Oproep “stop met de intentieverklaring pensioen!”

Op 1 juli 2023 vervalt de intentieverklaring pensioen. Wanneer je meer dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd je pensioen in laat gaan, moest je altijd een intentieverklaring tekenen. Maar die is vervallen per 1 juli 2023. Toch blijven pensioenfondsen er wel om vragen. Maar dat kan natuurlijk niet.

Bij deze een verzoek aan alle pensioenfondsen in Nederland. Stop met de intentieverklaring voor pensioen! En wel per 1 juli 2023. Voor alle fondsen die het nog niet helemaal hebben uitgezocht, bij deze een korte samenvatting van waarom de intentieverklaring pensioen is ingevoerd en waarom je er nu mee mag stoppen! Of beter gezegd, moet stoppen. En een oplossing voor de korte termijn.

Wat was de pensioenleeftijd

In de wetgeving tot 1 juli 2023 gold er geen minimale pensioenleeftijd. Je mocht met pensioen wanneer je zelf wilde. Hoe eerder je ging, hoe minder pensioen je overhield. Je had immers korter pensioen opgebouwd en dat lagere pensioen moest vervolgens over een veel langere periode worden uitgekeerd. Dat tikt dubbel aan. Maar goed, de keuze was aan het individu.

Intentieverklaring pensioen

En toen kwam de Belastingdienst ineens met de intentieverklaring pensioen. Wanneer jij meer dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd je pensioen liet ingaan, mocht dat alleen onder de voorwaarde dat je ook daadwerkelijk zou stoppen met werken. De redenatie was dat pensioen een inkomensvervangende uitkering is en dat mag alleen worden uitgekeerd wanneer het inkomen er niet meer is.

Wanneer je toch zou werken naast je pensioen, dan kreeg je een fiscale boete van 72% over de waarde van je totale pensioen!

Dus bij pensionering meer dan 5 jaar voor de AOW-datum moest je een intentieverklaring pensioen tekenen.

Pensioenfondsen moesten hier op toezien

Pensioenfondsen moesten hier op toezien middels de intentieverklaring. Bij de meeste pensioenfondsen vraag jij je pensioen aan via een geautomatiseerd proces. En daar is nu in geprogrammeerd dat wanneer jij eerder dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd met pensioen gaat, je automatisch een verklaring krijgt.

De wet is veranderd, geen intentieverklaring voor pensioen meer

Per 1 juli 2023 verandert de wet. Je mag nu niet eerder dan 10 jaar voor de AOW-leeftijd je pensioen laten uitkeren. En de intentieverklaring komt te vervallen. Dit staat direct per 1 juli 2023 in de wet en er geldt geen overgangstermijn voor de intentieverklaring. Dit geldt direct, want het is aanpassing ten gunste van de deelnemers. Pensioenfondsen hebben dus niet de tijd tot 1 januari 2028 om dit aan te passen.

Waarom verandert de wet?

In de memorie van toelichting bij de nieuwe wet schrijft de minister: “Uit de huidige wet- en regelgeving en fiscaal beleid volgt dat wanneer deelnemers het pensioen meer dan vijf jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd naar voren willen halen, dat deze deelnemers de intentie moeten hebben dat zij niet meer aan het werk gaan voor zover het pensioen ingaat. Deze eis wordt gesteld omdat de fiscale facilitering van pensioenopbouw is bedoeld als inkomensvervanging na het werkzame leven. Tegelijkertijd staat de voorwaarde dat geen betaalde arbeid meer wordt verricht op gespannen voet met de noodzaak tot langer doorwerken. Met dit wetsvoorstel wordt vastgelegd dat deelnemers hun pensioen maximaal tien jaar kunnen vervroegen ten opzichte van de AOW-gerechtigde leeftijd. Het gebruik van intentieverklaringen kan daardoor vervallen. Deze aanpassing leidt tot een lastenreductie voor burgers, pensioenuitvoerders en de Belastingdienst.”

Oplossing voor pensioenfondsen

Ik snap dat dit impact heeft op de IT-kalender van een pensioenfonds. Ik snap dat je dit misschien niet direct voor elkaar hebt. Maar wanneer je het niet op tijd goed geregeld hebt, bedenk dan (in goed Nederlands) voor de time being een work around.

Wanneer je intentieverklaring heel hard zit ingebakken in je IT-proces, pas dan voorlopig even de tekst aan. Voeg een zin toe dat de verklaring automatisch wordt gegenereerd en dat je dat op korte termijn niet kunt aanpassen. Maar dat die verklaring verder niet meer van belang is. Dat lijkt me een aanpassing van 10 minuten. Moet lukken toch? Dan kunnen mensen met een gerust hart hun pensioen aanvragen.

En instrueer je helpdeskmedewerkers. Laat die stoppen met het verkondigen van onjuistheden. Er is geen tijd voor pensioenfondsen om dit aan te passen. Dus dat mogen helpdeskmedewerkers niet vertellen. En het overgangsregime tot 1 januari 2028 geldt niet voor de intentieverklaring. Iedereen die nu zijn of haar pensioen aanvraagt met een ingangsdatum van 1 juli 2023 of later en valt in de periode tussen 5 en 10 jaar voor de AOW-datum mag het pensioen gewoon aanvragen, zonder intentieverklaring.

Stop met de intentieverklaring voor mensen die met pensioen gaan!

Stuur dit artikel naar je pensioenfonds

Tenslotte voor alle mensen die aanlopen tegen een onwillige pensioenuitvoerder: Maak bezwaar en stuur dit artikel door naar jouw pensioenfonds als onderbouwing bij jouw bezwaar.

Foto: Andrea Piacquadio – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

  1. Ik heb dit, voorzien van een uitgebreide onderbouwing van mijn stelling, via mijn werkgever naar het ABP toegestuurd. Het antwoord, dat al een dag later kwam luidde (geanonimiseerd):
    —————————————–
    Goedemorgen mevrouw ……,

    Via relatiemanager ……….. ontving ik de mail van uw medewerker over de toekomstige pensioenregeling.

    Over de inhoud van de nieuwe pensioenregeling van ABP is, de wettelijke kaders daargelaten, nog niets bekend. Sociale partners gaan daar de komende maanden mee aan de slag. Wel is duidelijk dat de intentieverklaring per 1 juli 2023 zal vervallen. Dat betekent dat wanneer iemand eerder dan vijf jaar voor het bereiken van de AOW leeftijd met pensioen gaat, hij / zij niet meer voor het zelfde aantal uren met ontslag moet gaan of niet de intentie mag hebben om voor die uren weer aan het werk te gaan. Een deelnemer kan dus vanaf 1 juli 2023 volledig met pensioen vanaf de eerste dag van de maand waarin hij / zij de leeftijd van 60 jaar bereikt en daarnaast gewoon volledig blijven werken zonder dat dit leidt tot fiscale sancties.

    Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u toch nog vragen hebben, laat het me dan gerust weten.

    Met vriendelijke groet, namens ABP
    ………………………………….
    Relatiebeheerder werkgeversbediening APG

    Postbus 4842 6401JN Heerlen
    …………………………………
    ………………..@abp.nl http://www.abp.nl

    1. Ik begrijp de leeftijd van 60 jaar niet die wordt genoemd. 10 jaar voor de huidige leeftijd is volgens mij 57 jaar…

  2. Ik heb zojuist mijn (pre)pensioen aangevraagd (ben 60), en verbaasde mij dat ik geen intentieverklaring hoef te tekenen. Googlend kwam ik uw website tegen met het goede nieuws dat dat niet meer hoeft. Maar op de website van de belastingdienst staat nog onderstaande. Is dat niet bijgewerkt of begrijp ik het verkeerd?

    Prepensioen en blijven werken
    Ontvangt u een prepensioenuitkering en blijft u daarnaast nog geheel of gedeeltelijk werken? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw pensioenuitkering. Dit hangt af van uw leeftijd.

    Duurt het 5 jaar of korter tot u de AOW-leeftijd bereikt? Dan heeft het blijven werken, naast uw prepensioenuitkering, geen fiscale gevolgen voor uw pensioenregeling.

    Duurt het langer dan 5 jaar tot u de AOW-leeftijd bereikt? Dan kunt u uw pensioenuitkering alleen vervroegen voor het deel dat u niet meer werkt. Bent u bijvoorbeeld 58 jaar en gaat u 60% minder werken? Dan kunt u uw prepensioenuitkering voor 60% laten ingaan. Blijft u op die leeftijd volledig werken en wilt u daarnaast uw volledige of gedeeltelijke prepensioen ontvangen? Dan zien wij dit als een afkoop van uw gehele pensioen. Dit betekent dat u over de gehele waarde ervan belasting betaalt.
    Dit is de link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/pensioen_en_andere_uitkeringen/u_hebt_de_aow_leeftijd_nog_niet_bereikt/u_krijgt_loon_en_1_of_meer_uitkeringen

  3. Ik heb in 2020 een intentieverklaring getekend, was toen 61,5 jaar. Ik heb toen 10% van mijn pensioen bij ABP in laten gaan en ben bij de betreffende werkgever voor 100 % gestopt. Ben toen klein aantal uren bij andere werkgever gaan werken. Zijn oude intentieverklaringen nu ook niet meer van kracht ? Zo ja, betekent dat dan dat ik, zonder fiscale sanctie, mijn pensioenuitkering kan verhogen naar 100 % en bij de andere werkgever kan blijven werken ?

    1. Oude intentieverklaringen zijn niet meer van kracht. Dus je mag weer volledig aan het werk en/of je pensioen volledig in laten gaan.
      De nieuwe regels gelden voor pensioen vanaf 1-7-2023, maar wanneer het een verbetering betreft mogen de nieuwe regels ook worden toegepast op je oude pensioen(afspraken). Daar is hier sprake van, dus voor jou geldt geen intentieverklaring meer.

  4. Hallo
    Vorig jaar ben ik vervroegd met pensioen gegaan om een jaar voor mijn zieke man te zorgen
    Hij is inmiddels overleden en ik ben 65 en 7 maanden en zou graag weer een paar uur in de zorg werken.
    Is dit toegestaan door speciale gevallen.
    Mvg Conny Walraven

    1. Hoi Conny, wanneer jij weer aan het werk wilt, dan kan dat gewoon. Jij was toen jij stopte minder dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd en het was toen al toegestaan om naast je pensioen gewoon te werken.