Waarom mijnpensioenoverzicht.nl onduidelijk is

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl vind je een overzicht van al je pensioenen, inclusief AOW. En niet alleen bruto, maar ook je pensioen netto per maand is daar te vinden. Laat ik voorop stellen dat ik de website erg handig vind en heel nuttig. Maar toch spreek ik regelmatig mensen die het overzicht niet begrijpen. Bepaalde informatie wordt op mijnpensioenoverzicht.nl onduidelijk gepresenteerd. Ik zal in dit artikel hier meer over vertellen en ook aangeven hoe je de informatie moet lezen om het wel te begrijpen.

Wat zie je als je inlogt op mijnpensioenoverzicht.nl

Nadat je bent ingelogd en het eerste scherm hebt doorgeklikt krijg je een bedrag te zien. Dat is hoeveel pensioen jij krijgt vanaf de AOW-datum, netto per maand. Je weet al hoeveel je op dit moment netto per maand verdient en het bedrag dat op mijnpensioenoverzicht.nl staat is het bedrag dat je straks netto per maand krijgt. Dus die twee bedragen kun je heel goed met elkaar vergelijken.

Lees ook:
Is mijnpensioenoverzicht.nl betrouwbaar

Download pensioenoverzicht

Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je een pensioenoverzicht downloaden. Dat overzicht laat zien hoeveel pensioen je van wie gaat krijgen. En wanneer welk pensioen ingaat. Die informatie is belangrijk, om meer inzicht te krijgen. Bijvoorbeeld als je overweegt om eerder of later te stoppen met werken. Of als je deeltijd met pensioen wilt gaan. En juist deze belangrijke informatie is op mijnpensioenoverzicht.nl onduidelijk.

Tijdvakken

Het pensioenoverzicht laat je pensioen in tijdvakken zien. Elke keer als je pensioen verandert dan begint een nieuw tijdvak. Stel je hebt een pensioen dat uitkeert vanaf 65 jaar, een volgende pensioen vanaf 67 jaar, je AOW vanaf 67 jaar en 3 maanden, en tenslotte nog een pensioen vanaf 68 jaar. Dan krijg je verschillende tijdvakken te zien. Hoe meer pensioenen jij hebt met verschillende data, hoe meer verschillende tijdvakken jij krijgt.

Waarom is dit mijnpensioenoverzicht.nl zo onduidelijk?

Op zich is de gedachte van de verschillende tijdvakken heel logisch. Maar in de praktijk blijkt juist dit onderdeel van mijnpensioenoverzicht.nl erg verwarrend. En dat komt doordat deze informatie niet goed aansluit bij het pensioenoverzicht dat je jaarlijks van je pensioenuitvoerder krijgt.

Een pensioenuitvoerder communiceert niet in tijdvakken, maar communiceert je pensioen ‘horizontaal’. Laat ik een paar voorbeelden geven.

  • Je krijgt een pensioen van uitvoerder A vanaf 65 jaar van € 5.000,-.
  • Uitvoerder B. geeft een pensioen vanaf 67 jaar van € 2.000,-.
  • Je huidige pensioen bij uitvoerder C heeft een pensioenleeftijd van 68 jaar van € 10.000,- per jaar.
  • En je AOW is vanaf 67 jaar en 3 maanden € 12.000,- bruto per jaar.

Je weet dus exact wat je krijgt, wanneer je het krijgt en van wie je het krijgt.

Zoals ik hiervoor aangaf presenteert mijnpensioenoverzicht.nl deze gegevens in tijdvakken. Zij communiceren niet ‘horizontaal’ maar ‘verticaal’. Als ik de getallen die ik hiervoor heb genoemd vertaal naar het pensioenoverzicht dat zij presenteren, dan zie het er als volgt uit:

Je krijgt van 65 tot 67 jaar
Uitvoerder A € 5.000

Vanaf 67 tot 67 jaar en 3 maanden
Uitvoerder A € 5.000
Uitvoerder B € 2.000

Vanaf 67 jaar en 3 maanden tot 68 jaar
AOW € 12.000
Uitvoerder A € 5.000
Uitvoerder B € 2.000

Vanaf 68 jaar levenslang
AOW € 12.000
Uitvoerder A € 5.000
Uitvoerder B € 2.000
Uitvoerder C 10.000

mijnpensioenoverzicht.nl onduidelijk

Als je goed kijkt, dan zie je dezelfde getallen. Maar de andere manier van presenteren maakt het voor veel mensen lastig te begrijpen. En dat komt omdat zij geen aansluiting krijgen tussen de download van mijnpensioenoverzicht.nl en hun eigen pensioenoverzichten die zij jaarlijkse van de pensioenuitvoerders krijgt. Zoals je ziet, matchen de gegevens wel, maar moet je even doorhebben waar de verschillen en overeenkomsten zitten.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Johan Cruijff

Ik vind beide manieren van presenteren op zich duidelijk, maar omdat ze naast elkaar worden gebruikt maakt dat het er niet duidelijker op. Maar als je eenmaal weet hoe je het overzicht moet lezen, dan is het prima te volgen!

Foto: Alen Rojnic – Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *