Deeltijdpensioen en belasting

Deeltijdpensioen is een combinatie van in deeltijd werken en daarnaast alvast een deel van je pensioen laten uitkeren. Je kunt om verschillende redenen kiezen voor deeltijdpensioen. Hoeveel belasting betaal je en hoe werkt dat precies als je deeltijd met pensioen gaat? In deze blog geef ik een uitleg over deeltijdpensioen en hoe het zit met de belasting.

Deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen is eenvoudig in te zetten vanaf 10 jaar voor je AOW-leeftijd. Eerder kan eventueel ook, maar dan heb je te maken met complexe regelgeving.

Je gaat minder werken en daardoor wordt je salaris ook lager. Die salarisverlaging kun je (voor een deel) opvangen door je pensioen gedeeltelijk te laten ingaan. Jij bepaalt zelf hoeveel pensioen je laat ingaan. Dus stel, je verdient € 40.000,- en je gaat in plaats van 100% nu 80% werken, dan wordt je salaris € 32.000,-. Je kunt er voor kiezen om die inkomensterugval op te vangen door een deel van je pensioen te laten ingaan. Maar dat hoeft niet perse de € 8.000,- te zijn die je minder gaat verdienen. Het kan ieder gewenst bedrag zijn.

Deeltijdpensioen, hoeveel belasting betaal je

Wanneer je het deeltijdpensioen in laat gaan vóór de AOW-datum, dan betaal je het ‘normale’ belastingtarief dat je ook over je salaris betaalt. Is je salaris en pensioen samen lager dan € 75.518,- dan betaal je 36,97% belasting. Is je salaris en je pensioen samen hoger, dan betaal je 49,5% belasting (tarieven en bedragen 2024).

Wanneer je na de AOW-leeftijd met pensioen gaat, dan betaal je over je pensioen tot € 38.098,- 19,07% belasting. Daarboven betaal je gewoon 36,97% of 49,5%, afhankelijk van de hoogte van je pensioen.

Deeltijdpensioen en belasting

Als je kiest voor deeltijdpensioen wordt je pensioen dus niet zwaarder belast dan je salaris. Maar misschien wordt je pensioen wel zwaarder belast in vergelijking met uitkeren vanaf de AOW-datum. Maar voor veel mensen zal het ook geen verschil maken. Zij betalen nu en straks gewoon 36,97% belasting.

Deeltijdpensioen en heffingskorting

Let op, over je salaris ontvang je arbeidskorting. Over je pensioendeel ontvang je geen arbeidskorting. Het kan hierdoor dus zijn dat je netto net iets minder overhoudt van een Euro deeltijdpensioen in vergelijking met een Euro salaris. Naast de arbeidskorting heb je ook te maken met de algemene heffingskorting. Als je inkomen lager wordt, neemt deze korting toe. Dus deeltijdpensioen kan er ook voor zorgen dat je algemene heffingskorting nu en ook na pensionering hoger wordt. Als er een belastingnadeel optreedt, kan dat hierdoor weer deels gecompenseerd worden.

Deeltijdpensioen en belasting en loonheffingskorting

Je werkgever houdt belasting in op je salaris. Daarbij wordt rekening gehouden met de loonheffingskorting. Deze kun je maar één keer laten toepassen. Het advies is om deze toe te passen op het hoogste inkomen. Dus ervan uitgaande dat je salaris hoger is dan je deeltijdpensioen, blijft de loonheffingskorting van toepassing op je salaris en pas je deze niet toe op je pensioen.

Lees ook:
Deeltijdpensioen, alles wat je moet weten

Misschien moet je bijbetalen!

Let op als je deeltijd met pensioen gaat en je hebt een hoog salaris (boven de € 75.518,-). Want het kan zijn dat de uitvoerder van je pensioenregeling te weinig belasting inhoudt. Stel jouw salaris valt in het hoogste tarief. Doordat je deeltijd gaat werken en je pensioen deels laat ingaan, krijg je iets minder salaris, maar daarnaast een deel pensioen. De uitvoerder belast dat deel pensioen waarschijnlijk niet tegen het hoogste tarief van 49,5% maar tegen 36,97%. Je krijgt dan ’teveel’ pensioen uitgekeerd en bij de aangifte moet je betalen aan de Belastingdienst. Wil je daar meer over lezen, kijk dan hier.

Plan van aanpak om deeltijd met pensioen te gaan

Als jij nadenkt over deeltijd pensioen laat dan door je werkgever een berekening maken hoeveel jouw netto loon zal zijn als je minder gaat werken. Vervolgens bepaal je hoeveel pensioen je wilt laten uitkeren. Neem daarna contact op met je pensioenuitvoerder of log in op de portal en laat een berekening maken van dat pensioen. Kijk ook hoeveel dat netto is. Vervolgens kun je een goede beslissing nemen.

Deze berekening is nog niet compleet, want dit geeft alleen een beeld van jouw inkomen zolang je deeltijdpensioen en de te betalen belasting tot de AOW-leeftijd. Wil je een compleet beeld, ook na pensionering, dan kun je het beste een totale pensioenplanning laten maken.

Foto: Greta Hoffman – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Beste Jan,

  Goede uitleg, dank voor de inspanningen!
  Ik heb inmiddels geen inkomsten meer uit werk en wil wel met “deeltijdpensioen” voor een bruto jaarbedrag van ca. € 13.500,= Mijn leeftijd is 62 jaar.
  Is mijn veronderstelling juist dat ik hierover een belasting betaal van 36,93% en dat dit percentage, voor de eerste schijf, na het bereiken van de AOW-leeftijd 19,03% is. Derhalve dat ik nu slechts deeltijdpensioen moet opnemen voor het bedrag dat ik echt nodig heb en de rest laat staan tot later?

  Alvast dank en met vriendelijke groeten,

  Bert Scholman

  1. Bert, dat hangt af van je totale inkomsten na AOW-leeftijd. Als je dan meer dan (ongeveer) € 37.000,- in totaal aan inkomen hebt, valt het meerdere in de 36,93% schijf. Wanneer je dat naar voren haalt betaal je dus evenveel belasting. En door de heffingskortingen kan het nog wel eens lager belast zijn. Veel mensen zijn terughoudend wanneer het gaat om het vervroegd laten uitkeren van pensioen. Maar vaak is het helemaal niet zo verkeerd om het te doen. Sterker nog, vaak kun je veel meer uitkeren dan je op het eerste gezicht zou denken. Zonder nadeel.

   En zelfs als je een nadeel hebt, dan nog kan het interessant zijn. Kijk met name ook eens naar de terugverdien termijn wanneer je besluit je pensioen niet te vervroegen. Je moet vaak best oud worden wil je break-even zijn. Dus ook dan is het naar voren halen vaak heel interessant.

   Kijk eens op onze adviespagina bij de optie, optimaal met pensioen gaan. Wij kunnen dit soort beslissingen voor je doorrekenen en je daarin adviseren.