Mijnpensioenoverzicht.nl zeer nuttig, maar pas op!

Als je wilt weten hoe je er voor staat met je pensioen, dan moet je zeker op mijnpensioenoverzicht.nl kijken. Een heldere site die duidelijk overzicht geeft. Maar pas op! Een aantal dingen gaan daar niet goed. In deze blog een overzicht van belangrijke aandachtspunten. Lees dit voordat je gaat kijken op mijnpensioenoverzicht eerst goed door. Want voor je het weet worden er verkeerde verwachtingen gewekt.

Mijnpensioenoverzicht laat je op een duidelijke manier zien hoeveel AOW en hoeveel pensioen je krijgt. Bij wie je allemaal pensioen hebt opgebouwd. En een totaal bruto én netto pensioen! Heel helder allemaal.

Maar let goed op. De volgende punten zijn niet helemaal duidelijk of helemaal juist!

AOW op mijnpensioenoverzicht onjuist

Op mijnpensioenoverzicht zie je wanneer je AOW gaat krijgen. Als je voor 1 oktober 1955 geboren bent, dan klopt de AOW-leeftijd.

Ben je later geboren dan 1 oktober 1955, dan is nog niet bekend wanneer jouw AOW zal ingaan. De ingangsleeftijd is afhankelijk van de levensverwachting.

Iedereen geboren na 1 oktober 1955 krijgt als AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden te zien. Maar hoe jonger je bent, hoe hoger die leeftijd in de praktijk zal zijn. Op dit punt heeft mijnpensioenoverzicht een aanpassing belooft. Maar totdat die aanpassing verwerkt is, is het opletten geblazen.

Beschikbare premie onduidelijk

Als je een beschikbare premieregeling hebt, dan bouw je een kapitaal op. En op de pensioendatum koop je met je kapitaal een pensioenuitkering aan. Tot de pensioendatum is het onzeker hoeveel kapitaal je opbouwt. En het is ook niet bekend hoeveel pensioen je aan kan kopen met dat kapitaal.

Op mijnpensioenoverzicht wordt deze onzekerheid niet gemeld. Er staat gewoon een pensioenbedrag. Ook is niet duidelijk hoe dat bedrag is berekend. Is het een optimistische berekening, een realistische berekening, of een pessimistische berekening? Ook hier is voorzichtigheid geboden. Want het bedrag dat daar staat is niet zeker of je dat bedrag ook gaat krijgen.

Aanpassen pensioenleeftijd klopt niet

Op mijnpensioenoverzicht kun je kiezen om je pensioen eerder of later te laten ingaan. Eerder met pensioen heeft tot gevolg dat je pensioen lager wordt. Later met pensioen gaan zorgt voor een hoger pensioen. Ik zelf kon kiezen tussen 2 jaar eerder en 1 jaar later. Ik verwachte tussen het vroegste pensioen en het laatste pensioen een verschil van ongeveer 20%, misschien wel 25%. Maar tot mijn grote verbazing gebeurde er bijna niets met de hoogte van mijn pensioenbedrag. De bedragen bij eerder of later met pensioen zijn voor mij uiterst twijfelachtig.

Geen aansluiting met de UPO

Elk jaar krijg je van je uitvoerder een Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Wij bekeken samen het pensioen van Hanneke. Je zou verwachten dat het pensioen op mijnpensioenoverzicht exact gelijk zou zijn aan het pensioen op de UPO. Niets bleek minder waar. De bedragen leken niet eens op elkaar.

Nu mag je niet afgaan op een eenmalig incident. Het voorbeeld dat ik gebruik is van deze week en gebaseerd op één UPO. Maar in mijn adviespraktijk zie ik ook regelmatig verschillen tussen pensioenoverzichten van werknemers en gegevens op mijnpensioenoverzicht. Het is dus niet een eenmalig incident.

Conclusie

Mijnpensioenoverzicht is een nuttige site, maar de kwaliteit laat te wensen over.

Je ziet bij wie je allemaal pensioen hebt opgebouwd, wanneer je het krijgt en je kunt zelfs een beetje spelen met de getallen. En het totale overzicht bruto en netto is natuurlijk geweldig.

Maar de kwaliteit van de gegevens laat regelmatig te wensen over. Ga dus heel voorzichtig om met de informatie op mijnpensioenoverzicht. Check, check dubbelcheck is dus erg belangrijk!

—————-

Mijnpensioenoverzicht.nl wordt verzorgd door de Stichting Pensioenregister (SPR). De SPR is een samenwerkingsverband tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars.

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

7 reacties

 1. Zlefs voor zoiets simpels als AOW vind ik op mijnpensioenoverzicht een ander bedrag dan bij de SVB. Terwijl ik toch mijn hele leven in Nederland heb gewoond en volgens de SVB 100% AOW krijg

 2. UPO en mijnpensoenoverzicht geven totaal verschillende bedragen bij mijn AOW leeftijd.

  Volgens UPO,en na live contact met de pensioendesk, krijg ik met mijn pensioenleeftijd van 66 jaar en 10 maanden mijn pensioen uitgekeerd…volgens mijnpensioenoverzicht krijg ik dat bedrag pas als ik 68 jaar wordt…terwijl het ABP,die ook nog gaat uitkeren,wel op 66 jaar en 10 maanden gaat betalen….erg verwarrend allemaal op mijnpensioenoverzicht en niet uptodate.

 3. Mijn pensioen overzicht is erg onduidelijk en er klopt niks van.
  Dus staar je niet blind op het bedrag wat je straks krijgt.
  Ik krijg meer als 100,00 euro minder als vermeld in mijn pensioen overzicht.

 4. Als ik via een site bruto netto berekening doe op de pensioengerechtigde leeftijd, heb ik veel meer dan de bruto netto berekening in mijn pensioen overzicht. Welke klopt nu?

 5. Ik vind deze reacties die ik hier lees toch wel heel leerzaam en eye-openers. Ik zou graag op de hoogte willen blijven van deze uitwisselingen. kan dat? volgend jaar wil ik met vervroegd pensioen, maar heb nu al bepaalde ?? over de inhoudelijke overzichten die ik heb ontvangen. een pensioenadviseur inschakelen lijkt mij daarom wel noodzakelijk. maar waar vind ik echt een betrouwbare?

  1. Dank voor je reactie. Je kunt op de hoogte worden gehouden via de nieuwsbrief en onze social media. Wanneer je een pensioenadviseur zoekt, dan kun je via de adviesknop een verzoek doen. Wij brengen je dan in contact met een adviseur. Wanneer je wilt, kun je mij ook inhuren als adviseur.

   Ik heb daar nog wel een tip bij. Wie of wat je ook kiest, vraag altijd eerst een kennismakingsgesprek met de adviseur. Dan krijg je snel genoeg een beeld van de betrouwbaarheid en de expertise. En lees mijn artikel over hoe je een goede pensioenadviseur kunt vinden.

   https://bijnametpensioen.nl/hoe-vind-je-een-goede-pensioenadviseur/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *