De RVU ineens uitbetalen is vaak erg ongunstig

De maximale RVU-uitkering bedraagt € 2.182,- bruto per maand gedurende 36 maanden. Deze uitkering kan maandelijks worden uitbetaald. Je houdt dan ongeveer € 1.540,- netto per maand over. Het totale bedrag van € 78.552,- kan ook ineens worden uitbetaald. Je betaalt dan belasting over die totale uitkering ineens. Maar de RVU ineens uitbetalen is vaak ongunstig.

Maandelijks uitbetalen

Wanneer je de RVU-uitkering maandelijks laat uitbetalen hou je daar netto ongeveer € 1.540,- aan over, uitgaande van het toepassen van de loonheffingskorting. Pas je geen heffingskorting toe, dan is de netto uitkering ongeveer € 1.259,- per maand. Deze bedragen gelden per 2024.

RVU uitbetalen ineens

Wanneer je de RVU ineens laat uitbetalen, dan komt die uitkering bovenop je salaris dat je tot dat moment al hebt verdiend. Wanneer je op 1 januari een RVU krijgt, dan heb je nog geen salaris ontvangen en betaal je dus alleen belasting over de RVU. Dan is er bijna geen fiscaal nadeel. Wanneer je per 1 december de RVU krijgt, dan heb je al 11 maanden salaris ontvangen en komt de RVU daar bovenop. Dan zal je dus over een groot deel van de RVU het hoogste belastingtarief van 49,5% betalen.

Voorbeeldberekening

Ik neem als voorbeeld een werknemer die in 2024 een RVU uitkering krijgt met een salaris van € 3.500,- bruto per maand. Per 1 december krijgt deze werknemer de maximale RVU-uitkering van € 78.552,-. De werknemer in dit voorbeeld houdt hier € 40.850,- netto aan over. Hij betaalt gemiddeld 48% belasting over de RVU-uitkering.

Maandelijks geld opnemen

De werknemer stort het bedrag van € 40.850,- op zijn spaarrekening en neemt dan iedere maand € 1.540,- (netto bedrag 2024) op. Dat wil hij doen gedurende de 36 maanden tot zijn AOW-datum. Maar na 26 maanden is het geld op. Hij komt in totaal € 14.590,- tekort.

Middeling

Omdat deze werknemer in het jaar van de RVU-uitkering een heel hoog inkomen heeft en in de jaren daarna een laag inkomen, kan hij gebruik maken van inkomensmiddeling. Een deel van de extra belasting die is betaald, kan dan worden teruggevraagd. Dat kan pas nadat de 3 jaar voorbij zijn. Dus dat is in het 4e jaar. In mijn voorbeeld kan de werknemer nog ongeveer € 4.500,- terug krijgen. Alleen omdat het pas na afloop van jaar 3 terug kan worden gevraagd, moet je dat wel eerst zelf overbruggen.

En daar komt nog bovenop dat middeling zal worden afgeschaft. Het laatste tijdvak voor middeling is 2022-2024. Dus ook die mogelijkheid wordt steeds beperkter en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Lees ook:
15 blogs, alles wat je moet weten over de RVU

RVU ineens uitbetalen vaak erg ongunstig

Het uitbetalen van de RVU ineens is vaak erg ongunstig. In vergelijking met een maandelijkse uitkering komen de meeste werknemers gewoon geld tekort. De Stichting van de Arbeid beveelt werkgevers dan ook aan om de uitkering periodiek te doen en niet ineens.

Heb je recht op een periodieke uitbetaling?

De werkgever is niet verplicht om de RVU-uitkering periodiek uit te betalen. Alleen wanneer in de cao is opgenomen dat er periodiek betaald moet worden, dan is de werkgever dit verplicht. In alle andere situaties is de werkgever dat niet verplicht. Maar waarom zou de werkgever jou niet periodiek willen uitbetalen? Als jij daar veel beter mee uit bent, dan zie ik geen reden voor de werkgever om daar niet aan mee te doen. Uitbetalen ineens is makkelijker voor de werkgever. Maar hoeveel mag zijn gemak kosten?

Foto: Cleyder Duque – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties

 1. Ik zit bij het KLM grondfonds en wil graag op mijn 63e stoppen. 4 jaar voor mijn pensioendatum dus.
  Nu mag de werkgever ook de Rvu uitkeren bij 4jaar eerder stoppen, begrijp ik. Bij navraag bij het pensioenfonds, krijg ik hierover als antwoord, dat er geen uitzonderingen gemaakt worden en ik hier dus niet voor in aanmerking kom. Dus moet ik nog een jaar doorwerken, wat mij zwaar valt, om toch de Rvu te krijgen….

  1. Het klopt dat de werkgever in plaats van 3 jaar, ook 4 jaar eerder de RVU uitkering mag betalen. De werkgever mag ook meer dan € 1.847 per maand betalen. Alleen over het eerdere en over het meerdere betaalt hij dan de ‘boete’ van 52%. Alle regelingen die ik tot nu toe heb gezien, passen dan ook allemaal binnen het maximum bedrag en vallen binnen de 3 jaar, zodat er geen ‘boete’ betaald moet worden.

   Is het voor jou mogelijk om deeltijd met pensioen te gaan dit jaar? Dan werk je minder, bouw je al iets af en is het misschien beter vol te houden. Uiteraard moet je dan wel goed in de gaten houden dat je daarmee niet je recht op RVU verspeelt of verminderd. Maar dat is een kwestie van goed de cao lezen of vraag het aan de werkgever.

 2. Ik ben per 1 oktober met vervroegd pensioen gegaan en heb gebruik gemaakt van de RVU regeling (13 maanden). De RVU is in een keer geheel uitgekeerd (€ 19320 bruto). In totaal zal ik dit jaar op een inkomen komen dat uitkomt op ongeveer € 63000. Moet ik dan toch extra belasting over die RVU betalen? Ik blijf onder de € 69399.

 3. Hallo,

  Ik wil graag van de RVU gebruik maken en werk in het onderwijs (VO) Inmiddels ben ik bijna 66 jaar.
  Stel dat school mee wil werken en rvu ineens uitkeert kan ik dan tevens mijn opgebouwde pensioen laten ingaan? Volgens mij geldt voor het onderwijs deze regeling inmiddels ook?
  Hoor graag uw advies in deze.

  1. Wanneer je van de RVU regeling gebruik maakt, kun je op dat moment ook je pensioen in laten gaan.
   Of de RVU regeling ook voor VO geldt weet ik niet. Voor zover ik heb kunnen zien is er (nog) geen afspraak gemaakt. Dus als er een RVU wordt afgesproken is die op basis van vrijwilligheid.

 4. Ik heb een rvu uitkering in ëën keer ontvangen op 1 jan 2023 40.634 euri
  Over het bedrag is 41.9% belasting ingehouden. Mijn werkgever ziet het belasting technisch als bijzondere beloning. Er is loon heffings korting toegepast.
  Ipv ruim 1300 euro per maand is het nu maar 1000
  Is dit goed gegaan?

 5. Wat is de reden dat de werkgever de RVU perse ineens wil uitbetalen? Ik heb het bij diverse mensen in het bedrijf nagevraagd maar krijg hier geen antwoord op. De ontvanger RVU wordt financieel flink gedupeerd zonder geldige reden? Is hier tegen te doen?

  1. Voor een werkgever is het gemakkelijker om ineens uit te betalen, minder administratie en je neemt echt afscheid van elkaar zonder dat er nog een bepaalde periode doorbetaald moet worden. In de cao is bepaald of er periodiek of ineens wordt uitbetaald. Als er geen cao is, of er is niks afgesproken over de wijze van uitbetalen, dan kun je hier weinig tegen doen. Zeker als er geen cao is, dan is het al fijn dat een werkgever een RVU-uitkering geeft. Want er is dan immers geen verplichting tot het geven van een RVU-uitkering.

 6. ik heb een rvu uitkering ineens gehad van 51000 euro (25 mnd eerder met pensioen) dit wordt belast in de groene belasting tabel, hetzelfde als mijn vroegpensioen, mijn vraag is nu als ik voor de rest van dit jaar totaal niet boven de 73032 euro kom, wordt mijn rvu uitkering toch belast met 36.93% belasting? en de heffingskorting mag ik deze op zowel de rvu als mijn pensioen toepassen of mag dit maar op 1 van de 2, omdat de rvu is uit vroegere dienstbetrekking, en pensioen heden is?
  met vriendelijke groet

  1. Als je onder die 73032 blijft, dan is het tarief inderdaad 36,93%. De loonheffingskorting kun je het beste toepassen op 1 van beide, want anders wordt er te weinig belasting ingehouden en moet je later een groot bedrag terugbetalen.

 7. Goedemorgen,

  Mijn werkgever betaalt de RVU (voor de resterende 24 maanden tot aan aow leeftijd) uit op 1 april 2024 als eenmalige uitkering ipv maanduitkering.

  In 2024 blijf ik dus onder de 73.032 aan jaarinkomen.
  De werkgever belast de uitkering (groene belastingtabel)echter met een bijzonder tarief en 49,5% belasting.

  Kan ik de werkgever vragen deze belasting aan te passen, zoniet kan ik dan de belasting verrekenen met de belastingaangifte want ik heb teveel belasting betaald.

 8. Ik heb begrepen dat er niet in de wet staat dat je met een RVU uitkering niet mag bijverdienen en dus mag het.
  Maakt het wat uit of je dan de uitkering ineens krijgt of elke maand?

  groet
  Gijs

  1. Het mag op grond van de wet. Daarbij maakt het niet uit of er ineens of periodiek wordt betaald. Maar let op, een werkgever kan aan het verstrekken van een RVU uitkering wel voorwaarden verbinden, bijvoorbeeld een verbod op werken.

 9. Ik ben momenteel in gesprek met werkgever over RVU. Per 1/10/2023 is het 34 maanden tot AOW-ingangsdatum. Werkgever wil ineens het totaalbedrag uitbetalen. In Wet op loonbelasting staat “één of meer uitkeringen”. Mijn voorstel is nu om in oktober-december maandelijks 2037 en dan in januari 2024 de restsom (31×2037) uit te keren, zodat ik in 2023 en 2024 onder de 73.032,00 van tariefschijf blijf. En de werkgever kan dan toch vrij snel afronden.
  In 2024 heb ik verder geen inkomen, want mijn pensioen laat ik pas in 2025 vervroegd ingaan.
  Nu heb ik gelezen dat bij uitkering ineens de “groene tabel” wordt gehanteerd en dat er dan een verrekeningspercentage van 6,10% bovenop de 36,93% komt. Dat is weliswaar gunstiger dan de 49,5% van de hogere schijf maar nog steeds flink minder gunstig dan maandelijkse uitkeringen met tarief van 36,93%. Moet die groene tabel per se worden toegepast, of is hier nog iets aan te doen?
  Alvast bedankt!

  1. Hoi Maarten, ik ben geen loonbelasting specialist. Dus helaas weet ik het antwoord op jouw vraag niet. Wat ik wel weet, is dat je een teveel aan belasting uiteindelijk wel weer recht trekt in je aangifte IB. Dus ik denk dat het uiteindelijk niet heel spannend is of ze hem wel of niet toepassen.

 10. Kan iemand onderstaande berekening uitvoeren onder dezelfde voorwaarden en bedragen maar dan per 1 april in plaats van 1 december?

  Voorbeeldberekening: Ik neem als voorbeeld een werknemer die in 2023 een RVU uitkering krijgt met een salaris van € 3.500,- bruto per maand. Per 1 december krijgt deze werknemer de maximale RVU-uitkering van € 73.332,-. De werknemer in dit voorbeeld houdt hier € 35.192,- netto aan over. Hij betaalt gemiddeld 48% belasting over de RVU-uitkering.

 11. Ik ga per 02-01-2024 uit dienst bij een gemeente en krijg uitgekeerd 26 x €2037=
  Totaal € 52962,- bruto in eens uitbetaald. Voor rest ontvang ik € 4200,- bruto per jaar aan nabestaandenpensioen, voor de rest niets.
  Is dit voor mij gunstig en wat houd ik dan netto per maand aan de RVU over als ik het bedrag door 26 deel?

  Mijn gemeente wil het niet maandelijks uitbetalen.

 12. Hoi Wim,
  Ik ga per 02-01-2024 uit dienst bij een gemeente en krijg uitgekeerd 26 x €2037=
  Totaal € 52962,- bruto in eens uitbetaald. Voor rest ontvang ik € 4200,- bruto per jaar aan nabestaandenpensioen, voor de rest niets.
  Is dit voor mij gunstig en wat houd ik dan netto per maand aan de RVU over als ik het bedrag door 26 deel? En betaal ik bij de belastingaangifte over 2024 nog extra inkomstenbelasting

  Mijn gemeente wil het niet maandelijks uitbetalen.

 13. Op dit moment overweeg ik eerder te stoppen met werken met 65 jaar, ik ben nu 64 jaar en 5 maanden. Ik val onder de CAO van het HBO. Daarin is geen RVU opgenomen. Is er dan wel een mogelijkheid om van RVU gebruik te maken?

  1. Dat kan in theorie wel. Dan moet je een individuele afspraak maken met je werkgever. Die moet daar dan wel in mee willen gaan. Als die dat niet wil, dan kun je er geen gebruik van maken en kun je alleen eerder stoppen door je eigen pensioen en privévermogen in te zetten.

 14. Ik heb twee vragen: ik ga 2 jaar met vervroegd pensioen met een RVU regeling. In onze CAO kunnen wij maximaal 2 jaar gebruik maken van de RVU en het bedrag dat daarvoor staat is ook maar voor twee jaar. Het is dus niet zo dat ik het bedrag van drie jaar over twee jaar verdeeld krijg. Ik werk nu 27 uur per week op een 36 urige werkweek (ambtenaar). Mijn werkgever zal naar rato ook zo de RVU uitkering uitbetalen. Dus maar 75% van de RVU uitkering uitbetalen. De uitbetaling zal elke maand plaats vinden 2 jaar lang. Nu vraag ik ook een vervroegd pensioen aan en daar laat ik de loonheffing korting op toepassen omdat deze uitkering hoger is als de RVU uitkering. De vragen zijn: Pas ik op de juiste manier de loonheffing korting toe? Kunt u mij het netto bedrag plus minus aangeven van de RVU uitkering waar ik maandelijks recht op heb. Ik krijg nu een berekening waarbij ik maar recht heb op € 671,=, klopt dit wel?

  1. Hoi Geert, hoeveel jouw pensioen en RVU los van elkaar zijn per maand is minder relevant. Want uiteindelijk zullen beide bedragen meegenomen worden in de aangifte inkomstenbelasting en moet je mogelijk bijbetalen of krijg je geld terug. Wij maken voor mensen die wij adviseren altijd een volledige berekening van de totale maandelijkse inkomsten, maar houden ook al rekening met het effect van teruggave of bijbetalen. Als jij een complete doorrekening wilt, kijk dan eens op https://bijnametpensioen.nl/rvu-advies/

 15. Goede middag,
  Ik wil en kan per 1 augustus 2024 gebruik maken van de RVU en kan kiezen tussen één malige uitkering of een uitkering per maand.
  Ik ontvang aan pensioen ongeveer € 64.000,- bruto per jaar.
  Kan ik dan stellen dat het niet uitmaakt of ik het RVU bedrag in één keer of per maand laat uitbetalen.

  1. Het zal inderdaad niet veel verschil maken in jouw situatie. Er is nog wel een klein nadeel bij eenmalige uitkering omdat je de eerste schijf met je pensioen nog niet helemaal volmaakt. Dat wordt deel gecompenseerd door heffingskortingen. Per saldo blijft er een klein nadeel over.

 16. Hai,

  Ik vroeg me af of een werkgever bij een maandelijkse uitkering van de RVU wel het pensioen (ernaast) moet doorbetalen? Onze werkgever betaald namelijk volledig ons pensioen (vrij uniek volgens mij?). Ik hoor heel graag even van u. Bij voorbaat dank!

  Harteijke groet,
  Dorine

  1. Dorine, je bent als je RVU krijgt uit dienst. Dus de pensioenopbouw is beëindigd. En voortzetten van je pensioenopbouw na je dienstverband is binnen de huidige wetgeving niet toegestaan vlak voor pensionering.

   Dus het is inderdaad vrij uniek, maar voor zover ik weet ook niet toegestaan.

   Wat eventueel nog zou kunnen is dat je voor het bedrag van de RVU nog in dienst bent en vrijgesteld van arbeid. Dat lijkt me een redelijk omslachtige constructie. Maar dan zou het deels wel kunnen.

 17. Beste, mijn werkgever heeft de RVU uitkering ineen keer uitbetaald. Vraag: heb ik recht op een nabetaling indien de AOW uitkering in de RVU tijd omhoog gaat?

  1. Nee, als de AOW, en daarmee de RVU-uitkering omhoog gaat krijg je bij eenmalig uitbetalen geen nabetaling. Als het maandelijks wordt uitgekeerd is het overigens ook nog de vraag of de uitkering meestijgt, dat hangt namelijk af van hoe je dit afspreekt met je werkgever.