Het Pensioenakkoord is (bijna) rond

Afgelopen vrijdag hebben het kabinet en sociale partners de gesprekken over de uitwerking van het pensioenakkoord afgerond. Daarmee lijkt het pensioenakkoord bijna rond. De afspraken moeten door de sociale partners nog aan de achterban worden voorgelegd. Daarna worden meer details bekend gemaakt. Op dit moment weten we al wel een aantal zaken.

1. Er komen individuele pensioenpotten

Je krijgt als deelnemer straks een eigen pensioenpot. In die pot wordt zolang je werkt een premie gestort. En die pot maakt rendement.

2. De rekenrente vervalt en er komt een projectierente

Met een projectierente (verwacht rendement) wordt de hoogte van het pensioen berekend.

3. Geen buffers

Bij de berekening van jouw pensioenpot en de verwachte uitkering wordt geen rekening meer gehouden met buffers

4. Sneller aanpassen van je pensioen

Wanneer er meer geld in de pot zit dan verwacht, dan gaat je pensioenuitkering omhoog. Zit er minder geld in de pot, dan gaat je pensioenuitkering naar beneden. Je pensioenuitkering wordt dus onzekerder. Maar tegelijkertijd neemt de kans op verhoging van je pensioen (indexatie) toe.

5. Ingangsdatum 2022 met overgangstermijn tot 2026

De nieuwe regels gaan in per 1 januari 2022, maar we krijgen tot 2026 de tijd om alle bestaande regelingen aan te passen.

6. Overgangsregeling

Wanneer (groepen) werknemers er op achteruit gaan, kan er een overgangsregeling worden afgesproken, waarbij de nadelen worden gecompenseerd.

7. Geen korting in 2021

Eerder heeft Minister Koolmees aangekondigd dat de pensioenen in 2020 niet worden gekort. Deze afspraak is verlengd en geldt nu ook voor 2021. Voorwaarde is daarbij dat de dekkingsgraad van het pensioenfonds niet onder de 90% mag zijn.

8. Minder snel stijgende AOW-leeftijd

Wat al eerder was afgesproken blijft overeind. De AOW-leeftijd zal de komende jaren minder snel gaan stijgen. De AOW-leeftijd blijft in 2020 en 2021 66 jaar en 4 maanden. In 2022 wordt de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden, in 2023 66 jaar en 10 maanden en in 2024 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar.

Na 2024 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Wanneer de levensverwachting met 1 jaar stijgt, dan stijgt de AOW leeftijd straks met 8 maanden.

In de loop van de komende week worden meer details verwacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 reacties

 1. Oke, dit is nu allemaal duidelijk. Wat voor mij onduidelijk blijft en waar ik ook niets meer over hoor zijn na 45 jaar werken met pensioen.
  Er werd gesproken over 3 jaar eerder stoppen, de werkgever zou dan 3 jaar lang 19000€ betalen en daarnaast 2 jaar ww. Er zijn mensen zoals ik die al langer werken dan 45 jaar. Ik denk dat er bij het uitwerken van deze regeling weer zoveel tijd gerekt wordt dat ook wij weer gewoon door moeten werken tot 67.
  Ik vind als we het er over eens zijn dat dit nodig is dat ook de mensen die hier voor in aanmerking komen er NU ook gebruik van kunnen maken.
  Ik werk in de grootmetaal / electro technische industrie.

  1. Er is in het akkoord nog steeds geld vrij gemaakt voor regelingen om eerder te stoppen met werken. Het bedrag dat daarvoor gereserveerd was is verhoogd van € 800 mln naar € 1.000 mln. Dat geld is bedoeld voor regelingen die moeten ingaan vanaf 2021. Naar de regeling voor mensen die 45 jaar gewerkt hebben wordt onderzoek gedaan.

 2. Beste Jan,
  Op de website van het pensioenfonds kan ik met behulp van een pensioenplanner een persoonlijk pensioenplan maken. Wat is de waarde daarvan op dit moment, gezien het Pensioenakkoord?
  M.a.w. is reëel is om van de in dit plan genoemde bedragen uit te gaan, omdat de uitkering in het nieuwe stelsel immers, zoals jij ook in het artikel aangeeft, onzekerder wordt?
  Met vriendelijke groet,

  1. Ineke, mijn verwachting is dat er bij het invaren van de bestaande pensioenen in het nieuwe stelstel niet veel zal veranderen voor de ouderen. De pensioenen worden onzekerder, maar pensioenfondsen kunnen keuzes maken ten aanzien van de verdeling van de bestaande pot met geld en de mate waarin pensioen gaan fluctueren. Vooralsnog zou ik me gewoon richten op de bedragen die je nu krijgt voorgesteld. Je moet alleen opletten wanneer de dekkingsgraad van het fonds erg laag is. Dan moet je er rekening mee houden dat er vroeg of laat gekort moet gaan worden.

 3. Hallo Jan,

  Tot 2024 staat de WAO leeftijd vast 67 jaar. Stel ik heb 2026 mijn AOW leeftijd bereikt, dan zou ik eventueel via de nieuwe regeling, 3 jaar eerder 2023 kunnen stoppen. stel in 2025 stelt men vast dat de levensverwachting met 1 jaar gestegen is. Zou de pensioen leeftijd dus 67 + 8 maanden worden. Dan krijg ik dus 8 maanden later mijn AOW. Heb ik dan 8 maanden geen inkomen?

  1. Ik denk dat je de AOW-leeftijd bedoeld. De AOW-leeftijd is inmiddels bekend tot en met 2026. Eind 2021 wordt de levensverwachting weer gemeten. Als die is toegenomen, dan zal de AOW-leeftijd per 2027 (5 jaar later) opschuiven. Indien de levensverwachting met 1 jaar is toegenomen, dan neemt de AOW-leeftijd met 8 maanden toe. Maar de verhoging van de AOW-leeftijd gebeurt in sprongen van 3 maanden. Dus als eind 2021 de levensverwachting met 1 jaar is toegenomen, dan stijgt de AOW-leeftijd per 2027 naar 67 jaar en 3 maanden. Is die een jaar later niet gedaald, dan stijgt die daarna weer met 3 maanden. Net zolang tot de AOW-leeftijd weer in lijn is met de ontwikkeling van de levensverwachting.

 4. Hallo Jan
  Ik ben 64 jaar en merk dat mijn werk te zwaar wordt, heb vorige week gehoord dat ik een risicovol gezondheidsprobleem heb. Stress is een groot risico.
  Ik zou natuurlijk eerder met pensioen kunnen gaan, maar dat scheelt heel veel geld. Wat zijn de mogelijkheden en wat kan ik van mijn werkgever verwachten?

  1. Hoi Carla, je kunt in overleg gaan met je werkgever. Er zijn opties voor deeltijdpensioen, maar ook volledig eerder met pensioen zou kunnen. Het kan ook in het belang van de werkgever zijn (ook financieel) als je eerder stopt, dus wellicht is die bereid hierin mee te denken.

 5. Hallo Jan,
  Ik zit met een belangrijke vraag: ik wil met vervroegd pensioen gaan op mijn 58e, ik woon samen maar wil geen nabestaandenpensioen doordat mijn vriendin zelf een goed pensioen heeft.
  In het systeem van mijn pensioenfonds sta ik als alleenstaand, maar woon al ongeveer 20 jaar samen met samenlevingscontract. Is het verplicht om door te geven aan het pensioenfonds dat ik samenwoon? Ik hoef nl geen nabestaandenpensioen. Bij de proefberekening blijkt de uitruil van mijn nabestaandenpensioen voor een hoger vervroegd pensioen hoger te zijn als alleenstaande dan de uitruil van nabestaandenpensioen als samenwonende waarbij ik aangeef wel een partner te hebben maar dat deze geen nabestaandenuitkering wil hebben. Vandaar mijn voorkeur om mezelf als alleenstaande te laten staan.
  Bij voorbaat dank

  1. Fred, het is voor een pensioenfonds niet toegestaan om onderscheid te maken op grond van de burgerlijke staat. Dus uitruil moet voor iemand met partner exact hetzelfde opleveren als voor iemand zonder partner. Dus of de berekening klopt niet, of het pensioenfonds doet iets wat niet mag.

   Of je verplicht bent om het door te geven staat in het pensioenreglement. Daar is geen algemeen antwoord op te geven.

 6. Hallo, Jan
  Ik ben in juni 64 jaar geworden,
  Ik zou graag eerder willen stoppen met werken.
  Hoe moet ik dat aanpakken, en bij wie moet ik wezen.
  Graag jou advies.

 7. hallo Jan,

  Ik ben 64 jaar oud, en nu wil mijn werkgever me met vervroegd pensioen sturen omdat we gaan fuseren met een ander bedrijf.
  Hoe moet ik dit aanpakken.
  Kun je mij vertellen waar ik op moet letten en wat ik moet doen.
  Graag jou advies.

  1. Henk, wanneer het initiatief van de werkgever komt om jou met pensioen te sturen, dan adviseer ik je een goede berekening te laten maken van de gevolgen. Kort samengevat zou ik berekenen hoe je situatie zou zijn als je niet met pensioen zou gaan en hoe de situatie uitpakt als je nu met pensioen gaat. Het verschil is vervolgens de inzet van je onderhandelingen. Ik heb hier veel ervaring mee. Dus als je wilt, kan ik je hier bij helpen. Stuur dan even via deze pagina een bericht naar mij. https://bijnametpensioen.nl/hulp/pensioenadvies/