Ook ingegane pensioenen veranderen in het nieuwe pensioenstelsel!

Uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen zijn aangepast aan het nieuwe pensioenstelsel. De komende tijd veranderen dus alle pensioenregelingen van alle werknemers. Maar daar blijft het niet bij. Ook pensioenen die in het verleden al zijn opgebouwd. Zelfs ingegane pensioenen veranderen!

Eenzijdig wijzigingsbeding

In de wet is een eenzijdig wijzigingsbeding opgenomen voor werkgevers. Een werkgever mag de pensioenovereenkomst wijzigen als sprake is van een zwaarwichtig belang.

In de nieuwe wet komt expliciet te staan dat dit ook geldt voor gewezen werknemers (dat zijn werknemers die uit dienst zijn gegaan) en gepensioneerden!

Ook ingegane pensioenen veranderen

Dit geeft werkgevers en pensioenfondsen de mogelijkheid om pensioenregelingen aan te passen, ook voor ex-werknemers en gepensioneerden.

De spelregels worden aangepast. Maar niet alleen voor de mensen die nog aan het spel meedoen, maar voor ook degene die al gefinisht zijn.

Dus als je bijna met pensioen gaat, of al met pensioen bent, ook dan is je pensioen niet veilig in het nieuwe stelsel. Jouw pensioen wordt mogelijk ook aangepast. We noemen dat omzetten ook wel invaren.

Lees ook:
Waarom zij je tegen het invaren van jouw pensioen zijn?

Welke pensioenen blijven buiten schot

Wanneer jij pensioen hebt opgebouwd bij een pensioenfonds, dan is de kans (groot) aanwezig dat jouw pensioen ergens tussen nu en 2028 zal worden omgezet in een pensioen op basis van het nieuwe pensioenstelsel.

Heb jij in het verleden pensioen opgebouwd bij een verzekeringsmaatschappij, dan kun je er vanuit gaan dat ze jouw pensioen met rust laten.

Foto: Pixabay – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Beste Jan,
  Op dit moment ben ik een gewezen (ex)werknemer van PFZW. Ik ben van plan mijn ouderdomspensioen op 1-1-2022 te laten ingaan. Vraag: is het zinvol om de datum te wijzigen naar 1-12-2021, waardoor ik op 1 januari 2022 onder de categorie gepensioneerden val? Of is het de verwachting dat de gevolgen voor degenen die de finish bijna bereikt hebben gelijk is aan die reeds de finish bereikt hebben.
  Met vriendelijke groet.

  1. Ineke, dat maakt geen verschil. Wanneer PFZW de pensioenen gaat aanpassen dan maken zij een keuze of zij de reeds opgebouwde pensioenen ook aanpassen. Dat noemen we ‘invaren’. Als zij besluiten in te varen, dan gaat dat over alle pensioenen. Dus het moment van pensioneren maakt niet uit.

 2. Voel me als reeds lange tijd geleden gepensioeneerde behoorlijk belazerd. Omdat reeds ingegane pensioenen een kostenpost zijn waar geen additionele inkomsten uit premies tegenover staan, kunnen de pensioen beheerders dus zomaar besluiten om die oude pensioenen te halveren. Niet gewoon direct, maar op indirecte manier door de resterende levensverwachting lekker laag in te schatten, (1 of max 2 jaar in mijn geval) en als ik daarna nog steeds niet dood ben gegaan gewoon te zeggen, “helaas meneer uw potje is leeg, wij kunnen u vanaf heden geen uitkering meer verstrekken”

  Zelfde kunnen ze natuurlijk ook voor nieuwe gepensioeneerden doen.
  AOW is 67 dan is je levensverwachting niet meer dan 73.
  Dat mensen in werkelijkheid vaak ouder worden heeft er niets mee te maken. Tegen wettelijk ingesteld eenzijdig dwingend opleggen van voorwaarden kun je je niet verweren. Nergens is immers vastgesteld hoe die voorwaarden moeten luiden of wat de grenzen daarvan zijn.