AOW-bedragen per 1 juli 2024

Per 1 juli 2024 zijn de AOW-bedragen verhoogd. In deze blog vind je een overzicht van de belangrijkste bedragen en de betaaldata voor 2024. De bedragen zijn bruto en netto per maand, met en zonder de loonheffingskorting.

De bedragen zijn verhoogd ten opzichte van januari. De AOW-bedragen zijn gekoppeld aan het netto minimumloon. Per 1 juli zijn de bedragen van het bruto minimumloon verhoogd met 3,1% van € 13,27 per uur naar € 13,68 per uur. De AOW-bedragen worden daarom ook verhoogd.

De AOW-uitkering voor een alleenstaande is gebaseerd op 70% van het netto minimumloon. De AOW-uitkering voor mensen met een partner is gebaseerd op 50% van het netto minimumloon. Samen is dat dus 100% van het netto minimumloon. Let op, er geldt een ingewikkelde rekensystematiek waarmee de AOW wordt verhoogd. Hierdoor is de AOW niet met 3,1% verhoogd. Hierover kun je meer lezen in deze blog.

De verhoging van de AOW-uitkering ten opzichte van januari 2024 voor mensen met een partner is 1,9% en voor alleenstaanden 1,83%.

AOW bedragen vanaf 1 juli 2024

Per 1 juli 2024 zijn de AOW-bedragen als volgt:

De bruto AOW-uitkering voor mensen met een partner bedraagt € 1.067,47 per maand.
Het vakantiegeld bedraagt € 55,96.
De netto AOW-uitkering voor mensen met een partner bedraagt per maand € 1.010,69.
Zonder heffingskorting is dat € 807,36 netto per maand.
Deze bedragen zijn per persoon. Dus samen met je partner ontvang je in totaal het dubbele.

De bruto AOW-uitkering voor een alleenstaande bedraagt € 1.569,75 per maand.
Het vakantiegeld bedraagt € 78,34.
De netto AOW-uitkering voor alleenstaanden bedraagt per maand € 1.486,24.
Zonder heffingskorting is dat € 1.187,66 netto per maand.

Dit zijn de AOW-bedragen per juli 2024 uitgaande van een volledige AOW. Mensen met buitenland jaren worden gekort op de AOW-uitkering. De korting is 2% per jaar dat je niet in Nederland bent geweest.

Krijg je al een uitkering van de overheid, dan kun je voor een gedetailleerd overzicht inloggen op mijnsvb.nl.

Inkomensondersteuning AOW

Bovenop de AOW-uitkering krijg je ook de inkomensondersteuning AOW, ook wel IOAOW genaamd. Deze inkomensondersteuning is al meegenomen in bovenstaande bedragen. Deze is € 5,50 per maand. De IOAOW zal per 2025 volledig verdwijnen.

Betaaldata AOW 2024

In 2024 wordt de AOW op de volgende data uitbetaald:

 • 24 juni 2024
 • 23 juli 2024
 • 22 augustus 2024
 • 23 september 2024
 • 23 oktober 2024
 • 21 november 2024
 • 19 december 2024

Foto: Anna Shvets – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

118 reacties

  1. De korting is afhankelijk van het aantal jaren in het buitenland. Dus die is per persoon verschillend. Maar je kunt op basis van deze bedragen wel berekenen hoeveel jouw bedrag wordt. Als jij bijvoorbeeld 10 buitenland jaren hebt, dan is de korting 20%. Je krijgt dan 80%. Dan kun je de bedragen hierboven (ook de netto bedragen) gewoon vermenigvuldigen met 80%.

 1. Ik ben nu nog 62jr bijna 63.
  Mijn vrouw is bijna 6
  Wij werken allebei nog.
  Wij willen het liefste met 65,5jr mijn leeftijd met pensioen.
  Ikheb dan ruim 47 jaar gewerkt en mijn vrouw ook.

 2. Ik heb 7 jaar in België gewoond, maar wel altijd in Nederland gewerkt. Én daardoor wordt ik gekort op mijn AOW uitkering. Komt daar in de toekomst verandering in .Door alles gelijk te maken in de uitkering ?? BvD

 3. Hallo Jan, ik heb vroeger 5 jaar in Duitsland gewerkt en een hele boel papieren van het pensioen mee gekregen van mijn werkgever in Duitsland. Ik heb daar een goed loon gekregen hoe moet ik dat aanpakken? Want hier in Nederland heb ik niet veel opgebouwd elke keer andere werkgevers etc.

  1. Pensioen uit buitenland is altijd weer een puzzel. Want het verschilt per land. Wij hebben adviseurs die veel ervaring hebben met pensioensituaties vanuit het buitenland. Dus als je hulp nodig hebt, kijk dan eens op onze adviespagina en neem via de aanmeldbutton contact met ons op.

 4. Totaal!!!
  Belachelijk dat aow wordt belast!!!
  Stelen dus METEEN geld terug van de ouderen!!!
  Maarrr niemand doet er wat aan!!!
  Aow GEEN BELASTING!!!!
  SIMPEL…….

  1. Ik ben wel met je eens dat is ook schandalig dat de Aow wordt belast, je werkt je 40 jaar de pleuris en wat krijg je de kruimels, en het vakantie geld is ook erg , je kan amper iets betalen , dat is de dankbaarheid voor de ouderen voor het harde werk dat ze hebben verricht, wij zijn nergens meer goed voor

   1. Je woont hier in een paradijs vergeleken met andere landen, hopelijk krijg je niet de pleuris die je je hebt gewerkt, beter dan nu krijg je het nooit hier in NL.

    1. Het is in Nederland prima voor elkaar, heb familie in Noorwegen wonen moet je eens kijken wat daar alles kost dan praat je wel anders vooral in het verkeer 11 km te hard in de bebouwde kom 5000 Noorse kronen fijne dag gewenst

 5. Per individu is het anders inderdaad zoals ik met partner en met paar jaren in het buitenland.
  Met vriendelijke groeten,
  Geboortenaam: Minerva D.Bulong
  Den Haag
  Nederland

 6. Beschamend deze verhoging als je nog geen 1000 euro netto in de mnd. hebt, het aow systeem zoals het nu is moet op de schop, buitenland korting moet weg, maak de AOW weer invidueel zonder kostendelersnorm, het SVB krijgt ook steeds meer moeite om iedereen het juiste te geven.

 7. Ik ben 62 jaar, heb een WIA uitkering en ga straks met 67 en 7 mnd er flink op vooruit!
  De netto AOW-uitkering voor alleenstaanden bedraagt per maand € 1.486,24.
  Netto WIA IS 1209.
  Wat een groot verschil!

  1. dan kom jij nog goed weg…. Ik ‘geniet’ een volledige WAO uitkering en ga er in augustus as. ruim €900 op achteruit als de WAO eindigt en ik over ga naar een AOW. Net zoals de naam van de uitkeringen een omgekeerde wereld.
   Omdat ik een aantal jaren als grenswerker in NL heb gewoond maar in Belgie heb gewerkt wordt ik gekort op mijn WAO maar krijg er wel in Belgie een ‘riant’ rustpensioen voor terug ad €85/mnd. Pleister op de wonde is dat ik door mijn rustpensioen in Belgie voor ziektekosten verzekerd ben hetgeen aanzienlijk goedkoper is dan in NL èn volledig is.
   Onze huidige overheid is graag SInterklaas maar zoals vaak moet de onderkant van onze samenleving de rekening betalen. Dit staat natuurlijk wel haaks op de taak van de overheid om iedere burger (rechts)bescherming te bieden.

  2. Heb ik ook, kan niet rondkomen met die 1000 euro. Mijn fam stort elke maand geld. Ja 67 ga ik erop vooruit en een klein pensioen opgebouwd. Wat hebben we het goed in ned, nou andere misschien, maar ik niet. Ga dan ook gelijk weg uit ned. Mijn hartje is in Gambia. Daar kan ik wel rondkomen . Huur appartement is daar 2000 euro per jaar,met 2 badkamers en 3 slaapkamers, dakterras met zwembad etc.

 8. Met al die ingewikkelde rekenmethodes komt het er toch weer op neer dat je minder krijgt en daar heb je dan vijftig jaar voor gewerkt en aan betaald ze hebben ons niet meer nodig dus kun je in de stront zakken het liefst zo snel als mogelijk je oortjes neerleggen.

 9. Heel jammer dat er €950,00 per maand verschil zit met alleenstaanden off mensen met een partner. Hierdoor blijven mensen ieder hun eigen huis aanhouden( dat doen ze liever dan gekort worden op hun AOW, wat nog te snappen is ook!) Waarom is AOW niet per persoon gebonden als zijnde een vast bedrag of je nu een partner hebt of niet!! ( of in ieder geval het grote gat verminderen met zeker de helft) Het zou meehelpen aan t grote woningtekort probleem!

 10. Het klink allemaal zo mooi maar in werkelijkheid wordt je er niks beter van. Per januari jl ging de aow om hoog, maar daar tegen over ging de zorgtoeslag per maand € 40 naar beneden, de zorgverzekering €15 per maand om hoog, belasting op energie om hoog etc Tel uit je winst

  1. En de €1300 euro aan energietoeslag die we kregen hoor ik niemand meer over,dat zijn we vergeten,we komen niets tekort in Nederland,we hebben dit toch 50 jaar zien aankomen .dus hebben we tijd genoeg gehad om een appeltje voor de dorst bewaren.

 11. Ik ga in oktober met pensioen. Heb een klein pensioentje van ongeveer 60 pmnd.
  Hoeveel aow krijg ik dan netto per maand?

  1. Dat hangt af van de keuze of je wel of geen loonheffingskorting toepast. Als je pensioen klein is, dan is het advies van de Belastingdienst om de loonheffingskorting toe te passen op de AOW. Mogelijk wordt je pensioenuitkering dan iets lager. Het advies is in ieder geval om de loonheffingskorting niet op beide toe te laten passen. De bedragen AOW zijn zoals in deze blog opgenomen. Dus of je wel of geen andere inkomsten hebt, maakt dus niet uit voor de uitbetaling van de AOW.

   Let op dat dit mogelijk wel consequenties heeft voor je belastingaangifte. Meer hierover lees je hier: https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-belasting-bijbetalen-over-je-pensioen/

 12. Schandalig hoe groot het verschil is van een alleenstaande AOW er en iemand die een partner heeft en die partner heeft nog niet de AOW leeftijd en heeft geen inkomen ik zelf krijg AOW nog geen 800 euro en mijn pensioen 1300 euro terwijl een alleenstaande veel meer AOW krijgt het verschil tussen deze groep kan variëren tussen wel 500 en 700 euro ik moet alles voor 2 personen betalen en de alleenstaande alleen voor zichzelf ,nogmaals een schandelijke zaak zeker raakt dit mij persoonlijk met mijn 52 jaar arbeid

   1. Niet als die jonger is. Deze partner is dan niet aow gerechtigd. Heel naar als je 5 jaar jonger bent en samen graag iets wilt ondernemen.

    1. De meeste die nu met pensioen gaan, komen uit de tijd dat de man alleen verdiener was. Daar was toen de AOW op gebasseerd. Tegenwoordig is dat allang niet meer zo en er wordt door de overheid hier ook geen rekening meer mee gehouden. Je hebt gewoon pech als je van de ‘oude’ stempel bent. Ook het opgebouwde pensioen valt dan zwaar tegen, wat in deze tijd is gebaseerd op twee inkomens.
     Hetzelfde met de pensioenopbouw, het beloofde pensioen wordt teniet gedaan, doordat de regels tussentijds worden verandert.

  1. Jammer dat er nog steeds mensen zijn die zich niet of onvoldoende voorbereiden op hun financiële pensioen. Alle bedragen kan je al ruim van te voren redelijk vertalen naar je eigen situatie en daar op anticiperen indien nodig.

 13. Hallo ,ik was 18 toen ik 1969 door mijn huwelijk vanuit Duitsland naar Nederland kwam .Ik word 6%gekort op de AOW. Ik hoorde een keer dat de korting kwam omdat ik met 18 jaar en niet met 15 jaar naar Nederland gekomen ben. Met 15 ben je toch nog niet volwassen of heeft die korting een andere reden ? Groetjes

  1. Bij de AOW wordt uitgegaan van 50 ‘opbouw-jaren’. Als je AOW-leeftijd 65 is, dan begint men dus met tellen op 15 jaar. Op dit moment is de AOW-leeftijd 67 jaar en begint men met tellen op 17 jaar.

 14. Woon samen met mijn x man en ik heb zorg toeslag .Heeft mijn x ook recht op zorg toeslag heb alleen aow voor samenwonen
  993.euro en 299,euro pensioen

   1. Ha Jan , als je met je 67 ste naar Gambia emigreerd dan krijg je de helft van je aow. Tja daar kan niemand van rondkomen. Dus de mensen die hier wonen hebben allemaal een adres in ned.

 15. Goede morgen hr v Harten,

  1. Wij wonende in NL, in 2021 vertrokken wij en wonen op de 50ft – boot naar Portugal, door gezondheid reden ⛵️verkocht. Daarna vertrokken naar Spanje een residentie is in de maak. Maar hoe verder met belastingen e.d. , bij dragen die wij niet meer gebruiken, voordeur kortingen ben nl 4 geleden weer getrouwd. De belastingdienst jacht op alles wat NL vertrekt ??? Hoor graag van u of moet ik maar een naar WNL . Er gaat zo veel mis in NL er terug betalen NOOIT van gehoord
  Met vriendelijke Groeten
  W. Lamberts

  1. Als u resident wordt in Spanje dient u in Spanje belasting te betalen. Vergeet niet om in Nederland vrijstelling te vragen voor inhoudingen loonheffingen voor zowel AOW als uw pensioen.

 16. Beter iets als niets wel niet eerlijk
  We
  er en oor aangenaaid gen 3,1%
  Ach ja ze zijn de oudjes liever kwijt dan rijk om syerven teveel om te leven te weinig moet kunnen in 2024 wel geld voor oekraine dat winnen ze toch nooit

 17. Hallo ik zelf h4b recht op een volledig aow en ben gehuwd .Mij echtgenoot komt jaren tekort daar hij tot zijn 25ste in Italië woonde.Nu is het zo dat mijn aow gebaseerd is als gehuwde en ervan uitgegaan word dat mijn partner een volledig aow heeft .Dus zou er samen 70% van het minium moeten zijn.Dit word dus niet gehaald daar mijn echtgenoot gekort word .Is het niet logisch dat dan mijn aow omhooggevallen zou moeten inplaats dat ik nu de helft ontvang van een alleenstaande .

 18. Ik ben 20 jaar in het buitenland geweest, hoe kan ik dit gat van 40% het beste opvullen als alleenstaande, ik ben nu 51

  1. Jaap, dat is 50 jaar voor de AOW-leeftijd. Op dit moment is de AOW-leeftijd 67 jaar, dus 67 – 50 is 17 jaar. Als de AOW-leeftijd opschuift, dan schuift deze leeftijd dus ook mee. Het verhogen van de AOW-leeftijd is dus in dit opzicht een voordeel, want de kortingsjaren nemen dan af.

 19. Ze maken het weer veel te ingewikkeld.
  Krijg er weinig hoogte meer van. Moeilijke berekeningen van de AOW hoogte die je ontvangt

 20. Waarom krijg ik maar 50% Mijn echtgenoot is nog te jong voor pensioen maar heeft verder geen inkomen Dat is toch niet eerlijk!!!!!!

  1. Antonia, tot 2015 bestond er een AOW-toeslag. Deze kreeg je als je een jongere partner had die nog geen AOW kreeg. In 2015 is deze afgeschaft, maar dat was al veel eerder bekend. De toeslag ging uit van het kostwinnersprincipe. De overheid heeft bijvoorbeeld in de jaren ’80 van de vorige eeuw een reclame-campagne gehad onder de slogan ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’, om met name jonge vrouwen en meisjes te attenderen op het feit dat het kostwinnersmodel zou gaan verdwijnen.

   1. Probleem is een jongere partner. Bij veel leeftijdsverschil moet je misschien wel 4 jaar of langer wachten tot je samen op pad kunt.Je partner moet blijven werken om rond te komen

    1. Bij jongere partners is het inderdaad een verschil in startmoment van de AOW. En als het pensioen of vermogen niet voldoende is om samen te stoppen met werken, dan is inderdaad de consequentie dat de jongere partner (deels) moet blijven werken, in jouw voorbeeld 4 jaar.

     Of je blijft allebei 2 jaar werken en stopt dan tegelijk.

     Maar dat op zichzelf is niet nieuw. Want dat is inmiddels bijna 10 jaar het geval en al decennia lang bekend.

 21. Hoi Jan, binnenkort krijg ik bijzonder partnerpensioen €89,47 bruto per maand,gaat dit nog problemen geven.? Nu alleen nog AOW
  Betreft belastingaangifte.
  Alvast bedankt.

 22. Ik heb altijd in Nederland gewoond ik heb 5 jaar in
  België gewerkt en wordt toch 10 % gekort waarom is dat?

 23. Ik lees hier dat de korting voor de jaren dat je niet in Nederland woonde 2 % per jaar is. Is dit juist. Waren de jaren tussen 15 jaar en 65 jaar. 50 jaren x 2 = 100. Maar de AOW gerechtigde leeftijd ligt nu toch hoger dan 65 jaar!

 24. Wanneer gaat men de,pensioenen eens aanpassen staan al,11 jaar stil begrijp het niet heb m’n leven hard gewerkt en voor m’n pensioen en dat van m’n man en sta al zolang achter gesteld

 25. Wat zeuren jullie in Nederland. AOW krijg je zo wie zo, of je nu gewerkt hebt of niet. Ik woon in Spanje en hier geldt dat als een man of vrouw nooit gewerkt heeft, degene een uitkering krijgt van nog geen 500€. Zie daar maar eens mee rond te komen. Hier bestaan geen toeslagen. Dus je bekijkt het maar. Jullie hebben het in Nederland nog relatief erg goed.

 26. Mooi beschreven svb inzake AOW met partners helaas in praktijk krijgen wij die niet. Mijn 1ste vrouw overleed in 1990 altijd sociale lasten afgedragen tot op heden gen cent weduwnaars pensioen.Mij e.mail rudyschr350@gmail.com
  Laat het mij weten met dank

 27. Ik zal waarschijnlijk nog 1 jaar doorwerken na mijn pensioen en AOW. Heeft het zin om loonheffingskorting toe passen of dit te laten en het in 1x terugkrijgen bij aangifte?

  1. Wanneer je doorwerkt, pas je waarschijnlijk je loonheffingskorting toe op je salaris. Doordat je straks salaris, AOW en pensioen gaat ontvangen is de kans dan groot dat je teveel netto per maand gaat krijgen van de AOW- en pensioenuitvoerders. Dus waarschijnlijk moet jij dan bij de aangifte na afloop van het jaar flink bijbetalen. Dat kun je (deels) voorkomen door geen loonheffingskorting toe te passen. Om het zeker te weten zou je even een berekening moeten maken.

 28. Een beetje belazerd voel ik me wel. Wij hadden afgesproken dat ik alleenverdiener zou zijn en heb navenant afgedragen. Nu moet mijn vrouw, nog niet aow-gerechtigd, ineens aan de bak. En dat terwijl ik, naar mijn mening voldoende heb afgedragen; met uitzicht op een volledige aow. 😕

 29. Graag zou ik willen weten wat de netto AOW uitkering is met een partner die 9 jaar jonger is. Mijn man is 72 jaar en ik ben 63 jaar. Wij zijn getrouwd en mijn man heeft loonheffingskorting op zijn pensioen. Toch ontvangt gij maar 792 € netto en geen 1010 €. Hoe kan dat?

 30. Hoe weet je of je recht heb op die heffingskorting als je je AOW krijgt?

  Is het zo dat als je nu als werkende recht hebt op die heffingskorting dan heb je daar ook recht op als hè met de AOW gaat?

 31. Heb nog geen 3 jaar in buitenland gewoond, en ben met 16 jaar(!!!) Al begonnen te werken!° Hoelang wordt ik nog gekort op mijn AOW???

  1. De hoogte van de AOW is afhankelijk van:
   1. Heb je wel of geen partner
   2. Het aantal buitenland jaren. Per jaar geldt 2% korting

   Daarnaast is de netto uitkering afhankelijk van het wel of niet toepassen van de loonheffingskorting.

   Meer factoren zijn er niet.

 32. Ik ben nu 61 en woon sinds 2018 buiten Europa, in Chili om precies te zijn. Ik heb al berekend dat ik op het moment dat mijn AOW ingaat in 2030 er 24% van het uit te keren bedrag in mindering gebracht wordt. Mijn vraag is of ik ook gewoon belasting over de uit te keren AOW moet afdragen. Ik heb namelijk ooit ergens gelezen dat als je buiten Europa woont je geen belasting over je AOW betaald maar of dat juist is weet ik niet.

  1. Dat verschilt per land. Nederland heeft met veel landen een belastingverdrag gesloten, waarin afspraken zijn gemaakt wie belasting heft. Met Chili is kort geleden een verdrag gesloten. Heffing over pensioen en AOW is voor zover ik kan zien toegewezen aan Nederland.

 33. Hallo Heb ruim 2 jaar in Australië gewoond en gewerkt( 1980/1882) en wordt , tot mijn verbazing) elke maand 4 %gekort op mijn alleenstaande AOW!!! Mijn vraag….hoelang of tot ik keer dood ga??? Wat een onzinnige regel en geld dat ook voor de lui die, nog nooit gewerkt hier, ons land binnenkomen en alke uitkeringen krijgen!!! Heb vanaf mijn 16e gewerkt hier , en ben werkelijk woedend dat mij dit geld door neus geboord word!!! Werkelijk….te belachelijk !!! Nel de Weerd

 34. Ben met AOW/Pensioen en alleenstaande.

  SVB bruto € 1541,53
  U geeft aan per 1 juli bruto € 1569,75
  Website Mijn pensioenoverzicht laat zien dat per jaar € 19413 bruto wordt uitgekeerd.

  Simpel rekenwerk (bruto):
  1 jan tm 30 jun, 6 * € 1541,53 = € 9249,18
  1 jul tm 31 dec, 6 * € 1569,75 = 9418,50
  Totaal 18667,68
  Verschil € 745,32

  Is dit verschil het vakantiegeld?

  1. De bedragen van de AOW worden met 3,1% verhoogd.
   Als ik dit nareken is dit slechts 2%?
   Bij mij gaat er geen belasting af alleen ziekenfondspremie.
   ?

  2. Het verschil is vakantiegeld. Je moet de bruto AOW nemen (op mijnpensioenoverzicht nog de bedragen van januari) van € 1.541,53 plus € 76,20 = 1.617,73 maal 12 = € 19.413,- (afgerond).

 35. De bedragen van de AOW worden met 3,1% verhoogd.
  Als ik dit nareken is dit slechts 2%?
  Bij mij gaat er geen belasting af alleen ziekenfondspremie.
  ?

  1. Peter, de bruto AOW is ook niet met 3,1% verhoogd.

   – Het bruto minimumloon is verhoogd met 3,1%
   – Dat wordt omgerekend naar netto minimumloon
   – Dat wordt omgerekend naar netto AOW
   – Dat wordt omgerekend naar bruto AOW

   De verhoging is inderdaad net iets lager dan 2%.

 36. Het lijkt nog heel wat, die € 55,96 vakantiegeld. Het is echter wel bruto! ‘t Is ws niet de bedoeling dat je op vakantie gaat, een weekendje weg kan nog net.

 37. Ik ben 28-6-1957 jarig en heb fan de Zomertijd bereikt de uitbetaling van AOW in juni is 23-6-2024 en toch krijg ik niet volledig AOW uitbetaald Toch NIET eerlijk

 38. Weet u wat ik ik ga ontvangen netto per maand pensioen op 67 jaar met 30 jaar loopbaan als ex grensarbeider, mijn echtgenote ontvangt pensioen van België, ikzelf ben nu 64 januari 2025 67 jaar.