5 redenen om een pensioenadviseur te nemen

Als je bijna met pensioen gaat, regel je dan zelf je pensioen, of vraag je advies aan een pensioenadviseur? In dit artikel 5 redenen waarom je een pensioenadviseur zou moeten inschakelen.

Vlak voor je pensionering komt er veel op je af. Je moet afscheid nemen van je werk. En na je pensionering begint een ‘nieuw’ leven waar je werk geen of een minder belangrijke rol in zal spelen. Je krijgt ook geen salaris meer, maar binnenkort ontvang je pensioen. Hoeveel? Dat bepaal jij voor een deel zelf. Je moet veel keuzes maken en die hebben invloed op de hoogte van je inkomen de rest van je leven. Voor jou en voor je eventuele partner.

1. Een pensioenadviseur stelt je gerust

Met pensioen gaan is voor veel mensen best spannend. Er begint een nieuwe fase in je leven. En voordat die fase ingaat, moet je veel keuzes maken. En de meeste keuzes die je maakt zijn definitief. Een pensioenadviseur weet exact waar jij uit moet kiezen en wat er bij komt kijken om met pensioen te gaan. Uitleg van een pensioenadviseur over wat je te wachten staat, hoe dingen in zijn werk gaan en wat jij wel en niet moet regelen, geeft vaak een hoop rust.

Een pensioenadviseur weet exact waar jij uit moet kiezen en wat er bij komt kijken om met pensioen te gaan.

2. Kan je pensioendatum bepalen

Wanneer stop je met werken? Stop jij op de AOW-datum of stop je eerder. De meeste mensen willen eerder stoppen met werken. Ik denk dat het voor veel mensen ook mogelijk is. Maar iedere situatie is anders, dus wanneer je precies kan stoppen verschilt ook per persoon. Een pensioenadviseur rekent voor jou uit wanneer je kunt stoppen met werken.

3. Een pensioenadviseur helpt bij shoppen met je kapitaal

Als je pensioenregeling een beschikbare premieregeling is of kapitaalovereenkomst, dan krijg je op de pensioendatum een kapitaal tot je beschikking. En met dat kapitaal moet je een pensioenuitkering aankopen. Dat heet shoppen. Maar shoppen kun je niet zelf.  Slechts een of twee uitvoerders werkt mee aan shoppen zonder adviseur. De rest van de uitvoerders verwijst je door naar een pensioenadviseur. Als je gaat shoppen heb je dus een goede pensioenadviseur nodig.

4. De adviseur kan je pensioen aanpassen aan jouw wensen

Hoe ziet jouw ideale pensioen er uit? Heb je daar wel eens over nagedacht? Een pensioenadviseur helpt jou met het formuleren van je wensen en doelen. Om vervolgens jouw pensioen daar op aan te passen. Denk daarbij aan keuzes over de ingangsdatum, variatie in de hoogte, wel of geen partnerpensioen, meer of minder partnerpensioen en wat de doen met lijfrentes.

5. Een pensioenadviseur kijkt of je pensioen wel klopt

Weet jij zeker of je pensioen klopt? Uit meerdere onderzoeken, onder andere van de AFM, is gebleken dat niet alle pensioenen juist zijn. Pensioen is mensenwerk en daar kan soms iets mis bij gaan. Je moet er niet aan denken dat je te weinig pensioen krijgt omdat er een fout is gemaakt. Twijfel je aan de juistheid van je pensioen? Een pensioenadviseur kan voor jou onderzoeken of je pensioen juist is.

Pensioenadvies is niet gratis. Zoek dus een goede adviseur, die echt waar voor je geld biedt. Heb je hulp nodig bij het zoeken van een adviseur? Klik op onderstaande button.

Foto: Jack Sparrow op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties