Keuzes op de pensioendatum: eens gekozen blijft gekozen

Als je met pensioen gaat, dan moet je een aantal keuzes maken. En wat je kiest is defintief! En die beslissingen hebben allemaal invloed op de hoogte van jouw pensioen voor de rest van je leven! Wanneer je eenmaal met pensioen bent gegaan, dan kun je deze beslissingen niet meer ongedaan maken.

In een ander artikel schreef ik over de verschillende keuzes op de pensioendatum.

Gevolgen

De beslissingen die je neemt hebben grote gevolgen. Ik zal een aantal voorbeelden geven van keuzes die je kunt maken en de gevolgen.

  1. Bijvoorbeeld op welke leeftijd ga jij met pensioen? Een jaar eerder of later met pensioen scheelt 6 tot 8% in de hoogte van je uitkering. Ga je dus 1 jaar ’te vroeg’ met pensioen, dan heb je ongeveer 6 tot 8% pensioen te weinig. Dat kan het verschil zijn tussen een leuke onbezorgde oude dag en een oude dag met geldzorgen.
  2. Kies je een hoog/laag pensioen, dan krijg je de eerste jaren van je pensionering wat meer pensioen, maar de latere jaren wat minder. Op het moment dat je van hoog naar laag gaat, neemt je pensioen met 25% af. Kun je die terugval opvangen?
  3. Je kunt je partnerpensioen uitruilen voor meer ouderdomspensioen. Je krijgt dan de rest van je leven meer pensioen. Dat is een verleidelijke optie. Maar als je komt te overlijden, dan krijgt je partner niks. Geen uitkering. Je moet dus heel goed weten wat je doet als je besluit uit te ruilen.

Keuzes zijn definitief

Alles wat je kiest op de pensioendatum heeft financiële consequenties. Alles wat je kiest op de pensioendatum heeft direct gevolg voor jouw verdere leven. Maar is ook een onomkeerbare keuze.

Ik vind het feit dat we een beslissing op de pensioendatum niet meer terug kunnen draaien heel erg vreemd. Ik zou het ook verstandig vinden dat in de nieuwe pensioenwet die volgend jaar gaat komen dit wordt veranderd. Maar het lijkt erop dat dit niet wordt aangepast. Het is en blijft dus een groot risico. Een risico voor jou!

Je moet dus een weloverwogen beslissing nemen op de pensioendatum. Je moet  alle keuzemogelijkheden kennen en doorgronden. En de consequenties er van doorzien. En die vervolgens vergelijken met je eigen wensen en doelen.

Hulp bij keuzes

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes is onder andere deze website gestart. Maar denk goed na of jij zelf, met behulp van alle informatie bronnen die er zijn, in staat bent om de juiste keuzes te maken! Twijfel je daar aan? Dan wil ik je met klem aanraden een pensioenadviseur in de arm te nemen.

Eens gekozen, blijft gekozen! En als je dat weet, dan wil je natuurlijk wel de juiste keuzes maken.

Foto: Cottonbro op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *