Voordelen hoog laag pensioen

Pensioen moet in principe levenslang worden uitgekeerd. Er is een uitzondering gemaakt voor een zogenaamde hoog laag pensioenuitkering. Je krijgt dan eerst een periode wat meer uitgekeerd, vervolgens de rest van je leven wat minder. In dit artikel ga ik in op de voordelen van een hoog laag pensioen.

Variatie

Het is mogelijk om variatie aan te brengen in de hoogte van je pensioenuitkering. Je kunt kiezen voor eerst wat meer, een daarna wat minder, maar andersom kan in principe ook. Als je variatie wilt aanbrengen dan moet je dat uiterlijk op je pensioendatum aangeven. Als je pensioen eenmaal is ingegaan kun je dat niet meer wijzigen. Variatie is mogelijk binnen de grens 100:75. Dus de laagste uitkering mag niet minder zijn dan 75% van de hoogste uitkering.

Voordelen hoog laag pensioen

Wanneer je kiest voor een hoog laag pensioenuitkering, dan krijg je gedurende een periode meer pensioen uitgekeerd. Je haalt een deel van je pensioen als het ware naar voren. Hierdoor is je inkomen de eerste jaren van je pensioenuitkering hoger. In de praktijk blijkt dat mensen op latere leeftijd steeds minder geld gaan uitgeven. Het naar voren halen van je pensioen zorgt ervoor dat je aan het begin van je pensioen meer financiële ruimte en mogelijkheden hebt.

Het naar voren halen van een deel van je pensioen zorgt er ook voor dat je sneller je geld ontvangt van de pensioenuitvoerder. Je hoeft het niet perse op te maken, maar je kunt het maar beter binnen hebben. Wanneer jij – en je partner als je die hebt – zijn komen te overlijden, vervalt je resterende pensioenkapitaal. Het is dus beter om het zo snel mogelijk te ontvangen.

Hoe lang een hoog pensioen?

Je mag in principe zelf kiezen hoe lang je een hoog pensioen wilt. Als je kiest voor een korte periode hoog, dan krijg je meer dan wanneer je kiest voor een langer periode.

Wanneer je kiest voor 1 jaar hoog, dan zal je uitkering in dat jaar ongeveer 30% hoger zijn dan de gelijkblijvende uitkering. Daarna krijg je levenslang ongeveer 1,5% minder dan de gelijkblijvende uitkering.

Wanneer je kiest voor 10 jaar hoog, dan zal je uitkering in die 10 jaar ongeveer 17% hoger zijn dan de gelijkblijvende uitkering. Daarna krijg je levenslang ongeveer 12% minder dan de gelijkblijvende uitkering.

In de onderstaande grafiek zie je het verschil tussen een hoog laag pensioen bij verschillende periodes hoog, ten opzichte van een gelijkblijvende uitkering.

In dit voorbeeld ben ik uitgegaan van een gelijkblijvend pensioen van ongeveer € 30.000,-. Je zit wanneer je kiest voor 1 jaar hoog een voordeel van ongeveer € 10.000,- en dat neemt daarna af doordat de uitkering vervolgens lager is. Bij een hoge uitkering van 10 jaar zie je het voordeel langzaam oplopen, maar uiteindelijk na 10 jaar heb je in dit voorbeeld ruim € 50.000,- meer uitgekeerd gekregen. Daarna neemt dat voordeel weer snel af.

Afweging maken

Er zijn voor- en nadelen aan een hoog laag pensioen. Bestudeer de voor- en nadelen heel goed en kijk wat voor jou zwaarder weegt. Er is geen goed of fout. Kijk wat het beste bij jou past.

Heb je vragen over hoog laag pensioen, of wil je geholpen worden bij het maken van een keuze, neem dan even contact met ons op.

Lees ook het artikel Kies jij eerst wat meer pensioen en daarna wat minder

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

2 reacties

  1. Ik zou graag willen weten
    Of het mogelijk is om. Diverse
    Pensioenen gelijktijdig. Te laten beginnen.
    Ik heb 6 potjes. Met alle een andere begin datum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *