Eerder met pensioen, de pensioendatum vervroegen

Wat gebeurt er precies als je eerder met pensioen gaat? Hoe werkt het vervroegen van pensioen? In dit artikel geef ik een uitleg.

Pensioen keert standaard uit vanaf de pensioenrichtdatum. Dat is de datum die in het pensioenreglement is vastgelegd. Deze datum staat ook op je pensioenoverzicht. Het kan zijn dat je op verschillende data een pensioen gaat ontvangen. Op dit moment gaan de meeste pensioenregelingen uit van 68 jaar. Pensioen dat in het verleden is opgebouwd, gaat vaak uit van een eerdere pensioendatum, bijvoorbeeld 65 of 67 jaar.

Als je eerder met pensioen wilt gaan, dan kun je het pensioen vervroegen en eerder laten uitkeren.

Minimale pensioenleeftijd

Er is in de wet geen minimale pensioenleeftijd. Je mag zelf weten wanneer je het pensioen laat ingaan. Daarbij geldt wel, hoe eerder je het pensioen laat ingaan, hoe lager het wordt. Veel pensioenregelingen kennen echter wel een minimale pensioenleeftijd. Kijk dus goed in het pensioenreglement of er voor jou een minimale leeftijd geldt.

Wat gebeurt er bij het vervroegen van pensioen?

  1.  je gaat uit dienst, neemt ontslag op de vervroegde pensioendatum
  2. de pensioenopbouw stopt op de vervroegde pensioendatum
  3. het pensioen gaat eerder in
  4. doordat het pensioen eerder ingaat, keert het langer uit, waardoor het pensioen afneemt

Eindloon of middelloon

In het pensioenreglement is een tabel opgenomen op basis waarvan je de vervroeging of het uitstel kunt berekenen.

Ik heb bijvoorbeeld uit het pensioenreglement van ABP de vervroegingsfactoren gehaald. Let op, dit zijn de factoren uit het huidige reglement (vanaf 1-10-2018). De factoren kunnen jaarlijks worden bijgesteld.

Factoren ABP bij eerder ingaan ouderdomspensioen dan bij leeftijd 68 jaar

  • 65 jaar 0,821
  • 66 jaar 0,875
  • 67 jaar 0,934
  • 68 jaar 1,000

Een werknemer heeft bijvoorbeeld als hij 66 jaar is een pensioen opgebouwd van € 5.000,-. Bij doorwerken tot 68 jaar wordt zijn pensioen € 6.000,- per jaar. Hij gaat uit dienst als hij 66 jaar is, dus zijn opgebouwde pensioen is dan € 5.000,-. Hij besluit dat pensioen ook vanaf 66 jaar te laten uitkeren. € 5.000,- wordt dan vermenigvuldigd met factor 0,934. Het pensioen vanaf 66 jaar wordt dan € 4.670.

Beschikbare premie

Bij een beschikbare premieregeling krijg je geen pensioen toegezegd, maar een premie. De premie wordt belegd en op de pensioendatum heb je een kapitaal, waarmee je een pensioen moet aankopen.

Als je dan de pensioendatum vervroegt, leg je minder premie in. Het kapitaal op de vervroegde pensioendatum moet je gebruiken om een pensioen aan te kopen. Doordat je eerder met pensioen gaat heb je minder inleg en een kortere periode dat je rendement maakt, waardoor je kapitaal lager is. Vervolgens moet je een pensioen aan kopen dat langer zal uitkeren.

Tenslotte

Eerder met pensioen gaan, zorgt ervoor dat je pensioen lager wordt. Dat komt doordat je minder pensioen opbouwt én het pensioen langer moet worden uitgekeerd. Je pensioen wordt dus dubbel verlaagd. Vervroegen is voor veel mensen zeker een optie, maar door de dubbele verlaging neemt het pensioen aanzienlijk af. Houd dus rekening met de mogelijkheid van een kleine vervroeging en reken jezelf niet té rijk.

Lees ook: Deeltijd pensioen en minder gaan werken

Dit artikel is een update van een eerder geplaatst artikel

 

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *