Pensioen is geen vakantie

Pensioen is geen vakantie. Het is een nieuwe fase in je leven die een goede voorbereiding vraagt. En die voorbereiding gaat verder dan een vakantieplanning. In dit artikel een aantal concrete aandachtspunten en vragen die je helpen bij de voorbereiding.

Besef

De beste tijd om met pensioen te gaan is de herfst. De dagen worden korter, het wordt kouder buiten en de bladeren beginnen van de boom te vallen. Niet een ideale tijd om er op uit te gaan met je caravan, of de buitenboel te schilderen, of lekker te genieten van je tuin. Maar wat moet je dan gaan doen als je met pensioen bent?

Hoe anders is het als je in april met pensioen gaat. Heerlijk genieten van het voorjaar. Een fantastische periode met de meivakantie, Koningsdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. De dagen worden steeds langer, de natuur komt tot leven. Je kunt heerlijk werken in de tuin, de buitenboel schilderen, lange fietstochten maken en avonden buiten zitten. Lekker genieten van vakantie.

Maar ook als je in april met pensioen gaat wordt het een keer herfst. En dan komt voor veel pensionada’s het besef: Pensioen is geen vakantie! Het is een nieuwe fase in je leven.

Hoe vul jij die fase in?

Heb je daar al over nagedacht? Hoe ziet jouw leven er uit als je met pensioen bent? Wat ga je de eerste weken doen? Voor de meeste is die vraag eenvoudig te beantwoorden. Genieten!

Maar daarna? Wat doe je het eerste jaar? En het tweede jaar? En over 5 jaar?

Mensen die werken, zijn gewend aan een dagritme en een weekritme. Als pensionada heb je dat dag- en weekritme niet meer. Je moet zelf een nieuw ritme vinden. Het hebben van een ritme is belangrijk. Hoe gaat jouw dag- en weekritme eruit zien?

Veel mensen die met pensioen zijn, zoeken een hobby, of werken – al dan niet als vrijwilliger – een aantal uren of dagen per week. Wij zien dan ook dat een groot deel van de mensen die met pensioen is, vrij snel weer iets gaat doen wat op werken lijkt.

Veel mensen die met pensioen zijn, gaan vrij snel weer iets doen wat op werken lijkt. 

Het maken van een plan hoe je leven er uit gaat zien is belangrijk. Neem hier goed de tijd voor. En betrek uiteraard je partner bij het maken van je plannen?

Mensen die in de herfst met pensioen gaan worden eerder geconfronteerd met de nieuwe realiteit dan de mensen die in april met pensioen gaan. Als je in april met pensioen gaat, dan begint de nieuwe fase in je leven met een vakantie. Terwijl de mensen die in de herfst met pensioen gaan het vrijwel meteen weten: Pensioen is geen vakantie!

Lees ook mijn eerdere blog: Wie ben jij als je met pensioen gaat?

print

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *