Welke pensioen keuzes zijn er eigenlijk op de pensioendatum?

Als je met pensioen gaat, moet je een aantal keuzes maken. Het mooie hiervan is dat je jouw pensioen helemaal kunt aanpassen aan je eigen situatie, wensen en doelen. Maar dat is dan ook meteen het nadeel. Je moet kiezen en dus zelf in actie komen. In deze blog bespreek ik welke pensioenkeuzes er zijn op de pensioendatum en wat die keuzes betekenen.

Pensioen keuzes 1: De pensioendatum

De eerste van de verschillende pensioenkeuzes is de pensioendatum. Pensioen keert uit vanaf de pensioendatum. De pensioendatum is de datum waarop je de leeftijd bereikt die is afgesproken in de pensioenregeling. In veel pensioenregelingen is de pensioendatum 68 jaar. Vroeger was dat meestal 65 jaar, maar er zijn ook mensen die een pensioenleeftijd hadden van 60 of 62 jaar. En de afgelopen jaren was de pensioenleeftijd een tijdje 67 jaar.

Oude pensioenen keren vaak nog uit op de oorspronkelijke pensioenleeftijd. De huidige pensioenregeling keert uit op 68 jaar. Het kan dus zijn dat je op 3 of 4 verschillende momenten een stukje pensioen krijgt.

De AOW, het pensioen dat je van de overheid krijgt, heeft ook een eigen ingangsdatum. Dit jaar gaat je in AOW als je 67 jaar bent. Voor een volledig overzicht zie mijn eerdere blog over de ingangsdatum van de AOW.

Jij bepaalt zelf je pensioendatum! Dat kan de AOW-datum zijn. Maar je kunt er ook voor kiezen om eerder of later met pensioen te gaan. Al die verschillende pensioenen met verschillende ingangsdata kun jij verplaatsen naar de door jou gekozen pensioendatum.

Lees ook:
Wat wordt mijn pensioendatum

Pensioen keuzes 2: Hoger of lager partnerpensioen

In veel pensioenregelingen bouw je een partnerpensioen op. Het partnerpensioen keert uit aan je partner nadat jij bent overleden. Wanneer je met pensioen gaat is het belangrijk om hier goed naar te kijken. Er zijn verschillende situaties en verschillende mogelijkheden.

  1. Je hebt een partner, maar onvoldoende partnerpensioen. Je kunt in dat geval ervoor kiezen om een deel van je eigen pensioen, het ouderdomspensioen, om te ruilen voor extra partnerpensioen.
  2. Je hebt een partner, voldoende partnerpensioen, maar dat is niet nodig. Wanneer je wel partnerpensioen hebt, maar het is niet nodig, kun je het partnerpensioen omruilen voor extra ouderdomspensioen voor jezelf. Hier is een handtekening van beiden voor nodig. En denk hier van tevoren goed over na. Lees in ieder geval samen eerst deze blog!
  3. Je hebt geen partner, maar wel partnerpensioen. In dat geval kun jij je partnerpensioen volledig omruilen voor extra ouderdomspensioen voor jezelf.

Lees ook:
Meer of minder partnerpensioen – uitruil uitgelegd

Pensioen keuzes 3: Eerst wat meer en daarna wat minder pensioen

Pensioen is een levenslange uitkering. Je kunt er voor kiezen om in de eerste jaren van je pensioen meer te ontvangen, en daarna wat minder. Dat noemen we variatie in de uitkering, of hoog/laag. Op deze manier haal jij een deel van je pensioenuitkering naar voren en kun jij in de eerste jaren van je pensioen genieten van extra inkomsten.

Lees ook:
Kies jij eerst wat meer en daarna wat minder pensioen?

Pensioen keuze 4: Een overbruggingspensioen als je eerder met pensioen gaat

Als je eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen gaat, dan krijg je de eerste periode van je pensioen nog geen AOW. Dat kun je zelf overbruggen door een deel van je pensioen naar voren te halen en dat om te ruilen voor een overbruggingspensioen. Op die manier vang jij zelf het gat op dat ontstaat doordat je nog geen AOW krijgt. Wist je dat je dit ook kunt combineren met hoog/laag? Dus dan krijg je een overbrugging en daarbovenop nog de eerste jaren meer pensioen. Op deze manier kun je in de eerste jaren een groot deel van je pensioen laten uitkeren.

Lees ook:
Profiteer van een overbruggingspensioen

Pensioen keuzes 5: koop pensioen aan met je kapitaal

Als je een eindloon of een middelloonregeling hebt gehad, dan staat de hoogte van je pensioenuitkering vast. Maar als je een kapitaal hebt opgebouwd dan moet je op dat punt ook nog in actie komen op de pensioendatum. Als je een kapitaal hebt opgebouwd, dan komt op de pensioendatum het kapitaal ter beschikking. Met het kapitaal moet je een pensioenuitkering aankopen. De hoogte van je pensioen weet je dus nog niet van tevoren. Dat hangt er vanaf hoeveel pensioen je op jouw pensioendatum kunt kopen.

De pensioenuitvoerder waar je het kapitaal hebt opgebouwd zal je een paar maanden voor de pensioendatum een aanbieding doen. Zij sturen je dan een offerte met hoeveel pensioen je kunt krijgen voor jouw kapitaal. Je mag ook gaan shoppen met je kapitaal bij andere pensioenuitvoerders. Dat kan heel gunstig zijn. Dus onderzoek die mogelijkheid zeker.

Naast een offerte voor een vaste pensioenuitkering is het ook mogelijk om te kiezen voor een uitkering waarvan de hoogte niet vast staat. Er wordt een goede indicatie berekend van het uit te keren pensioen, vervolgens geld belegd. De beleggingsresultaten zorgen dat uitkering naar boven of naar beneden kan worden bijgesteld.

Lees ook:
Pensioen aankopen op de pensioendatum, shoppen met je pensioenkapitaal

Eens gekozen blijft gekozen

Het is belangrijk om goed na te denken over jouw keuzes. Want, eens gekozen blijft gekozen. Je kunt nadat je pensioen is ingegaan niet meer wijzigen. Dat geldt dus ook als je niet kiest. Want niet kiezen is ook een keuze. Dan krijg je wat er staat en als je het niet aanpast aan jouw wensen of doelen, dan kun je dat niet achteraf alsnog doen.

Maak dus vooraf een goed plan en reken door wat de gevolgen zijn van jouw pensioen keuzes. Wil je hier hulp bij? Klik dan op onderstaande button.

Foto: Sandralise – rgbstock.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Vreemd. Hier in Nederland moeten wij dus langer doorwerken, terwijl in Spanje men al met pensioen kan tussen de 50 en 55 jaar. Daar gaat met ook nog eens 4 dagen per week werken in plaats van 5. Dat wel met behoud van het 40 uurig salaris. Nog vreemder (pure schande) is dat wij hier in Nederland daarvoor moeten betalen. En we halen maar “arbeids migranten” naar Nederland toe, terwijl onze jeugd geen werk meer kan vinden. LEKKER KROM.

    1. Dank voor je reactie. Ik ben wel benieuwd naar de onderbouwing van je stellingen. Want voor zover ik weet is de pensioenleeftijd in Spanje 67 jaar en stimuleert men langer doorwerken. De 4-daagse werkweek is een pilot, die overigens ook in Nederland hier en daar wordt uitgevoerd. En het plan in Spanje is nog niet rond, dus wie het gaat betalen is volgens mij nog niet bekend. Ik vermoed in ieder geval dat Nederland dat niet gaat betalen. En de jeugd die geen werk kan vinden is volgens mij ook achterhaald. Er dreigt een tekort op de arbeidsmarkt. Of heb ik bepaalde zaken over het hoofd gezien?