Stel doelen na je pensioen

Als we het hebben over doelen stellen, dan denk je al snel aan een werksituatie. Jaardoelen, jaarplannen, targets, budgetten… Als je met pensioen gaat, dan ben je misschien wel blij dat je daar voorgoed vanaf bent. Geen doelen meer die je moet nastreven. Heerlijk ontspannen en genieten. In deze blog wil ik je laten zien dat doelen stellen, juist als je met pensioen bent, toch heel belangrijk is. En ik laat je zien hoe je heel concreet doelen na je pensioen kunt formuleren! Een soort plan van aanpak.

Doelen na je pensioen, kijk terug en kijk vooruit

Aan het eind van ieder jaar reserveer ik altijd een dag om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het volgende jaar.

Terugkijken doe ik door mijn notities door te lezen, mijn foto’s op mijn telefoon te bekijken, mijn agenda door te nemen. Als je terugkijkt, waar ben je dan dankbaar voor? En ik kijk ook naar de doelen die ik had gesteld voor dat jaar. Wat heb ik bereikt, wat is gelukt, maar ook wat is er niet gelukt. En waarom is het niet gelukt.

Vervolgens maak ik plannen voor het komende jaar. Wat wil ik bereiken. Waar wil ik staan over een jaar. Ik heb mijn doelen voor het nieuwe jaar onderverdeeld in 3 hoofdcategorieën.

Privé leven, familie en vrienden

Wie en wat wil ik zijn in mijn gezin. Het is goed om je dat regelmatig af te vragen en daar concrete doelen aan te koppelen. Hoeveel tijd wil ik doorbrengen met mijn kinderen, wat wil ik dan doen. Hoe zorg ik ervoor dat ik een fijn thuis creëer. Ook denk ik na over familie en vriendschappen. Je kunt onmogelijk er voor iedereen tegelijk zijn. Dus waar ga ik mijn aandacht op richten het komende jaar.

Persoonlijke ontwikkeling

Als ik nadenk over persoonlijke ontwikkeling dan denk ik aan geest, ziel en lichaam. Ik wil me blijven ontwikkelen, dus welke stappen zet ik op dat gebied. Ook wil ik een uitgebalanceerd leven. En ik wil werken aan mijn gezondheid. Voldoende bewegen, sporten, gezond eten. Mentaal en lichamelijk fit. Met name in deze categorie kun je heel concrete meetbare doelen formuleren.

Maatschappelijke doelen, wat wil je betekenen voor je omgeving

Bij maatschappelijke doelen denk ik aan werk, betaald of vrijwillig. Hoeveel tijd wil ik steken in werk, wat wil ik dat het op gaat leveren. Hoeveel tijd steek ik in vrijwilligerswerk, al dan niet georganiseerd. Ik probeer een zo concreet mogelijk plan te maken.

Doelen na je pensioen zijn extra belangrijk

Misschien ga je binnenkort met pensioen of ben je net, of al een tijdje met pensioen. Ook dan is het belangrijk, en misschien wel extra belangrijk, om concrete doelen te stellen. Door het stellen van concrete doelen, wordt je leven doelmatiger. Door concrete doelen ga je beter met je tijd om en bereik je uiteindelijk meer. Misschien is het belangrijkste winstpunt wel dat je aan de slag gaat met die dingen die jij heel belangrijk vindt.

Jij bepaalt voor een groot deel hoe jouw leven eruit ziet, in plaats van dat het leven je overkomt.

Foto: Startup Stock – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie