Deeltijdpensioen, alles wat je moet weten

Bij deeltijdpensioen ga je minder uren werken en ga je voor een deel met pensioen. Doordat je minder werkt hou je meer vrije tijd over, maar krijg je ook minder salaris. En dat vul je voor een deel aan vanuit je pensioen. In deze blog lees je precies hoe dat werkt. En het blijkt een stuk eenvoudiger dan de meeste mensen denken.

Waarom deeltijdpensioen?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de laatste jaren voor hun pensioen iets rustiger aan te gaan doen. Dat is logisch, want we moeten steeds langer doorwerken. En als je dan die laatste jaren, die vaak wat zwaarder zijn, parttime gaat werken, dan levert dat vaak meer motivatie, gezondheid en productiviteit op. Het kan ook gewoon een keuze zijn om meer te gaan genieten van vrije tijd. En op die manier een geleidelijke overgang naar pensioen te creëren. Deeltijdpensioen is in opkomst en wij verwachten dat dit de komende jaren alleen maar verder zal toenemen.

Wat is deeltijdpensioen?

Wat is deeltijdpensioen dan precies? Je gaat een paar jaar voor je pensioendatum minder werken en een deel van je pensioen komt al tot uitkering. Zo bereik je een geleidelijke overgang van werk naar pensionering. En niet alleen in tijd, maar ook in geld.

Deeltijdpensioen kan ook na je AOW-leeftijd. Dus dan ga je niet voor de pensioendatum minder werken, maar blijf je na je AOW-leeftijd nog een tijdje in deeltijd doorwerken. Ook dan kun je er voor kiezen om een deel van je pensioen in laten gaan en de rest van je pensioen stel je nog even uit tot je volledig met pensioen gaat.

Parttime werken en deeltijdpensioen

Bij deeltijdpensioen ga je minder uren werken. En minder werken betekent minder inkomen. Dat verlies aan inkomen kun je opvangen door een deel van je pensioen in te laten gaan. Je gaat dus deels werken en deels pensioen ontvangen. Voor de uren dat je nog werkt, bouw je wel gewoon pensioen op.

Hoeveel kost deeltijdpensioen?

Wanneer je kiest voor deeltijdpensioen dan ga je parttime werken, waardoor je inkomen inlevert. Een deel van het inkomen dat je inlevert, vang je op door je pensioen deels in te laten gaan. Hoeveel het je dus kost, hangt af van het aantal uren dat je minder gaat werken en vervolgens van het deel van je pensioen dat je laat ingaan.

Stel dat je € 50.000,- bruto per jaar verdient, maar besluit 5 jaar voor de AOW-leeftijd om 70% te gaan werken. Het inkomen daalt dan naar € 35.000,-. Deze daling van het inkomen hoef je niet helemaal op vangen, want van € 42.000,- kan je prima rondkomen. Dus kies je ervoor om € 7.000,- pensioen te laten ingaan. Verderop in de blog heb ik een uitgebreide voorbeeldberekening gemaakt.

Hoeveel pensioen gaat dan in?

Dat bepaal je in principe helemaal zelf. Je kunt dus op basis van je inkomensbehoefte je eigen salaris aanvullen. Het concept is dus heel eenvoudig. En daar zit vaak de moeilijkheid, want veel mensen verwachten iets heel complex. En als je iets heel complex verwacht maar het blijkt eenvoudig te zijn, heb je vaak het gevoel dat het niet klopt. Maar wees gerust, het is eenvoudiger dan je denkt!

Voordelen van deeltijdpensioen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kiest voor deeltijdpensioen.

Vaak is er de behoefte om gewoon rustiger aan te gaan doen en iets meer te gaan genieten van vrije tijd.

Een ander voordeel van deeltijdpensioen is dat je rustig aan kunt afbouwen. Dus in plaats van volledig werken en dan overgaan naar volledig pensioen, doe je dat gefaseerd. Dus bijvoorbeeld eerst 1 dag minder werken en met deeltijdpensioen, vervolgens 2 dagen etc.

Maar het kan ook een ‘gedwongen’ situatie zijn. Stel dat je niet meer voldoende energie hebt om volledig door te werken. Of dat de motivatie minder is geworden, waardoor het zwaar valt om nog volledig door te werken. Misschien is het werk te zwaar geworden en kun je niet meer volledig doorwerken. Deeltijdpensioen kan dan een middel zijn om de periode tot de pensioendatum toch door te komen.

Maar deeltijd pensioen kan niet alleen vóór de pensioendatum, het kan er ook na. Dus als jij bijvoorbeeld de AOW-leeftijd bereikt, dan kun je er voor kiezen om in deeltijd door te blijven werken en daarnaast een deeltijdpensioen. Wanneer je doorwerkt na de AOW-leeftijd is het alleen niet standaard dat je dan nog pensioen opbouwt over de uren die je nog werkt. Check dit vooraf even bij je werkgever.

Let op bij meer dan 10 jaar voor de AOW-datum

In principe is het niet meer toegestaan om meer dan 10 jaar voor de AOW-datum je pensioen in te laten gaan. Oude pensioenrechten die nog onder de oude wetgeving vallen mag je nog wel eerder laten ingaan.

Maar let op, als je meer dan 10 jaar voor de AOW-datum met deeltijdpensioen gaat, dan mag je maximaal dat gedeelte van je pensioen laten ingaan dat je ook bent gestopt met werken. Dus als je 20% van je pensioen wilt laten ingaan, dan moet je ook voor tenminste 20% stoppen met werken. En je mag voor die 20% dan nooit meer aan het werk gaan.

Dit geldt alleen voor oude pensioen die meer dan 10 jaar voor de AOW-datum ingaan. Als jij minder dan 10 jaar voor de AOW-datum je pensioen in laat gaan, dan gelden er geen regels. Dan mag iedere combinatie van werk en pensioen. Het totaal mag meer of minder zijn dan 100%. Dus als jij ervoor kiest om 80% te werken en 50% van je pensioen in te laten gaan, dan is dat toegestaan.

5 jaar na de AOW-datum

Uiterlijk 5 jaar na de AOW-datum moet je pensioen volledig zijn ingegaan. Dat is in de oude wet zo en ook onder de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen blijft die 5 jaar gelden.

Wat betekent deeltijdpensioen voor de hoogte van je pensioen?

Als je deeltijd met pensioen gaat, dan krijg je uiteindelijk minder pensioen. Want je gaat een deel van je pensioen eerder laten uitkeren. En je gaat minder werken, waardoor je ook minder pensioen opbouwt.

Ik kan dat het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeldpersoon.

 • Salaris € 50.000,-
 • Hij krijgt AOW vanaf 67 jaar van € 10.000,- per jaar
 • Hij bouwt een pensioen op dat uitkeert op 67 jaar van € 22.000,- per jaar

Als hij 62 jaar is wil hij 70% gaan werken en vanuit zijn pensioen een aanvulling van € 7.000,- per jaar.

Hij laat dus een deel van zijn pensioen eerder ingaan. Als je pensioen eerder ingaat, dan krijg je minder pensioen. Het moet immers langer worden uitgekeerd. Hij laat € 9.400,- van zijn pensioen eerder ingaan. Doordat het eerder ingaat wordt het lager, namelijk precies de € 7.000,- die hij nodig heeft. Zijn pensioen neemt dus af met € 2.400,-.

Doordat hij minder werkt, bouwt hij ook minder pensioen op. In dit voorbeeld bouwt hij in totaal € 22.000,- als hij fulltime doorwerkt tot de pensioendatum. De komende 5 jaar zou dat nog € 500,- per jaar zijn. Omdat hij 70% gaat werken, gaat de pensioenopbouw ook achteruit. Hij bouwt nog maar € 350 per jaar op. Hij mist dus in totaal 5 x € 150,- pensioenopbouw. Dus hij krijgt straks € 750,- minder pensioen.

In totaal kost het deze werknemer dus € 3.150,- aan pensioen.

Wat betekent dit in netto bedragen?

 • salaris tot 62 jaar is € 50.000,-. Netto inkomen is dan 100%
 • van 62 tot 67 jaar is € 42.000,- bij 70% werken. Netto inkomen is dan 89%.
 • van 67 jaar levenslang is € 28.850,- bij volledige pensionering. Netto inkomen is door een lager belastingtarief 69%.

Als hij had doorgewerkt tot de AOW-leeftijd dan was zijn inkomen als volgt geweest:

salaris tot 67 jaar is € 50.000,-. Netto inkomen is dan 100%
van 67 jaar levenslang is € 32.000,- bij volledige pensionering. Netto inkomen 75%.

Conclusie voorbeeld

Deze werknemer gaat 5 jaar voor de AOW-leeftijd met deeltijdpensioen. Hierdoor levert hij 5 jaar lang 11% van zijn inkomen in, terwijl hij 30% minder werkt. Zijn pensioen wordt van 75% (netto) verlaagd naar 69%. Hij levert dus levenslang 8% van zijn pensioeninkomen in.

Lees ook:
Deeltijdpensioen en belasting

Pensioen aanvulling is niet altijd nodig

Wij krijgen regelmatig verzoeken van mensen die deeltijd met pensioen willen gaan. Maar vaak blijkt dat de inkomensterugval gewoon opgevangen kan worden, zonder dat het pensioen in moet gaan. Dan is dus geen sprake van deeltijdpensioen, maar ga je gewoon deeltijd werken.

Conclusie deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen biedt interessante mogelijkheden. Je kunt eerder rustig aan gaan doen. Terwijl de financiële consequenties op korte termijn, maar ook voor je levenslange pensioen beperkt zijn.

In twee stappen je eigen deeltijdpensioen

Alles begint met inzicht. Hoeveel heb je nodig en is je parttime salaris voldoende? In 2 stappen kun jij inzicht krijgen of je gewoon parttime kunt gaan werken, of dat je ook deeltijd pensioen nodig hebt.

Stap 1: Vaststellen hoeveel geld je exact nodig hebt. Dat kun je doen door deze checklist in te vullen.

Stap 2: Laat een netto berekening maken door je werkgever hoeveel netto salaris jij krijgt als je minder gaat werken.

Alleen wanneer blijkt dat er een tekort is kun je overwegen om een deel van je pensioen eerder in te laten gaan. En hoeveel pensioen moet er dan ingaan? Exact het bedrag dat je tekort komt!

Wanneer er geen tekort is, kun je gewoon parttime gaan werken!

Kom je er zelf niet helemaal uit, klik dan op onderstaande button en bekijk onze adviesopties.

Foto: Ave Calvar – Unsplash.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

48 reacties

 1. Einde van dit jaar word ik 64 jaar en werkt al 48 jaar achter elkaar en met nog steeds met plezier. Maar merk wel dat het lichaam begint te sputteren. Daarom mijn vraag na het lezen van het artikel . Wat voor weg moet ik bewandelen om met 65 jaar minder te gaan werken. En van het deeltijdpensioen gebruik kunnen maken. Vanaf januari dit jaar ben ik al een dag minder gaan werken.

 2. Ik ben 43 jaar werkzaam in het grafisch bedrijf. Altijd met de drukpers gewerkt en ook heel veel overuren gemaakt. Hiervoor werkte ik in mijn vrije tijd in de bloemenveiling dus 45 jaar heb ik er zowiezo opzitten.
  Ik ben nu 60 jaar en zojuist mijn tweede kunstheup operatie ondergaan. Daarbij komt ook bij dat ik artrose in beide hanfen hebt.
  Bukken, tillen, veel heen en weer lopen en de trap op en neer met je handen vol zijn dagelijkse handelingen. Ik moet nog een aantal jaren maar in mijn situatie zie ik dat niet zitten.
  Wat zijn mijn mogelijkheden ?

  1. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld deeltijd werken en je pensioen deeltijd laten ingaan. Alleen moet je eerst overeenstemming met je werkgever bereiken of dat kan. En onder welke voorwaarden. Het wordt ook mogelijk om een regeling voor eerder te stoppen met werken af te spreken. Maar ook dat moet je met de werkgever afspreken. Het komt er kort gezegd op neer dat je het beste een plan kunt maken (wat je wilt en kunt doen nog) en dat bespreken met je werkgever met de vraag wat de mogelijkheden zijn en op welke manier zijn mee kunnen denken en helpen.

 3. Beste jan, ik heb 43 jaar in de bouw gewerkt. En wil stoppen ben 59 jaar. Daarnaast wil ik ander werk gaan doen niet in de bouw en wil mijn pensioen naar voren trekken kan dat b. v deeltijdpensioen? Moet ik extra belasting betalen.
  Gr Henk

  1. Henk, als jij dat doet in 2021 dan mag jij voor het gedeelte dat je pensioen is ingegaan niet meer werken. Dus als jij 50% van je pensioen laat ingaan, dan mag je nog 50% werken. Wil je meer werken, bijvoorbeeld 75%, dan mag je pensioen maar voor maximaal 25% ingaan. Stop je in 2022 of daarna, dan maakt het niet meer uit. Volgend jaar veranderen de regels en mag je 10 jaar eerder stoppen, zonder verdere beperkingen.

   1. Ok Jan ,dat klopt.
    Vervroegd deelpensioen.
    Als ik nu op mijn 65 jaar nog 2 dagen werk 20 uur.
    Kan ik dan gebruik maken van de nieuwe regeling die Koolmees geld heeft vrijgemaakt voor vroegpensioen 3 jaar eerder voor zware beroepen zoals ik 43 jaar chauffeur altijd vroeg op en laat thuis.
    Er is geld vrijgemaakt voor deze mensen en de werkgever betaald een soort van een VUT bedrag uit elke maand , de werkgever kan dat belasting verrekenen.
    Is dit voor mij mogelijk.
    Gr Henk

    1. Henk, dat hangt af van wat de cao partijen afspreken. Koolmees heeft het mogelijk gemaakt, maar vervolgens moet het nog in de cao worden afgesproken. Dan pas geldt het ook voor jou. Let overigens op, de regeling geldt maar tot eind 2025! Dus ik weet niet precies wanneer jij jarig bent, maar je zit net op de grens (je bent toch nu 59?)

 4. hallo
  Ik heb ook een v raag.
  Ik werk in de verpleging nu nog 36 uur per week
  Ik word a.s. mei 63 jaar. Wat zijn mijn opties straks in het kader van zware beroepen regeling. Kan ik helemaal stoppen? en per wanneer is dan het meest verstandig?
  wat moet ik dan doen en hoe aanpakken.

  1. Rosa, de regeling voor vervroegd uittreden moet eerst zijn opgenomen in de cao. Zolang dat niet het geval is, kun je daar nog geen gebruik van maken, tenzij de werkgever dit individueel met je afspreekt. Bij mijn weten staat het nog niet in jullie cao. De beste aanpak is om het met de werkgever te bespreken, of te wachten op de nieuwe cao.

  1. Gerrie, dat is geen probleem. Zeker wanneer je in de periode van 5 jaar voor je AOW-leeftijd zit dan zijn er eigenlijk geen regels. Ben je meer dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd met deeltijdpensioen gegaan, dan moet je wel opletten dat je de uren die je werkt niet meer mag uitbreiden.

 5. Beste Jan,

  Ik (Cees- 64 jaar ) ben voornemens om minder te gaan werken of met deeltijdpensioen te gaan.
  Nu is mijn algemene vraag wat is financieel de beste keuze en waar moet ik op letten ?

  Groeten en alvast bedankt Cees

  1. Cees, als je deeltijd gaat werken en/of met deeltijd pensioen gaat, dan heeft dat effect op je inkomen tot aan je pensioen én op je inkomen na je pensioen. Dus op je inkomen voor de rest van je leven. Mijn belangrijkste tip is, reken heel goed uit wat de consequenties zijn voor je netto inkomen nu en na je pensioen. Want je wilt niet dat je vanaf pensionering te weinig inkomen hebt. Kom je er niet uit – en dat is mijn tweede tip – zoek hulp bij een pensioenadviseur. Die kan dit precies voor je uitrekenen. Uiteraard kunnen wij dat ook voor je doen.

   https://bijnametpensioen.nl/hulp/pensioenadvies/

 6. beste jan,
  ik heb een vraag.ik ben 1 december 2020 van 20u naar 15u per week gegaan,en heb voor die 5 uren deeltijd pensioen opgenomen.Dus ik mag nu niet meer werken dan 15u per week ivm de belasting.Maar als ik nu 15u in een week werk,en in diezelfde week heb ik ook 2 vakantie dagen staan van 6u,wordt het totaal 21u,mag dat.
  alvast bedankt gr.Mieneke

  1. Mieneke, het antwoord hangt af van jouw leeftijd. Was je op 1 december 2020 meer of minder dan 5 jaar van de AOW-datum verwijderd?

   Zit je namelijk in de 5 jaar voor je AOW-datum (62 jaar of ouder) dan mag je gewoon weer meer gaan werken. Je kunt zelfs volledig je pensioen laten uitkeren en tegelijk weer volledig gaan werken.

   Was je jonger dan 62 dan gelden inderdaad beperkingen. Alleen ik zou dat niet op weekbasis gaan bekijken, maar gewoon over het jaar gemeten. Dus een keer iets extra’s door vakantie lijkt me geen bezwaar, zolang je overall maar onder je 15 uur blijft.

   1. Onder de 15 u betekend dat per week inc de va dagen,of 15u per week,en dan mogen er in diezelfde week nog va dagen bijzitten.Dat wil ik graag even weten,anders geven ze mij teveel uren in een week.En ik heb juist gekozen om 15u in een week te werken.

 7. BESTE Jan
  Ik heb een misschien wat ingewikkelde vraag.
  Ik werk fulltime en ben snel 63 jaar in mei.
  Nu wil ik graag gaan verhuizen richting mijn kinderen woonachtig in frl.
  Nu zit ik in een dilemma omdat ik mogelijk daar geen vaste fulltime baan meer krijg door mijn leeftijd.
  Nu zou ik graag tips willen hoe ik dit het beste zou kunnen oplossen financieel. Is het verstandig om hier door te werken tot welke leeftijd?
  of geheel stoppen?
  of een baan daar vinden voor bijvoorbeeld 24 uur? als dit mogelijk is?
  kom ik in aanmerking ivm lager loon voor sociale huur? nu alleen vrije sector.
  Nou al met al hangt alles met elkaar vast.
  wat is u advies, en wat is wijsheid in deze
  bvd
  Rosa

  1. Beste Rosa, ik begrijp dat je hier vragen over hebt. Het zijn ingewikkelde keuzes en de consequenties zijn vergaand. En je keuzes zijn vaak levenslang en kunnen niet meer teruggedraaid. Wij kunnen je helpen met een individueel advies.

   Kijk eens op onze adviespagina en als je van ons advies gebruik wilt maken, stuur dan even een berichtje via het contactformulier. Dan nemen wij snel contact met je op.

   https://bijnametpensioen.nl/hulp/pensioenadvies/

 8. Beste Jan,
  Een flink deel van mijn pensioen keert volgens mijnpensioenoverzicht.nl uit vanaf mijn 65e jaar. Zij noemen ook een bruto bedrag. Stel dat ik inderdaad stop op de dag dat het uitkeren begint, blijft het bruto bedrag dan inderdaad zoals aangegeven, of wordt het dan tóch lager omdat ik volgens de wet pas met 67 met pensioen ga? Ik begrijp dat ik dan nog geen AOW krijg, maar dat vang ik op met spaargeld.

  1. Het pensioen dat jij volgens het overzicht krijgt op 65, blijft hetzelfde wanneer je daadwerkelijk stopt op 65 jaar. Het pensioen dat je vanaf een latere leeftijd krijgt, wordt wel minder, omdat je minder opbouwt en/of het eerder laat uitkeren.

 9. dag jan
  ik ben op 61,5 voor 29 % met deeltijdpensioen gegaan en tevens voor 70% gaan werken. Dit bevalt mij prima. Ik heb echter bij een ander pensioenfonds nog een klein pensioen opgebouwd en zou deze uit willen laten betalen over de periode van 62,5 jaar tot mijn AOW leeftijd dus daar volledig met pensioen willen gaan. De rekentool op de site van het fonds geeft aan dat dat kan.
  Gaat de fiscus hiermee accoord (ik ga immers niet meer uren werken) of moet ik dan in 1 keer fiscaal afrekenen over het gehele opgebouwde pensioentegoed?

  1. Als jij op 61,5 voor 29% met pensioen bent gegaan mag je maximaal 71% werken. Daar voldoe je aan. Het is niet mogelijk om daarna meer te gaan werken. Het is wel mogelijk om in de periode binnen 5 jaar voor de AOW-leeftijd een groter deel van je pensioen in te laten gaan. Dus je mag gewoon je pensioen in laten gaan.

 10. Hallo Jan,
  Ik ben 60 jaar en ga binnenkort 3 dagen werken voor 24 uur/week.
  Hiernaast heb ik 40%vervroegd deeltijd pensioen aangevraagd m.i.v. 01-01-23.
  Rekent de belastingdienst met een 40-urige werkweek?
  Ik weet dat het totaal aantal uren werken en deeltijd pensioen niet meer dan 100% mag zijn.
  Volgens mij zit ik op 100%, klopt dit? Ik begin te twijfelen omdat 24 uur werken/week 66,67% bedraagt volgens het arbeidscontract dat ik pas geleden heb getekend.

  1. Jan, je moet dit relateren aan je eigen werkweek voor de vermindering. Dus als jij eerst 36 uur werkte en nu 24, dan mag je nog maar 12 uur = 33% pensioen in laten gaan. Als je voorheen 40 uur werkte, dan is jouw constructie geen probleem.

 11. Hoi,
  Ik ben 65 jaar en wil met pensioen gaan. Nu krijg ik een riante vertrek vergoeding van mijn werkgever zodat ik tot mijn 67 minder pensioen hoef naar voren te halen. Dus ik wil nu deeltijdpensioen aanvragen maar wel volledig uit dienst gaan. Deze mogelijkheid zie ik niet terug in het relaas hierboven. Steeds wordt gepraat over minder werken maar ik ga volledig stoppen. Dat kan toch zeker …?

  1. Hoi Mattie, je kan je pensioen laten ingaan voor zoveel procent als jij wilt. Dus als jij 20% van je pensioen wilt laten ingaan, maar je werkt niet meer, dan mag dat. Elke combinatie tussen (niet) werken en pensioen laten uitkeren is mogelijk.
   De vraag is alleen of het slim is om eerst van je vertrekvergoeding te gaan leven en je pensioen nog voor je uit te schuiven. Je vertrekregeling keert uit en wat je netto overhoudt voeg je toe aan je privévermogen. En dat ga je als eerste opmaken. Heb je er ook al over nagedacht om juist eerst je pensioen op te maken?
   Lees ook eens https://bijnametpensioen.nl/spaargeld-of-pensioen-wat-maak-je-het-eerste-op/
   Wij maken voor mensen die nadenken over dit vraagstuk berekenen om de verschillen tussen de diverse scenario’s in beeld te brengen. Als je interesse hebt in een berekening, kijk dan eens op onze adviespagina https://bijnametpensioen.nl/hulp/pensioenadvies/

 12. Hi Jan,

  Ik heb de volgende vraag over het Nieuw pensioenstelsel:

  Als de nieuwe pensioenwet, de Wet Toekomst Pensioenen ingaat, dan veranderen dus de regels een klein beetje. Dan mag je maximaal 10 jaar voor de AOW-datum met (deeltijd)pensioen. In die periode gelden verder geen beperkingen meer heb ik begrepen en lees ik ook op deze site. En als je alsnog aan het werk wilt gaan, dan is dat gewoon toegestaan (dus geen intentieverklaring meer nodig voor de belastingdienst?)

  Betekent dit dat rond juli 2023 de mogelijkheid gaat bestaan om bij bijvoorbeeld ABP eerder dan op 60j leeftijd (bijv. 58/59 jaar) deeltijdpensioen te kunnen laten ingaan of zal die mogelijkheid pas gaan komen bij de volledige overgang naar het nieuwe stelsel, zeg in 2026/2027? Ik kan hier niets over vinden en ABP geeft hier ook geen antwoord op momenteel.

  Kan jij er al iets zinnigs over zeggen?
  Hartelijk dank alvast!

  1. Je moet hierbij onderscheid maken tussen twee dingen:
   1. Wanneer mag je op zijn vroegst je pensioen in laten gaan. Dat is nu in de wet onbeperkt, maar veel pensioenuitvoerder hebben hier zelf (doelmatigheids)grenzen aangeven. ABP heeft als vroegste leeftijd nu 60 staan. In de nieuwe wet komt er een vroegste pensioenleeftijd van 10 jaar voor de AOW-leeftijd. Ik verwacht dat veel uitvoerders daarom hun regeling zullen aanpassen naar 10 jaar voor de AOW-leeftijd.Maar dat zal niet direct gebeuren op 1-7-23. Dus waar nu 60 staat bij ABP, zal dat voorlopig denk ik zo blijven.
   2. De intentieverklaring (dat je niet meer gaat werken) is door de Belastingdienst voorgeschreven. Deze regel zal vervallen per invoering nieuwe wet. Dus per 1-7-23 als de wet dan ingaat, verandert direct die regel.

   Dus concreet, je mag dan je pensioen eerder in laten gaan zonder intentieverklaring, maar niet eerder dan 10 jaar voor de AOW-leeftijd, maar dat kan weer begrenst zijn op een hogere leeftijd door het fonds.

   1. Dank voor je snelle reactie. Het is helder nu. Ik moet gewoon even rustig afwachten voordat alles echt duidelijk is, haha niet meer sterkste kant.

    Fijn weekend.

 13. Hoi Jan,
  03 augustus wordt ik 66 jaar. Sinds 3 jaar maak ik al gebruik van de 80-90-100 regeling.
  Nu wil ik gebruik maken van deeltijdpensioen 20% minder werken dus blijf 3 dagen aan het werk.
  Waar moet ik op letten, als ik hier gebruik van maak.

  1. Rudy, wanneer je gebruik maakt van de 80-90-100 regeling en minder gaat werken en je pensioen deeltijd wilt laten ingaan zijn twee aandachtspunten:

   – blijf jij recht houden op 80-90-100 als je nog een dag minder gaat werken? Het kan zijn dat je dan geen recht meer hebt op de regeling
   – gaat de pensioenopbouw verder als jij deeltijd met pensioen gaat? Niet iedere pensioenuitvoerder kan dat administratief verwerken

 14. Binnenkort word ik 60. Ik heb een fulltime aanstelling in het primair onderwijs, maak gebruik van duurzame inzetbaarheid ouderen. Daardoor betaal ik 50% van de 130 vrije uren en heb eens in twee weken een dag vrij. In feite werk ik 90%. Ik ben aangesloten bij ABP.
  Als ik nog eens 10 % minder ga werken is het dan slimmer om mijn flexpensioen bij PFZW in te zetten of deze om laten zetten in ouderdomspensioen en daar gebruik van maken? Ik heb een klein pensioen bij PFZW (netto circa 270 euro bij ingaan pensioen.

  Groet, KM

  1. Wat je het beste kunt doen is heel persoonlijk. Dat hangt af van je wensen en doelen op korte en lange termijn. En van de totale financiële situatie. Ik kan dit helaas niet in algemene zin een beantwoorden.

 15. Beste Jan,

  Ik ben 60 jaar jong, docent op een middelbare school. Ik heb een fulltime baan van 1,0 fte. Ik heb mijn pensioen opgebouwd bij ABP. Ik wil binnenkort 50% minder werken. Ik heb een paar vragen:

  1. Is 50% gelijk aan 0,5 fte of hoe moet ik dat zien?
  2. Ik ben ook een aantal jaren zzp’er (eigen vertaalbureau en soms freelance lesgeven). Mag ik dan na het ontvangen van mijn deeltijdpensioen zzp’er blijven?
  3. Betekent geen intentieverklaring dat men gewoon bij kan verdienen?

  Alvast hartelijk dank en wat een leuke zinvolle website 🙂

  1. Hoi Irene, dank voor je reactie. Ik heb je vragen bekeken en op alle vragen kan ik ja antwoorden. Dus 50% is 0,5% fte. Als je deeltijdpensioen gaat ontvangen mag je gewoon als zzp’er werken. En door het vervallen van de intentieverklaring mag je gewoon bijverdienen.

   1. Wat is het verschil tussen vervroegd deeltijdpensioen of een dag minder werken dmv een parttime contractwijziging?
    Stel je hebt spaargeld als inkomenaanvulling voor enkele jaren tot t pensioen gaat uitkeren? Is dat gunstig?

    1. Het verschil is of je wel of niet je pensioen in laat gaan. Dus bij parttime werken ga je gewoon minder uren werken en verdien je een lager salaris. Bij deeltijd pensioen laat je in aanvulling op je (lagere) salaris een deel van je pensioen uitkeren.

     Je kunt kiezen om niet je pensioen, maar je spaargeld te gebruiken om de periode tot je volledige pensioen te overbruggen. Of dat slim is hangt van je situatie af. Als je hier meer over wilt lezen, dan kun je deze blog lezen: https://bijnametpensioen.nl/spaargeld-of-pensioen-wat-maak-je-het-eerste-op/

     Wil je weten wat de gevolgen zijn van de verschillende keuzes, dan kun je ook eens op de adviespagina kijken. Wij hebben verschillende adviesmogelijkheden waarbij wij dit soort scenario’s voor je uitwerken, doorrekenen en een advies geven over wat het beste past bij jouw situatie.

 16. Beste Jan,

  ABP ontkent dat de intentieverklaring per 1 juli komt te vervallen en wil mij laten tekenen. Wat moet ik doen? Welke wettelijke bron kan ik vermelden? Dankjewel!

 17. Ik ben benieuwd hoe deeltijd pensioen in de praktijk werkt.
  Ik ben bang, dat in mijn IT werk, vanwege deadlines en zo het er op neer komt dat je op je vrije dag toch nog deels aan het werk niet. Wellicht niet eens vanwege de werkgever die zegt dat het belangrijk is, maar vanwege de loyaliteit die je voelt naar collega’s.

  1. Hoi Wim, dat is een vraag die veel mensen hebben. Het hangt sterk van het soort werk en de werkdruk af dat je doet of je dat succesvol in deeltijd kan doen. Terechte vraag.

 18. Beste Jan
  Over 7 maanden word ik 65 jaar.
  Op dat moment wordt een deel van mijn pensioen uitgekeerd. Dit is niet uit te stellen. Dit pensioen is opgebouwd nog van de tijd dat er op 65 jaar met pensioen gegaan zou worden. Mijn tweede pensioen wordt op leeftijd van 67 jaar uitgekeerd. Nu wil ik het pensioen eigenlijk pas ontvangen op mijn 67ste, omdat ik er nu veel te veel belasting over zal gaan betalen. Mijn baan vind ik te leuk om op mijn 65ste te stoppen. Wat zijn de mogelijkheden om dit pensioen te verschuiven naar mijn 67ste jaar? Ik zie weinig info over deze vraag op internet.
  Alvast bedankt voor je reactie

  1. Hoi Berrie, wat vreemd dat je pensioen niet is uit te stellen. Het is geen wettelijk recht, maar op dit moment bieden eigenlijk alle uitvoerder wel de mogelijkheid om dat te doen. Stuur anders via de pagina advies – second opinion even een berichtje. Dan neemt een van mijn collega’s even contact met je op om samen met jou te kijken of dit echt niet kan worden uitgesteld.