De hoogte van de AOW-uitkering is afhankelijk van je burgerlijke staat. Heb je wel of geen partner? De hoogte is daarnaast afhankelijk van het aantal opbouwjaren. Dat zijn jaren waarin je in Nederland hebt gewoond en/of gewerkt. Heb je niet alle jaren in Nederland gewoond en/of gewerkt, dan geldt een korting op de AOW in verband met buitenland jaren.
Wij hebben veel vragen kregen over hoe het nu precies zit met deze korting. Daarom in deze blog een toelichting.
De hoogte van de AOW-uitkering
De AOW-uitkering voor een alleenstaande is gebaseerd op 70% van het netto minimumloon. De bruto AOW-uitkering voor een alleenstaande bedraagt € 1.569,75 per maand. De AOW-uitkering voor mensen met een partner is gebaseerd op 50% van het netto minimumloon. De bruto AOW-uitkering voor mensen met een partner bedraagt € 1.067,47 per persoon per maand.
Korting op de AOW in verband met buitenland jaren
Een volledige AOW krijg je bij 50 opbouwjaren. Deze 50 jaar geldt vanaf de AOW-leeftijd teruggerekend. Op dit moment is de AOW-leeftijd 67 jaar. Dus dan wordt voor de opbouwjaren gekeken naar de periode tussen 17 en 67 jaar.
Per jaar heb je een ‘opbouw’ van 2%. Per buitenland jaar geldt dus een korting van 2%. Stel je hebt 10 jaar in het buitenland gewoond en gewerkt, dan heb je een korting van 10 jaar x 2% is 20%.
Wonen in het buitenland en werken in Nederland
Wanneer je in het buitenland woont maar in Nederland werkt, kan het zijn dat je nog wel AOW opbouwt. Wanneer je in Nederland belasting en premies betaalt, bouw je nog AOW op. Dit geldt echter niet wanneer je een detacheringsverklaring hebt.
Hoe werkt de korting op de AOW met het opschuiven van de AOW-leeftijd?
De periode van 50 jaar telt vanaf de AOW-leeftijd terug. Toen de AOW-leeftijd nog 65 jaar was, telde de periode tussen 15 en 65 jaar. Nu de AOW-leeftijd 67 jaar is, telt de periode tussen 17 en 67 jaar. Ben je op latere leeftijd naar Nederland gekomen, dan kan dit dus voordelig uitpakken. Je krijgt door het opschuiven van de AOW-leeftijd weliswaar later je AOW-uitkering, maar je korting is 4% lager. Wanneer de AOW-leeftijd in de toekomst verder opschuift, dan blijft de 50-jaars periode dus mee schuiven.
Vrijwillig voortzetten van de AOW
Het is mogelijk om bij vertrek uit Nederland de AOW vrijwillig voort te zetten. Je betaalt dan een AOW-premie, waarbij de hoogte afhankelijk is van je inkomen. Je kunt ook bij terugkeer in Nederland de gemiste AOW inkopen.
Of dat gunstig is, verschilt per situatie. Houdt daarbij in de gaten dat je AOW niet echt opbouwt. Er wordt geen spaarpot aangelegd. Dus wanneer de AOW in de toekomst veranderd, dan verandert jouw ingekochte AOW-uitkering ook mee. Is het een positieve aanpassing van de AOW, dan heb je uiteraard een voordeel. Maar het kan ook zijn dat de AOW ten nadele van jou wordt veranderd. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de AOW-leeftijd.
Lees ook:
Hoe kun je een pensioenplanning maken
Schuldig nalatig
Er geldt ook een korting op de AOW wanneer je de verschuldigde premies voor de AOW niet of niet volledig hebt betaald. Deze korting is ook 2% per jaar. Per 1 januari 2024 is de wet Afschaffing schuldig nalatig ingegaan. Dat betekent dat de korting voor deze mensen is komen te vervallen. Let op, dit gaat dus alleen om de korting wegens het niet (volledig) betalen van de premies voor de AOW. Dit heeft geen effect op de korting wegens buitenland jaren.
Korting op de AOW en nu?
Veel mensen met een korting op de AOW vragen zich af wat ze nu moeten doen. Moet je de AOW vrijwillig voortzetten? Moet je een andere verzekering sluiten?
Er zijn verschillende opties. Je kunt zoals ik eerder aangaf de AOW vrijwillig voortzetten, maar ook achteraf inkopen. De AOW is echter geen ‘spaarpot’ dus je koopt een voorwaardelijke uitkering in. Je kunt dus ook nadenken over alternatieven zoals een lijfrente of extra geld storten in je pensioen. Maar in sommige situaties is het ook aan te raden om gewoon te sparen of beleggen in privé.
Maar los van de opties, is de eerste vraag altijd of het nodig is! Het feit dat je minder AOW krijgt, zegt niet automatisch dat je ook iets tekort komt later. Dat hangt af van veel meer factoren. Zo kan het ook zijn dat je tijdens je buitenland jaren in een ander land pensioen of ‘AOW’ hebt opgebouwd. En misschien heb je ondanks de korting, voldoende aan je AOW en pensioen. Ons advies is dus om altijd eerst een goede analyse te maken van je totale pensioensituatie voordat je beslist of je wel of niet iets gaat regelen. En daarna kijk je naar de voor jou meest gunstige oplossing.
Foto: Ton Swinnen – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financieel planner en financieel blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is bedacht en uitgewerkt door Jan van Harten
Bedankt voor het informative stukje. Ik dacht dat er ook een regeling was dat buitenlandse jaren kunnen worden overgeheveld, of verbeeld ik me dat? Dus als in het voorbeeld van de 67-jarige die 10 jaar in Duitsland werden gewerkt en gewoond, kan er dan middels wat administratief gedoe uiteindelijk helemaal geen korting blijken te zijn? En wat als het niet Duitsland maar Brexit Engeland betreft?
Hoi Ed, een regeling zoals jij die beschrijft is mij niet bekend. Ik heb daar nog niet eerder van gehoord. En ik kan er ook verder geen actuele informatie over vinden.
Hoi Jan, het kostte me enige moeite maar ik heb op deze EU pagina iets gevonden: https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_nl.htm#inline-nav-3
“Als u in verschillende EU-landen gewerkt heeft, dan kan het zijn dat u in elk van die landen pensioenrechten heeft opgebouwd. U kunt uw pensioen aanvragen bij de pensioeninstantie in het land waar u woont of waar u het laatst gewerkt heeft.
Dat land is verantwoordelijk voor de verwerking van uw aanvraag en het samenbrengen van de informatie over uw opgebouwde rechten in de landen waar u gewerkt heeft.”
Maar wat dit samenbrengen betekent staat er helaas niet bij. Tellen de buitenlandse jaren mee als NL? Of krijg je je buitenlandse pensioen via NL betaald? Of nog weer iets anders? Het blijft een mysterie.
Ed, dit gaat over het ‘administratief’ regelen van je staatspensioen. Dus een vereenvoudiging van de aanvraag. Ieder land heeft en houdt zijn eigen staatspensioen en wordt niet overgeheveld.