Kan mijn verzekeringsmaatschappij failliet gaan?

Heel je werkzame leven spaar je voor je pensioen in het vertrouwen dat je daar uiteindelijk op je oude dag van kunt gaan genieten. Maar kan een verzekeringsmaatschappij failliet gaan? Het antwoord is ja! Een verzekeringsmaatschappij kan failliet gaan. In dit artikel vertel ik iets meer over de risico’s en wat er gebeurt als een verzekeringsmaatschappij failliet gaat.

Soorten uitvoerders

Je kunt pensioen hebben opgebouwd bij verschillende uitvoerders. Er zijn pensioenfondsen en er zijn verzekeringsmaatschappijen.

Het risico van een faillissement speelt niet bij een pensioenfonds. Een pensioenfonds geeft geen harde garanties. De pensioenuitkeringen zijn niet gegarandeerd, maar de hoogte is mede afhankelijk van de dekkingsgraad. Bij een pensioenfonds speelt het risico van kortingen. Daarover een andere keer meer.

De vraag over een faillissement gaat dus met name over een verzekeringsmaatschappij.

DNB houdt toezicht

Alle verzekeraars staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB let onder andere op de financiële huishouding van verzekeraars. Het uitgangspunt daarbij is dat wanneer een verzekeraar iets belooft, namelijk jouw pensioenuitkering, dat zij ook moeten zorgen dat ze dat waar kunnen maken. DNB let onder andere op de risico’s die worden genomen en op de buffers die verzekeraars daarbij aanhouden.

Als een verzekeraar failliet gaat, kan dit namelijk grote gevolgen hebben voor de maatschappij, de economie en de polishouders. In het verleden heeft ook de overheid soms moeten bijspringen met belastinggeld. Er is dus alles aan gelegen om een faillissement te voorkomen.

Komt een verzekeraar toch in de problemen dan zal DNB inzetten op herstel. Daarbij zorgt DNB er bijvoorbeeld voor dat de verzekeringen blijven bestaan, door te zorgen voor een doorstart van de verzekeraar of een verkoop van de verzekeringen aan een andere partij.

Toch failliet

Lukt het niet om een verzekeringsmaatschappij te redden en gaat de verzekeraar failliet, dan heeft dat gevolgen voor jouw pensioen. Je zult dan een deel van je geld kwijt raken. Het is niet zo dat bij een faillissement er ineens helemaal geen geld meer is. Je pensioen zal dus niet volledig verdwenen zijn. Maar houd er rekening mee dat je een deel van het pensioen kwijt kan raken.

Hoe controleer ik of mijn verzekeraar op omvallen staat?

Als je wilt controleren of je verzekeraar op omvallen staat, dan moet je de cijfers van die verzekeraar induiken. Daarbij controleer je onder andere de solvabiliteit. De vraag is alleen of je dat moet willen controleren. Jouw mogelijkheden om te controleren zijn heel beperkt waarbij jij slechts beschikt over een deel van de cijfers, die vaak al weer iets verouderd zijn. Juist voor controle op verzekeraars is er DNB. Ik ben daarom minder van controle en meer van vertrouwen. Vertrouwen in DNB, de toezichthouder.

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

3 reacties

  1. Ik ben geschrokken van de uitzending hedenavond tros radar. Nu is mijn vertrouwen in banken ,verzekeraars , en de dnb helemaal weg de banken en verzekeraars zijn gewoon boeven en worden gefaciliteerd door de politiek zo denk ik erover en met het nieuwe pensioenstelsel zijn we overgeleverd aan het grootkapitaal, de wolven dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.