Deeltijdpensioen en minder gaan werken

Deeltijdpensioen (parttime met pensioen gaan) is in opkomst. Je gaat een paar jaar voor je pensioendatum minder werken en een deel van je pensioen komt al tot uitkering. Zo bereik je een geleidelijke overgang van werk naar pensionering. In deze blog leg ik uit hoe het precies werkt.

Doel

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom gekozen wordt voor deeltijdpensioen. Vaak is er de behoefte om gewoon rustiger aan te gaan doen en iets meer te gaan genieten van vrije tijd. Maar het kan ook een ‘gedwongen’ situatie zijn. Stel dat je niet meer voldoende energie hebt om volledig door te werken. Of dat de motivatie minder is geworden, waardoor het zwaar valt om nog volledig door te werken. Misschien is het werk te zwaar geworden en kun je niet meer volledig doorwerken.

Deeltijdpensioen kan dan een middel zijn om de periode tot de pensioendatum toch door te komen. Maar het kan ook de bedoeling zijn om je zodanig te laten werken, dat je na de pensioendatum nog in deeltijd door kan werken.

Parttime werken

Minder werken betekent minder inkomen. Maar die inkomensterugval kun je opvangen door je pensioen voor een deel te laten ingaan. De regels zijn eenvoudig.

Stoppen meer dan 5 jaar voor de AOW-datum

Als je meer dan 5 jaar voor de AOW-datum stopt dan mag je maximaal dat gedeelte van je pensioen laten ingaan dat je ook bent gestopt met werken. Dus als je 20% van je pensioen wilt laten ingaan, dan moet je ook voor tenminste 20% gestopt zijn met werken.

Periode 5 jaar voor tot 5 jaar na de AOW-datum

In deze periode zijn er eigenlijk geen regels. Het maakt dus niet uit. Je kunt net zoveel werken en tegelijk pensioen laten uitkeren als je zelf wilt. Dus helemaal niet meer werken en (nog) geen pensioen laten uitkeren is bijvoorbeeld mogelijk. Maar ook volledig doorwerken en tegelijk je pensioen volledig laten ingaan is ook mogelijk. En elke tussenvariant is toegestaan. Je mag het helemaal zelf bepalen. Er is geen enkele toets of controle. Of alle keuzes slim zijn is natuurlijk de vraag. Maar alles is mogelijk.

5 jaar na de AOW-datum

Uiterlijk 5 jaar na de AOW-datum moet je pensioen volledig zijn ingegaan.

Voorbeeld

Als voorbeeld neem ik een werknemer met een fulltime dienstverband.

 • Salaris € 50.000
 • Hij krijgt AOW vanaf 67 jaar van € 10.000 per jaar
 • Hij heeft een (oud) pensioen opgebouwd dat uitkeert op 65 jaar van € 15.000
 • In de huidige pensioenregeling bouwt hij pensioen op dat op 67 jaar tot uitkering komt. Het bedrag bij doorwerken tot de pensioendatum zal € 8.000,- per jaar zijn.

Het werken valt hem echter zwaar. En hij wil ook aandacht en tijd voor andere dingen dan werken. Hij besluit deeltijd met pensioen te gaan.

Als hij 62 jaar is wil hij 80% gaan werken en vanuit zijn pensioen een aanvulling van € 5.000,- per jaar.

Op 65 jaar wil hij 60% gaan werken en aanvulling uit zijn pensioen van € 12.000,- per jaar.

Met 67 jaar wil hij volledig met pensioen gaan.

Als ik deze cijfers in een overzicht zet, dan kom ik op de volgende bedragen:

 • salaris tot 62 jaar is € 50.000,-. Netto inkomen is dan 100%
 • van 62 tot 65 jaar is € 45.000,- bij 80% werken. Netto inkomen is dan 90%
 • van 65 tot 67 jaar is € 42.000,- bij 60% werken. Netto inkomen is dan 84%
 • van 67 jaar levenslang is € 32.150,- bij volledige pensionering. Netto inkomen is door een lager belastingtarief 92%

Conclusie voorbeeld

De werknemer zou nog iets meer pensioen in kunnen laten gaan tussen 65 en 67 jaar. Dan krijgt hij een iets vlakker inkomensplaatje.

Conclusie deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen biedt voor interessante mogelijkheden. Je kunt eerder rustig aan gaan doen. Terwijl de financiële consequenties beperkt zijn.


Technische uitwerking voorbeeld

Als eerste heeft de werknemer laten uitrekenen wat er gebeurt als hij gewoon op 67 jaar stopt met werken.

Hij heeft dan tot de pensioendatum een salaris van € 50.000,-. Vanaf pensioendatum € 10.000,- AOW-uitkering. Het pensioen van 65 jaar wordt 2 jaar uitgesteld en neemt toe tot € 17.000,- per jaar. Het pensioen dat op 67 jaar uitkeert is € 8.000,-.

Totaal inkomen na pensionering is € 35.000. Dat is bruto 70% van zijn salaris en netto ongeveer 100%, omdat vanaf de AOW-datum een lager belastingtarief geldt, zodat je netto meer overhoudt.

Vanaf 62 jaar 80% werken

Op 62-jarige leeftijd gaat hij 80% werken. Zijn inkomen wordt € 40.000,- (80%). Met de werkgever is afgesproken dat de pensioenopbouw gewoon doorloopt op basis van fulltime, dus de € 8.000,- op 67 jaar blijft onveranderd.
Vanuit zijn pensioen wil hij € 5.000,- aanvullend laten uitkeren vanaf 62 jaar, zodat hij totaal € 45.000,- inkomen heeft.

Omdat hij een deel van zijn pensioen eerder laat ingaan, zal het pensioen iets lager worden. Het moet immers 2 jaar langer worden uitgekeerd. 1 jaar eerder betekent dat je pensioen gemiddeld 6 tot 8% lager wordt. In dit voorbeeld reken ik met 7%.
Hij laat € 6.125 van zijn pensioen (dat vanaf 65 jaar zou uitkeren) 2 jaar eerder ingaan. Dat pensioen wordt daardoor € 5.000,-.
Er resteert een pensioen op 65 jaar van € 8.875,-. Het pensioen vanaf 67 jaar blijft onveranderd.

Vanaf 65 jaar 60% werken

Op 65 jaar gaat hij nog minder werken. Hij besluit 60% te gaan werken. Zijn inkomen wordt dan € 30.000,-. Er is al € 5.000,- pensioen ingegaan op 62 jaar. Dat loopt gewoon door. Hij wil aanvullend nog € 7.000,- pensioen zodat zijn inkomen € 42.000,- wordt.

Het pensioen op 65 jaar was € 15.000 maar € 6.125,- is 3 jaar eerder ingegaan (verlaagd tot € 5.000). Hij laat nu € 7.000,- ingaan. Er blijft dan € 1.875,- pensioen op 65 jaar dat nog niet is ingegaan. Dat stukje pensioen stelt hij uit tot 67 jaar. 1 jaar uitstel levert ongeveer 7% meer pensioen op. Zijn pensioen groeit aan tot € 2.150,-.

Vanaf 67 jaar volledig met pensioen

Op 67 jaar stopt hij volledig met werken.
Dan ontvangt hij een AOW-uitkering van € 10.000,-
€ 5.000,- pensioen was al ingegaan op 62 jaar
€ 7.000,- pensioen was al ingegaan op 65 jaar.
€ 1.875,- pensioen is uitgesteld van 65 jaar naar 67 en is € 2.150,- geworden
En er is € 8.000 pensioen dat op 67 jaar tot uitkering zal komen
Zijn totale pensioen is dan € 32.150,-

 

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

3 reacties

 1. Einde van dit jaar word ik 64 jaar en werkt al 48 jaar achter elkaar en met nog steeds met plezier. Maar merk wel dat het lichaam begint te sputteren. Daarom mijn vraag na het lezen van het artikel . Wat voor weg moet ik bewandelen om met 65 jaar minder te gaan werken. En van het deeltijdpensioen gebruik kunnen maken. Vanaf januari dit jaar ben ik al een dag minder gaan werken.

 2. Ik ben 43 jaar werkzaam in het grafisch bedrijf. Altijd met de drukpers gewerkt en ook heel veel overuren gemaakt. Hiervoor werkte ik in mijn vrije tijd in de bloemenveiling dus 45 jaar heb ik er zowiezo opzitten.
  Ik ben nu 60 jaar en zojuist mijn tweede kunstheup operatie ondergaan. Daarbij komt ook bij dat ik artrose in beide hanfen hebt.
  Bukken, tillen, veel heen en weer lopen en de trap op en neer met je handen vol zijn dagelijkse handelingen. Ik moet nog een aantal jaren maar in mijn situatie zie ik dat niet zitten.
  Wat zijn mijn mogelijkheden ?

  1. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld deeltijd werken en je pensioen deeltijd laten ingaan. Alleen moet je eerst overeenstemming met je werkgever bereiken of dat kan. En onder welke voorwaarden. Het wordt ook mogelijk om een regeling voor eerder te stoppen met werken af te spreken. Maar ook dat moet je met de werkgever afspreken. Het komt er kort gezegd op neer dat je het beste een plan kunt maken (wat je wilt en kunt doen nog) en dat bespreken met je werkgever met de vraag wat de mogelijkheden zijn en op welke manier zijn mee kunnen denken en helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *