Kan mijn verzekeringsmaatschappij failliet gaan?

Heel je werkzame leven spaar je voor je pensioen in het vertrouwen dat je daar uiteindelijk op je oude dag van kunt gaan genieten. Maar kan een verzekeringsmaatschappij failliet gaan? Het antwoord is ja! Een verzekeringsmaatschappij kan failliet gaan. In dit artikel vertel ik iets meer over de risico’s en wat er gebeurt als een verzekeringsmaatschappij failliet gaat.

Soorten uitvoerders

Je kunt pensioen hebben opgebouwd bij verschillende uitvoerders. Er zijn pensioenfondsen en er zijn verzekeringsmaatschappijen.

Het risico van een faillissement speelt niet bij een pensioenfonds. Een pensioenfonds geeft geen harde garanties. De pensioenuitkeringen zijn niet gegarandeerd, maar de hoogte is mede afhankelijk van de dekkingsgraad. Bij een pensioenfonds speelt het risico van kortingen. Daarover een andere keer meer.

De vraag over een faillissement gaat dus met name over een verzekeringsmaatschappij.

DNB houdt toezicht

Alle verzekeraars staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB let onder andere op de financiële huishouding van verzekeraars. Het uitgangspunt daarbij is dat wanneer een verzekeraar iets belooft, namelijk jouw pensioenuitkering, dat zij ook moeten zorgen dat ze dat waar kunnen maken. DNB let onder andere op de risico’s die worden genomen en op de buffers die verzekeraars daarbij aanhouden.

Als een verzekeraar failliet gaat, kan dit namelijk grote gevolgen hebben voor de maatschappij, de economie en de polishouders. In het verleden heeft ook de overheid soms moeten bijspringen met belastinggeld. Er is dus alles aan gelegen om een faillissement te voorkomen.

Komt een verzekeraar toch in de problemen dan zal DNB inzetten op herstel. Daarbij zorgt DNB er bijvoorbeeld voor dat de verzekeringen blijven bestaan, door te zorgen voor een doorstart van de verzekeraar of een verkoop van de verzekeringen aan een andere partij.

Toch failliet

Lukt het niet om een verzekeringsmaatschappij te redden en gaat de verzekeraar failliet, dan heeft dat gevolgen voor jouw pensioen. Je zult dan een deel van je geld kwijt raken. Het is niet zo dat bij een faillissement er ineens helemaal geen geld meer is. Je pensioen zal dus niet volledig verdwenen zijn. Maar houd er rekening mee dat je een deel van het pensioen kwijt kan raken.

Hoe controleer ik of mijn verzekeraar op omvallen staat?

Als je wilt controleren of je verzekeraar op omvallen staat, dan moet je de cijfers van die verzekeraar induiken. Daarbij controleer je onder andere de solvabiliteit. De vraag is alleen of je dat moet willen controleren. Jouw mogelijkheden om te controleren zijn heel beperkt waarbij jij slechts beschikt over een deel van de cijfers, die vaak al weer iets verouderd zijn. Juist voor controle op verzekeraars is er DNB. Ik ben daarom minder van controle en meer van vertrouwen. Vertrouwen in DNB, de toezichthouder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

  1. Ik ben geschrokken van de uitzending hedenavond tros radar. Nu is mijn vertrouwen in banken ,verzekeraars , en de dnb helemaal weg de banken en verzekeraars zijn gewoon boeven en worden gefaciliteerd door de politiek zo denk ik erover en met het nieuwe pensioenstelsel zijn we overgeleverd aan het grootkapitaal, de wolven dus.

  2. Ik had een vraag,
    Kan een pensioenfonds je zomaar overdragen aan een andere pensioenfonds met die reden dat ze het niet meer redden en je niet kunnen verzekeren dat ze je pensioen uitbetalen en bij de andere pensioenfonds wordt je pensioen met 10% vermindert omdat je van de ene naar de andere pensioenfonds gaat.

    1. Alfons, dat mag inderdaad. Het moet voor een pensioenfonds mogelijk zijn om er mee te stoppen. De rechten worden dan overgedragen naar een ander fonds. Maar meer dan het aanwezige geld kan niet worden overgedragen, dus dat kan betekenen dat er gekort kan gaan worden. Het is in de situatie dat een pensioenfonds wordt geliquideerd niet mogelijk om hier als deelnemer individueel bezwaar tegen te maken. Dat is op zich logisch, want als iemand bezwaar maakt, dan wordt diegene niet overgedragen en kan het fonds niet liquideren.

  3. Beste Jan,
    Ik had een vraag,
    Is het mogelijk om via mijn werkgever banksparen te doen van mijn brutoloon voor wat extra pensioen voor later.
    Het is namelijk zo dat ik een geblokkeerde rekening wil openen waar er iedere maand via mijn werkgever een x bedrag van mijn brutoloon wordt overgemaakt naar mijn geblokkeerde rekening.
    Deze manier van sparen wordt pas vrijgeven als ik mijn pensioen leeftijd hebt bereikt.
    Het bedrag dat is opgebouwd tot aan mijn pensioen wordt dan maandelijks uitgekeerd als aanvulling op mijn pensioen.
    Ik hoop dat U meer informatie voor me heeft.

    Vriendelijk Groet ,
    Alfons

    1. Alfons, wat jij wilt is niet toegestaan. Een geblokkeerde rekening is een lijfrenterekening. En die kan alleen privé worden afgesloten. Jij sluit de rekening af en jij betaalt uit je eigen middelen de premie. Deze premie trek je vervolgens af bij de aangifte inkomstenbelasting. En dan krijg je het belastingvoordeel terug.
      Het is wel mogelijk om via de werkgever te sparen, maar dan stort je extra in je pensioen. Dan houdt de werkgever de premie inderdaad in via je bruto loon en stort die in jouw pensioen. In veel pensioenregeling kan je extra storten, maar niet in alle. Dus als je dit zou willen, check dan even of jullie pensioenregeling deze optie biedt.
      Je reageert op een artikel over een verzekeringsmaatschappij die failliet kan gaan. Als je gaat bijsparen in een pensioenregeling en die regeling is ondergebracht bij een pensioenfonds of een premiepensioeninstelling (PPI), dan ben je op die manier ook beschermt tegen een faillissement. De meeste bescherming heb je bij een PPI.