Pensioen is geen vakantie, het is een nieuwe levensfase

Pensioen is de langste vakantie van je leven. Dat is een van de meest bekende pensioenclichés. Maar niets is minder waar. Pensioen is géén vakantie. Pensioen is een nieuwe fase in je leven die een goede voorbereiding vraagt. En die voorbereiding gaat verder dan een vakantieplanning. In dit artikel een aantal concrete aandachtspunten en vragen die je helpen bij jouw voorbereiding.

Pensioen en vakantie

Zoals ik in hiervoor al schreef, hebben veel mensen die aan pensioen denken een beeld van de langste vakantie van je leven. Ook denken veel mensen aan emigreren of overwinteren. Als je denkt aan pensioen krijg je spontaan vakantie vibes.

Als je met pensioen bent, hebt je inderdaad veel meer vrije tijd dan daarvoor. Je kunt vaak en lang op vakantie. Er zijn vanuit pensioenfondsen of de AOW geen regels waarheen en hoe lang je op vakantie mag. Dus of je nu in Nederland op vakantie gaat of naar het buitenland, een week of een paar maanden, het maakt niet uit. Wanneer je overigens een AIO uitkering hebt, dan is het anders. Dan gelden er wel regels.

Lees ook:
Pensioen en vakantiegeld

Besef

Het ideaalbeeld bij pensionering is vaak om te stoppen met werken in het voorjaar. Bijvoorbeeld april. Je kunt dan meteen heerlijk genieten van het voorjaar. Een fantastische periode met de meivakantie, Koningsdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. De dagen worden steeds langer, de natuur komt tot leven. Je kunt heerlijk werken in de tuin, de buitenboel schilderen, lange fietstochten maken en avonden buiten zitten. Lekker genieten van het vakantiegevoel.

Dit klinkt veel beter dan met pensioen gaan in de herfst. De dagen worden korter, het wordt kouder buiten, veel regen en de bladeren beginnen van de boom te vallen. Niet een ideale tijd om er op uit te gaan met je caravan, of de buitenboel te schilderen, of lekker te genieten van je tuin.

Toch is met pensioen gaan in de herfst zo gek nog niet. Je wordt meteen bepaald bij de realiteit van pensionering: pensioen is geen vakantie! En ook als je in april met pensioen gaat, wordt het een keer herfst. En ben jij daar dan mentaal op ingesteld?

Pensioen is geen vakantie, maar een nieuwe levensfase. En die fase geeft je veel vrijheid en mogelijkheden. Maar hoe benut je die vrijheid en mogelijkheden optimaal? Alleen wanneer jij jezelf goed voorbereidt op je pensioen, kun je het optimale er uit halen.

Hoe vul jij die fase in?

Heb je er al over nagedacht? Hoe ziet jouw leven er uit als je met pensioen bent? Wat ga je de eerste weken doen? Voor de meeste is die vraag eenvoudig te beantwoorden. Genieten!

Maar daarna? Wat doe je het eerste jaar? En het tweede jaar? En over 5 jaar?

Mensen die werken, zijn gewend aan een dagritme en een weekritme. Als pensionada heb je dat dag- en weekritme niet meer. Je moet zelf een nieuw ritme vinden. Het hebben van een ritme is belangrijk. Hoe gaat jouw dag- en weekritme eruit zien?

Lees ook:
Mentaal voorbereiden op je pensioen is super belangrijk

Veel mensen die met pensioen zijn, zoeken een hobby, of werken – al dan niet als vrijwilliger – een aantal uren of dagen per week. Wij zien dan ook dat een groot deel van de mensen die met pensioen is, vrij snel weer iets gaat doen wat op werken lijkt.

Het maken van een plan hoe je leven er uit gaat zien is belangrijk. Neem hier goed de tijd voor. En betrek uiteraard je partner bij het maken van je plannen.

Lees ook:
Waarom pensioencoaching best een goed idee is

Mensen die in de herfst met pensioen gaan worden eerder geconfronteerd met de nieuwe realiteit dan de mensen die in april met pensioen gaan. Als je in april met pensioen gaat, dan begint de nieuwe fase in je leven met een vakantiegevoel. Terwijl de mensen die in de herfst met pensioen gaan zich vrijwel meteen realiseren: pensioen is geen vakantie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Pingback: blijf jezelf prikkelen na je pensioen - ReFind Coaching