen heeft van € 20.000,- en AOW-gerechtigd is.

Over je inkomen tot € 38.098,- betaal je wanneer je AOW-gerechtigd bent 19,07% belasting (in plaats van 36,97% als je jonger bent). Het inkomen is € 20.000,-. De belasting is dan € 3.814,-. Er geldt een algemene heffingskorting van € 1.735,- (zie verderop voor een toelichting). Deze korting is een vermindering van de te betalen belasting. De te betalen belasting is dan € 2.079,- (3.814 -/- 1.735).

Lees ook:
Pensioen en belasting

De meeste mensen hebben recht op één of meerdere van de volgende heffingskortingen.

Algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting is inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de korting. Tot een inkomen van € 24.813,- bedraagt de korting € 1.735,-. Voor iedere Euro inkomen boven de € 24.813,- neemt de korting af met 3,421 cent af (3,421%). Bij een inkomen van € 75.518,- of meer is er geen recht meer op de algemene heffingskorting.

Arbeidskorting

Als je werkt, heb je recht op een arbeidskorting. De korting is inkomensafhankelijk. Wanneer je gestopt bent met werken heb je geen recht meer op arbeidskorting. Werk je nog naast je pensioen en AOW-uitkering, dan heb je nog wel recht deze korting. De korting wordt berekend over je arbeidsinkomen.

Ouderenkorting

Wanneer je AOW-gerechtigd bent, heb je recht op een ouderenkorting. Deze korting is inkomensafhankelijk. Bij een inkomen tot € 44.771,- bedraagt de korting € 2.010,-. Voor elke Euro boven de € 44.771,- neemt de korting met 15 cent af (15%). Bij een inkomen van € 58.170,- of meer heb je geen recht meer op ouderenkorting.

Alleenstaandeouderenkorting

Ben je alleenstaand, dan heb je ook recht op een alleenstaandeouderenkorting. Deze bedraagt € 524,-.

Loonheffingskorting toepassen

Je kunt aan de SVB of je pensioenuitvoerder vragen om bij het uitbetalen van de AOW en het pensioen al rekening te houden met de heffingskortingen. Wanneer je een uitkering aanvraagt, moet je een formulier invullen waarop je kunt aangeven of ze wel of geen rekening moeten houden met de loonheffingskorting.

Wanneer je AOW en pensioen krijgt, dan krijg je van meerdere instanties een uitkering. Iedere instantie zal je vragen of er wel of geen rekening moet worden gehouden met de loonheffingskorting. Als je alle instanties vraagt om rekening te houden met de loonheffingskorting, betaal je te weinig belasting. Als je dan aangifte gaat doen voor de inkomstenbelasting, moet je bijbetalen.

De Belastingdienst adviseert daarom om de loonheffingskorting door maximaal één instantie te laten inhouden. Dat kun je het beste doen bij de instantie die de hoogste uitkering betaalt.

Heffingskorting niet werkende partner

Wanneer je partner nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt en geen eigen inkomen heeft, dan heeft jouw partner mogelijk recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting van € 3.362,-. Wil je hier meer over weten, kijk dan hier.

Heffingskortingen en keuzes in je pensioen

Wanneer je met pensioen gaat, kun je kiezen om eerst wat meer, en daarna wat minder pensioen te ontvangen. Je haalt als het ware een deel van je pensioen naar voren. Dat kan effect hebben op je heffingskortingen. Je krijgt eerst een hoger inkomen, waardoor je heffingskortingen waarschijnlijk lager zullen worden. Maar daarna krijg je een lager inkomen, waardoor je heffingskortingen hoger zullen worden. Voor veel mensen maakt het in totaal geen verschil. Door eerst wat minder en daarna wat meer heffingskortingen te krijgen, heb je per saldo evenveel korting. Maar er zijn ook situaties waarin dit minder gunstig uitvalt. Dat is met name het geval bij lagere pensioenen. Er zijn ook situaties waarin het juist gunstiger kan uitvallen. Dat is met name bij hogere pensioenen het geval.

Houdt hier dus rekening mee bij je keuzes op de pensioendatum en vraag je pensioenadviseur naar de effecten van de heffingskortingen voor jou.

Foto: Yan Krukov op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

136 reacties

 1. Hai met chris ik ga in juni met pensioen ben gehuwd en vraag me af hoeveel aow ik netto krijg per maand en hoeveel vakantie geld ik dan naderhand krijg netto alles netto aub groetjes chris

 2. Goedemorgen,

  Graag wil ik weten hoe het precies zit met de ouderenkorting, er staat namelijk dat je als alleenstaande OOK recht hebt op 436 euro alleenstaandeouderenkorting, is dat inplaats van de ouderenkorting van 1622 of daarnaast? Het woordje ook geeft de indruk dat het 1622 plus 436 euro is.
  Klopt dit?
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

 3. Ik heb voor mijn vader een vraag. Mijn vader krijgt pensioen en een AOW. Hij krijgt huurtoeslag en zorgtoeslag. Ook betaald mijn vader heffingskorting. Hoe kan het dat mijn vader ieder jaar belasting teruggaaf moet betalen? Tussen de €1200-€1500 ieder jaar. We komen er niet uit. Alvast bedankt voor uw reactie. Groeten Fam. Andonian

  1. Nora, dat is lastig om te zien waar dat door komt, zonder dat ik alle documenten heb. Maar een mogelijke verklaring kan zijn dat jouw vader twee keer de loonheffingskorting laat toepassen. Dus zowel op de AOW als op het pensioen. Dat krijg je teveel korting, waardoor je later moet terugbetalen.

  1. Wim, de algemene heffingskorting is na het bereiken van de AOW-leeftijd lager. In het jaar dat je AOW krijgt wordt hij naar rato vastgesteld. Dus afhankelijk van wanneer je de AOW-leeftijd bereikt, een bedrag ergens tussen beide bedragen in. De ouderenkorting geldt volledig in het jaar dat je AOW ontvangt.

   1. Goede dag Hr. J. van Harten. Mijn reactie op 27-07-2023. Dus begrijp ik U nu goed? de vraag is volgende: Ik ben AOW-er met ruim voldoende IB betaling. Mijn vrouw heeft vanaf 01-01-2021 geen inkomen t/m 23-07-2023. in 2021 en 2022 alg. heff. korting volledig uitbetaald. Ook 2023 gedeeltelijk geen inkomen. Zij krijgt per 24-07-2023 AOW. Ik betaal in -23 genoeg IB. Wordt haar alg. heff. kort. nu: (01/01 t/m 23/ 07) =204 dagen/365 dgn. x €3070=€1715,84 PLUS (24/07t/m31/12)=161dgn. /365 dgn. x €1583= €698,25. Dus totaal = €2414,09 ?? In afwachting. Mvg. Bert Nicolai .

     1. Geachte Jan, Bedankt voor je toelichting. Het klopt in zoverre met mijn verwachting, behalve natuurlijk dat de zo meelevende Overheid, zoals altijd, ook in dit geval alleen het eigen voordeel voorop stelt. NL. zij ge-bruiken de maandrato en niet de dagrato. OOk in dit geval kost dat de AOW-er geld.
      Maandrato = € 2326,- Dagrato = € 2415,-

     2. Hoi Bert, ik vermoed dat dit een ‘vergeten’ punt is bij de aanpassing van de AOW-leeftijd. In het verleden ging de AOW in op de eerste van de maand waarin je 65 werd. En toen sloot het dus perfect aan. Daarna is dat aangepast naar de verjaardag en vervolgens is de AOW-leeftijd in stappen verhoogd naar straks 67 jaar en 3 maanden. Maar het belastingsysteem is daar niet op aangepast. Of dat per abuis is, of een bewuste keuze kan ik je helaas niet vertellen.

 4. Mijn vrouw is AOW gerechtigd geworden op 1 april 2020. Tot deze datum ontving zijn maandelijks de algemene heffingskorting (aanrechtsubsidie). Vanaf 1 april ontving ze haar maandelijkse AOW, incl heffingskorting. Dus haar inkomen in 2020 is ongeveer €7.200. Nu doe ik belastingaangifte voor ons beiden. De belastingdienst heeft het document al vooraf ingevuld. Tot mijn verbazing vragen ze nu de ontvangen algemene heffingskorting over de maanden januari t/m maart terug (€675) Is dit correct?

 5. Mijn moeder laat op haar AOW-uitkering en haar pensioen geen loonheffingskorting toepassen. Toen zij nog werkte, kreeg zij het advies om geen loonheffingskorting toe te passen op haar AOW. Inmiddels is zij met pensioen. Haar pensioen van het ABP is hoger dan haar AOW-uitkering en wij vragen ons nu af of het handig is om over haar ABP-pensioen toch loonheffingskorting toe te passen.

  1. Ik zou zeker over een van beide uitkeringen loonheffingskorting toe laten passen. Het advies van de Belastingdienst is om dat te doen op het hoogste inkomen. Dus in dit geval op het ABP pensioen. Wanneer je de loonheffingskorting niet laat toepassen, dan krijg je maandelijks een lager netto inkomen. Uiteindelijk krijgt je moeder wel waar ze recht op heeft, want bij de aangifte inkomstenbelasting zal ze alsnog alle kortingen waar ze recht op heeft terugkrijgen.

  2. https://bijnametpensioen.nl/hoe-zit-het-met-heffingskortingen-na-je-aow/#comment-3392

   Beste Yvette, als het ABP geadviseerd heeft geen loonheffingskorting toe te passen op de AOW dan neem ik aan dat het ABP de loonheffingskorting heeft toegepast. Dat kun je nakijken op de jaaropgave. Mocht dat niet zo zijn dan heeft je moeder nog een aardig spaarpotje bij de belastingdienst uitstaan. Dan wel even aangifte doen over de betreffende jaren om dat tegoed terug te krijgen.

 6. Een paar dingen
  In uw artikel over ouderenkorting staat 15 cent ipv 15 procent. Een klein verschillende.
  Verder zie ik nergens staan dat er bij meerdere uitkeringen, zoals pensioen altijd al is bij de aangifte hierdoor toch altijd de heffingskortingen bijbetaald moeten worden, wanneer deze over de grens heenkomen, en dat is al gauw.
  Alleen al de algemene heffingskorting daar mag 3, 093 procent voor worden afgedragen .
  Althans ik merkte dat ik over de pensioenen die uitkeerde vanaf de 65 jaar ik hier vrolijk nog eens 5,977 procent over mag betalen, de vermindering aan algemene heffingskorting.
  Dit klopt toch?
  Ik ervaar het als erg verwarrend, inkomstenbelasting dat wordt genoemd. Maar de vermindering van heffingskorting door meerdere inkomstenbronnen niet.
  Dat kan aardig oplopen, althans dat heb ik ervaren

 7. Ik ontvang een AOW en meerdere pensioenuitkeringen. Op de hoogste pensioenuitkering wordt een loonheffing toegepast. Bij de aangifte 2020 stelt de Belastingdienst dat er geen recht op een Algemene Heffingskorting bestaat omdat deze al bij AOW uitkering wordt toegepast. Volgens mij geldt de Algemene Heffingskorting voor iedereen op basis van genoten inkomen, dat hoeft m.i geen werk te zijn.

  1. John, als de Belastingdienst stelt dat de algemene heffingskorting al bij de AOW wordt meegenomen, dan lijkt het erop dat jij dubbele loonheffingskorting aan hebt staan. Je hebt dus wel recht op de korting, alleen kan je geen dubbele korting krijgen.

 8. Jan

  Ik ben met pensioen en heb een 0 uren kontraktje bij een transport bedrijf waar ik dus af en toe een ritje voor rij,bij mijn afrekening zag ik dat er pensioen premie is afgehouden.deze premie zou ik liever niet betalen en dus geen pensioen meer opbouwen bij een ander pensioenfonds. is het mogelijk om daar vanaf te zien of de premie zelf sparen.

  1. Nico, wanneer je jonger bent dan de pensioenleeftijd van het fonds dan kan dat helaas niet. Het zijn bij wet verplichte pensioenfondsen. Overigens is het geen slechte investering die je doet. De premie die je betaalt is een deel van de totale premie. De werkgever betaalt de rest. En de totale premie is minder dan de pensioenopbouw feitelijk kost. Het kost je nu geld, maar levert je straks dus meer op. Wanneer dit je enige pensioen is bij dat pensioenfonds, dan is de kans ook groot dat het uiteindelijk op de pensioendatum zal worden afgekocht. En dat bedrag zal meer zijn dan dat je nu betaalt.

   Ben je ouder dan de pensioenleeftijd, dan is de inhouding pensioenpremie niet terecht en moet je even met je werkgever contact opnemen.

 9. Mijn man heeft aow en pensioen mijn loon is Klein maar Ben een stuk jonger de algemene heffingskorting voor mij was altijd rond de 2400 is dit nu veel minder nu mijn man aow heeft

  1. Dat kan kloppen. De algemene heffingskorting is nooit meer dan de belasting die je moet betalen. Wanneer een laag inkomen hebt, maar je partner heeft ook een inkomen, dan heb je onder voorwaarden toch recht op de volledige heffingskorting. Als in die situatie het inkomen van je partner daalt, dan kan het zijn dat jij ook minder heffingskorting krijgt.

 10. Als je alleen AOW als inkomen hebt. Krijg je dan heffingskorting en /of ouderenkorting. Wat is mijn nettobedrag per maand dan?

  1. Elaine, de AOW voor een alleenstaande is € 1.226 netto per maand met heffingskorting en € 976,- zonder heffingskorting. De AOW voor iemand met een partner is € 838,- netto per maand met heffingskorting en € 668,- netto per maand zonder heffingskorting. Wanneer je alleen maar AOW hebt als inkomen, dan kun je daar de loonheffingskorting laten toepassen en krijg je de bedragen zoals hiervoor genoemd.

 11. ik ga in December 2021 met aow ,ik heb nu een pensioen van abp dat hoger is dan mijn aow,dan kan ik het beste bij abp voor heffingskorting aan te vragen?
  hoe kan je zelf het beste uitrekenen hoeveel je heffingskorting is?

 12. Beste Jan,

  Ik ben met pensioen sinds vorig jaar en heb zowel op mijn AOW als mijn pensioenuitkering geen heffingskorting laten toepassen.
  Nu gaat mijn vrouw per april 2022 met pensioen en in het overzicht van de aanvraag bij PZW is te zien dat er alleen heffingskorting bij de AOW bij haar wordt toepast.
  Kan dat nog gevolgen voor het gezamenlijk inkomen hebben bij de belastingaanslag?
  Wij hebben als aftrekposten alleen de rente van de hypotheek.

 13. Mijn vrouw heeft per 13 augustus 2021 AOW gekregen. Is het verstandig apart aangifte te doen voor de inkomstenbelasting 2021 of gezamenlijk. Mijn inkomen bestaat uit AOW en een pensioen van bruto € 13.004,00

  1. Frans, voor de te betalen belasting maakt het in principe niet uit of je apart of samen aangifte doet. Dus samen aangifte doen levert in die zin geen nadeel op. Er zijn alleen aftrekposten die een voordeel opleveren als je wel samen aangifte doet. En het kan ook voordeel opleveren bij de belasting die je betaalt over je eventuele vermogen. Kortom, samen aangifte doen levert geen nadeel op, maar kan wel een voordeel opleveren.

   1. Hallo Jan,
    Ik heb een vraag. De svb verrekend de loonheffing korting.
    Welke heffingskortingen zijn dit. 2022
    Ouderekorting
    Alleenstaande ouder
    Algemene heffing korting
    Ik vraag dit omdat ik stom was niet te controleren dat mijn abp arbeidsongeschiktheid korting nog aan stond toen ik met pensioen ging.
    Wat ik uitreken heb ik meer recht op aftrek dan er in is verrekend met de svb.
    Volgens svb site 255 om. X12 is dit 3091 met vakantie geld.
    Maar de algemene korting is 1494
    Oudere 1726
    En alleenstaande 449.
    3669 totaal
    Dat zou betekenen dat ik nog een 500 kan aftrekken. Of zie ik dit verkeerd.
    Dank je wel.

    1. De loonheffingskorting bestaat uit de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Wanneer je te weinig korting hebt gekregen door het toepassen van de loonheffingskorting, dan trekt dat automatisch recht wanneer je belastingaangifte gaat doen. Dus dat zou, als je berekening klopt, voor jou dan inderdaad 500 euro betekenen.

 14. Ik maak vanaf 1 januari 2022 gebruik van een RVU regeling. Dit inkomen vul ik aan door voor 50% met pensioen te gaan. Ik ben van plan om de loonheffingskorting toe te laten passen op het hoogste inkomen. Beide inkomens samen vallen ruim binnen de grens van de 1e belastingschijf (37,07%). Loop ik hiermee een risico dat ik te weinig loonbelasting betaal en bij de aangifte over 2022 moet bijbetalen?

 15. Mijn vrouw heeft alleen AOW en omdat de loonbelasting die zij verschuldigd is minder is dan de som van de heffingskortingen, worden de heffingskortingen niet volledig uitbetaald. Ik ( met AOW en pensioen,) daarentegen betaal ruim voldoende loonbelasting. Ik verwachtte dat als gevolg van dit laatste het ingehouden deel bij mijn vrouw toch zou worden uitgekeerd. Helaas is dat niet het geval. Hoe zit dat. Ik las ergens dat bij alleen AOW , zoals mijn vrouw, men daar geen recht op heeft. Erg onduidelijk

 16. Ik heb een vraag mijn vrouw en ik zijn allebei met aow ik ontvang daar nog pensioen bij.
  Van mijn pensioen gaan alle inhoudingen af.
  Mijn vrouw heeft heffing korting op aow.
  Is dat dat dan correct of zou zij geen heffing korting mogen hebben.

 17. Ik hoop 27 ocktober 2022 met aow en pensioen te gaan.mijn vrouw werkt niet (buitens huis)en heeft geen inkomen.hebben wij het hele jaar 2022 dan nog recht op heffingskorting.

 18. Is onderstaande berekening bij het voorbeeld wel juist?
  Over je inkomen tot € 35.472,- betaal je wanneer je AOW-gerechtigd bent 19,17% belasting (in plaats van 37,07% als je jonger bent). Het inkomen is € 20.000,-. De belasting is dan € 3.834,-. Er geldt een algemene heffingskorting van € 1.494,- (zie verderop voor een toelichting). De te betalen belasting is dan € 2.340,- (3.834 -/- 1.494).
  Wordt de heffingskorting niet van het Inkomen afgetrokken i.p.v. de te betalen belasting? Mocht het voorbeeld wel correct zijn, dan mag ik wat meer terug verwachten dan waar ik op gerekend had van de belastingdienst 😉

  1. Hoi Willem, de heffingskorting is – zo zegt de naam het eigenlijk al – een korting op de heffing en dus niet op het belastbaar inkomen.
   Op de site van de Belastingdienst staat:
   Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Hierdoor betaalt u minder belasting en premies. U kunt 3 belastbare inkomens hebben: in box 1, box 2 en box 3. Per box geldt een ander belastingtarief.
   https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/

 19. Beste Jan, in 2024 ga ik pensioen ontvangen bruto 13375,-per jaar en heb begrepen dat na de normen van het jaar 2022 19,17% belast word. Weet jij Jan wat straks mijn netto aow uitkering is als we de norm van 2022 even hanteren. Ik ben gehuwd en mijn vrouw werkt ook. Speelt de loonheffingskorting nog een rol in mijn situatie?

 20. een goede bekende van mij ontvangt uitsluitend Aow ongehuwde ; de loonheffing op haar AOW pensioen is 0,00, hoe zit het nu bij de aangifte IB 2022; hoe zit dat rekenkundig indien geen loonheffing over gehele jaar 2022 heeft plaatsgevonden

  1. Het klopt wel dat er geen loonheffing wordt ingehouden. Op de AOW moet loonheffing worden ingehouden en die is 19,17%. Maar tegelijk gelden er heffingskortingen en die zijn ongeveer even hoog als het totaal aan loonheffing. Dus per saldo hoeft er dan geen heffing te worden ingehouden. Is er naast de AOW nog een aanvullend pensioen, dan moet je er rekening mee houden dat je daardoor mogelijk meer belasting moet betalen omdat er wellicht recht is op minder heffingskorting en dat er te weinig loonbelasting op het pensioen wordt ingehouden.

   Lees ook https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-meer-belasting-betalen-over-je-pensioen/

   1. Bedankt voor uw snelle reactie. Wat misleidend is dat u schrijft dat op de AOW “”loonheffing””””moet worden ingehouden en die is 19,17 %.
    Op de maandelijkse AOW wordt in genoemde casus 0,00 Euro (als voorbeeld) aan loonheffing ingehouden doch bij een aangifte Inkomstenbelasting is sprake van een verschuldigde inkomstenbelasting van 19,17 % over het totale bruto jaarinkomen bijvoorbeeld 3058 Euro, de ingehouden loonheffing is 0,00 euro en rekeningkundig zou de betreffende persoon dus 3058 Euro inkomstenbelasting moeten betalen, er gaat echter nog gelden de aftrek van 449, Euro alleenstaande ouderenkorting, 1726 Euro vanwege de ouderenkorting en 1494 euro vanwege de algemene heffingskorting, totaal 3669 Euro minus vs. 3058 Euro plus; resultaat 0,00 verschuldigde Inkomensbelasting (het verschil tussen 3669 en 3058 wordt m.i. niet uitbetaald????????? Is dit juist.

    1. Jo, zonder rekening te houden met de heffingskorting zou er 19,17% loonheffing moeten worden ingehouden. Maar door de toepassing van de loonheffingskorting die jouw kennis heeft aangevraagd wordt dat gereduceerd tot nul. Zijn er naast de AOW geen extra inkomsten, dan wordt het verschil niet uitbetaald. Het is immers een korting op de heffing. Dus meer dan de heffing krijg je niet aan korting.

 21. Hallo ik heb op een website het volgende advies gelezen over Loonheffingskorting toepassen als je alleenstaand bent:
  Korting toepassen op AOW indien pensioen bruto minder dan €19.000 en hoger dan de AOW. En op beide geen loonheffingskorting toepassen indien het pensioen hoger is dan €19.000. Mijn vraag is wat raad u mij aan ik heb een pensioen wat ruim meer is dan die €19.000 ?

  1. Hoi Peter, als je pensioen hoger is dan € 19.000,- dan is je pensioen en AOW samen hoger dan € 35.472. Over het bovenste deel van je inkomen betaal je dan 37,07% belasting. Maar de uitkeringsinstantie houdt maar 19,17% belasting in. Dus zij houden te weinig belasting in. Als je geen loonheffingskorting toepast, dan houden ze teveel belasting in, wat andere tekort weer compenseert. Alleen als je pensioen maar net iets meer is dan € 19.000,- zal het deel dat te weinig wordt ingehouden heel beperkt zijn, dus kun je dan naar mijn mening prima de loonheffingskorting toe laten passen.

   Lees ook mijn eerdere artikel https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-meer-belasting-betalen-over-je-pensioen/

   En uiteindelijk corrigeer je alles bij de aangifte IB. Dus of je teveel krijgt of te weinig, maakt uiteindelijk niet uit. Alles wat je teveel hebt gekregen moet je terugbetalen, alles wat je te weinig hebt gekregen krijg je terug. Je moet dit alleen even weten, zodat je er rekening mee kunt houden.

 22. Correctie: Korting toepassen op AOW indien pensioen bruto minder dan €19.000 en hoger dan de AOW. >>>> Moet zijn: Korting toepassen op Pensioen, indien pensioen bruto minder dan €19.000 en hoger dan de AOW>>>>

 23. Beste Jan, in januari 2020 ben ik met pensioen gegaan. Ik heb, zowel op mijn AOW als op mijn ABP pensioen geen loonheffingskorting laten inhouden.
  Van beide uitkering wordt door de instanties het laagste tarief aan belasting ingehouden. Je raadt het al… ik ben me rot geschrokken van de naheffingen van ruim € 2100,=. Zowel in 2020 als in 2021.
  AOW en Pensioen maken dat ik in de hogere schijf val..
  Gevalletje van pech??

 24. Beste Jan,
  Ik heb geen loonheffingskorting laten toepassen op mijn mijn naderende (sept 2022) pensioenuitkering via de detailhandel, voor de AOW wacht ik nog op een nadere aankondiging van de start hiervan ( eveneens per sept 2022) . Mijn pensioen via pensioenuitvoerder ligt flink hoger dan het bedrag dat ik via AOW ontvang. Ik heb een ppartner, zij die nt nog een aantal jaar te blijven werken. Is het aldus verstandig de heffingskorting op mijn pensioen alsnog in te stellen? Alvast dank voor je reactie!👍

  1. In principe is dat aan te bevelen. is ook het advies van de Belastingdienst. Alleen let op dat je niet straks moet bijbetalen. Als je pensioen flink hoger is dan de AOW, kan het zijn dat je totale pensioen in de 2e belastingschijf terecht komt, waardoor er mogelijk te weinig belasting wordt ingehouden. Dan kun je, om bijbetaling te voorkomen, er ook voor kiezen om de loonheffingskorting niet toe te passen.

   1. Dank voor je reactie, Jan! Mijn pensioeninkomsten liggen op bijna €2000,-bruto per maand.
    Is het in die situatie slim of niet om die heffingskorting in te zetten? Ik wil aan het einde van het jaar geen naheffing van de belastingdienst ontvangen! Vr. gr. Martin

    1. Als je pensioeninkomen 2000 bruto is per maand, dan zal je totale inkomen 24k + 11k (met partner) of 16k (alleenstaand) zijn. Dus dan kom je of niet boven de 35k (met partner) of 40k (alleenstaand). Als je dus alleenstaand bent dan valt 5k in de bovenste schijf. Daar betaal je dan 20% belasting te weinig, dat is in totaal dus € 1.000,-. Dat moet je dus ongeveer bijbetalen. Als je de heffingskorting uitzet, dan krijg je na afloop geld terug. Als je een partner hebt, dan hoef je niet bij te betalen op basis van deze berekening.

 25. Beste Jan,

  Vanaf juni krijg ik pensioen en ben aan het uitrekenen hoeveel er netto per maand overblijft. Na veel zoeken op verschillende sites heb ik alle info over percentages, bedragen, kortingen, uitzonderingen bij elkaar. Echter waar ik maar niet kan achter kan komen is de formule om de algemene heffingskorting te berekenen voor het belastingjaar waarin ik met pensioen ja: dat is dus 2022, met ingang van juni. Nergens iets vinden, ook niet op de site van de belastingdienst. Er wordt gemiddeld, dat is mij duidelijk, maar ik zoek de formule die dit berekent. Heb jij enig idee?

  1. Hub, ik ga er vanuit dat jij met pensioen gaat op je AOW-leeftijd. In het jaar dat je AOW krijgt geldt het tarief voor de 1e schijf naar rato van het aantal maanden dat je voor en na de AOW-datum hebt. Een overzicht van die tarieven vind je hier.
   https://bijnametpensioen.nl/belasting-in-het-jaar-dat-je-aow-krijgt/

   De algemene heffingskorting is naar rato van je tarief in de eerste schijf. Dus als je in juni AOW krijgt, dan is je tarief 26,63%. Dat is 71,837% van 37,07%. Dus je algemene heffingskorting is 71,837% van de heffingskorting. Uitgaande de maximale korting van 2.888,- is je korting dan 2.075,-.

   1. Jan,
    bedankt voor de heldere uitleg!
    De ouderenkorting is in het jaar van pensionering onafhankelijk van de datum. Tenminste, dat begrijp ik uit de info van de belastingdienst site.
    Dat heb ik toch juist?

    1. Klopt, je krijgt de ouderenkorting vanaf het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Wanneer je die in het jaar bereikt maakt vervolgens niet uit.

 26. Hi,

  Onder “Heffingskortingen, hoe werken ze”, staat dat een AOW’er een heffingskorting heeft van €1494, en later onder “Ouderenkorting” staat dat de heffingskorting €1726 is. Verwarrend. Welke korting is juist of krijgt men beide?

  Mvg,

  Jos

 27. Hallo Jan,
  Ik lees van jou dat het verstandig is loonheffingskorting aan te vragen als je met pensioen gaat. Tijdens een pensioengesprek met het ABP hoorde ik echter het tegenovergestelde. Zij adviseren dit juist niet te doen. Als je wel loonheffingskorting doet moet je (bijna) altijd een naheffing betalen aan de belastingdienst. Uiteraard links of rechtsom maakt het niet veel verschil. Als je echter geen rekening hebt gehouden met een naheffing van de belastingdienst is het wel zuur als je geld terug moet betalen.
  m.v.g.
  Louis

  1. Louis, het hangt af van de hoogte van je pensioen. Als je een hoog pensioen hebt, dan klopt de stelling van ABP. Zij houden namelijk dan te weinig belasting in en dat te weinig moet je nadien bijbetalen. Door geen loonheffingskorting toe te passen voorkom je dat en kan het zelfs zo zijn dat je geld terugkrijgt.

 28. Hallo Jan
  Ik heb 40 jaar gewerkt bij het UWV.
  Heb sinds 5 jaar pensioen van het UWV ( € 21725 per jaar hoog ) en als alleenstaande AOW).
  Loonheffingskorting over het pensioen.
  Vanaf 1-1-2023 wordt het pensioen € 16884 laag.
  Ik ga ervan uit dat het verlaagde pensioen in 2023 toch nog hoger is dan de AOW uitkering,vandaar de loonheffingskorting toe te passen op het UWV pensioen.
  Mijn vraag is: Is de loonheffingskorting over € 16884 per 1-1-2023 hoger?

  Groeten
  Gjalt Woudstra
  Groningen

  UW

 29. Hallo Jan,
  Op 10 december a.s. AOW-er, mijn huidige contract loopt nog door door t/m 31-12-2022. Ontvang ik dan ook AOW, die laatste 3 weken van het jaar en zo ja, moet ik dan de heffingskorting nog ergens aanpassen voor die 3 weken (bij werk of AOW)?
  Nog een vraag over de korting. Vanaf 1 januari wil ik nog minimaal een jaar doorwerken voor 50%, ik krijg dan een nieuw jaarcontract. Moet ik dan de heffingskorting laten toepassen op werk of AOW? Mij is namelijk verteld dat het niet altijd goed is dit te doen op het hoogste loon. Als ik heffingskortingen op AOW laat toepassen (laagste), dat wordt dit toch eventueel recht getrokken met de jaarlijkse aangifte?

  Groet, Duco

  1. Je krijgt in de laatste weken van dit jaar zowel salaris als AOW. De heffingskorting hoef je niet aan te passen voor die paar weken. Als je de loonheffingskortingen laat toepassen op je AOW dan krijg je waarschijnlijk in totaal netto te weinig uitgekeerd iedere maand. Maar het klopt dat je dan aan het eind van het jaar bij de belastingaangifte het weer corrigeert. Dus per saldo maakt het niet uit.

 30. hallo Jan,
  Is er een (goede) tool waarmee ik zelf kan berekenen wat ik aan belasting kwijt ben na mijn pensioendatum (over mijn pensioen en AOW) Zodat ik zowel de bruto als de netto bedragen kan zien. Door loonheffingskorting toe te passen op het hoogste bedrag loop ik het risico achteraf nog (veel) belasting te moeten betalen als bij de belastingopgave beide bedragen bij elkaar opgeteld worden. Ik zag wat tools maar die gaven nogal (bruto/netto) erg verschillende uitkomsten (zeker over het netto vakantiegeld)
  Ik kan geen loonheffingskorting toepassen maar dan moet ik anderhalf jaar wachten op terugbetaling van het teveel betaalde,
  Graag je reactie.

  1. Beste Hans, ik durf niet te zeggen wat een goede online tool hiervoor is. Ik maak zelf gebruik van onze eigen tooling, maar die is niet (online) beschikbaar.

 31. Op de site van kandoor geeft men aan bij verschillende hoogte van het pensioen .
  De ene keer de loonheffingskorting toe te passen op aow en de andere keer op het pensioen .
  Wat is het beste

  1. De algemene stelregel is om de loonheffingskorting toe te passen op het hoogste inkomen. Dus als je pensioen hoger is, dan op je pensioen, als je AOW hoger is, dan op je AOW.

 32. Hallo Jan,
  Mijn echtgenote en ik hebben ieder een AOW-uitkering voor gehuwden. Nu is de situatie zo, dat mijn echtgenote is opgenomen in een verpleeghuis, dus we wonen nu gescheiden.
  Ik heb in mijn aangifte over 2021 aangevinkt, dat wij ieder de AOW voor alleenstaande ontvangen. Nu heb ik een brief gekregen, dat de belastingdienst voornemens is om af te wijken van de gegevens in mijn aangifte. dit omdat we geen recht zouden hebben op de AOW voor alleenstaande. We hebben deze keuze destijds niet gemaakt, maar daarom hebben we toch nog wel recht op de alleenstaande ouderenkorting?
  Of ben ik nu echt abuis?

  1. Paul, ik begrijp nog niet goed waar jouw vraag over gaat. Jij schrijft over een alleenstaande AOW-uitkering en een alleenstaande ouderenkorting. Dat zijn twee gescheiden dingen. Over welk van de twee gaat je vraag precies?

 33. Goedenavond
  1 juli bereik ik de AOW leeftijd. Ik ontvang dan AOW voor samenwonenden zonder heffingskorting. Ik heb ook een ABP pensioen van 2350 bruto. Daarnaast heb ik een bijbaantje als postbezorger, wat een kleine 6000 / jaar bruto oplevert (ook geen heffingskorting). Ik raak het kortingenspoor bijster.
  Mijn partner heeft overigens een eigen inkomen uit WAO en een klein aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen van € 1950
  Wat kan ik na het bereiken van de pensioenleeftijd met heffingskorting op mijn pensioen netto verwachten?

  1. Om een goed beeld te krijgen van je totale netto inkomen kun je een berekening laten maken. Kijk eens op de adviespagina bij de verschillende opties. Als er iets bij zit wat jou aanspreekt, kun je via het aanmeldformulier een aanvraag doen en wij nemen dan snel contact met je op.

 34. Hallo, ik heb met interesse uw site gelezen, vol informatie. Mag ik ook een vraag stellen ?
  Bij het doen van mijn aangifte 2022 bleek mijn te betalen belasting ongeveer het dubbele te zijn van die over 2021. Dit terwijl mijn verzamelinkomen en rendementsgrondslag over 2022 lagen waren. Ik ben op 9 september 2021 met pensioen gegaan en ontvang nu AOW en pensioen.
  Uit analyse van de verschillen over 2021 en 2022 bleek het enorme verschil te zitten in het wegvallen van de arbeidskorting en een veel lagere ingehouden loonheffing (over 2022). Maar ik wist niet dat met mijn pensionering mijn te betalen belasting meer dan verdubbeld zou worden. Heb ik iets verkeerd gedaan of zie ik iets over het hoofd ?
  Als u mij zou kunnen informeren of adviseren, heel erg bedankt.
  Vriendelijke groet, Eddy Raymann (geb. 9-5-1955)

  1. Eddy, ik denk dat het komt door hetgeen ik beschrijf in het volgende artikel:
   https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-meer-belasting-betalen-over-je-pensioen/

   Ik denk niet dat je meer belasting moet betalen, maar dat er te weinig belasting is ingehouden. En als er te weinig is ingehouden, dan moet je bijbetalen. Jij schrijft dat je meer belasting moet betalen. Maar ik denk dat je minder belasting moet betalen (in totaal over 2022) maar dat er te weinig is ingehouden, waardoor je moet bijbetalen. Klopt dat?

 35. Hallo Jan,
  Je antwoord is inderdaad precies zoals de Overheid altijd bewust of onbewust niet verder kijkt dan hun eigen neus lang is. Net zoals bij de bepaling van de hoogte van het vakantiegeld voor AOW-ers. Iedereen in Nederland, incl. de grootste niksnutten en op-lichters, heeft wettelijk recht op bruto 8% vakantiegeld, BEHALVE AOW-ers, die krijgen maar 5,3%, tgv. een onzinnige beredenering obv. minimumloon, die overigens wel 8% vak.geld krijgen. Waarom dan niet op elk ander uitkeringstraject. bijv.???
  Groetjes Bert Nicolai

  1. Hallo Jan,
   Heb je geen reactie op mijn bovengestelde probleem en vraag? Deze vraag heb ik al vaker aan verschillende mensen gevraagd, maar krijg geen reactie hierop. Dus nogmaals mijn vraag : Is het normaal, en waarom, dat AOW-ers geen recht hebben op 8% vakantiegeld, maar slechts 5,3% verdienen, terwijl de rest van Nederland wel 8% vakantiegeld ontvangt? Of zie ik dit verkeerd ? Graag jouw reactie, s v p.?
   Mvg. Bert Nicolai

   1. Bert, ik had jou vraag als een retorische vraag opgevat. Dus daarom had ik er niet op gereageerd.

    De hoogte van de AOW is afgeleid van het netto minimumloon. Dat netto bedrag wordt vertaald naar netto AOW en dat vervolgens weer naar bruto AOW.

    Je zou dus kunnen stellen dat iemand met een een AOW uitkering van 50% minimumloon (iemand met een partner) netto de helft krijgt van het vakantiegeld van iemand die minimumloon verdient. Samen krijg je dan dus 100% minimumloon en dus het volledige vakantiegeld van iemand die minimumloon verdiend – netto! Of dat dan bruto 8% of 5,3% is maakt dan eigenlijk niet uit. Netto krijg je evenveel vakantiegeld.

    Wanneer een AOW-er wel 8% vakantiegeld zou krijgen van de bruto AOW-uitkering, dan krijg je als AOW-er netto meer dan iemand die minimumloon verdient. En omdat de AOW gekoppeld is aan het netto minimumloon is dat niet de bedoeling.

    Op de meeste pensioenuitkeringen wordt overigens geen vakantiegeld uitgekeerd. Op de AOW wel. Je zou kunnen stellen dat het bijzonder is dat er vakantiegeld op de AOW wordt uitgekeerd. AOW is immers ook pensioen.

    Overigens kun je ook vraagtekens zetten bij het fenomeen vakantiegeld in zijn algemeenheid. Bij een toenemend aantal bedrijven wordt vakantiegeld al maandelijks uitgekeerd aan de werknemers en niet meer eens per jaar in mei.

    Persoonlijk vind ik vakantiegeld ook een achterhaald fenomeen en ben voor afschaffing van vakantiegeld (maar dan wel een hoger maandloon). En vakantiegeld op de AOW (en bij sommige pensioenfondsen zoals PFZW) vind ik al helemaal wonderlijk. Zeker als AOW-gerechtigde heb je alle tijd en gelegenheid om van een vakantie te genieten op ieder moment van het jaar. Dus waarom je dan eens per jaar (in mei) vakantiegeld moeten krijgen. Als je iedere maand een hogere uitkering krijgt, kun je zelf bepalen wanneer en hoe je dat geld gaat besteden. Ik ga er vanuit dat mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt inmiddels wel met geld om kunnen gaan en het niet nodig hebben dat iemand (SVB) geld voor hen spaart zodat ze in juni op vakantie kunnen gaan.

    1. Hallo Jan, Bedankt voor je uitgebreide respons. Alinea 1: Oke’, kan gebeuren. Alinea 2: Onzin en misleiding van de Overheid. Alinea 3: Onzin. Minimumloner krijgt 8% vak.geld bruto. Alinea 4: Aow-er heeft normaal, ik zeker, keihard gewerkt. Minimumloner voert, behalve zwart werk, te weinig uit. Alinea 5;Verkeerd om.Pensioen is bijzonder! AOW is recht Alinea 6: Per maand of per jaar, maakt echt geen zak uit. Alinea 7:Wet is wet. Persoonlijk gevoel doet niet ter zake.
     In het algemeen ben ik het dus niet eens met jouw stel-lingnames. In de wet staat dat iedereen in Nederland recht heeft op 8% vakantiegeld van het bruto inkomen, ex. bijzonder inkomsten. Punt. Ik heb, via mijn partner,10 jaar partnertoeslag gekregen, en hierover kun je ook an-ders denken, maar wet is wet, daardoor is ieder jaar het inkomen om en nabij € 20.000,- geweest. De toeslag werd met 10% verlaagd, omdat ik mij mijn leven lang kapot ge-werkt heb om een goed pensioen te kunnen realiseren, en dan komt er de een of andere randdebiel van de Over-heid die vindt dat ik dus maar 10% ongevraagd moet inle-veren, ook dit is wet is wet, en accepteer ik dit maar met tegenzin. Dus vind ik ook andere idee-en van mij terecht. Wet is Wet! Dus mijn vak.geld zou moeten zijn 8% x +/- € 20.000,- is €1600,- bruto en niet €1060,- bruto. Begrijp je? Ze hebben mij dus in die10 jaar ong. à 10% is +/- € 7000,- en aan vak. geld +/- €5500,- = €12.500,- tot. door de neus geboord. Vandaar mijn ergernis. Wat vind je dan hiervan? Groetjes Bert Nicolai

    1. Goede morgen Jan. Kijk ik wil nog 1 keer mijn standpunt verdedigen. Ten 1e: Als AOW-er ben je een ex-werkne-mer, waarvoor door de voormalige werkgever, net als voor de WW en WIA-uitkeringen, premies worden inge-houden op je loon, toch? Dit is om te zorgen dat wanneer je AOW krijgt of onverhoopt in de WW of nog erger, in de WIA terecht komt, wat mij na 40 dienstjaren helaas over-komen is, niet helemaal aan de bedelstaf komt. Ten 2e : Dus net als de andere uitkeringsgerechtigden, die wel 8% V.G. krijgen, moeten AOW-ers dezelfde rechten hebben, en niet t g v. ouderdomsdiscriminatie, genaaid te worden, door een absurde, nooit elders vertoonde, onzinnige be-rekening toe te passen, die elke eerlijke grond mist. SIC. Jij vind dit waarschijnlijk, itt. mij, niet zo, als gedwee-e volger van de woordelijke wet uitleg, toch? Nou dat kan ! M v g. Bert Nicolai

 36. beste jan. mijn vrouw krijgt dec dit jaar ook haar aow zonder pensioen. ik heb al aow met pensioen
  op beide aow geen heffingskorting enkel op mijn pensioen wel heffingskorting
  laat ik de heffingskorting op mijn pensioen doorgaan of stop zetten dat wil ik graag even weten.
  vrg jwvdheijde

  1. Willem, dat hangt af van de hoogte van je pensioen. Ik kan daar in algemene zin geen antwoord op geven. Het is echt heel verschillend per situatie. Op de AOW van jouw vrouw zou je wel heffingskorting kunnen toepassen. Want dan krijgt zij maandelijks het juiste bedrag en ik verwacht dan geen nabetaling als je aangifte gaat doen.

 37. Ik krijg over twee jaar mijn AOW, maar zit wel met een vraag waar ik geen antwoord op kan vinden.
  Er wordt overal geadviseerd om als een AOW-er al zijn heffingskortingen niet kan verrekenen om dan te gaan schuiven met bedragen tussen de aangifte van beide partners. Hoe moet dat als een alleenstaande niet genoeg pensioen heeft opgebouwd om alle heffingskortingen te kunnen verrekenen. Die kunnen immers niet schuiven met bedragen. Voor zover ik het begrijp heeft deze alleenstaande AOW er dus gewoon pech gehad, Terwijl die andere alleenstaande AOW-er die wel een groot pensioen heeft opgebouwd, daar bovenop dus nog wel alle heffingskortingen kan verrekenen, en dus bovenop dat hoge pensioen nog eens veel belasting terug gaat krijgen.

 38. In het bovengenoemde artikel wordt gesproken over een afname van de krotingen met x cent
  Dit moet zijn procent . . .
  3,141 %
  15,00%

 39. Goedemorgen,
  Ik heb een vraag aan u.
  Ik ben per 1 juli 2022 met (iets vervroegd) pensioen gegaan. Mijn officiële pensioendatum was 21 november 2022.
  De loonheffing is tot 1 juli 2022 toegepast bij de werkgever. Vanaf 1 juli heb ik de loonheffing toegepast op het iets vervroegde pensioen. (uitgegaan van aansluitend)
  Ik vraag mij af of dit wel juist is geweest. Wellicht krijg ik in 2023 een aanslag van de belastingdienst over deze 4 maanden?)
  Ik hoor het graag van u

  1. Hoi Maria, voor zover ik kan zien heb je het wel goed gedaan. Dus eerst over je salaris en daarna over je pensioen de loonheffingskorting toegepast. En er zit geen overlap in. Of je wel of niet moet bijbetalen hangt helaas niet alleen maar van het toepassen van je loonheffingskorting af. Er zijn meer factoren die bepalen of je wel of niet moet bijbetalen. Dus ik op basis van alleen deze informatie niet inschatten of je wel of niet moet bijbetalen. Wellicht kan de pensioenadviseur die je heeft geholpen bij je vervroegde pensionering een inschatting maken.

 40. Weinig nauwkeurige informatie. Bij de ouderenkorting staat dat de hoogte afhankelijk is van je inkomen. Dat moet zijn van je (individuele) verzamelinkomen

  1. Hoi Jan, klopt dat afhankelijk het van je verzamelinkomen is. En zou je ook iets kunnen zeggen over de algemene heffingskorting. Want die is afhankelijk van je belastbare inkomen uit werk en woning, verminderd met zijn gecombineerde heffingskorting. Wij hebben gekozen voor een vereenvoudiging van de omschrijvingen. Ons doel is om ingewikkelde dingen eenvoudig uit te leggen en dan moet je soms keuzes maken in wat je wel en niet benoemt. En daarom hebben we ook volop ruimte voor reacties, zodat daar vaak extra nuances worden aangebracht.

 41. Ik krijg AOW en pensioen van ABP. Pensioen is hoger dan AOW . De heffingskorting gaat via de AOW. Ik heb dat zo gelaten.
  U zegt heffingskorting alleen via 1 instantie en van de instantie die het hoogste bedrag uitkeert. Dat zou dus pensioen zijn bij mij. Mijn vraag is WAAROM?
  Als ik belastingopgave doe krijg ik dat toch terug van de belastingen. Anders moet ik betalen als ik dat via pensioen doe of krijg weinig terug.. Netto inkomsten is voor mij voldoende per maand.
  Ik heb liever een bedrag terug van de belastingen.
  Als het belasting technisch anders ligt dan hoor ik dat graag.

  1. Hoi Paul, als je de loonheffingskorting op je lagere inkomen toepast krijg je minder netto per maand. En dan krijg je na de aangifte mogelijk geld terug. Dus per saldo maakt het niets uit. Na de aangifte heb je exact gekregen/betaald waar je recht op hebt.

   Let overigens op, want er speelt naast de heffingskorting nog meer.
   Zie onder andere: https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-belasting-bijbetalen-over-je-pensioen/

   Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen.

 42. Beste Jan,
  Komend jaar, 3 sept 2024, ga ik AOW ontvangen. Mijn man heeft al een aantal jaren AOW en pensioen. Omdat ik zelf geen inkomen heb, ontvang ik elk jaar de algemene heffingskorting.
  Nu wordt dit vooraf berekend en wordt er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden dat ik het komende jaar ook een eigen inkomen krijg.
  Ik vraag me af of het beter is om de laatste 4 maanden van 2024 even geen loonheffingskorting op mijn AOW toe te laten passen en die korting per 1 jan 2025 wel in te laten gaan?
  Dit om te voorkomen dat ik voor de laatste maanden van 2024 met AOW, een deel van de algemene heffingskorting terug moet betalen?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  1. Als het goed is gaat het wel goed. Want je krijgt de hogere algemene heffingskorting uitbetaald maar niet over een heel jaar. Na je AOW-leeftijd krijg je een lagere korting. Als je de loonheffingskorting laat toepassen houden ze over laatste maanden rekening met de lagere heffingskorting. Gemiddeld moet dan goed gaan.

 43. Beste Jan,

  Kan het zijn dat wanneer je op zowel je pensioen als je AOW geen heffingskorting laat toepassen, dat je dan toch nog behoorlijk bij moet betalen bij de jaarlijkse belastingaangifte? Het vervolg is trouwens een Voorlopige aanslag.

  Groet, Nico

   1. Dank je wel. Ik was er namelijk totaal niet op voorbereid, maar begin wel te beseffen dat het klopt en niet veroorzaakt wordt door verkeerd invullen door mijzelf van de belastingaangifte. Storend is wel dat op de belastingen site niets over deze mogelijke situatie staat en dat je zelfs wordt aangeraden om de korting toe te passen op het hoogste inkomen, wat dus de navordering onnodig groter maakt.

    Groet Nico

 44. Jan, ik hoop dat jij weet waar ik onderstaande in wet en/of regelgeving kan vinden :
  Mijn partner is 13 december 2023 met pensioen gegaan en heeft van 0 inkomen vanaf dat moment AOW. Bij het invullen van onze voorlopige aanslag 2024 zag ik iets wat ik niet snap. de Algemene heffingskorting is max € 1.735 en de Ouderenkorting max € 2.010 de te betalen belasting in box 1 is 2521 euro. Toch wordt het verschil tussen de totale heffingskorting van 3745 – (min) te betalen belasting a 2521 euro = 1224 euro niet aan haar toegekend. Dat de heffingskorting(en) niet hoger kunnen zijn dan de te betalen belasting is mij natuurlijk duidelijk. Maar ik als haar partner (al langer met AOW) heb meer dan genoeg inkomen waardoor m.i. de resterende heffingskorting aan haar kan worden uitbetaald. Dit zou toch +/- 100 per maand zijn. Bij navraag bij de belastingdienst geeft deze aan dat het komt doordat zij eerst de Algemene heffingskorting toepassen en dan pas de Ouderenkorting. (Ouderenkorting is niet overdraagbaar). Op mijn vraag (als auditeur in ruste)waar in wet of regelgeving staat dat dit de wettelijke volgorde is kwam alleen als antwoord (na doorvragen) dat het zo is en het inderdaad klopt dat ik het (waarschijnlijk) niet op de site van de belastingdienst kon vinden.

  1. Andre, het is niet precies zoals de Belastingdienst jou heeft verteld.

   Op grond van artikel 8.8 van de Wet IB 2001 wordt de gecombineerde heffingskorting gemaximeerd op de gecombineerde inkomensheffing (= te betalen belasting). In artikel 8.9 is vervolgens bepaald dat wanneer je tegen deze maximering aanloopt, de gecombineerde heffingskorting (onder voorwaarden) verhoogd wordt tot maximaal het bedrag van de algemene heffingskorting. Dus in jouw situatie, de gecombineerde heffingskorting is € 3.745,-. Hij wordt echter gemaximeerd op € 2.521,- (art 8.8). Doordat er sprake is van maximering wordt de heffingskorting verhoogd tot maximaal € 1.735,- (art. 8.9). Dit is lager dan € 2.521,- dus de verhoging heeft geen effect.

   Dit kun je op verschillende manieren berekenen en de Belastingdienst heeft blijkbaar gekozen voor het toepassen van een bepaalde volgorde. Maar het is dus niet wettelijk bepaald dat deze volgorde gehanteerd moet worden. Maar dat maakt dus niet uit, want het is uitwerking van een wettelijke bepaling die naar mijn mening wel goed wordt toegepast.

   1. Jan,
    Dank je.
    Het is me helemaal duidelijk. Het is niet erg om iets niet te krijgen of meer te betalen maar ik wil wel altijd weten waar dat dan op gebaseerd is.
    Met een groet,
    Andre

 45. Beste Jan,

  Bij leven en welzijn ga ik, en mijn vrouw, dit jaar AOW krijgen. Ik heb een goed pensioen opgebouwd van ongeveer € 31800,= per jaar. Wat is nu verstandig?
  Op AOW heffingskorting toepassen bij mijn vrouw en mijzelf of voor beide niet?
  Of alleen de korting op het AOW van mijn vrouw toe laten passen(betalen dan iets minder belasting) zodat wij bij de aangifte belasting nog iets terug krijgen?

  IK hoor het graag.

  1. Martin, hier is geen goed of fout, of beter of slechter. Het is een kwestie van smaak. Als jij door de loonheffingskorting toe te passen te veel pensioen ontvangt en later terug moet betalen voelt voor veel mensen niet prettig. Als je door de loonheffingskorting niet toe te passen te weinig krijgt en bij de belastingaangifte een teruggave hebt, dan voelt dat voor veel mensen prettig. Per saldo maakt het niets uit in de hoeveelheid te betalen belasting en netto inkomen. Kies je voor de variant ‘bijbetalen’ dan heb je altijd meer geld op je rekening dan wanneer je kiest voor ’teruggave’. Dat kan nog een argument zijn om het juist wel of juist niet te doen.

 46. Goedendag Jan,

  Ik heb zelf AOW en een goed pensioen en voor beide dan ook geen loonheffingskorting laten toepassen.
  Nu krijgt mijn vrouw per augustus haar AOW en een heel klein pensioentje (150 per maand) en weet nog niet zeker of zij wel/niet wil gaan doorwerken (sommige kunnen geen afscheid nemen). Haar inkomen ligt ver onder haar AOW uitkering. Stel dat zij besluit om (minder) door te werken, is het dan verstandig om de huidige loonheffingskorting op haar salaris te stoppen en dit dan toe te laten passen op haar AOW uitkering?

  N.B. mijn complimenten aan jou voor de wijze waarop je op deze site alle vragen beantwoord.

  1. Dank voor het compliment Walter!

   Wanneer je de loonheffingskorting op de AOW laat toepassen, dan is de kans op bijbetaling / teruggave het kleinst. En als er al een verschil is, zal het om een gering bedrag gaan. Je krijgt dan ‘eerder je geld’ dan wanneer je de korting laat toepassen op haar salaris.

   1. Hallo Jan,
    Ik wil over 2 jaar stoppen met werken. Ik ben dan 64 jaar. Ik wil mijn helaas slechts klein pensioen naar voren halen. Ik wil dan de eerste 3 jaar zoveel mogelijk ontvangen. Helaas blijft er dan met 67 niet meer heel veel over. Kan ik wel met mijn 64 de loonheffingskorting en ouderen korting krijgen dan over mijn naar voren gehaald pensioen?

 47. Beste Jan,

  mijn partner gaat in november met pensioen, ik heb de pensioengerechtigde leeftijd dan nog niet bereikt.
  Als ik alleen een inkomen heb uit een koopsompolis (pensioenpriveplan) kan ik dan ook gebruik maken van de regeling heffingskorting niet werkende partner?

 48. Hallo, wij komen er niet uit hoe te handelen met heffingskortingen over mij ABP pensioen en mijn AOW. Mijn ABP uitkering ligt beduidend hoger als mijn AOW uitkering. Ik lees overal dat ik de heffingskorting moet toepassen op de hoogste uitkering maar over het waarom, daar komen wij niet uit. Mijn partner werkt fulltime. Wij wonen op 1 adres en wij zijn getrouwd. Kunt u ons adviseren wat te doen. Alvast bedankt.

  1. Kees, door de heffingskorting toe te laten passen op het hoogste inkomen is de uitbetaling het dichtst in de buurt van het bedrag waar je uiteindelijk recht op hebt. Dus om te voorkomen dat je teveel krijgt, geldt het advies om te kiezen voor toepassing op de hoogste uitkering. Want hoe hoger je inkomen, hoe lager de heffingskorting waar je recht op hebt. Hou daarbij wel in de gaten dat er wanneer je met pensioen bent, altijd gerekend zal worden met een te laag inkomen, want je krijgt inkomsten van meerdere instanties. Maar daar wordt bij de uitbetaling geen rekening mee gehouden. Dus mogelijk krijg je toch teveel heffingskorting uitbetaald.

 49. Goedemiddag, ik wil 16 maanden voor mijn aow leeftijd met pensioen, krijg dan al wel van 2 pensioenfondsen mijn zelf opgebouwde pensioen. Heb ik dan al recht op heffingskorting? Het totaal blijft onder de €25000.

 50. Mijn partner krijgt haar algemene heffingskorting (aanrechtsubsidie) uitbetaald omdat zij geen eigen inkomen heeft (en geboren is voor 1963) en ik ruim voldoende belasting betaal. Vanaf aow datum komt, naast de algemene heffingskorting (max 1735) de ouderenkorting (max 2010) in beeld. Mijn partner ontvangt vanaf haar aow leeftijd (67 jaar) alleen aow (13224 bruto) en verder geen inkomen. Hierover dient belasting betaald te worden (19,07% = 2521). Vervolgens dienen beide heffingskortingen toegepast te worden. Ik weet dat een eventueel niet gebruikt deel van de ouderenkorting niet uitbetaald wordt, maar een eventueel niet gebruikt deel van de algemene heffingskorting kan, mijns inziens, wel uitbetaald worden zoals ook al vele jaren gebeurt. (Tenzij er na aow leeftijd andere regels gelden voor de algemene heffingskorting dan voor de aow leeftijd). Als de belastingdienst in dit geval eerst de ouderenkorting toepast en daarna pas de algemene heffingskorting zou dat betekenen dat mijn (fiscale) partner 2521 -/- 2010 (ouderenkorting) -/- 1735 (algemene heffingskorting) 1224 uitbetaald krijgt. Doch wanneer de belastingdienst eerst de algemene heffingskorting toepast en daarna de ouderenkorting krijgt ze niks uitbetaald. 2521 -/- 1735 (algemene heffingskorting) = 786. De te verwerken ouderenkorting is dan 786 om op 0 uit te komen. Immers de rest van de ouderenkorting kan niet verwerkt worden want dat zou dan in een uitbetaling resulteren en dat kan niet omdat de ouderenkorting een korting is die niet voor uitbetaling in aanmerking komt. Ook niet wanneer de partner ruim voldoende belasting betaalt. Ik kan nergens vinden of er een volgorde is in toepassen heffingskortingen en zo ja welke volgorde. Het zou toch raar (misschien zelfs een vorm van ongelijke behandeling vanwege leeftijd (jonger versus ouder dan aow leeftijd)) zijn wanneer de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting ineens ophoudt zodra je de aow leeftijd bereikt hebt. De vraag is dus: krijg je bij alleen aow inkomen wel 1224 (2521 belasting -/- 2010 (ouderenkorting -/- 1735 (algemene heffingskorting) uitbetaald (mits partner voldoende belasting betaalt) of worden de beide kortingen tesamen gemaximeerd op de te betalen belasting zodat je op 0 uitkomt?

  1. Herbert, dit is ongeveer de vraag die Andre ook stelde. Ik heb het volgende antwoord gegeven, gebaseerd op de tekst van de wet.

   Op grond van artikel 8.8 van de Wet IB 2001 wordt de gecombineerde heffingskorting gemaximeerd op de gecombineerde inkomensheffing (= te betalen belasting). In artikel 8.9 is vervolgens bepaald dat wanneer je tegen deze maximering aanloopt, de gecombineerde heffingskorting (onder voorwaarden) verhoogd wordt tot maximaal het bedrag van de algemene heffingskorting. Dus in jouw situatie, de gecombineerde heffingskorting is € 3.745,-. Hij wordt echter gemaximeerd op € 2.521,- (art 8.8). Doordat er sprake is van maximering wordt de heffingskorting verhoogd tot maximaal € 1.735,- (art. 8.9). Dit is lager dan € 2.521,- dus de verhoging heeft geen effect.

   1. Jan,
    Bedankt voor je reactie en sowieso zijn je blogs en de reacties met vragen/ antwoorden zeer lezenswaardig.

    Ik had de vraag en antwoord van Jan natuurlijk gelezen. Ik had gehoopt dat er iets vastgelegd is in de wet of ergens anders een verduidelijking omtrent de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting voor de situatie vanaf aow leeftijd. Immers voor aow leeftijd krijgt de partner met 0 inkomen (geboren voor 1963) (en dus geen (gecombineerde) inkomensheffing heeft) wel de (gecombineerde) heffingskorting uitbetaald wanneer ik ruim voldoende belasting betaal. Nu de partner de aow leeftijd heeft bereikt krijgt zij € 2010 ouderenkorting en maar een stukje van de algemene heffingskorting omdat je volgens artikel 8.8 niet meer korting kunt krijgen dan dat er aan belasting geheven wordt. (voor aow leeftijd werd er geen belasting geheven, immers inkomen was € 0 en toch kreeg je de algemene heffingskorting uitbetaald). Mogelijk is uitbetaling in de situatie jonger dan aow leeftijd wel een uitzondering op artikel 8.8? Ergens is er wel wat voor te zeggen dat als je geen belasting betaalt omdat je geen inkomen hebt ook geen algemene heffingskorting uitbetaald krijgt. Was/is eigenlijk best wel raar en is dan ook afgeschaft voor mensen geboren vanaf 1963. Aan de andere kant is de algemene heffingskorting een korting die iedereen krijgt op zijn/haar te betalen belasting. En als je geen inkomen hebt en dus geen belasting betaalt krijg je het uitbetaald. Klinkt/is logisch want iedereen heeft recht op deze korting. Kortom, de vraag spits zich toe op de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting vanaf aow leeftijd. Scheelt toch € 1224 die je blijkbaar “misloopt” wanneer je alleen aow hebt (en een partner).

    1. Herbert, ik denk dat hier ‘verwarring’ ontstaat door spraakgebruik aan de ene kant en de tekst van de wet aan de andere kant. Er is namelijk geen sprake van overdracht van de algemene heffingskorting. Er is sprake van een verhoging van de heffingskorting. En die verhoging is heel specifiek benoemd zoals hierboven toegelicht. En daarbij wordt niet de algemene heffingskorting verhoogd, maar het totaal aan heffingskortingen (gecombineerde heffingskorting).

     1. Jan, In de situatie jonger dan aow leeftijd en geen inkomen wordt de enige heffingskorting die er dan is (arbeidskorting enz. laat ik buiten scope) uitbetaald wanneer de meest verdienende partner ruim voldoende belasting betaalt. Vanaf aow leeftijd maakt het blijkbaar niet meer uit wat de meest verdienende partner aan belasting betaalt. Er wordt alleen gekeken naar de te betalen belasting van de aow-er en trek daar de ouderenkorting en algemene heffingskorting vanaf. Wanneer deze uitkomst kleiner/gelijk aan € 0 is hoef je geen belasting bij te betalen en krijg je ook niks terug. Bij een inkomen van alleen aow (€ 13224) is de te betalen belasting € 2521. De optelsom van ouderenkorting (€ 2010) en algemene heffingskorting (€ 1735) is groter dan € 2521 en wordt dus afgetopt op € 2521. Om maximaal gebruik te maken van beide kortingen mag je dus een wat hoger inkomen hebben dan alleen aow (met partner). Een alleenstaande aow-er komt al meer in de buurt qua te betalen belasting versus de optelsom van beide heffingskortingen. Ik trek dan ook maar de conclusie dat de situatie van de meest verdienende partner er niet meer toe doet vanaf aow-leeftijd m.b.t. de heffingskortingen. De info op de site van de belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/heffingskortingen/laag_inkomen/) blijf ik onduidelijk vinden.
      Al met al interessante materie en jouw blogs zijn dan ook waardevol en leerzaam.

     2. Herbert, jouw conclusie klopt helemaal. De meest verdienende partner speelt een rol wanneer een van beide partners geen of een heel laag inkomen heeft. Na AOW-leeftijd van de minst verdienende partner is die situatie anders want dan heeft die partner ineens een ‘flink’ inkomen, waardoor je niet meer te maken hebt met de minst verdienende partner.

 51. Ik heb mijn pensioen laten uitbetalen vanaf 60 jaar en 8 maanden. Dit houdt in dat ik als ik 67 word, AOW ontvang en een praktisch even hoog bedrag aan pensioen.
  On totaal ontvang ik dan nog maar 25780 aan totaal pensioen (incl.AOW). Ik kan dan toch probleemloos bij beide instanties loonheffingskorting laten toepassen? In totaal blijf ik immers onder de grens (alternatief is dat ik maandelijks € 135,- minder ontvang, die dan pas na aangifte wordt gerestitueerd.

  1. Jan, ik heb even een vereenvoudigde berekening voor je. Als je inkomen ongeveer € 25.000 is, dan is de belasting ongeveer € 4.750,-. Daar moet heffingskorting vanaf in totaal ongeveer € 3.750,-. Dus resteert nog € 1.000,- te betalen belasting. Als jij beide instanties de heffingskorting laat toepassen, wordt er geen belasting ingehouden en dat klopt dus niet.

 52. Beste meneer van Harten.
  Ook ik ga in augustus met pensioen. De belastingdienst heeft mij geadviseerd de loonheffingskorting uit te zetten bij de SVB (AOW) en ook bij het ABP. Mijn pensioensuitkering van het ABP komt namelijk boven het bedrag van € 25000 uit. (€ 28000 netto). Ik zou dan maandelijks minder pensioen krijgen, maar nooit hoeven bij te betalen. Maar, hoeveel minder krijg ik dan maandelijks netto in handen? Moet ik dan denken aan enkele tientjes of kan dit oplopen tot over de honderd euro per maand? Of is het verstandiger de loonheffingskorting aan te zetten bij het ABP? En hoeveel zou ik dan moeten bij betalen? Mijn vrouw werkt trouwens nog een jaar full time door. We zijn gehuwd en wonen op hetzelfde adres. Dank voor het lezen van mijn bericht.

 53. Hallo.

  Ik ben sinds twee jaar gepensioneerd en heb een pensioen bij het ABP.
  Op 4 januari a.s. word ik AOW gerechtigd. Ik krijg dan de uitkering voor alleenstaanden. (Ik ben weduwnaar)
  Mijn aanvullend pensioen bij het ABP bedraagt volgend jaar januari, zonder indexatie, ongeveer 2.500 euro bruto per maand. Dit heb ik bij hen nagevraagd.
  Mijn vraag is: bij welke uitkering kan ik het beste de loonheffingskorting laten toepassen?
  Maakt het uiteindelijk uit omdat bij de belastingaangifte de bedragen toch bij elkaar worden opgeteld en er de correcte korting wordt berekend?

 54. Ik krijg de eerste 10 jaren van mijn pensioen €300,00 meer. Daarna wordt dat dus minder. Ik heb nu het gevoel dat ik dit hele bedrag aan de belasting moet betalen (€4000,00 ruim per jaar). Hoe kan ik hier slimmer mee omgaan? Bij het pensioenfonds kan ik niet op deze keuze terugkomen. Graag advies.
  Nb; ik ben alleenstaand.