Beter pensioenoverzicht

Hoeveel pensioen krijg ik, wanneer krijg ik het en is het voor mij voldoende? Dat zijn de drie belangrijkste vragen die jij jezelf moet stellen als het gaat om je pensioen. Maar het antwoord vinden op die vragen is niet altijd even makkelijk geweest. Maar gelukkig wordt het steeds eenvoudiger. De overheid en de pensioensector werken voortdurend aan verbetering van de pensioeninformatie en jouw pensioenoverzicht. In deze blog vertel ik meer over hoe jij de juiste informatie kunt krijgen en waar je die kunt vinden. Ik zal ook de nieuwe rekenmethodiek toelichten die jou meer inzicht gaat geven en die sinds 1 januari 2020 verplicht is voor alle pensioenuitvoerders.

mijnpensioenoverzicht.nl

De belangrijkste bron van informatie is mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website vind je een overzicht van al je pensioenen, inclusief de AOW. Je moet inloggen met je DigiD. Wanneer je bent ingelogd krijg je eerst een overzicht van al jouw pensioenuitvoerders. Vervolgens kun je onderaan de pagina doorklikken naar jouw pensioen overzicht.

De website is heel overzichtelijk ingedeeld in de verschillende blokken. Ik licht er drie uit

  • Mijn pensioen
  • Tot nu toe opgebouwd
  • Als het mee- of tegenzit

Mijn pensioen geeft je een goed pensioenoverzicht

Mijn pensioen laat je zien hoeveel jouw pensioen gaat worden als je doorgaat met pensioen opbouwen in de huidige regeling. Daar zie je dus op welk bedrag je totaal gaat uitkomen. De bedragen die worden getoond zijn bruto bedragen per jaar. Dit is dus jouw complete pensioenoverzicht, op basis waarvan jij je pensioenplanning kunt maken.

Tot nu toe opgebouwd

Onder tot nu toe opgebouwd zie je hoeveel pensioen je in totaal hebt opgebouwd. Dus als je nu stopt met betalen aan je pensioen, dan is dat het bedrag dat je later krijgt. deze bedragen zijn bruto per jaar.

Als het mee- of tegenzit geeft je pensioenoverzicht in scenario’s

Hier zie je het totale pensioen nu en straks. Maar hoeveel pensioen je precies krijgt en hoeveel het nog waard is als jij met pensioen gaat is onzeker. Dat hangt onder andere af van de inflatie (prijsstijging) en of het in de toekomst beter of slechter gaat met de economie.

Op basis van duizenden scenario’s worden berekeningen gemaakt van jouw pensioen. En uit die berekeningen komt een verwacht resultaat. Dat resultaat wordt getoond. Maar het kan ook tegenzitten en dan krijg je minder. Of het zit mee en dan krijg je meer pensioen. Op de volgende manier wordt dat getoond.

Dit plaatje geeft in een oogopslag weer hoeveel je straks krijgt. Netto per maand! En het laat ook zien hoe onzeker je pensioen is. Dat geeft een duidelijk pensioenoverzicht, inclusief de risico’s.

De berekeningen zijn gebaseerd op 2.000 scenario’s. Deze uitkomsten van deze scenarioberekeningen worden van laag naar hoog gesorteerd. Verwacht pensioen is dan precies de middelste. Als het tegenzit is scenario 100 en als het meezit is scenario 1.900. Er zijn dus nog 100 slechtere en betere scenario’s berekend. En let op, het zijn slechts scenario’s. De werkelijkheid is altijd anders.

Sinds 1 januari 2020 is het voor alle pensioenuitvoerders verplicht om op deze manier pensioen te berekenen en te laten zien. We noemen dit de uniforme rekenmethodiek (URM). Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je al die pensioenen netjes overzichtelijk bij elkaar in één plaatje.

Foto: Marcus Aurelius – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *