Is mijnpensioenoverzicht.nl betrouwbaar?

mijnpensioenoverzicht.nl is een begrijpelijke website die een duidelijk overzicht geeft van jouw totale pensioen. Maar is die informatie betrouwbaar? En waar moet ik op letten als ik naar die website ga?

mijnpensioenoverzicht laat je op een duidelijke manier zien hoeveel AOW en pensioen je krijgt. En ook bij wie je allemaal pensioen hebt opgebouwd. Je pensioen wordt getotaliseerd en de bedragen zijn bruto én netto per maand!

Voorgeschreven door de overheid

mijnpensioenoverzicht.nl is door de overheid voorgeschreven. Daarmee kun je om te beginnen concluderen dat mijnpensioenoverzicht.nl een betrouwbaar initiatief is.

Het doel van de website is in de wet als volgt omschreven:

op duidelijke en begrijpelijke wijze mensen in de gelegenheid te stellen gegevens over pensioen te raadplegen, inzicht te geven in de hoogte van het te bereiken pensioen en de keuzes ten aanzien van het pensioen en de gevolgen van deze keuzes en van belangrijke gebeurtenissen op het pensioen.

Werkt het goed?

Wij hebben mijnpensioenoverzicht.nl uitgebreid beoordeeld en concluderen dat het goed werkt. Ook gebruiken wij in onze adviespraktijk regelmatig de overzichten die je kunt uitdraaien en meenemen naar een adviesgesprek.

Drie jaar geleden schreef ik een artikel met voorbeelden van zaken op mijnpensioenoverzicht die destijds niet helemaal klopten. Veel van die zaken zijn inmiddels opgelost.

De vraag was onder andere of AOW-leeftijd die wordt getoond op mijnpensioenoverzicht.nl betrouwbaar is. Dat was destijds niet het geval, maar inmiddels toont men de actuele AOW-leeftijd, maar je kunt ook de verwachte AOW-leeftijd zien.

Ook was de weergave van je pensioen met name bij een beschikbare premie regeling niet duidelijk en volledig. Dit pensioen is immers onzeker en die onzekerheid werd niet goed getoond. Als je nu op mijnpensioenoverzicht.nl kijkt naar de pagina vooruitblik dan zie je daar een verwacht pensioen, maar ook wat het pensioen wordt als het meevalt of als het tegenvalt. Hoe dat precies werkt heb ik in dit artikel beschreven.

Ook het pensioen in verschillende situaties is aanzienlijk verbeterd en geeft een goed inzicht. Een aandachtspunt daarbij is op dit moment dat sommige uitkomsten bruto en netto worden getoond en andere uitkomsten alleen bruto. Ook worden maand- en jaarbedragen door elkaar gebruikt. Dat is niet verkeerd, maar je moet wel even goed opletten.

Kloppen de bedragen?

Het belangrijkste onderdeel in de vraag of mijnpensioenoverzicht.nl betrouwbaar is gaat natuurlijk over de bedragen. Kloppen die?

Je kunt er vanuit gaan dat de bedragen die jouw pensioenuitvoerder in de administratie heeft staan ook op mijnpensioenoverzicht.nl komen te staan. Er zit wel een kleine vertraging van een paar maanden in de aanlevering, dus het loopt altijd net iets achter. Met name bij wisseling van baan kan dat een verkeerd beeld geven. Maar verder kloppen de bedragen met de gegevens van jouw uitvoerder.

Maar wat voor alle websites en systemen geldt, geldt hier ook. Garbage in is garbage out. Dus als jouw pensioenuitvoerder een fout maakt in jouw pensioen, dan komt die fout ook in mijnpensioenoverzicht.nl. Door je pensioenoverzicht te vergelijken met mijnpensioenoverzicht.nl haal je die fouten er niet uit.

Er gaan dingen verkeerd in de administratie van pensioenen. Regelmatig halen wij fouten uit pensioenen. Dus er is een kans dat ook jouw pensioen niet helemaal klopt. Dat kan drie oorzaken hebben.

  1. De aanlevering van gegevens vanuit de werkgever is niet helemaal juist
  2. De verwerking van de gegevens door de uitvoerder, waar nog steeds handwerk voorkomt, gaat verkeerd
  3. Er is sprake van een systeemfout bij de uitvoerder

Ik denk dat hier een belangrijke rol is weggelegd voor werkgevers. Uiteindelijk doen zij een pensioentoezegging aan jou als werknemer. Ik denk dat zij hier een verantwoordelijkheid in hebben en periodiek de pensioenen moeten controleren. Dat hoeven zij natuurlijk niet zelf te doen. Dat kunnen ze ook laten doen door een accountant of pensioenadviseur. Maar alleen door regelmatig te controleren of de juiste gegevens zijn aangeleverd, die gegevens juist zijn verwerkt en dat ook op een juiste wijze wordt doorgerekend kunnen fouten worden opgespoord.

mijnpensioenoverzicht.nl betrouwbaar!

Conclusie is dat mijnpensioenoverzicht.nl betrouwbaar is en heldere en duidelijke informatie geeft over jouw pensioen. Log in met je DigiD en kijk hoe jouw pensioen er voor staat!

En twijfel je over de juistheid van je pensioen? Neem dan contact op met je werkgever en vraag of er een controle kan worden uitgevoerd. Als je werkgever daar hulp bij nodig heeft, dan kun je altijd even contact met me opnemen.

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.