Waarom moet je meer belasting bijbetalen over je pensioen?

Regelmatig worden mensen die net met pensioen zijn onaangenaam verrast bij de belastingaangifte. Ze moeten een flink bedrag bijbetalen. Hoe kan dat? Waarom moet je meer belasting bijbetalen over je pensioen? In dit artikel geef ik een uitleg. En vertel ik je wat je er aan kunt doen. De berekeningen en voorbeelden zijn gebaseerd op de AOW-bedragen en het belastingtarief van 2023.

Het is nu weer tijd voor de belastingaangifte over 2022. Wij krijgen weer veel vragen van mensen die kort geleden AOW-leeftijd hebben bereikt. Ze doen aangifte over 2022 en moeten nu ineens veel meer belasting bijbetalen over hun pensioen. Veel mensen worden daar onaangenaam door verrast. En dat kan ik me goed voorstellen.

Belasting betalen over je pensioen

Over je AOW en je pensioen betaal je belasting. De pensioenuitvoerder houdt die belasting voor jou in.

Wanneer je totale pensioen en AOW lager is dan € 37.149,- betaal je 19,03% belasting.
Over je pensioen tussen € 37.149,- en € 73.071,- betaal je 36,93% belasting.
En over het meerdere betaal je 49,5% belasting.

Wanneer je meerdere pensioenen hebt, dan houdt iedere uitvoerder belasting in. En juist in die situaties komt het voor dat je bij je eerste aangifte moet bijbetalen.

Ik zal aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat er gebeurt.

Voorbeeld meer belasting bijbetalen over je pensioen

Stel je hebt een AOW-uitkering van € 12.301,- en daarnaast 3 pensioenen van elk € 10.000,-. Alle uitkeringen zijn lager dan € 37.149,- en dus houdt iedereen 19,03% belasting in. Je betaalt dus in totaal 19,03% belasting over je totale pensioen.

In totaal krijg je in het voorbeeld € 42.301,- AOW en pensioen.
Over de eerste € 37.149,- moet je 19,03% betalen, precies zoals er is ingehouden.
Maar over het meerdere moet je 36,93% belasting betalen. Je hebt dus € 922,- te weinig belasting betaald.

In dit voorbeeld heb ik voor de eenvoud geen rekening gehouden met heffingskortingen.

Lees ook
Pensioen en belasting

Je hebt eigenlijk altijd teveel pensioen gekregen

Bij de belastingaangifte wordt het feit dat je teveel hebt gekregen gecorrigeerd en moet je dus bijbetalen. Je hebt dus elke maand net iets te weinig belasting betaald en teveel pensioen gekregen. Datgene wat je teveel hebt gekregen moet je dan alsnog aan de Belastingdienst betalen.

Heffingskorting

Bij de berekening van je pensioen wordt rekening gehouden met de loonheffingskorting. Het kan ook zijn dat meerdere uitvoerders rekening houden met die loonheffingskorting. Ook daardoor wordt er te weinig belasting ingehouden en moet je bijbetalen.

Wat kun je er aan doen?

Wanneer je moet bijbetalen doordat je meerdere pensioenen hebt zoals in mijn voorbeeld, dan kun je twee dingen doen. Je kunt het teveel ontvangen pensioen opzij zetten en wanneer je aangifte moet doen. Je kunt ook een voorlopige aanslag aanvragen bij de Belastingdienst. Dan betaal je iedere maand een bedrag aan de Belastingdienst en voorkom je een verrassing achteraf.

Wanneer je moet bijbetalen doordat meerdere uitvoerders rekening houden met de loonheffingskorting, kun je dat eenvoudig oplossen door bij één uitvoerder (degene met de hoogste uitkering) je loonheffingskorting aan te laten staan en bij de rest kun je die uitzetten.

Foto: Mikhail Nilov – Pexels.com

print

2 reacties

 1. Beste Jan, dank voor je ondersteuning bij al onze pensioenvragen! Mijn antwoorden heb ik niet precies kunnen vinden, vandaar mijn vraag: PFZW geeft aan dat ik eind dit jaar, als ik met pensioen ga, 48.632 euro pensioen en AOW mag ontvangen. Mijn salaris nu is hoger. Nu krijg ik nog ieder jaar wat geld terug van de belastingdienst, maar meerdere vrienden van mij die al met pensioen zijn, en ikzelf ook zoals het nu lijkt, moeten fors belasting betalen na hun pensionering. dat samen met de 12 jaar dat er niet is verhoogd door de fondsen, is dat een fikse achteruitgang van je inkomen. Ik krijg maar niet helder waar dat door komt. De twee belastingschijven waar ik rekening mee moet houden zijn me duidelijk, maar die 37,07% betaal ik nu ook en toch hoef ik niet bij te betalen. Heel graag je reactie! Dank daarvoor!
  Otto

  1. Er xijn wat verschillen:
   – je gaat nu 5,4% (zoiets) betalen aan ZFW premie betalen, de bijdrage aan je ziekenfonds (de staat) dat vroeger je werkgever betaalde.
   – De algemene heffingskorting wordt een stuk minder. Jan kan je de exacte cijfers hiervoor geven (en heeft deze ook al eens gegeven).
   – arbeidskorting valt weg.

   Dit is in ieder geval wat ik heb ervaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *