Waarom pensioen coaching belangrijk is

Hoe goed ben jij voorbereid op je pensioen? Heel ons leven worden we getraind en opgeleid voor werk. Maar hoeveel training, opleiding en begeleiding krijg jij als je bijna met pensioen gaat? Hoe goed voorbereid ben jij op je nieuwe levensfase voor de komende 20 jaar? Pensioen coaching kan je helpen voor te bereiden op je pensioen.

Opleiding voor werk

Op jonge leeftijd worden wij voorbereid op werk. Vanaf 4 jaar gaan kinderen naar school en worden zij opgeleid. Waar in de jaren ’60 van de vorige eeuw de nadruk lag op kennis, ligt nu de nadruk nu vooral op vaardigheden. In het huidige onderwijs staan 21e-eeuwse vaardigheden centraal. Denk daarbij aan vaardigheden als creatief denken, kritisch denken, ict-vaardigheden, samenwerken en communiceren.

Wanneer je eenmaal aan het werk bent, blijft de behoefte aan opleiding. Permanente educatie is een noodzaak om bij te blijven en je voor te bereiden op de toekomst. Daarbij is kennis belangrijk, maar ook vaardigheden komen regelmatig aan bod in programma’s voor permanente educatie. Permanente educatie is net als het onderwijs, gericht op werken.

De meeste mensen beginnen met werken tussen 20 en 25 jaar. De gemiddelde pensioenleeftijd is op dit moment rond de 65 jaar. Dat betekent dat we gemiddeld 15 tot 20 jaar studeren om vervolgens 40 tot 45 jaar te werken. En tijdens hun werkzame leven volgt ieder jaar 1 op de 5 mensen nog een studie.

Opleiding voor pensioen?

Hoe zit het met de periode na je werk? Ben jij daar goed voor opgeleid en voorbereid op wat komen gaat?

Pensioen is een nieuwe fase in je leven die gemiddeld 20 jaar duurt. Heb jij de kennis die nodig is voor die nieuwe fase? Maar misschien nog belangrijker, heb jij de vaardigheden die nodig zijn voor die nieuwe levensfase?

Pensioen is geen vakantie. Toch zien wij dat veel mensen hun pensioen wel op die manier benaderen. Je hebt immers jarenlang ervaring opgedaan tijdens je vakanties, dus wat moet je nog leren over je pensioen?

Pensioen coaching

Op zich kan die benadering werken. De vraag is alleen of jij dan het optimale gaat halen uit je pensioen. Of jij een optimale invullen weet te vinden voor de komende levensfase die nog 20 jaar gaat duren. Een groot deel van je leven heb je besteed aan het trainen van kennis en vaardigheden voor je werk. Waarom zou je dan niet een deel van je tijd besteden aan het trainen van kennis en vaardigheden die nodig zijn voor je leven na je pensioen? Een ervaren pensioen coach kan jou helpen bij het voorbereiden op je pensioen. Dat kan door het volgen van een pensioen cursus onder begeleiding van een coach. Maar kan ook door het volgen van een individueel traject, waarbij jouw persoonlijke doelen centraal worden gesteld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *