Wat kun je doen als je pensioen te laag is?

Als je eenmaal gepensioneerd bent, dan kun je niets meer veranderen aan je pensioen. Eens gekozen blijft gekozen. Het is dus belangrijk om, voordat je deze definitieve keuze maakt, goed in beeld te brengen hoe je er voor staat. En het kan zijn dat je dan tot de conclusie komt dat je pensioen te laag is. Wat kun je daar dan aan doen? In deze blog geef ik je 4 opties. Je kunt je ambitie bijstellen, langer doorwerken, meer sparen of meer rendement maken. Hoe dat werkt leg ik hieronder uit.

Pensioen te laag? Je ambitie bijstellen

Ambitie is volgends de Van Dale ‘streven’. Je streeft dus iets na. In dit geval een bepaalde levensstijl en ene bepaald uitgavenpatroon. En als je straks te weinig krijgt, dan kun je besluiten je ambitie bij te stellen. Dus je neemt genoegen met minder. Eigenlijk is je ambitie bijstellen gewoon een moeilijk woord voor bezuinigen. Je gaat het doen met wat je hebt.

Ook dan is het hebben van een goed plan essentieel. Want waar wil je jouw geld aan uitgeven? Maak een goede begroting en kijk waar je kunt en wilt bezuinigen. Naast blogs over pensioenplanning en pensioencoaching hebben wij op deze site ook een aparte categorie personal finance, waarin je regelmatig een blog kunt lezen over jouw persoonlijke financiën.

Lees ook:
Besparen is beter dan sparen

Sparen

Wanneer je pensioen te weinig is, kun je besluiten om extra te gaan sparen. Alleen hoe dichter je bij de pensioendatum komt, hoe kleiner het effect. Hoe eerder je hier mee begint, hoe beter. Want met kleine bedrage over een lange periode plus het rente op rente effect heb je al snel een aardig bedrag bij elkaar gespaard. Toch kan sparen vlak voor de pensioendatum nog wel heel nuttig zijn. Denk aan het aanleggen of aanvullen van je buffers. Zeker bij te lage inkomsten neemt het belang van een goede buffer alleen maar toe.

Je kunt bij een te laag pensioen ook (langer door)werken

Er zijn eigenlijk 3 opties als je nadenkt over (langer door)werken.

  1. Je kunt besluiten een of meerdere jaren door te werken en je pensioen uit te stellen. Hierdoor heb je langer jouw hogere inkomen, waarmee je nog iets extra kunt sparen. En door het uitstellen neemt je pensioen toe. Ieder jaar dat je langer doorwerkt neemt je pensioen met 5 tot 7% toe. Dus 2 jaar uitstel van je pensioen levert als snel 10% meer pensioen op, de rest van je leven.
  2. Je kunt ook je pensioen in laten gaan en een periode (fulltime) doorwerken. Dan heb je pensioen en AOW en je salaris. Hierdoor kun je in de periode dat je doorwerkt een flink bedrag sparen.
  3. Parttime werken naast je pensioen is de derde optie. Je gaat met pensioen en daarnaast werk je 1 of 2 dagen in de week. Dat kan in je oude baan, maar we zien veel gepensioneerden kiezen voor flexibel werk met vaak ook minder verantwoordelijkheden.

Meer rendement maken

Over je pensioen- en spaargeld krijg je rendement. Hoe meer rendement, hoe harder het groeit en hoe meer je uiteindelijk te besteden hebt. Wanneer je een flexibele premieregeling hebt (beschikbare premie met keuzevrijheid) dan kun je kiezen voor een variabele pensioenuitkering op basis van beleggingen. Hierdoor krijg je een hogere pensioenuitkering omdat er een hogere rendement verwacht wordt. Maar jaarlijks wordt je pensioen bijgesteld en het kan dan dus mee-, maar ook tegenvallen.

Je eigen spaargeld kun je ook beleggen en op die manier meer rendement maken. Of je kiest voor een spaarrekening met een hoog rendement.

Meer rendement maken als je pensioen te laag is, is wel een risicovolle optie. Want als je meer rendement wilt maken, moet je meer risico nemen. En meer risico nemen moet je alleen doen als je meer risico wilt, maar ook kunt nemen. En juist als je pensioen te laag is, dan is het maar de vraag of je ook meer risico kunt nemen.

Pensioen te laag, kies je mix van opties

Wanneer jouw pensioen te laag is, maak dan een plan op basis van deze vier opties. Kies een mix die bij jou past. En uiteraard kun je een combinatie maken van een of meerdere opties. Als je hier hulp bij wilt, klik dan op onderstaande button en vraag meer informatie op over onze adviesmogelijkheden.

Foto: Jeff Sheldon – Unsplash.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Beste Jan, voorbereiden op je pensioen is heel belangrijk maar het verbaasd me dat veel mensen dat helemaal niet doen of erg laat. Er wordt volgens mij te makkelijk vanuit gegaan ” dat het wel goed geregeld zal zijn ” . Er komt in juni een nieuwe boekje uit Pensioen voor Dummies wat je hierbij helpt.