Later met pensioen, de pensioendatum uitstellen

Wat gebeurt er precies als je later met pensioen gaat? Hoe werkt het uitstellen van pensioen? In dit artikel geef ik een uitleg.

Pensioen keert standaard uit vanaf de pensioenrichtdatum. Dat is de datum  die in het pensioenreglement is vastgelegd. Deze datum staat ook op je pensioenoverzicht. Het kan zijn dat je op verschillende data een pensioen gaat ontvangen. Op dit moment gaan de meeste pensioenregelingen uit van 68 jaar. Pensioend dat in het verleden is opgebouwd, gaat vaak uit van een eerdere pensioendatum. Bijvoorbeeld 65 of 67 jaar.

Als je later met pensioen wilt gaan, dan kun je het pensioen uitstellen en later laten uitkeren.

Maximale pensioenleeftijd

Er is in de wet een maximale pensioenleeftijd opgenomen. Je mag in principe zelf weten wanneer je het pensioen laat ingaan, maar het moet uiterlijk 5 jaar na de AOW leeftijd volledig zijn ingegaan.

Door uitstel van de pensioendatum neemt het pensioen toe. Er is geen maximum (meer) voor de hoogte van het pensioen. Dus hoe hoog het pensioen wordt door uitstel maakt niet uit.

Wat gebeurt er bij het uitstellen van pensioen?

Meestal blijven mensen die hun pensioen uitstellen doorwerken, maar dat is geen vereiste. Als je pensioen uitstelt, gaat het pensioen later is. Doordat het pensioen later ingaat, keert het korter uit, waardoor het pensioen toeneemt.

Meestal blijven mensen die hun pensioen uitstellen doorwerken, maar dat is geen vereiste.

Eindloon of middelloon

In het pensioenreglement is een tabel opgenomen met factoren op basis waarvan je de vervroeging of het uitstel kunt berekenen.

Ik heb bijvoorbeeld uit het pensioenreglement van ABP de uitstelfactoren gehaald. Let op, dit zijn de factoren uit het huidige reglement (vanaf 1-10-2018). De factoren kunnen jaarlijks worden bijgesteld.

Factoren van ABP bij later ingaan van het ouderdomspensioen dan bij leeftijd 65 jaar:
65 jaar 1,000
66 jaar 1,066
67 jaar 1,138

Stel een werknemer heeft als hij 65 jaar is een pensioen opgebouwd van € 5.000,-. Hij besluit dat pensioen uit te stellen en vanaf 66 jaar te laten uitkeren. € 5.000,- wordt dan vermenigvuldigd met factor 1,066. Het pensioen wordt dan € 5.330,-.

Stelt hij het pensioen uit tot 67 jaar, dan wordt het pensioen € 5.000,- vermenigvuldigd met 1,138 = € 5.690,-

Beschikbare premie

Bij een beschikbare premieregeling krijg je geen pensioen toegezegd, maar een premie. De premie wordt belegd en op de pensioendatum heb je een kapitaal, waarmee je een pensioen moet aankopen.

Als je dan de pensioendatum uitstelt, dan heb je een langere periode dat je rendement maakt. Vervolgens moet je een pensioen aan kopen dat korter zal uitkeren. Hierdoor neemt je pensioen in principe toe.

Let op wanneer je pensioen belegd wordt. Het kan ook dat tijdens de uitstelfase de beleggingen minder waard worden, waardoor je pensioen kan afnemen. Ook kunnen de aankooptarieven van pensioen ongunstiger worden, waardoor je minder pensioen aan kunt kopen.

Tenslotte

Later met pensioen gaan, zorgt ervoor dat je pensioen hoger wordt. Mensen die hun pensioen uitstellen, blijven vaak ook nog doorwerken. Tijdens de periode dat je doorwerkt bouw je meestal nog pensioen op. Daardoor neemt je pensioen nog meer toe. Opbouw tijdens de uitstelperiode is alleen niet in iedere regeling gebruikelijk. Vraag bij je werkgever of pensioenfonds na of je pensioenopbouw doorgaat, wanneer jij besluit je pensioen uit te stellen.

Lees ook: Deeltijd pensioen en minder gaan werken

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

6 reacties

 1. Let wel op dat het opgebouwde pensioen door uitstel, niet geldt voor de nabestaande als in deze periode de pensioengerechtigde overlijd.

  1. Bedoel jij hier de situatie van een nabestaandenpensioen op risico basis?

   Dat is inderdaad een belangrijke toevoeging. Wanneer je een nabestaandenpensioen op risicobasis hebt, dan stopt die dekking op de pensioendatum. Stel je de pensioendatum vervolgens uit, dan is er geen dekking bij overlijden in die periode. Overigens is dat het gevolg van een praktische uitwerking die uitvoerders hebben gekozen. Voor mij een onbegrijpelijke keuze, want tijdens de uitstelfase heb je ook gewoon behoefte aan een nabestaandendekking. Dus waarom die er niet standaard bij zit is voor mij een raadsel.

   Echter, dit is niet het geval bij een pensioenregeling waarbij gewoon een nabestaandenpensioen wordt opgebouwd. Die dekking blijft gewoon bestaan in de uitstelfase.

 2. Hoe zit het wanneer je eerder stopt met werken, zeg 62, en je het pensioen pas bij 67 jaar laat uitkeren? In die periode leg je niet in. Geldt dan toch dat de pensioenuitkering bij 67 hoger is dan bij 62?
  Vrgrt

  1. Wanneer je een pensioen later laat uitkeren, dan is de uitkering altijd hoger. Andersom, wanneer je pensioen vroeger laat uitkeren, dan geldt uiteraard ook dat het pensioen lager is.

   Een sterk vereenvoudigd rekenvoorbeeld: De levensverwachting vanaf 62 jaar is ongeveer 25 jaar. Als je pensioen € 10.000,- is, dan heb je dus ongeveer € 250.000,- (10.000 * 20). Als je 5 jaar later met pensioen gaat, dan is de levensverwachting nog 20 jaar. Dus dan deel je € 250.000 door 20, en is het pensioen € 12.500,-. Het kapitaal blijft gelijk (er wordt niet meer ingelegd) maar de uitkeringsduur wordt korter.

   Dit voorbeeld is weliswaar sterk vereenvoudigd, maar geeft aan waardoor je pensioen hoger wordt als je het uitstelt.

   1. Er staat in het foldertje van mijn pensioenfonds dat het met 6% omhoog gaat per jaar dat je doorwerkt.
    Maar ik werk niet meer maar heb pensioen nog niet aangevraagd. Met hoeveel procent gaat mijn pensioen omhoog per jaar dat ik het niet krijg?

    1. Ben, wanneer je doorwerkt neemt je pensioen toe doordat het korter uit gaat keren. Die toename is gemiddeld ongeveer 6%. Bij het ene fonds misschien iets lager, bij het andere iets hoger.

     Daarnaast bouw je misschien nog pensioen op. Maar dat is niet in alle regelingen het geval. Hoeveel je pensioen toeneemt doordat er nog opbouw plaats vindt, kun je niet in een algemeen percentage uitdrukken.

     Jij geeft aan niet meer te werken, dus dan kun je rekenen op een toename met ongeveer 6% per jaar dat je het pensioen later in laat gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *