Mijn pensioenoverzicht.nl is zeer nuttig, maar pas op!

Als je wilt weten hoe je er voor staat met je pensioen, dan moet je zeker op mijnpensioenoverzicht.nl kijken. Een heldere site die een duidelijk overzicht geeft. Mijn pensioenoverzicht is een startpunt voor overzicht en geeft je meer kennis over je pensioen.

Maar pas op! Je krijgt niet altijd een goed beeld. In deze blog een overzicht van belangrijke aandachtspunten. Lees dus voordat je gaat kijken op mijn pensioenoverzicht eerst deze blog goed door. Want voor je het weet worden er verkeerde verwachtingen gewekt.

Mijn pensioenoverzicht is je Uniform Pensioen Overzicht

Op mijnpensioen overzicht kun je jouw pensioen en AOW bekijken. De site geeft inzicht in het pensioen dat je al hebt opgebouwd en geeft een overzicht van de verwachte pensioenbedragen na pensionering. Het laat je op een duidelijke manier zien hoeveel AOW en aanvullend pensioen je later krijgt. Je kunt ook zien hoeveel netto pensioen je straks maandelijks krijgt. Je krijgt dus een totaal overzicht bruto én netto.

Op mijn pensioenoverzicht kun je ook zien bij welke pensioenuitvoerders je pensioen hebt opgebouwd. Heel helder allemaal. De informatie komt rechtstreeks van de Sociale Verzekeringsbank en de pensioenuitvoerders. Deze informatie sluit als het goed is aan bij de gegevens die op je Uniforme Pensioen Overzicht staan.

Je logt in op mijn pensioenoverzicht met je Digid. Je hoeft dus geen aparte inlog te maken en te onthouden.

Lees ook:
Is mijnpensioenoverzicht.nl betrouwbaar?

Maar let goed op. De volgende punten zijn niet helemaal duidelijk of helemaal juist!

AOW op mijn pensioenoverzicht onjuist

Op mijnpensioenoverzicht zie je wanneer je AOW gaat krijgen. Als je binnen nu en 5 jaar AOW gaat ontvangen, dan klopt je AOW-leeftijd. Maar als je je AOW gaat krijgen, dan is nog niet bekend wanneer jouw AOW zal ingaan. De ingangsleeftijd is afhankelijk van de levensverwachting.

Iedereen die wat jonger is krijgt een AOW-leeftijd van 67 jaar en 3 maanden te zien. Maar hoe jonger je bent, hoe hoger die leeftijd in de praktijk zal zijn. Er staat gelukkig op de site wel een opmerking over de AOW-leeftijd vermeld en ook kun jij je verwachte AOW-leeftijd laten berekenen. Maar in je overzichten en bij de berekening van de bedragen wordt hier geen rekening mee gehouden.

Beschikbare premieregeling oppassen

Als je een beschikbare premieregeling hebt, dan bouw je een kapitaal op. En op de pensioendatum koop je met je kapitaal een pensioenuitkering aan. Tot de pensioendatum is het onzeker hoeveel kapitaal je opbouwt. En het is ook niet bekend hoeveel pensioen je aan kan kopen met dat kapitaal.

Op mijn pensioenoverzicht wordt jouw kapitaal omgerekend naar een pensioenbedrag. Het bedrag dat in jouw overzicht staat is niet een gegarandeerd. Je herkent deze bedragen aan de toevoeging indicatief pensioen. Kijk ook eens bij ‘Als het mee- of tegenzit’. Daar zie je ook hoe jouw pensioen kan mee- of tegenvallen.

Aanpassen pensioenleeftijd kan niet

Op mijn pensioenoverzicht kun je niet kiezen om je pensioen eerder of later te laten ingaan. Eerder met pensioen heeft tot gevolg dat je pensioen lager wordt. Later met pensioen gaan zorgt voor een hoger pensioen. Veel mensen hebben een pensioen opgebouwd met verschillende eindleeftijden. De pensioenen worden gepresenteerd op de verschillende ingangsdata. Dit geeft nog niet een goed beeld van hoeveel jij krijgt op de datum dat jij echt gaat stoppen met werken.

Geen exacte aansluiting met de UPO

Elk jaar krijg je van je uitvoerder een Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Je zou verwachten dat het pensioen op mijnpensioenoverzicht exact gelijk zou zijn aan het pensioen op de UPO. Wij zien echter regelmatig een (kleine) afwijking. Controleer dus goed en trek aan de bel wanneer je verschillen ziet.

Conclusie

Mijn pensioenoverzicht is een nuttige site, maar de kwaliteit van de informatie laat hier en daar nog te wensen over.

Je ziet bij wie je allemaal pensioen hebt opgebouwd, wanneer je het krijgt. En het totale overzicht bruto en netto is natuurlijk geweldig.

Maar de kwaliteit van de gegevens laat hier en daar nog te wensen over. Ga dus heel voorzichtig om met de informatie op mijnpensioenoverzicht. Check, check dubbelcheck is dus erg belangrijk!

—————-

Mijnpensioenoverzicht.nl wordt verzorgd door de Stichting Pensioenregister (SPR). De SPR is een samenwerkingsverband tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars Het doel van mijn pensioenoverzicht is om de burger meer kennis en inzicht te geven in hun opgebouwde en te bereiken pensioen.

Foto: Cottonbro – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 1. Zlefs voor zoiets simpels als AOW vind ik op mijnpensioenoverzicht een ander bedrag dan bij de SVB. Terwijl ik toch mijn hele leven in Nederland heb gewoond en volgens de SVB 100% AOW krijg

 2. UPO en mijnpensoenoverzicht geven totaal verschillende bedragen bij mijn AOW leeftijd.

  Volgens UPO,en na live contact met de pensioendesk, krijg ik met mijn pensioenleeftijd van 66 jaar en 10 maanden mijn pensioen uitgekeerd…volgens mijnpensioenoverzicht krijg ik dat bedrag pas als ik 68 jaar wordt…terwijl het ABP,die ook nog gaat uitkeren,wel op 66 jaar en 10 maanden gaat betalen….erg verwarrend allemaal op mijnpensioenoverzicht en niet uptodate.

 3. Mijn pensioen overzicht is erg onduidelijk en er klopt niks van.
  Dus staar je niet blind op het bedrag wat je straks krijgt.
  Ik krijg meer als 100,00 euro minder als vermeld in mijn pensioen overzicht.

 4. Als ik via een site bruto netto berekening doe op de pensioengerechtigde leeftijd, heb ik veel meer dan de bruto netto berekening in mijn pensioen overzicht. Welke klopt nu?

  1. Bij ‘veelgestelde vragen’ op Mijnpensioenoverzicht worden alleen de AHK en inhouding voor de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet genoemd bij de berekening bruto -> netto. Dus lijkt erop dat de Ouderenkorting niet meegenomen wordt, en het netto bedrag op Mijnpensioenoverzicht te laag is?

   1. Alle opgaven van pensioenuitvoerders en ook van mijnpensioenoverzicht.nl gaan uit van de loonbelasting tabellen zoals die worden gebruikt bij de berekening van de netto uitbetaling. Daarbij wordt rekening gehouden met de algemene heffingskorting. Dat wijkt dus af van het totale netto inkomen zoals je dat uiteindelijk hebt bij de aangifte IB. Maar let op, er zijn nog meer verschillen. Zie https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-meer-belasting-betalen-over-je-pensioen/

 5. Ik vind deze reacties die ik hier lees toch wel heel leerzaam en eye-openers. Ik zou graag op de hoogte willen blijven van deze uitwisselingen. kan dat? volgend jaar wil ik met vervroegd pensioen, maar heb nu al bepaalde ?? over de inhoudelijke overzichten die ik heb ontvangen. een pensioenadviseur inschakelen lijkt mij daarom wel noodzakelijk. maar waar vind ik echt een betrouwbare?

  1. Dank voor je reactie. Je kunt op de hoogte worden gehouden via de nieuwsbrief en onze social media. Wanneer je een pensioenadviseur zoekt, dan kun je via de adviesknop een verzoek doen. Wij brengen je dan in contact met een adviseur. Wanneer je wilt, kun je mij ook inhuren als adviseur.

   Ik heb daar nog wel een tip bij. Wie of wat je ook kiest, vraag altijd eerst een kennismakingsgesprek met de adviseur. Dan krijg je snel genoeg een beeld van de betrouwbaarheid en de expertise. En lees mijn artikel over hoe je een goede pensioenadviseur kunt vinden.

   https://bijnametpensioen.nl/hoe-vind-je-een-goede-pensioenadviseur/

 6. Ik kijk 2x per jaar op mijnpensioenoverzicht.nl en tot mijn grote schrik was het pensioenbedrag tov dec 2021 ruim €200,– lager. Bleek dat er een polis ontbrak. Ik had meteen de pensioenuitvoerders gebeld en nu keek ik vandaag weer op mijn pensioenoverzicht.nl en nu is het nóg veel erger, nu is het pensioenbedrag ruim €500,– minder! KLOPT TOTAAL NIETS VAN! De site is dit jaar ook veel minder overzichtelijk en nu dus ook heel erg onbetrouwbaar. Geeft zeer veel stress!

  1. Ik kan me goed voorstellen dat je daar stress van krijgt. Als er steeds iets ontbreekt of de bedragen nemen enorm af, dan is dat geen reden voor vertrouwen in mijnpensioenoverzicht.nl Weet je inmiddels al waardoor die tweede grote daling wordt veroorzaakt?

 7. Bij het nakijken van mijn pensioen overzicht zie ik dat er een lager jaarsalaris wordt gebruikt maar een hoger Fulltime werk percentage, de werkelijkheid is een hoger jaarsalaris maar lager full-time percentage, als ik deze beide omreken kom ik wel op ongeveer hetzelfde Full-time salaris uit. Wat zijn de voor en tegens van deze constructie of geen invloed ?

  1. Eric, ik denk dat het dan niet goed gaat. Je parttime percentage wordt gebruikt om je pensioengrondslag te berekenen. Ik zal een voorbeeld geven.
   Je pensioengrondslag is je pensioengevend salaris verminderd met de AOW-franchise. De AOW-franchise is een drempelbedrag. Over dat eerste deel van je salaris mag je geen pensioen opbouwen omdat je ook een AOW-uitkering krijgt.

   Salaris FT is 50.000,-
   AOW-franchise is 15.000,-
   Parttime 60%
   Werkelijk salaris is dan 30.000,-
   De AOW-franchise is 60% van 15.000,- is 9.000,-
   Je bouwt dan pensioen op over (30.000 – 9.000) = 21.000,-

   Stel er wordt gerekend met 37.500,- FT salaris is 80% parttime. Dat is ook een werkelijk salaris van 30.000,-
   Maar de AOW-franchise telt dan voor 80% = 12.000,-
   Je bouwt dan pensioen op over (30.000 – 12.000) = 18.000,-

   Zowel het salaris als het parttime percentage moeten dus goed staan, anders krijg je niet de juiste pensioenopbouw.

 8. ik ontvang nu pensioen als alleenstaande. Over een paar maanden ga ik geregistreerd samenwonen. In januari 2025 ontvang ik mijn eerste AOW. Ik ga ervan uit dat bij de verwachte netto maandinkomsten van “mijn pensioenoverzicht” het samenwonen correct is meegenomen.

  1. Dat kan je zelf aangeven , ik meen op eerste scherm komt de vraag of je een partner hebt ..
   Samenwonen heeft invloed op jullie beide AOW uitkeringen maar dat weet je vast wel.

  2. In mijnpensioenoverzicht.nl geef je zelf aan of je samenwoont of niet. De keuze die je daar maakt heeft invloed op het bedrag. Dus om het juiste bedrag te krijgen moet jij zelf aangeven dat je samenwoont