Veel mensen hebben een spaarpotje als aanvulling op hun pensioen. Vaak voorziet het spaarpotje in een noodzakelijke buffer, maar ook vaak als aanvulling op het pensioen. De afgelopen jaren heeft spaargeld niet veel rente opgeleverd. Maar dat is flink veranderd. Op dit moment kun je profiteren van meer rente op het spaargeld voor na je pensioen.
Meer rente op spaargeld voor na je pensioen
Hoe meer rente, hoe meer je spaargeld oplevert. En hoe minder je spaargeld onderhevig is aan inflatie. De inflatie is de afgelopen decennia rond de 2% geweest. Maar vorig jaar en dit jaar is sprake van een fors hogere inflatie. Alles wordt duurder. Maar daardoor wordt je spaargeld ook steeds iets minder waard. Meer rente op je spaargeld zorgt ervoor dat je geld na je pensioen niet zoveel waarde achteruit gaat.
Lees ook:
Spaargeld of pensioen, wat maak je het eerste op?
Hoge korte rente
Je hebt korte en lange rente. Korte rente wil zeggen, de rente die je krijgt als je jouw geld voor een korte tijd vastzet. Lange rente is de rente die je krijgt als je jouw geld voor lange tijd vastzet. De korte rente is op dit moment heel hoog. Hoger zelfs dan de lange rente. In een ‘normale’ situatie is de lange rente hoger dan de korte rente. Maar nu is het dus omgedraaid.
Je kunt hiervan profiteren door je geld voor een korte tijd vast te zetten tegen een relatief hoge rente. Je kunt vandaag (juni 2023) een rente krijgen van al snel 2,5% als je jouw spaargeld voor 1 jaar vastzet. Je kiest dan voor deposito sparen.
Depositogarantiestelsel
Het Nederlandse depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat je geld op rekeningen bij Nederlandse banken beschermd wordt. Als je bank failliet gaat, dan zorgt De Nederlandsche Bank ervoor dat jij je geld terugkrijgt. Dit is gegarandeerd tot maximaal € 100.000 per persoon per bank. Wanneer je een deposito spaarrekening opent met een hoge rente, kies dan voor een bank die onder het depositogarantiestelsel valt.
Zet niet al je geld vast
Zet je geld niet te lang vast en zet niet al je geld vast. Je buffer, die je elk moment moet kunnen aanspreken, kun je beter niet vastzetten. Verder moet je rekening houden met wanneer je jouw geld weer nodig hebt en kies een periode die daarbij aansluit.
Foto: – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.
Spaarrente is inderdaad een goed alternatief voor beleggen als je spaart voor je eigen pensioen. En helemaal als je spaart voor jouw eigen pensioen en als je al een beetje op leeftijd bent. Spaarrente ontvangen brengt dan het minste risico met zich mee. Je kunt het spaargeld vastzetten in een termijndeposito met een korte looptijd, een middellange looptijd of een lange looptijd, zoals in het blog wordt beschreven. Wat fijn is aan een langere looptijd is dat je niet alleen enkelvoudige rente ontvangt aan het einde van een jaar, maar omdat het meerdere jaren vaststaat ontvang je ook samengestelde rente. Dit wordt ook wel rente over rente genoemd, en dat kan flink aantikken.
Nuancering ,als je de rente aan einde van een jaar laat uitbetalen is er geen sprake van samengestelde rente en rente op rente tenzij je de uitbetaalde rente weer in deposito onderbrengt.