Wat jij nog niet wist over vervroegd met pensioen gaan

Vervroegd met pensioen gaan is voor veel mensen een grote wens. De behoefte om eerder te stoppen met werken neemt de laatste tijd toe. Steeds meer mensen zijn aan het kijken of er ook voor hen een mogelijkheid is om ook vervroegd met pensioen te gaan. Misschien jij ook wel.

Waarom gaan steeds meer mensen vervroegd met pensioen

Er zijn op dit moment drie belangrijke redenen aan te wijzen waarom steeds meer mensen vervroegd met pensioen willen gaan. De AOW- en pensioendatum schuift steeds maar op naar achteren. We moeten steeds langer doorwerken, maar ergens wordt een punt bereikt dat het genoeg is. Daarnaast volgen de (technologische) vernieuwen elkaar steeds sneller op, waardoor er meer druk wordt ervaren. En dan komt er ook nog een crisis eroverheen die niet alleen financieel, maar ook mentaal en emotioneel veel impact heeft. Logisch dat er steeds meer mensen zijn die, als het even kan, wel eerder willen stoppen met werken.

Vervroegd met pensioen mag altijd

Het is altijd mogelijk om eerder te stoppen met werken en je pensioen in te laten gaan. De pensioenleeftijd is in de meeste pensioenregelingen 68 jaar. Pensioenen die in het verleden zijn opgebouwd hebben vaak nog een andere pensioenleeftijd, bijvoorbeeld 62, 65 of 67 jaar. Maar het maakt niet uit welke datum er in de regeling is opgenomen. Jij bepaalt zelf je pensioendatum! En je hebt geen toestemming van je werkgever nodig.

Eerder stoppen dan de AOW-leeftijd

Dit jaar krijg je AOW wanneer je 66 jaar en 4 maanden bent. De AOW-leeftijd zal de komende jaren in stappen verder worden verhoogd naar 67 jaar. Maar ook aan die leeftijd ben jij niet gebonden. Je kunt altijd eerder met pensioen. Je kunt zelfs 5 jaar eerder dan de AOW-leeftijd stoppen met werken.

Geen AOW-uitkering

Wanneer je eerder dan de AOW-leeftijd stopt, dan krijg je wel je pensioenuitkering, maar nog geen AOW. Dat scheelt al snel € 11.000,- bruto per jaar (wanneer je een partner hebt, en € 16.000,- wanneer je alleenstaand bent). En daarnaast betaal je een hoger belastingtarief. Hiermee lijkt het voor veel mensen een onhaalbare kaart.

Overbruggingsuitkering is de oplossing

Maar – en dat weten niet veel mensen- je mag altijd een deel van je pensioen uitruilen voor een overbruggingsuitkering. Daarmee vang je het tekort op dat ontstaat doordat je nog geen AOW-uitkering hebt. Je mag maximaal € 22.066,- per jaar aan overbrugging laten uitkeren. Een aanzienlijk bedrag dus. Uiteraard daalt je pensioen door deze uitruil. € 1,- overbrugging per jaar kost je ongeveer € 0,05 pensioen *.

Dus wanneer je € 10.000,- overbrugging wilt gedurende 1 jaar, dan zal je pensioen (levenslang) ongeveer € 500,- bruto per jaar lager worden. Dat is ongeveer € 30,- netto per maand. Wil je bijvoorbeeld € 20.000,- overbrugging gedurende 3 jaar, dan zal je pensioen ongeveer € 3.000,- bruto per jaar lager worden.

* de exacte kosten van uitruil verschillen per fonds. De hier genoemde bedragen zijn indicatief

Overbrugging is de sleutel

Vervroegd met pensioen gaan kan altijd. Het feit dat je bij eerder stoppen nog geen AOW-uitkering krijgt is op te lossen. Dat kost je uiteindelijk wel een stukje van je pensioen. Maar de gevolgen vallen vaak best mee. En jij bepaalt zelf hoe lang en hoeveel overbrugging je wilt. Dus jij bepaalt ook zelf de impact op je eigen pensioen.

Foto: Pixabay via Pexels

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *