Alles wat je moet weten over afkoop kleine lijfrente

Kleine lijfrentes kunnen worden afgekocht. Een kleine lijfrente is een lijfrente met een kapitaal dat kleiner is dan € 5.364,-. Afkoop kleine lijfrente mag uiterlijk plaatsvinden op de pensioendatum.

De bedragen zijn de bedragen zoals die gelden in 2024. Ieder jaar worden de bedragen aangepast.

Afkoop lijfrente

Een kleine lijfrente kun je afkopen, zonder dat je revisierente moet betalen. Wanneer je een grotere lijfrente afkoopt, dan betaal je naast de belasting over de afkoopsom, ook 20% revisierente. De belastingheffing kan dan oplopen tot 70%. Bij afkoop van een kleine lijfrente is dit niet het geval. Dan betaal je alleen maar belasting en géén revisierente.

De reden dat dit is toegestaan is vanwege kosten. Op het moment dat je lijfrente ingaat, koop jij met je kapitaal een periodieke uitkering aan. Wanneer je kapitaal klein is, dan zijn de kosten om periodiek uit te keren te hoog.

Lees ook:
Let op bij afkoop klein pensioen – tips een valkuilen

Let op je belasting en heffingskortingen

Door afkoop neemt je inkomen toe. En hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Je kunt door de afkoop van je kleine lijfrente in een hogere belastingschijf terecht komen, waardoor je over de afkoop een hoger belastingtarief betaalt.

Ook heb je recht op heffingskortingen. Hoe hoger je inkomen, hoe lager je korting. Het kan dus ook een nadelig effect hebben op je heffingskortingen.

Let op je toeslagen bij afkoop kleine lijfrente

Wanneer je recht hebt op toeslagen, dan veranderen die ook wanneer je een kleine lijfrente afkoopt. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de toeslag is waar je recht op hebt. Houd er dus rekening mee dat je in het jaar van afkoop recht hebt op een lagere of misschien zelf geen toeslag. Je moet dit zelf in de gaten houden en je moet op tijd doorgeven dat je een hoger inkomen hebt. Anders krijg je te veel toeslag en moet je dat het jaar daarna weer terugbetalen. Let ook op in het jaar ná de afkoop. Je hebt dan mogelijk weer recht op je normale toeslag.

Huurtoeslag

Voor huurtoeslag geldt voor afkoop klein pensioen een uitzondering. Deze uitzondering geldt niet voor afkoop kleine lijfrente. Dus afkoop kleine lijfrente heeft wel effect op je huurtoeslag.

Foto: Jenny Ueberberg – Unsplash.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. “Afkoop klein pensioen of kleine lijfrente mag alleen plaatsvinden op de pensioendatum.”

    Voor de kleine lijfrente is deze informatie onjuist. Een kleine lijfrente mag op elk moment worden afgekocht.

    1. Hoi Peter, dank voor je feedback. De blog was een mix van afkoop klein pensioen en kleine lijfrente. En daardoor niet duidelijk genoeg wat nu precies voor wat geldt. Wij hebben de blogs gesplitst en deze gaat nu nog uitsluitend over lijfrente en is waar nodig aangescherpt, verduidelijkt.