Wat kun je doen als je pensioen te laag is?

Als je bijna met pensioen gaat en je komt er dan achter dat je pensioen te laag is, wat kun je dan nog doen? In dit artikel geef ik een aantal strategieën die je kunt inzetten, ook als je bijna met pensioen gaat.

Hoe weet je of je pensioen te laag is?

Dit klinkt als een open deur, maar dat is het niet. Om te kunnen bepalen of je pensioen te laag is, moet je twee dingen weten. Allereerst moet je exact weten hoeveel jij straks netto per maand uitgekeerd gaat krijgen. En dan ook nog rekening houdend met belastingvoordeel of nadeel. Hier lees je meer over in dit artikel.

Het tweede dat je moet weten is hoeveel geld je precies nodig hebt. Wij zien dat het inschatten hoeveel geld je nodig hebt voor veel mensen lastig is. Maar pas wanneer je weet hoeveel je nodig hebt, kun je bepalen of je pensioen te weinig is. Wij hebben een hulpmiddel gemaakt waarmee jij kunt vaststellen hoeveel geld je nodig hebt.

Wanneer je er dan achter komt dat je pensioen inderdaad te weinig is, heb je 3 strategieën.

1. Stel je ambitie bij

Je ambitie bijstellen klinkt heel chique, maar eigenlijk is het gewoon een mooi woord voor bezuinigen. Je past je uitgaven, wensen en doelen aan op wat kan. Je gaat genoegen nemen met minder. Toch is het verstandig om ook hier slim te kiezen. Zeker wanneer je moet bezuinigen, dan is het zaak om te beginnen met ‘onnodige’ uitgaven. Waar geef jij geld aan uit, wat misschien helemaal niet nodig is. Denk hierbij ook aan dingen waar je misschien wel teveel voor betaald. Een lijstje met handige tips vind je hier.

2. Werk langer door

Langer doorwerken zorgt voor een hoger pensioen. Wanneer jij je pensioen uitstelt zal het pensioen toenemen met gemiddeld 5 tot 6% per jaar. Soms bouw je tijdens de periode dat je doorwerkt ook nog pensioen op, waardoor het nog meer toeneemt. En als je besluit door te werken na je AOW-leeftijd dan neemt waarschijnlijk je inkomen zolang je werkt ook nog toe. Want je krijgt dan een AOW-uitkering bovenop je salaris en je betaalt een lager belastingtarief. Hierdoor zou je zelfs nog wat extra kunnen gaan sparen voor de jaren die nog komen.

Doorwerken hoeft niet altijd fulltime. Deeltijd doorwerken en deeltijd je pensioen in laten gaan is ook een optie. Ook dit zorgt voor een hoger inkomen gedurende de rest van je leven.

3. Maak meer rendement

Deze optie geldt niet voor iedereen. Maar mensen die een beschikbare premieregeling hebben, kunnen gebruik maken van een extra keuzemogelijkheid op de pensioendatum. Zij kunnen kiezen voor een gegarandeerd vaste uitkering, of een variabele uitkering op basis van beleggingen. Daarbij wordt (een deel van) het pensioen doorbelegd, zodat geprofiteerd kan worden van het beleggingsrendement. Lees hier meer over de variabele uitkering op basis van doorbeleggen.

Foto: Jeff Sheldon op Unsplash

print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *