5 redenen om eerder te stoppen met werken

We gaan steeds later met pensioen. In 2018 was de gemiddelde pensioenleeftijd 65 jaar. 5 maanden hoger dan het jaar ervoor. En 4 jaar hoger dan 15 jaar geleden. Maar is het wel nodig om zo laat met pensioen te gaan? Ik geef 5 redenen om toch eerder te stoppen met werken en met pensioen te gaan.

1. Je hebt meer opgebouwd dan je denkt

Je hebt in het verleden pensioen opgebouwd dat op 65-jarige leeftijd – of eerder – in zal gaan. En dat is waarschijnlijk het grootste deel van hun pensioen. De laatste jaren is de pensioenleeftijd naar achteren geschoven, waardoor je later met pensioen kunt gaan. Maar dat gaat maar over een klein deel van je pensioen. Dus schuift de pensioenleeftijd voor jou wel naar achteren. Maar niet zo hard als de meeste mensen denken. Je kunt dus eerder met pensioen dan je waarschijnlijk denkt. Meer hierover kun je hier lezen.

2. Je bent heel je leven al uitgegaan van eerder stoppen met werken

Ken je dat vervelende gevoel dat je er bijna bent, maar dat je toch nog even door moet? Je hebt een vakantie gepland, maar die kan door omstandigheden ineens niet doorgaan en je moet nog even door. Of je bent bijna klaar om naar huis te gaan na een dag hard werken en er gebeurt iets, waardoor jij ineens langer moet blijven?

Je bent baas over je eigen pensioen!

Of je wilt over een paar jaar met pensioen en ineens moet je nog een paar jaar langer door! Waarom zou je dat doen? De overheid kan bepalen dat we allemaal langer doorwerken, maar moet jij dat dan ook? Jij bent baas over je eigen pensioen!

3. Eerder stoppen met werken is ‘goedkoper’ geworden

Door de toegenomen levensverwachting en de gedaalde rente is het ‘goedkoper’ om eerder met pensioen te gaan. Een paar jaar geleden werd je opgebouwde pensioen ongeveer 8% lager als je het 1 jaar eerder liet ingaan. Op dit moment is dat ongeveer 6,5%. Van € 10.000,- pensioen per jaar hield je een paar jaar geleden na 1 jaar vervroeging ongeveer € 9.200,- over. Nu is dat ongeveer € 9.350,-. *

4. Je pensioen wordt voorlopig niet geïndexeerd

De pensioenen worden bij de meeste pensioenen al jaren niet meer geïndexeerd. En de verwachting is dat dat nog wel even zo zal blijven. De prijzen nemen wel ieder jaar toe. Je pensioen wordt dus steeds minder waard. Een extra reden om je pensioen naar voren te halen en uit te laten keren.

5. Je kunt ook in deeltijd met pensioen gaan

Ik besef me heel goed dat eerder met pensioen gaan niet voor iedereen is weggelegd. Door eerder met pensioen te gaan wordt je pensioenuitkering immers lager. En als een lager pensioen voor jou geen optie is, dan is eerder stoppen met werken dus niet mogelijk. Wellicht kun je dan besluiten om deeltijd met pensioen te gaan. Dus je stopt gedeeltelijk met werken en blijft gedeeltelijk doorwerken. Lees hier meer over deeltijdpensioen.

* De gehanteerde bedragen en percentages zijn gemiddelden. Per fonds worden andere factoren gebruikt. Die kunnen dus hoger of lager uitvallen dan in mijn berekening.

print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *