Ik werk en mijn pensioen gaat al in

Je werkt nog, maar je krijgt een bericht van de pensioenuitvoerder dat er binnenkort een pensioen gaat uitkeren. Wat moet je doen? Laten uitkeren? Of uitstellen? Regelmatig krijgen wij de vraag: ik werk en mijn pensioen gaat al in, wat moet ik doen? Jij mag zelf weten wat je doet. Maar iedere keuze heeft consequenties. In dit artikel geef ik je wat aandachtspunten mee.

Waarom krijg je pensioen op 65 jaar?

De meeste mensen werken door tot de AOW-leeftijd. Die is nu 66 jaar en 4 maanden en schuift de komende jaren op naar 67 jaar. In het verleden was de AOW-leeftijd 65 jaar en veel pensioenregelingen hadden ook een pensioenleeftijd van 65 jaar.

Wanneer je in het verleden pensioen hebt opgebouwd dan komt dat tot uitkering op 65 jaar (of soms zelf nog eerder). Dan krijg je dus rond je 65e verjaardag een bericht van de pensioenuitvoerder dat je pensioen tot uitkering komt.

Je kunt het uitstellen

Je kunt je pensioen uitstellen tot het moment dat je daadwerkelijk met pensioen gaat. Door uitstel neemt je pensioenuitkering toe. Je krijgt je pensioen later uitgekeerd, maar je krijgt dan wel meer uitgekeerd. Door 1 jaar uitstel neemt je pensioen met ongeveer 5 tot 6% toe.

Laten uitkeren bovenop je salaris

Je kunt je pensioen ook gewoon laten uitkeren. Dus dan ontstaat de situatie ‘werk en je pensioen gaat al in’. Je krijgt dan de komende tijd meer inkomen. Voordat je dit besluit is het goed om de volgende punten te checken:

  • Je pensioen komt bovenop je inkomen en wordt belast tegen het belastingtarief voor werkenden. Dat is over het algemeen hoger dan voor mensen die een AOW-uitkering ontvangen. Het kan dus zijn dat je meer belasting betaalt dan wanneer je het uitstelt tot na je AOW.
  • Wanneer je inkomen hoger wordt doordat je het pensioen laat uitkeren, kan dat invloed hebben op je toeslagen. Wanneer je toeslagen ontvangt, dan zullen die mogelijk worden verlaagd.

Je krijgt een (gedeeltelijke) uitkering (WAO, WIA, WW)

Deze situatie is net iets anders. Het is dus niet ‘ik werk en mijn pensioen gaat al in’ maar ‘ik heb een uitkering en mijn pensioen gaat al in’. Wanneer je nu een uitkering krijgt, dan kan je beslissing vergaande consequenties hebben. Wanneer je een WAO of WIA-uitkering krijgt, dan wordt je uitkering over het algemeen niet gekort wanneer je pensioen ontvangt. Bij een WW-uitkering is dat anders. Ook bij toeslagen of pensioenen die zijn opgebouwd nadat je een uitkering hebt ontvangen gelden andere regels.

Wanneer je een uitkering ontvangt en je pensioen gaat in, laat je eerst goed adviseren voordat je beslist je pensioen te laten uitkeren. Een eenmaal ingegaan pensioen kun je niet meer uitstellen. En als je uitkering wordt gekort doordat je pensioen ingaat, kan dat vervelende consequenties hebben.

Foto: Pixabay via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Veel goede informatie maar helaas niets te vinden over het volgende:

    Mijn pensioen is een paar maanden terug ingegaan op mijn 65e bovenop mijn salaris maar nu raak ik komende maand mijn baan kwijt en ga een WW uitkering krijgen. Gaat mijn pensioen nu verrekend worden met mijn WW?

  2. Ik krijg in december mijn 1e pensioen van mijn oude werkgever,ik word dan 65.
    Ik ben voor 70% afgekeurd en werk dus nog voor 30%, nu wil ik eigenlijk in december stoppen met werken, kan dat dan met mijn WIA uitkering en die 30% dat ik eigenlijk nog moet werken?