Pensioen uitstellen vanaf 65 jaar?

Wat kun je doen met je pensioen dat op 65 jaar tot uitkering komt? Laat je het ingaan, ook al werk je nog door? Of kies je voor de optie pensioen uitstellen? In dit artikel ga ik in op de verschillende mogelijkheden die er zijn.

AOW-leeftijd

Veel mensen gaan op de AOW-leeftijd met pensioen. De komende jaren is dat 66 jaar en 4 maanden. Vanaf 2022 zal die leeftijd ieder jaar iets stijgen. In het verleden was in de meeste pensioenregelingen de pensioenleeftijd 65 jaar. Dus als je 65 jaar wordt zal een deel van je pensioen al tot uitkering komen.

Pensioen uitstellen

Het pensioen kun je uitstellen. Wanneer je al weet wanneer je precies met pensioen gaat, dan stel je het pensioen uit tot dat moment. Weet je jouw pensioendatum nog niet precies, dan kun je het pensioen ook jaar voor jaar uitstellen.

Door uitstel neemt je pensioen toe. Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen rekenen op basis van een gemiddelde levensverwachting uit hoe lang ze pensioen moeten uitkeren. Stel, dat is nog 22 jaar. Als je het pensioen met 1 jaar uitstelt dan hoeft er nog maar 21 jaar te worden uitgekeerd, terwijl er geld is voor een uitkering van 22 jaar. Het pensioengeld wordt dan niet over 22 maar over 21 jaar verdeeld, waardoor de jaarlijkse uitkering toeneemt.

Meer over pensioen uitstellen kun je hier lezen.

Laten uitkeren en niet je pensioen uitstellen

Wanneer je niets doet, dan begint het pensioen gewoon uit te keren wanneer je 65 jaar wordt. Vaak op de eerste van de maand waarin je jarig bent. Meestal 3 tot 4 maanden voor je 65e verjaardag krijg je hier bericht over van de verzekeringsmaatschappij of het pensioenfonds.

Je pensioen keert dan uit bovenop je salaris. Je krijgt dan én je salaris én een deel van je pensioen. Dat klinkt interessant. Maar de vraag is of het een verstandige keuze is.

Omdat je pensioen bovenop je salaris uitkeert, zal het waarschijnlijk tegen een hoger belastingtarief, zelfs hoger dan je normale salaris, worden belast. Terwijl pensioen na de AOW-datum vaak juist tegen een lager belastingtarief wordt belast. Je houdt dus netto minder over van je pensioen.

In vergelijking met uitstellen krijg je dan vanaf je werkelijke pensioendatum ook iets minder pensioen per maand.

Daarnaast kan het nadelige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je zorg- of huurtoeslag. Als je tijdelijk een hoger inkomen hebt, kunnen die naar beneden worden bijgesteld.

Laten uitkeren en minder gaan werken

Het is ook mogelijk om je pensioen te laten uitkeren en vanaf dat moment minder te gaan werken. Je bent dus nog niet volledig met pensioen en je krijgt ook nog geen AOW-uitkering. Maar je gaat het in de aanloop naar je volledige pensioen iets rustiger aan doen. Feitelijk ga je met deeltijd pensioen.

Meer over deeltijd pensioen lees je hier.

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *