Met pensioen gaan doe je maar een keer in je leven. Een spannende tijd waarbij je niet alleen afscheid gaat nemen van werk en collega’s, maar ook een tijd waarbij je (financiële) keuzes moet maken. In deze blog en video zie je wat je moet doen als je met pensioen wilt gaan.
AOW en pensioen
De eerste stap is om te kijken wanneer je recht hebt op een AOW-uitkering. De AOW-leeftijd wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Het is dus afhankelijk van jouw leeftijd wanneer jij AOW gaat ontvangen. Een overzicht van alle leeftijden lees je hier.
Daarnaast heb je ook pensioen opgebouwd bij je werkgevers. Hoeveel dat precies is en wanneer je pensioen ingaat, zie je wanneer je inlogt op mijnpensioenoverzicht.nl.
Is het voldoende?
Als je weet hoeveel pensioen en AOW je wanneer gaat krijgen, dan kun je gaan bepalen of dit voldoende is voor jouw persoonlijke situatie, wensen en doelen. Wanneer je tot de ontdekking komt dat het te weinig is, dan kun je kijken naar bijvoorbeeld het aanpassen van je pensioendatum of je uitgavenpatroon.
Keuzes maken
Als je je pensioen wilt laten ingaan, dan is er vervolgens nog een aantal keuzes die gemaakt moeten worden. Wil je een hoger ouderdomspensioen en minder partnerpensioen of juist andersom? Wil je de eerste jaren een hogere uitkering en daarna lager of wil je juist nog een tijdje doorwerken en gebruik maken van deeltijdpensioen. Vele keuzes die ook financiële gevolgen hebben. Een pensioenadviseur kan voor jou diverse scenario’s doorrekenen, zodat je direct in beeld hebt wat de gevolgen voor jouw situatie zijn.
Tot slot
Als het dan bijna zover is, dan moet je de AOW gaan aanvragen via Mijnsvb met behulp van je DigiD. Er is een ruime doorlooptijd, dus we adviseren om dit zo’n 5 tot 6 maanden van te voren te doen. Daarnaast moet je bij de verschillende pensioenuitvoerders meestal in de portal of via een formulier je pensioen aanvragen. Je ontvangt via de pensioenuitvoerder zo’n 3 tot 6 maanden van te voren een bericht hierover.
Stappenplan
Wil jij de verschillende stappen ‘met pensioen gaan’ en de te maken keuzes nog een keer goed bekijken? Vraag het stappenplan hieronder aan.
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.
Is het ook zo dat het pensioen dat je voor je aow leeftijd krijgt zwaarder belast wordt en je je pensioen beter pas op de aow leeftijd kunt laten ingaan?
Wij hebben enkele die op 65 jarige leeftijd zouden beginnen met uitkeren, deze kun je dan later laten ingaan ? En daarmee hoger zijn of verlies je dan gewoon 2,5 jaar geld waar je recht op had?
Jan, de gemiddelde belastingdruk voor AOW-leeftijd is hoger dan erna.
https://bijnametpensioen.nl/pensioen-en-belasting-2024/
Toch hoeft dat niet altijd nadelig te zijn.
https://bijnametpensioen.nl/eerder-met-pensioen-kost-je-vaak-niet-meer-belasting/
Als je pensioen uitstelt, dan verlies je geen geld. Je krijgt dan gewoon meer pensioen. Het mechanisme is – vereenvoudigd – als volgt. De gemiddelde levensverwachting vanaf 65 jaar is 20 jaar. Als je jouw pensioen uitstelt, dan wordt je geld niet in 20 jaar uitgekeerd, maar in 18 jaar. Dus dan krijg je daarna 20/18e van je oorspronkelijke pensioen.
Pensioenuitvoerders rekenen in de praktijk iets complexer en vertalen die complexe berekeningen in uitstelfactoren. Gemiddeld komt het er op neer dat je pensioen met 5 tot 7% toeneemt per jaar dat je het uitstelt.
Wel veel duidelijk niet alles helaas
Mijn naam is anja Ben 65 jaar en 10 maanden werk 50 jaar bij dirk van den broek wil graag met vervroegd pension de is mij verteld dat er een potjes is voor mensen die langer als 40 jaar bij een bedrijf werkt ik wil met pension maar wil wel het zelfde salares houden als dat kan afz anja van dijk
Er is in de CAO voor het groot winkelbedrijf in levensmiddelen inderdaad een RVU regeling afgesproken als je minimaal 40 dienstjaren hebt. Ik adviseer je om met je werkgever in gesprek te gaan of dit mogelijk is. Wanneer je de financiële gevolgen wilt zien voor jouw inkomen en jouw pensioen dan kunnen wij je helpen met het maken van de berekeningen. Mogelijk is je werkgever bereid de kosten van het advies te betalen.