Eerder met pensioen, de pensioendatum vervroegen

Wat gebeurt er precies als je eerder met pensioen gaat? Hoe werkt het vervroegen van pensioen? In deze blog geef ik een uitleg.

Pensioen keert standaard uit vanaf de pensioenrichtdatum. Dat is de datum die in het pensioenreglement is vastgelegd. Deze datum staat ook op je pensioenoverzicht. Het kan zijn dat je op verschillende data een pensioen gaat ontvangen. Op dit moment gaan de meeste pensioenregelingen uit van 68 jaar. Pensioen dat in het verleden is opgebouwd, gaat vaak uit van een eerdere pensioendatum, bijvoorbeeld 65 of 67 jaar.

Als je eerder met pensioen wilt gaan, dan kun je het pensioen vervroegen en eerder laten uitkeren.

Minimale pensioenleeftijd

Er is in de wet geen minimale pensioenleeftijd. Je mag zelf weten wanneer je het pensioen laat ingaan. Daarbij geldt wel, hoe eerder je het pensioen laat ingaan, hoe lager het wordt. Veel pensioenregelingen kennen echter wel een minimale pensioenleeftijd. Kijk dus goed in het pensioenreglement of er voor jou een minimale leeftijd geldt.

Wat gebeurt er bij het vervroegen van pensioen?

 1.  je gaat uit dienst, neemt ontslag op de vervroegde pensioendatum
 2. de pensioenopbouw stopt op de vervroegde pensioendatum
 3. het pensioen gaat eerder in
 4. doordat het pensioen eerder ingaat, keert het langer uit, waardoor het pensioen afneemt

Eindloon of middelloon vervroegen

In het pensioenreglement is een tabel opgenomen op basis waarvan je de vervroeging of het uitstel kunt berekenen.

Ik heb bijvoorbeeld uit het pensioenreglement van ABP de vervroegingsfactoren gehaald. Let op, dit zijn de factoren uit het huidige reglement (vanaf 1-10-2018). De factoren kunnen jaarlijks worden bijgesteld.

Factoren ABP bij eerder ingaan ouderdomspensioen dan bij leeftijd 68 jaar

 • 65 jaar 0,821
 • 66 jaar 0,875
 • 67 jaar 0,934
 • 68 jaar 1,000

Een werknemer heeft bijvoorbeeld als hij 66 jaar is een pensioen opgebouwd van € 5.000,-. Bij doorwerken tot 68 jaar wordt zijn pensioen € 6.000,- per jaar. Hij gaat uit dienst als hij 66 jaar is, dus zijn opgebouwde pensioen is dan € 5.000,-. Hij besluit dat pensioen ook vanaf 66 jaar te laten uitkeren. € 5.000,- wordt dan vermenigvuldigd met factor 0,875. Het pensioen vanaf 66 jaar wordt dan € 4.375.

Beschikbare premie vervroegen

Bij een beschikbare premieregeling krijg je geen pensioen toegezegd, maar een premie. De premie wordt belegd en op de pensioendatum heb je een kapitaal, waarmee je een pensioen moet aankopen.

Als je dan de pensioendatum vervroegt, leg je minder premie in. Het kapitaal op de vervroegde pensioendatum moet je gebruiken om een pensioen aan te kopen. Doordat je eerder met pensioen gaat heb je minder inleg en een kortere periode dat je rendement maakt, waardoor je kapitaal lager is. Vervolgens moet je een pensioen aan kopen dat langer zal uitkeren.

Tenslotte

Eerder met pensioen gaan, zorgt ervoor dat je pensioen lager wordt. Dat komt doordat je minder pensioen opbouwt én het pensioen langer moet worden uitgekeerd. Je pensioen wordt dus dubbel verlaagd. Vervroegen is voor veel mensen zeker een optie, maar door de dubbele verlaging neemt het pensioen aanzienlijk af. Houd dus rekening met de mogelijkheid van een kleine vervroeging en reken jezelf niet té rijk.

Lees ook: Deeltijd pensioen en minder gaan werken

Dit artikel is een update van een eerder geplaatst artikel

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

6 reacties

 1. Hallo,
  Ik ben 62 jaar en ben voornemens om over 2 jaar gebruik te gaan maken van de RVU regeling die in het CAO akkoord van mijn bedrijf is vastgesteld. Momenteel maak ik gebruik van het generatiepact (80/90/100) en heb ik een klein pre-pensioen. Heeft dit laatste effect op mijn RVU regeling?
  groetjes,
  Christ Corstjens

  1. Christ, dat is lastig te beantwoorden voor mij. Wat wel en niet mag en met welke zaken je allemaal rekening moet houden wordt bepaald in de cao. Dus het antwoord op je vraag kun je in de cao vinden.

 2. Hallo Jan een vraag ik wil volgend jaar als ik 65 ben gebruik maken als dat kan van de RVU regeling.
  Werkzaam als ambtenaar in de buiten dienst waar ik volgend jaar al 40 dienstjaren heb en nog 10 jaar bij een andere werkgever gewerkt dus bij elkaar al 50 jaar dienstverband.
  Denk je dat door deze combinatie gunstig zal zijn voor mij ?
  Graag zie ik je antwoord tegemoet.

  1. Het verschilt per cao welke voorwaarden er gesteld worden aan het mogen gebruiken van de RVU-regeling. Je hebt in ieder geval lang gewerkt en als dat aantoonbaar is, dan is voor bepaalde cao afspraken gunstig. Maar check goed jullie eigen cao.

 3. Waarom wordt hieronder in het voorbeeld de factor bij 67 jaar gebruikt en niet die van 66 jaar uit de tabel?

  65 jaar 0,821
  66 jaar 0,875
  67 jaar 0,934
  68 jaar 1,000
  Een werknemer heeft bijvoorbeeld als hij 66 jaar is een pensioen opgebouwd van € 5.000,-. Bij doorwerken tot 68 jaar wordt zijn pensioen € 6.000,- per jaar. Hij gaat uit dienst als hij 66 jaar is, dus zijn opgebouwde pensioen is dan € 5.000,-. Hij besluit dat pensioen ook vanaf 66 jaar te laten uitkeren. € 5.000,- wordt dan vermenigvuldigd met factor 0,934. Het pensioen vanaf 66 jaar wordt dan € 4.670.

  1. Dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk dat het 66 moet zijn. Het artikel is een tijdje geleden geupdate en bij het updaten is het voorbeeld niet goed aangepast. Ik heb het inmiddels aangepast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *