Raisin.nl – meer rente op je spaargeld

Regelmatig spreek ik mensen die met pensioen gaan en een flinke spaarpot hebben, maar over die spaarpot nauwelijks rente krijgen. En dat is zonde, want het is vrij eenvoudig om te zorgen voor meer rente op je spaargeld via Raisin.nl.

Wat is Raisin?

Raisin is een platform waarmee je toegang krijgt tot 175 Europesche banken. Je opent via Raisin.nl een centrale centrale transactierekening. En vanuit die rekening open en beheer je vervolgens zoveel spaarrekeningen als je maar wilt.

Raisin Bank is een Duitse bank met een vergunning van de AFM in Nederland.

Is sparen via Raisin veilig?

De spaarrekeningen die je opent vallen onder het Europesche depositogarantiestelsel tot € 100.000,- per bank. Je geld is, net als bij een spaarrekening in Nederland, dus tot een bedrag van € 100.000,- gegarandeerd.

Waar moet je op letten?

Wanneer je een rekening wilt openen, dan vind je alle relevante informatie op het platform. Er zijn een paar punten waar je op moet letten.

Over je spaargeld betaal je in Nederland box 3 heffing (vermogensrendementsheffing). Die is 36% over een verondersteld rendement van 1,03%. Sommige landen kennen bronbelasting. Dat betekent dat je daar ook belasting betaalt over je spaargeld. Kies dus om dubbele heffing te voorkomen een rekening in een land zonder bronbelasting.

De rekeningen worden aangehouden in Euro’s. Je loopt dus geen valutarisico. Het depositogarantiestelsel is echter in de valuta van het land. Mocht een bank failliet gaan, dan krijg je dus je geld terug in de locale valuta, waarbij je op dat moment dus koersrisico hebt.

Raisin geeft ook een kredietstatus van een land waar je gaat sparen. D is de laagste status, AAA is de hoogste.

Sparen of vastzetten in depositosparen?

Een deel van je geld hou je achter de hand als buffer. Dat geld zet je dus niet vast en kan het beste op een gewone spaarrekening. Wanneer je jouw geld vastzet voor langere tijd, krijg je een hogere rente. Wanneer je dat gaat doen, is het verstandig om eerst een goed financieel plan te maken, zodat duidelijk is welk deel van je geld, je langere tijd niet nodig hebt. Dat deel kun je langer vastzetten.

Lees ook:
Zorg nu voor meer rente op je spaargeld na je pensioen

Korte rente is nu hoog

De korte rente is nu (maart 2024) hoger dan de lange rente. Het loont dus om je geld 1 jaar vast te zetten, ten opzichte van bijvoorbeeld 10 jaar. Bij 1 jaar krijg je nu 3,6% en bij 10 jaar 3,3%. De vraag is alleen wat de rente de komende jaren gaat doen. Als de rente gelijk blijft of gaat stijgen, is het zeker interessant om je geld nu 1 jaar vast te zetten. Gaat de rente echter dalen, dan kan het vastzetten voor langere tijd toch interessanter zijn.

Hoeveel scheelt het met Nederland

De meeste Nederlandse banken zoals ING, Rabobank, ABN AMRO bieden op dit moment een spaarrente tussen de 1,5% en 2%. Dus op een gewone spaarrekening. Een spaarrekening via Raisin geeft op dit moment een rente van ongeveer 3,3% (maart 2024).

Met een spaarrekening van € 50.000,- krijg je dan al snel € 750,- meer op jaarbasis. Een pensioenplanning maak je voor langere tijd. Wij rekenen vaak een periode van 20 jaar door. Als je dan het renteverschil neemt, geeft dat bij € 50.000,- spaargeld, ongeveer € 25.000,- meer na 20 jaar. Het is dus zeker de moeite waard om hier even tijd en energie in te steken.

Foto: Andrea Piacquadio – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie