Deeltijdpensioen en belasting

Deeltijdpensioen is een combinatie van in deeltijd werken en daarnaast alvast een deel van je pensioen laten uitkeren. Hoeveel belasting betaal je en hoe werkt dat precies als je deeltijd met pensioen gaat? In dit artikel een uitleg over deeltijdpensioen en belasting.

Deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen is eenvoudig in te zetten vanaf 5 jaar voor je AOW-leeftijd. Eerder kan eventueel ook, maar dan heb je te maken met complexe regelgeving.

Je gaat minder werken en daardoor wordt je salaris ook lager. Die salarisverlaging kun je (voor een deel) opvangen door je pensioen gedeeltelijk te laten ingaan.

Lees ook:
Deeltijdpensioen en minder werken

Hoeveel belasting betaal je

Wanneer je het deeltijdpensioen in laat gaan vóór de AOW-datum, dan betaal je het ‘normale’ belastingtarief dat je ook over je salaris betaalt. Is je salaris en pensioen samen lager dan € 68.507,- dan betaal je 37,1% belasting. Is je salaris en je pensioen samen hoger, dan betaal je 49,5% belasting (tarieven en bedragen 2021).

Wanneer je na de AOW-leeftijd met pensioen gaat, dan betaal je over je pensioen tot € 35.942,- 19,2% belasting. Daarboven betaal je gewoon 37,1% of 49,5%, afhankelijk van de hoogte van je pensioen.

Deeltijdpensioen en belasting

Wanneer je dus deeltijd je pensioen laat uitkeren, dan kan het zijn dat je deeltijdpensioen zwaarder belast wordt. Maar voor veel mensen zal het geen verschil maken. Zij betalen nu en straks gewoon 37,1% belasting.

Deeltijdpensioen en heffingskorting

Let op, over je salaris ontvang je arbeidskorting. Over je pensioendeel ontvang je geen arbeidskorting. Het kan hierdoor dus zijn dat je netto net iets minder overhoudt van een Euro deeltijdpensioen in vergelijking met een Euro salaris.

Deeltijdpensioen en belasting en loonheffingskorting

Je werkgever houdt belasting in op je salaris. Daarbij wordt rekening gehouden met de loonheffingskorting. Deze kun je maar één keer laten toepassen. Het advies is om deze toe te passen op het hoogste inkomen. Dus er vanuit gaande dat je salaris hoger is dan je deeltijdpensioen, blijft de loonheffingskorting van toepassing op je salaris en pas je deze niet toe op je pensioen.

Misschien moet je bijbetalen!

Let op als je deeltijd met pensioen gaat en je hebt een hoog salaris (boven de € 68.507,-). Want het kan zijn dat de uitvoerder van je pensioenregeling te weinig belasting inhoudt. Stel jouw salaris valt in het hoogste tarief. Doordat je deeltijd gaat werken en je pensioen deels laat ingaan, krijg je iets minder salaris, maar daarnaast een deel pensioen. De uitvoerder belast dat deel pensioen waarschijnlijk niet tegen het hoogste tarief van 49,5% maar tegen 37,1%. Je krijgt dan ‘teveel’ pensioen uitgekeerd en bij de aangifte moet je betalen aan de Belastingdienst. Wil je daar meer over lezen, kijk dan hier.

Foto: Greta Hoffman op Pexels

print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *