RVU ineens uitbetalen ongunstig

De maximale RVU-uitkering bedraagt € 2.037,- (€ 1.874 in 2022 en € 1.847 in 2021) bruto per maand gedurende 36 maanden. Deze uitkering kan maandelijks worden uitbetaald. Je houdt dan ongeveer € 1.420,- netto per maand over. Het totale bedrag van € 73.332,- kan ook ineens worden uitbetaald. Je betaalt dan belasting over die totale uitkering ineens. Maar de RVU ineens uitbetalen is ongunstig.

Maandelijks uitbetalen

Wanneer je de RVU-uitkering maandelijks laat uitbetalen hou je daar netto ongeveer € 1.420,- aan over, uitgaande van het toepassen van de loonheffingskorting. Pas je geen heffingskorting toe, dan is de netto uitkering ongeveer € 1.174,- per maand. Deze bedragen gelden per 2023.

RVU uitbetalen ineens

Wanneer je de RVU laat uitbetalen ineens, dan komt die uitkering bovenop je salaris dat je tot dat moment al hebt verdiend. Wanneer je op 1 januari een RVU krijgt, dan heb je nog geen salaris ontvangen en betaal je dus alleen belasting over de RVU. Dan is er bijna geen fiscaal nadeel. Wanneer je per 1 december de RVU krijgt, dan heb je al 11 maanden salaris ontvangen en komt de RVU daar bovenop. Dan zal je dus over een groot deel van de RVU het hoogste belastingtarief van 49,5% betalen.

Voorbeeldberekening

Ik neem als voorbeeld een werknemer dien in 2021 een RVU uitkering krijgt met een salaris van € 3.500,- bruto per maand. Per 1 december krijgt deze werknemer de maximale RVU-uitkering van € 66.492,-. De werknemer in dit voorbeeld houdt hier € 37.116,- netto aan over. Hij betaalt gemiddeld 44% belasting over de RVU-uitkering.

Maandelijks geld opnemen

De werknemer stort het bedrag van € 37.116,- op zijn spaarrekening en neemt dan iedere maand € 1.286,- (netto bedrag 2021) op. Dat wil hij doen gedurende de 36 maanden tot zijn AOW-datum. Maar na 29 maanden is het geld op. Hij komt in totaal € 9.180,- tekort.

Middeling

Omdat deze werknemer in het jaar van de RVU-uitkering een heel hoog inkomen heeft en in de jaren daarna een laag inkomen, kan hij gebruik maken van inkomensmiddeling. Een deel van de extra belasting die is betaald, kan dan worden teruggevraagd. Dat kan pas nadat de 3 jaar voorbij zijn. Dus dat is in het 4e jaar. In mijn voorbeeld kan de werknemer nog ongeveer € 4.500,- terug krijgen. Alleen omdat het pas na afloop van jaar 3 terug kan worden gevraagd, moet je dat wel eerst zelf overbruggen. En daarnaast kom je dan nog eens eenzelfde bedrag tekort, want het totale tekort was € 9.180,-. En daar komt nog bovenop dat middeling zal worden afgeschaft. Het laatste tijdvak voor middeling is 2022-2024. Dus ook die mogelijkheid wordt steeds beperkter en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen.

RVU ineens uitbetalen vaak erg ongunstig

Het uitbetalen van de RVU ineens is vaak erg ongunstig. In vergelijking met een maandelijkse uitkering komen de meeste werknemers gewoon geld tekort. De Stichting van de Arbeid beveelt werkgevers dan ook aan om de uitkering periodiek te doen en niet ineens.

Heb je recht op een periodieke uitbetaling?

De werkgever is niet verplicht om de RVU-uitkering periodiek uit te betalen. Alleen wanneer in de cao is opgenomen dat er periodiek betaald moet worden, dan is de werkgever dit verplicht. In alle andere situaties is de werkgever dat niet verplicht. Maar waarom zou de werkgever jou niet periodiek willen uitbetalen? Als jij daar veel beter mee uit bent, dan zie ik geen reden voor de werkgever om daar niet aan mee te doen. Uitbetalen ineens is makkelijker voor de werkgever. Maar hoeveel mag zijn gemak kosten?

Foto: Cleyder Duque op Pexels

print

11 reacties

 1. Ik zit bij het KLM grondfonds en wil graag op mijn 63e stoppen. 4 jaar voor mijn pensioendatum dus.
  Nu mag de werkgever ook de Rvu uitkeren bij 4jaar eerder stoppen, begrijp ik. Bij navraag bij het pensioenfonds, krijg ik hierover als antwoord, dat er geen uitzonderingen gemaakt worden en ik hier dus niet voor in aanmerking kom. Dus moet ik nog een jaar doorwerken, wat mij zwaar valt, om toch de Rvu te krijgen….

  1. Het klopt dat de werkgever in plaats van 3 jaar, ook 4 jaar eerder de RVU uitkering mag betalen. De werkgever mag ook meer dan € 1.847 per maand betalen. Alleen over het eerdere en over het meerdere betaalt hij dan de ‘boete’ van 52%. Alle regelingen die ik tot nu toe heb gezien, passen dan ook allemaal binnen het maximum bedrag en vallen binnen de 3 jaar, zodat er geen ‘boete’ betaald moet worden.

   Is het voor jou mogelijk om deeltijd met pensioen te gaan dit jaar? Dan werk je minder, bouw je al iets af en is het misschien beter vol te houden. Uiteraard moet je dan wel goed in de gaten houden dat je daarmee niet je recht op RVU verspeelt of verminderd. Maar dat is een kwestie van goed de cao lezen of vraag het aan de werkgever.

 2. Ik ben per 1 oktober met vervroegd pensioen gegaan en heb gebruik gemaakt van de RVU regeling (13 maanden). De RVU is in een keer geheel uitgekeerd (€ 19320 bruto). In totaal zal ik dit jaar op een inkomen komen dat uitkomt op ongeveer € 63000. Moet ik dan toch extra belasting over die RVU betalen? Ik blijf onder de € 69399.

 3. Hallo,

  Ik wil graag van de RVU gebruik maken en werk in het onderwijs (VO) Inmiddels ben ik bijna 66 jaar.
  Stel dat school mee wil werken en rvu ineens uitkeert kan ik dan tevens mijn opgebouwde pensioen laten ingaan? Volgens mij geldt voor het onderwijs deze regeling inmiddels ook?
  Hoor graag uw advies in deze.

  1. Wanneer je van de RVU regeling gebruik maakt, kun je op dat moment ook je pensioen in laten gaan.
   Of de RVU regeling ook voor VO geldt weet ik niet. Voor zover ik heb kunnen zien is er (nog) geen afspraak gemaakt. Dus als er een RVU wordt afgesproken is die op basis van vrijwilligheid.

 4. Ik heb een rvu uitkering in ëën keer ontvangen op 1 jan 2023 40.634 euri
  Over het bedrag is 41.9% belasting ingehouden. Mijn werkgever ziet het belasting technisch als bijzondere beloning. Er is loon heffings korting toegepast.
  Ipv ruim 1300 euro per maand is het nu maar 1000
  Is dit goed gegaan?

 5. Wat is de reden dat de werkgever de RVU perse ineens wil uitbetalen? Ik heb het bij diverse mensen in het bedrijf nagevraagd maar krijg hier geen antwoord op. De ontvanger RVU wordt financieel flink gedupeerd zonder geldige reden? Is hier tegen te doen?

  1. Voor een werkgever is het gemakkelijker om ineens uit te betalen, minder administratie en je neemt echt afscheid van elkaar zonder dat er nog een bepaalde periode doorbetaald moet worden. In de cao is bepaald of er periodiek of ineens wordt uitbetaald. Als er geen cao is, of er is niks afgesproken over de wijze van uitbetalen, dan kun je hier weinig tegen doen. Zeker als er geen cao is, dan is het al fijn dat een werkgever een RVU-uitkering geeft. Want er is dan immers geen verplichting tot het geven van een RVU-uitkering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *