Pensioen vervroegen, check je beleggingen

Wanneer je van plan bent eerder met pensioen te gaan en je hebt een beschikbare premieregeling, kijk dan goed naar je beleggingen. Het kan zijn dat je onbedoeld teveel risico loopt. Ga jij pensioen vervroegen, check dan goed je beleggingen. En voorkom dat je ineens veel geld kan verliezen.

Beleggingen bij beschikbare premieregelingen

Wanneer je een beschikbare premieregeling hebt, dan beleg je jouw pensioengeld. Dat gebeurt volgens het zogenaamde lifecycle principe. Naarmate je dichter bij de pensioendatum komt, wordt het risico automatisch afgebouwd.

Je begint meestal met een beleggingsmix die bestaat uit 80% tot 90% zakelijke waarden zoals bijvoorbeeld aandelen. De rest10% tot 20% zijn vastrentende waarden, zoals bijvoorbeeld obligaties. Vanaf een bepaalde leeftijd, ergens tussen de 10 en 20 jaar voor de pensioendatum, gaat de uitvoerder je risico verminderen. Ze gaan dan ieder jaar minder in zakelijke waarden beleggen en meer in vastrentende waarden, zodat je op de pensioendatum bijna volledig, 80 tot 90%, in vastrentende waarden belegt.

Meer en minder risico nemen

Je kunt er ook voor kiezen om je beleggingsprofiel aan te passen. Het is mogelijk om te kiezen voor een offensiever of defensiever beleggingsprofiel. Je blijft dan wel in een lifecycle zitten, waarbij het risico automatisch wordt afgebouwd. Maar je hebt afhankelijk van je keuze meer of juist minder belegd in zakelijke waarden en de afbouw van het risico begint later of eerder.

Pensioen vervroegen

De afbouw van het risico is afgestemd op je pensioendatum. Wanneer jij besluit om je pensioen te vervroegen, dan loop je misschien teveel risico. Stel dat jouw lifecycle uitkomt op 10% zakelijke waarden op de pensioendatum en jij besluit 4 jaar eerder met pensioen te gaan. Dan kan het zomaar zijn dat je op dat moment nog 35% in zakelijke waarden belegt.

Pensioendatum is geen AOW-datum

Nog een punt van aandacht is dat veel pensioenregelingen zijn afgestemd op een pensioenleeftijd van 68 jaar. De AOW-leeftijd is eerder. Dit jaar 66 jaar en 4 maanden en die zal de komende jaren stijgen naar 67 jaar. Maar nog lang geen 68 jaar. Dus ook daar is niet altijd een goede afstemming van het risico op jouw pensioendatum.

Pensioen vervroegen, wat kun je doen?

Er zijn pensioenuitvoerders waarbij je een gewenste pensioendatum kunt invullen en die vervolgens de lifecycle afstemmen op die datum. Check dus goed de portal van je uitvoeder of dat kan en vul dan jouw persoonlijke gewenste pensioendatum in. Kom je er niet uit, vraag dan even bij je werkgever of die je, al dan niet via de pensioenadviseur, kan helpen.

Is er geen mogelijkheid om de pensioendatum aan te passen, zou je ook kunnen overwegen om je beleggingsprofiel aan te passen door bijvoorbeeld te switchen naar een defensiever profiel. Dan bouw je op die manier ook je risico af.

Foto: Tima Miroshnichenko op Pexels

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *