Geen ‘boete’ of ‘korten’ op je pensioen

Ik sprak deze week een werknemer die graag eerder wil stoppen met werken. Eigenlijk wil hij 2 jaar eerder stoppen met werken en met pensioen gaan. “Maar dan word je gekort en krijg je een boete” wist de man mij te vertellen.

Er zitten best wat aannames en vooroordelen in deze uitspraak. En ik hoor dat regelmatig terug in mijn adviespraktijk. In dit artikel zal ik proberen een paar van die vooroordelen te ontzenuwen. Want je krijgt geen boete of korten op je pensioen!

Krijg je een boete als je eerder met pensioen gaat?

Als je eerder met pensioen gaat, krijg je géén boete. Je moet wel rekening houden met een hoger belastingtarief wanneer je pensioen eerder in laat gaan dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Ben je nog niet AOW-gerechtigd, dan betaal je in Nederland een hoger belastingpercentage dan wanneer je een AOW-uitkering ontvangt. Als je dus eerder stopt dan de AOW-leeftijd, dan betaal je over jouw pensioenuitkering meer belasting. Dat is dus geen boete, maar dat is het ‘normale’ belastingtarief voor mensen die jonger zijn dan de AOW-gerechtigde leeftijd.

Word je gekort als je eerder met pensioen gaat?

Korten heeft in ons taalgebruik meerdere betekenissen. In Van Dale is de meest passende betekenis van het woord korten: aftrekken; = inhouden: iem. korten op zijn uitkering

Ik zal eerst laten zien wat er feitelijk gebeurt als je eerder met pensioen gaat.

 1. Je stopt met werken. En doordat je stopt met werken bouw je over die jaren dat je niet meer werkt geen pensioen op.
 2. Het pensioen dat je wel hebt opgebouwd laat je eerder uitkeren. Daardoor zal jouw pensioen over meer jaren worden uitgesmeerd. Je krijgt dan een lagere uitkering per jaar.

Voorbeeld

Ik zal aan de hand van een vereenvoudigd voorbeeld laten zien wat dit betekent voor de hoogte van het pensioen.

Een werknemer bouwt 40 jaar lang € 250 pensioenuitkering per jaar op. Dus na 40 jaar werken krijgt hij een levenslange uitkering van € 10.000,-.

Als hij 2 jaar eerder stopt met werken, dan krijgt hij 2 jaar minder salaris. En ook 2 jaar minder pensioenopbouw, want hij werkt niet meer en krijgt geen salaris meer. Zijn pensioen wordt dus 2 x € 250,- lager. Dus hij krijgt nog maar € 9.500,- pensioen.

Dat pensioen wil hij ook 2 jaar eerder laten uitkeren. Voor het gemak ga ik even uit van een pensioen dat 20 jaar uitkeert. Hij zou dus 20 x € 9.500,- ontvangen, in totaal € 190.000,-. Dat bedrag wil hij alleen niet in 20, maar in 22 jaar uitgekeerd krijgen. Dus € 190.000,- / 22 = € 8.636,-.

Je ziet in het voorbeeld dat deze werknemer bij 2 jaar eerder stoppen met werken dus geen € 10.000,- per jaar krijgt, maar € 8.636,-. Hij krijgt minder pensioen omdat hij minder inlegt en het pensioen over een langere periode uitgekeerd wil krijgen. In mijn beleving is er dus geen sprake van een korting.

Geen boete of korten op je pensioen

‘Korten’ en een ‘Boete’ klinkt alsof iemand anders iets van jou afneemt. Bij eerder stoppen met werken is dat niet het geval. Je pensioen wordt zeker wel lager door eerder stoppen met werken. Maar dat heeft slechts twee oorzaken. Jij legt minder in, en jij smeert je pensioenuitkering uit over een langere periode. Dus geen boete of korten op je pensioen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 1. Graag wil ik weten waar ik aan mijn pensioenuitkering per jaar kan vinden en hoe bereken ik als ik 4 maanden eerder wilt stoppen dan mijn pesioengerechtigde leeftijd.

  1. Linda, je pensioenuitkering per jaar kun je vinden op https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/
   Daar vind je ook een indicatie van je pensioen als je eerder stopt met werken.
   Als je wilt weten wat je pensioen wordt als je 4 maanden eerder stopt met werken, dan kun je het beste naar de portal van je huidige pensioenuitvoerder gaan. Daar kun je inloggen en een berekening maken. Heb je geen inloggegevens, vraag die dan op via je huidige werkgever.

 2. Als ik eerder wil stoppen met werken, b.v. met 66 jaar, kan ik mijn pensioenuitkering dan ook later laten uitkeren, of uitstellen tot b.v. 67 jaar ?

  1. Het is mogelijk om te stoppen met werken en je pensioen nog niet te laten ingaan. Je mag je pensioen uitstellen tot maximaal 5 jaar na de AOW-datum

 3. Bij KLM kon ik met 60 met pensioen .
  Ik ben nu vertrokken met VVR op 58 en in tussen werkzaam als docent.
  Kan ik nu als ik op 60 mijn pensioen laten ingaan en er naast blijven werken en welke fiscale consequenties heeft dit?

  1. Er is een verschil tussen een reguliere pensioendatum een vervroegde pensioendatum. Wanneer je een pensioen hebt opgebouwd dat op 60 jaar tot uitkering komt, dan mag je dat gewoon laten uitkeren en kun je daarnaast blijven werken. Wanneer je besluit je pensioen te vervroegen naar 60 jaar, dan geldt de eis van stoppen met werken voor zover je het pensioen hebt laten ingaan en een ‘verbod’ op weer aan het werk gaan.