Mijnpensioenoverzicht.nl zeer nuttig, maar pas op!

Als je wilt weten hoe je er voor staat met je pensioen, dan moet je zeker op mijnpensioenoverzicht.nl kijken. Een heldere site die duidelijk overzicht geeft. Maar pas op! Een aantal dingen gaan daar niet goed. In deze blog een overzicht van belangrijke aandachtspunten. Lees dit voordat je gaat kijken op mijnpensioenoverzicht eerst goed door. Want voor je het weet worden er verkeerde verwachtingen gewekt.

Mijnpensioenoverzicht laat je op een duidelijke manier zien hoeveel AOW en hoeveel pensioen je krijgt. Bij wie je allemaal pensioen hebt opgebouwd. En een totaal bruto én netto pensioen! Heel helder allemaal.

Maar let goed op. De volgende punten zijn niet helemaal duidelijk of helemaal juist!

AOW op mijnpensioenoverzicht onjuist

Op mijnpensioenoverzicht zie je wanneer je AOW gaat krijgen. Als je voor 1 oktober 1955 geboren bent, dan klopt de AOW-leeftijd.

Ben je later geboren dan 1 oktober 1955, dan is nog niet bekend wanneer jouw AOW zal ingaan. De ingangsleeftijd is afhankelijk van de levensverwachting.

Iedereen geboren na 1 oktober 1955 krijgt als AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden te zien. Maar hoe jonger je bent, hoe hoger die leeftijd in de praktijk zal zijn. Op dit punt heeft mijnpensioenoverzicht een aanpassing belooft. Maar totdat die aanpassing verwerkt is, is het opletten geblazen.

Beschikbare premie onduidelijk

Als je een beschikbare premieregeling hebt, dan bouw je een kapitaal op. En op de pensioendatum koop je met je kapitaal een pensioenuitkering aan. Tot de pensioendatum is het onzeker hoeveel kapitaal je opbouwt. En het is ook niet bekend hoeveel pensioen je aan kan kopen met dat kapitaal.

Op mijnpensioenoverzicht wordt deze onzekerheid niet gemeld. Er staat gewoon een pensioenbedrag. Ook is niet duidelijk hoe dat bedrag is berekend. Is het een optimistische berekening, een realistische berekening, of een pessimistische berekening? Ook hier is voorzichtigheid geboden. Want het bedrag dat daar staat is niet zeker of je dat bedrag ook gaat krijgen.

Aanpassen pensioenleeftijd klopt niet

Op mijnpensioenoverzicht kun je kiezen om je pensioen eerder of later te laten ingaan. Eerder met pensioen heeft tot gevolg dat je pensioen lager wordt. Later met pensioen gaan zorgt voor een hoger pensioen. Ik zelf kon kiezen tussen 2 jaar eerder en 1 jaar later. Ik verwachte tussen het vroegste pensioen en het laatste pensioen een verschil van ongeveer 20%, misschien wel 25%. Maar tot mijn grote verbazing gebeurde er bijna niets met de hoogte van mijn pensioenbedrag. De bedragen bij eerder of later met pensioen zijn voor mij uiterst twijfelachtig.

Geen aansluiting met de UPO

Elk jaar krijg je van je uitvoerder een Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Wij bekeken samen het pensioen van Hanneke. Je zou verwachten dat het pensioen op mijnpensioenoverzicht exact gelijk zou zijn aan het pensioen op de UPO. Niets bleek minder waar. De bedragen leken niet eens op elkaar.

Nu mag je niet afgaan op een eenmalig incident. Het voorbeeld dat ik gebruik is van deze week en gebaseerd op één UPO. Maar in mijn adviespraktijk zie ik ook regelmatig verschillen tussen pensioenoverzichten van werknemers en gegevens op mijnpensioenoverzicht. Het is dus niet een eenmalig incident.

Conclusie

Mijnpensioenoverzicht is een nuttige site, maar de kwaliteit laat te wensen over.

Je ziet bij wie je allemaal pensioen hebt opgebouwd, wanneer je het krijgt en je kunt zelfs een beetje spelen met de getallen. En het totale overzicht bruto en netto is natuurlijk geweldig.

Maar de kwaliteit van de gegevens laat regelmatig te wensen over. Ga dus heel voorzichtig om met de informatie op mijnpensioenoverzicht. Check, check dubbelcheck is dus erg belangrijk!

—————-

Mijnpensioenoverzicht.nl wordt verzorgd door de Stichting Pensioenregister (SPR). De SPR is een samenwerkingsverband tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars.

print

13 reacties

 1. Zlefs voor zoiets simpels als AOW vind ik op mijnpensioenoverzicht een ander bedrag dan bij de SVB. Terwijl ik toch mijn hele leven in Nederland heb gewoond en volgens de SVB 100% AOW krijg

 2. UPO en mijnpensoenoverzicht geven totaal verschillende bedragen bij mijn AOW leeftijd.

  Volgens UPO,en na live contact met de pensioendesk, krijg ik met mijn pensioenleeftijd van 66 jaar en 10 maanden mijn pensioen uitgekeerd…volgens mijnpensioenoverzicht krijg ik dat bedrag pas als ik 68 jaar wordt…terwijl het ABP,die ook nog gaat uitkeren,wel op 66 jaar en 10 maanden gaat betalen….erg verwarrend allemaal op mijnpensioenoverzicht en niet uptodate.

 3. Mijn pensioen overzicht is erg onduidelijk en er klopt niks van.
  Dus staar je niet blind op het bedrag wat je straks krijgt.
  Ik krijg meer als 100,00 euro minder als vermeld in mijn pensioen overzicht.

 4. Als ik via een site bruto netto berekening doe op de pensioengerechtigde leeftijd, heb ik veel meer dan de bruto netto berekening in mijn pensioen overzicht. Welke klopt nu?

  1. Bij ‘veelgestelde vragen’ op Mijnpensioenoverzicht worden alleen de AHK en inhouding voor de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet genoemd bij de berekening bruto -> netto. Dus lijkt erop dat de Ouderenkorting niet meegenomen wordt, en het netto bedrag op Mijnpensioenoverzicht te laag is?

   1. Alle opgaven van pensioenuitvoerders en ook van mijnpensioenoverzicht.nl gaan uit van de loonbelasting tabellen zoals die worden gebruikt bij de berekening van de netto uitbetaling. Daarbij wordt rekening gehouden met de algemene heffingskorting. Dat wijkt dus af van het totale netto inkomen zoals je dat uiteindelijk hebt bij de aangifte IB. Maar let op, er zijn nog meer verschillen. Zie https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-meer-belasting-betalen-over-je-pensioen/

 5. Ik vind deze reacties die ik hier lees toch wel heel leerzaam en eye-openers. Ik zou graag op de hoogte willen blijven van deze uitwisselingen. kan dat? volgend jaar wil ik met vervroegd pensioen, maar heb nu al bepaalde ?? over de inhoudelijke overzichten die ik heb ontvangen. een pensioenadviseur inschakelen lijkt mij daarom wel noodzakelijk. maar waar vind ik echt een betrouwbare?

  1. Dank voor je reactie. Je kunt op de hoogte worden gehouden via de nieuwsbrief en onze social media. Wanneer je een pensioenadviseur zoekt, dan kun je via de adviesknop een verzoek doen. Wij brengen je dan in contact met een adviseur. Wanneer je wilt, kun je mij ook inhuren als adviseur.

   Ik heb daar nog wel een tip bij. Wie of wat je ook kiest, vraag altijd eerst een kennismakingsgesprek met de adviseur. Dan krijg je snel genoeg een beeld van de betrouwbaarheid en de expertise. En lees mijn artikel over hoe je een goede pensioenadviseur kunt vinden.

   https://bijnametpensioen.nl/hoe-vind-je-een-goede-pensioenadviseur/

 6. Ik kijk 2x per jaar op mijnpensioenoverzicht.nl en tot mijn grote schrik was het pensioenbedrag tov dec 2021 ruim €200,– lager. Bleek dat er een polis ontbrak. Ik had meteen de pensioenuitvoerders gebeld en nu keek ik vandaag weer op mijn pensioenoverzicht.nl en nu is het nóg veel erger, nu is het pensioenbedrag ruim €500,– minder! KLOPT TOTAAL NIETS VAN! De site is dit jaar ook veel minder overzichtelijk en nu dus ook heel erg onbetrouwbaar. Geeft zeer veel stress!

  1. Ik kan me goed voorstellen dat je daar stress van krijgt. Als er steeds iets ontbreekt of de bedragen nemen enorm af, dan is dat geen reden voor vertrouwen in mijnpensioenoverzicht.nl Weet je inmiddels al waardoor die tweede grote daling wordt veroorzaakt?

 7. Bij het nakijken van mijn pensioen overzicht zie ik dat er een lager jaarsalaris wordt gebruikt maar een hoger Fulltime werk percentage, de werkelijkheid is een hoger jaarsalaris maar lager full-time percentage, als ik deze beide omreken kom ik wel op ongeveer hetzelfde Full-time salaris uit. Wat zijn de voor en tegens van deze constructie of geen invloed ?

  1. Eric, ik denk dat het dan niet goed gaat. Je parttime percentage wordt gebruikt om je pensioengrondslag te berekenen. Ik zal een voorbeeld geven.
   Je pensioengrondslag is je pensioengevend salaris verminderd met de AOW-franchise. De AOW-franchise is een drempelbedrag. Over dat eerste deel van je salaris mag je geen pensioen opbouwen omdat je ook een AOW-uitkering krijgt.

   Salaris FT is 50.000,-
   AOW-franchise is 15.000,-
   Parttime 60%
   Werkelijk salaris is dan 30.000,-
   De AOW-franchise is 60% van 15.000,- is 9.000,-
   Je bouwt dan pensioen op over (30.000 – 9.000) = 21.000,-

   Stel er wordt gerekend met 37.500,- FT salaris is 80% parttime. Dat is ook een werkelijk salaris van 30.000,-
   Maar de AOW-franchise telt dan voor 80% = 12.000,-
   Je bouwt dan pensioen op over (30.000 – 12.000) = 18.000,-

   Zowel het salaris als het parttime percentage moeten dus goed staan, anders krijg je niet de juiste pensioenopbouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *