Verzekeraar Conservatrix failliet

Verzekeraar Conservatrix is in december 2020 failliet gegaan. Ruim 45.000 polishouders worden hierdoor geraakt. Een deel van de verzekeringen betreft lijfrente- en pensioenverzekeringen. Ook lijfrentes en pensioenen die uitkeren aan mensen die met pensioen zijn.

Door het faillissement is niet plots al het geld verdwenen. Maar polishouders moeten rekening houden met een aanzienlijke korting op hun uitkering of verzekerd kapitaal. De curatoren spreken over een korting die kan oplopen tot 30%.

Conservatrix failliet

In een eerder artikel schreef ik over de vraag of een verzekeraar failliet kan gaan. Daarin schreef ik dat het risico op een faillissement aanwezig is. En dat je dan niet al je geld kwijt kan raken, maar dat je toch rekening moet houden met een flinke korting.

Rol van de toezichthouder DNB

Een belangrijke rol is weggelegd voor DNB. Zij houdt toezicht op verzekeraars. Dat toezicht is primair gericht op het voorkomen van een faillissement.

En juist over de rol van DNB zijn er vragen wanneer het gaat over het faillissement van Conservatrix. Heeft DNB de juiste stappen gezet om het faillissement te voorkomen? En hadden zij niet eerder en op een andere manier kunnen of moeten ingrijpen?

Vangnet voor verzekeraars

Ook was er in het verleden een vangnet voor verzekeraars. Dat vangnet is recent verdwenen. Had DNB eerder ingegrepen dan had er gebruik kunnen worden gemaakt van het vangnet. Nu is het vangnet er niet meer en zijn vele polishouders gedupeerd.

Kun je DNB nog vertrouwen?

In een recente uitzending van het tv-programma Radar werd ook aandacht besteed aan het faillissement. En ook daar worden kritische vragen gesteld over de rol van DNB.

In mijn eerdere artikel schreef ik: Als je wilt controleren of je verzekeraar op omvallen staat, dan moet je de cijfers van die verzekeraar induiken… De vraag is alleen of je dat moet willen controleren… Juist voor controle op verzekeraars is er DNB. Ik ben daarom minder van controle en meer van vertrouwen. Vertrouwen in DNB, de toezichthouder.

Ik heb terecht veel vragen gekregen over deze passage. Kunnen wij DNB wel vertrouwen? En waarom schrijf ik dat ik vertrouw op de toezichthouder?

Ik begrijp die vragen en heb die zelf ook. Wat is de rol van DNB geweest? En wat is de rol van het Ministerie van Financiën geweest? Minister Hoekstra heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over het faillissement van Conservatrix. Daarin kondigt hij een onafhankelijke evaluatie aan naar de rol van DNB, de rol van het Ministerie van Financiën en de effectiviteit van de wetgeving. Ik blijf deze zaak volgen en zal uiteraard wanneer er meer bekend is over het onderzoek hier aandacht aan besteden op deze site.

Lees hier meer over het onderzoek:
DNB schoot tekort bij Conservatrix

Nieuwe pensioenstelsel

Wat heeft het nieuwe pensioenstelsel met dit faillissement te maken? In principe niet veel. Maar ook daar krijgen wij vragen en opmerkingen over. Een belangrijke vraag is natuurlijk, waardoor ging Conservatrix failliet? Een belangrijke oorzaak is het feit dat er rendementen zijn beloofd die niet konden worden waargemaakt. In het nieuwe pensioenstelsel gaan we over naar een systeem van onzekere pensioenen en lijfrentes, zonder garanties. Je leest ook overal dat er straks geen garanties meer worden gegeven. Maar dat is niet helemaal waar.

Wat opvalt is dat het type product dat Conservatrix heeft verkocht, wel blijft bestaan in het nieuwe pensioenstelsel. Blijkbaar is er (nog) geen reden geweest om dit soort verzekeringen met gegarandeerde kapitalen met gegarandeerde rendementen te verbieden.

Stichting Polishouders Conservatrix

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkeling rondom het faillissement van Conservatrix kijk dan op de website van Stichting Polishouders Conservatrix. Een groep bezorgde polishouders heeft deze stichting opgericht om om collectief de belangen te behartigen. Meer informatie over deze stichting vind je hier.

Foto: Andre Piacquadio via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *