Er komt een vroegste pensioendatum

Er komt een vroegste pensioendatum. Nu is er geen minimale pensioenleeftijd. Je kunt nu nog je pensioen in laten gaan wanneer je wilt. Maar dat gaat per 1 januari 2023 veranderen.

Pensioenleeftijd

Iedere pensioenregeling heeft een standaard pensioenleeftijd. Meestal is die 68 jaar. Deze pensioenleeftijd kun je vervroegen of uitstellen.

Uitstellen van de pensioenleeftijd

Uitstellen is mogelijk tot maximaal 5 jaar na de AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd is nu 66 jaar en 4 maanden, dus uitstel is mogelijk tot 71 jaar en 4 maanden. De komende jaren wordt de AOW-leeftijd verhoogd naar 67 jaar. Op dat moment is uitstel dus mogelijk tot 72 jaar.

Vervroegen van de pensioenleeftijd

Vervroegen van de pensioendatum is nu ook mogelijk. Je mag de pensioendatum zonder voorwaarden vervroegen tot 5 jaar voor de AOW-leeftijd. Wil je het pensioen nog eerder in laten gaan, dan is dat ook mogelijk. Maar dat mag alleen onder de voorwaarde dat je ook stopt met werken en een intentieverklaring tekent dat je niet meer van plan bent te gaan werken. Voldoe je aan die voorwaarde, dan is er geen minimale pensioenleeftijd.

Nieuwe wetgeving, vroegste pensioendatum

Per 1 januari 2023 treden de nieuwe pensioenregels in werking. Vanaf dat moment verandert de vroegste pensioendatum. De minimale pensioenleeftijd wordt 10 jaar voor de AOW-datum.

Uitgaande van een AOW-leeftijd van 67 jaar, wordt de minimale pensioenleeftijd dus 57 jaar. De eis dat je moet stoppen met werken komt te vervallen. Je hoeft dus geen intentieverklaring meer te tekenen en kunt je pensioen gewoon laten ingaan. Dat is een versoepeling ten opzichte van de huidige situatie. Maar het feit dat er een minimale pensioenleeftijd komt, is een beperking ten opzichte van de huidige situatie.

Wil je eerder dan 57 jaar met pensioen?

Wanneer je van plan bent om eerder dan 57 jaar met pensioen te gaan, houd dan rekening met de nieuwe beperking per 1 januari 2023. Komend jaar kun je nog met eerder je pensioen in laten gaan. Daarna niet meer.

Reeks artikelen wet toekomst pensioenen

Eind vorig jaar is de Wet toekomst pensioenen gepubliceerd. Deze wet is de uitwerking van het pensioenakkoord dat afgelopen zomer is gesloten tussen het kabinet en de sociale partners. Per 1 januari 2023 treden de nieuwe pensioenregels in werking. Dit heeft gevolgen voor alle pensioenregelingen in Nederland. Daarom bespreken wij in een reeks van artikelen de gevolgen voor jouw pensioen. Het was de bedoeling de nieuwe wet in te laten gaan in 2022, maar dit is uitgesteld naar 2023.

Er komt een vroegste pensioendatum
Welk type pensioen krijg jij in het nieuwe pensioenstelsel
Een dubbel partnerpensioen
Ook ingegane pensioenen veranderen

Foto: Proxyclick Visitor Management System via Pexels

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

14 reacties

 1. Hoi,
  Ik ben per 1 jan 2021 werkloos na 44 jaar gewerkt te hebben, en kom dan in de WW
  Mijn geboortedatum is 01-01-1958.
  Mijn lijf is redelijk op maar ik werkte met vallen en opstaan toch nog 40 uren per week.
  Juist door dat vallen en opstaan zag mijn baas zijn kans (met dat Corona gedoe denk ik zelf)
  De kans op een baan schat ik zelf laag in.
  Hoe kom ik er achter of eerder met pensioen een goede optie zou zijn?

  1. Hoi Klaas, ik denk dat je het beste een goed pensioenadvies kunt laten uitwerken. Daarin wordt gekeken naar hoeveel jouw bestedingen zijn, en vandaaruit hoeveel geld jij maandelijks nodig hebt. Op basis daarvan kan gekeken worden hoe, gebruik makend van jouw pensioen en eventueel eigen vermogen, het pensioen het beste kan worden ingevuld en vanaf wanneer je pensioen kan ingaan.

   Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een verdere uitwerking van je advies. https://bijnametpensioen.nl/hulp/pensioenadvies/

 2. Goedenavond Jan,
  aangezien de pensioenregels veranderen per 1 jan 2022 betreft vroegste pensioendatum hoeft je dus geen intentieverklaring in te vullen en hoef je ook niet te stoppen met werken , ik weet niet of mijn inkomen van iva uitkering wordt gezien als inkomen uit werken ( en mijn pensioen daardoor als afkoop wordt bestempeld) maar mijn vraag is eigenlijk, ga ik dit jaar nog met vervroegd pensioen moet ik nog wel intentieverklaring inleveren en vanaf 1 jan 2022 niet meer maar wel pas met 10 jaar vervroeging kan, dat is allemaal oke maar heeft het voor mij dan geen extra fiscale gevolgen omdat ik dat nog wel inkomen uit de Iva ontvang? ook niet als afkoop gezien? ik heb geen inkomen uit werk

  1. In aanvulling op mijn vorige antwoord. Pensioen vervroegen wordt niet gezien als afkoop. Zolang je je maar houdt aan de regels waarbinnen je mag vervroegen is er geen fiscale sanctie.

   1. ja maar dan stop je met werken en dus geen inkomen alleen je pensioen, maar ik werk dan wel niet maar krijg tot mijn Aow wel inkomen vanuit de Iva dus vandaar mijn vraag

 3. Beste Jan,
  Allereerst mijn waardering voor de uitgebreide en nuttige informatie op deze site.
  Nu mijn vraag: gegeven de laatste ontwikkelingen en het besluit van de minister om de nieuwe pensioenwet een jaar later te laten ingaan, betekent dit dan tegelijkertijd dat de nieuwe “vroegste pensioendatum” per 1 januari 2022 zoals in je artikel beschrijft ook is uitgesteld ?

  Dank je wel voor je toelichting.

  Met vriendelijke groet,
  Chris W

  1. Chris, dankjewel! Het klopt dat de ingangsdatum van de nieuwe wetgeving een jaar opschuift. En daarmee de invoering van een vroegste pensioendatum, ook wel minimum pensioenleeftijd, wordt ook met een jaar opgeschoven.

   1. In dat geval moet de datum in deze bovenstaande zin toch ook een jaar naar achteren ?
    “Wanneer je van plan bent om eerder dan 57 jaar met pensioen te gaan, houd dan rekening met de nieuwe beperking per 1 januari 2022”

 4. Hallo Jan
  Allereerst bedankt voor het interessante artikel.
  Waar staat in het akkoord de vroegste pensioendatum vermeld en het feit dat er geen intentieverklaring meer hoeft te worden getekend?
  Groet
  Paul

   1. Beste Jan,

    Als je bij je pensioenuitvoerder in het verleden al een intentieverklaring hebt getekend vanwege op 57jarige leeftijd met pensioen zijn gegaan (dus onder de ouder pensioenwetgeving) Mag je dan vanaf 1-1-2023 alsnog wel gaan werken van de belastingdienst aangezien de nieuwe pensioenwet is ingegaan?

    Groet van Jack

    1. Deze situatie is niet beschreven in de nieuwe wet. Dus ga er maar vanuit dat dit alleen geldt voor nieuwe gevallen. Dus de intentieverklaring voor jou blijft van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *