Inkomensmiddeling en pensioen – een uitleg

Wanneer je wisselende inkomsten hebt, kun je voorlopig nog gebruik maken van inkomensmiddeling. In de periode dat je met pensioen gaat, heb je zeer waarschijnlijk ook te maken met een wisseling in je bruto inkomen. Inkomensmiddeling en pensioen kan je mogelijk een flink belastingvoordeel opleveren. In dit artikel leg ik uit hoe inkomensmiddeling in het algemeen werkt en ga ik ook in op de specifieke situatie van inkomensmiddeling en pensioen.

Inkomensmiddeling

Wij betalen in Nederland belasting volgens een progressief schijventarief. Dat wil zeggen dat je over het eerste deel van je inkomen een lager percentage belasting betaalt, dan over het hogere deel van je inkomen.

In 2024 betaal je tot een inkomen van € 75.518,- een tarief van 36,97%. Het inkomen boven dit grensbedrag is belast met 49,5%. In jaren dat je een hoog inkomen hebt, betaal je dus mogelijk een hoger percentage belasting dan in de jaren waarin je een lager inkomen hebt. 

Als dat het geval is bij jou mag je het inkomen van 3 jaren middelen, waardoor je gemiddeld minder belasting betaalt.  

Einde per 2024

Inkomensmiddeling gaat helaas verdwijnen. De motivatie van het kabinet was dat er te weinig gebruik van werd gemaakt en dat om die reden het wel kan vervallen. Het laatste tijdvak waarover je nog mag middelen is 2022, 2023 en 2024. Daarna mogen de jaren niet meer in de middeling worden betrokken. Meer hierover lees je in deze blog.

Rekenvoorbeeld

Iemand gaat vervroegd met pensioen per 2024. In 2022 en 2023 heeft diegene nog een hoog inkomen, maar doordat in 2024 het pensioen ingaat daalt het inkomen. Deze persoon heeft de volgende inkomsten en belasting.

JaarInkomenBelasting
2022       80.000         30.912
2023       82.000         31.404
2024       30.000        11.091
Totaal         73.407

Als je uitgaat van inkomensmiddeling over de jaren van werken en pensioen kun je uitgaan van een gemiddeld inkomen. Het gemiddelde inkomen van deze persoon bedraagt dan € 64.000,-. Als ik over dit gemiddelde inkomen de belasting bereken, dan ziet dat er als volgt uit:

JaarInkomenBelasting
2022       64.000        23.724
2023       64.000        23.635
2024       64.000        23.660
Totaal         71.019

Door gebruik te maken van middeling ontstaat een verschil van € 2.388,-. Voor inkomensmiddeling geldt een teruggavedrempel van € 545,-. De persoon uit ons voorbeeld kan 1.843,- terugvragen.

Hoe werkt het?

Je maakt zoals ik in bovenstaand voorbeeld heb gedaan een berekening van de te betalen belasting. Wanneer uit jouw berekening blijkt dat je recht hebt op teruggave kun je dit formulier invullen en opsturen naar de Belastingdienst. Die berekening die je hebt gemaakt is om vast te stellen of je recht hebt op teruggave en is voor je eigen administratie. Die hoef je niet mee te sturen. De Belastingdienst rekent jouw middeling zelf opnieuw uit.

Inkomensmiddeling en pensioen

Wanneer je met pensioen gaat, dan heb je zeer waarschijnlijk te maken met een daling van je bruto inkomen. Het is dus goed mogelijk dat je door gebruik te maken van middeling nog extra belasting kunt terugvragen.

Wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt kom je in een ander belastingtarief. Dan betaal je het AOW-tarief. Als in de middelingsperiode het jaar valt waarin jij de AOW-leeftijd bereikt, moet je een berekening maken alsof je de hele periode nog in het tarief valt dat gold vóór de AOW-leeftijd.

Inkomensmiddeling wanneer aanvragen?

Je kunt inkomensmiddeling aanvragen nadat je over je aangifte inkomstenbelasting een definitieve aanslag hebt gekregen. In het voorbeeld ga ik uit van een persoon die middeling aanvraagt over 2022, 2023 en 2024. De middeling kan worden aangevraagd als alle aanslagen definitief zijn. De aangifte 2024 wordt gedaan begin 2025. De aanslag over 2025 is dan ergens rond juli 2025 definitief. Daarna kan inkomensmiddeling worden aangevraagd.

Foto: Michael Burrows – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

  1. Gerrit, ik kan je daar helaas geen antwoord op geven. Dat valt buiten mijn expertise. Ik adviseer je contact op te nemen met je/een accountant

 1. een goedendag.
  Mijn wens is om de 3 jaar van AOW vervroeging gebruik te maken.
  echter bespeur ik alleen maar de bruto bedragen en ik zou gaarne een netto bedrag willen zien.
  wetende dat er een loonheffing en ZWV van de maandelijkse bedrag van nu 1767,oo is vermindert wordt.
  welk bedrag houd men netto over als alleenstaand.
  mijn dank.

  mvg van Dijk Johan

 2. Geachte
  Ik had een vraag over RVU regeling,laat ik per november 2023 ingaan.
  Ik laat loonheffingkorting toepassen op mijn RVU ,en 40 procent inhouden op mijn pensioen voor een jaar,november2024, dan ben ik 67.
  Nou hoorde ik van de belastingdienst ,dat van je ,40 procent wat je inleverd er weer belasting over moet betalen.
  Zij ,zeggen een 2de inkomen,is dat zo ?
  Met vriendelijke groet .Peet

 3. Beste Jan,
  In dit voorbeeld wordt uitgegaan van de aanname dat je in het jaar dat je aow/pensioen ontvangt minder inkomen hebt dan in de gewerkte jaren. Bij ons zal dat niet het geval zijn, omdat mijn man doorwerkt na zijn pensionering. Met het pensioen, aow, werkgever (eerste deel 2023) en nieuwe werkgever (uitzendbureau, tweede deel 2023) hebben wij nu in 2023 een voor ons doen extreem hoog inkomen. Volgend jaar zal dat een stuk lager zijn omdat mijn man dan stopt met werken (juni 2024) en ik vanaf die datum (nu geen inkomen, behalve uitkering alg. heffingskorting) ook AOW ga krijgen. Dan zakt het inkomen weer (fors) De vraag is of deze middelingsregeling in dat geval ook fiscaal aantrekkelijk kan zijn?

  1. In een jaar waarin je een ‘extreem’ hoog inkomen hebt, kan middeling heel aantrekkelijk zijn. Middeling levert vaak een voordeel op als je inkomen wisselt. Dus van hoog naar laag, of zoals in jullie geval van laag naar hoog. Alleen hou daarbij in de gaten dat het alleen een voordeel oplevert, wanneer je van belastingschijf verandert. Dus niet iedere wisseling van inkomen zorgt voor een voordeel.